hirdetés

Tragédia: kiszáradt a világ egyik legnagyobb vízesése

A Viktória-vízesés hatalmas víztömegéből mára szinte semmi nem maradt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 12.


hirdetés

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a globális felmelegedés hatására drámai kiszáradásnak indult a Viktória-vízesés, a Zambézi folyó ikonikus látványossága. A Zambia és Zimbabwe határán található vízesés óriási víztömegéből mára viszont szinte semmi sem maradt - írja a hvg.hu.

A Viktória-vízesés eredetileg a világ legszélesebb vízzuhataga, fénykorában 1708 méter volt. Korábban a helyiek „mennydörgő gőzölgés” és „robajló füst” néven emlegették, ugyanis a százméteres mélységbe zubogó víztömeg dübörgő hangja mellett mintegy háromszáz méteres párafüggöny is képződött.

hirdetés

A vízesést egykor burjánzó, zöld növényzet ölelte körül, most leginkább a száraz, kihalt növényekben és a sziklákban lehet gyönyörködni a környéken.

Az idei, példa nélküli szárazság rekord alacsonyra csökkentette a Zambézi vízszintjét, így mivel a zimbabwei és zambiai energiaellátás nagy mértékben támaszkodik a Kariba-gátra, a két ország határán álló, óriási vízerőműre, a szárazság áramkimaradásokhoz is vezetett - írja a hvg.hu.

Ennyit változott a Viktória-vízesés 2019 januárjától decemberig:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

One of the world's largest waterfalls is drying up after the worst drought in a century! The iconic Victoria Falls in Southern Africa are at risk of running completely dry as heavy rains still have not arrived following an excruciating dry season. The falls usually decline somewhat during the dry season, but this time the falls have reached their lowest level in 25 years. Though one dry season isn't enough to blame climate change, the rising frequency of droughts in the region may be an indicator. The last major drought occurred only 3 years ago! Zambia and Zimbabwe rely on hydropower created by the Zambezi River that also feeds the falls, and the reduced water flow has led to power cuts and the risk of crop failure. . . ————————————————— FOLLOW - @get.waste.ed ?????? ————————————————— . . Credit: Reuters . . #zimbabwe #zambia #victoriafalls #wildlife #wildlifeconservation #climatechange #globalwarming #carbonfootprint #carbon #motherearth  #saveouroceans #savetheocean #marinelife #oceans #oceanpollution #plasticpollution #savetheturtles #sustainable #sustainability #zerowaste #plastic #breakfreefromplastic #saynotoplastic #singleuseplastic #recycle #wastefree #GetWasteEd

Waste-Ed (@get.waste.ed) által megosztott bejegyzés,


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
pokorni2.png

Pokorni: Az általános iskoláink kudarcosak, osztani és szorozni sem tanítanak meg

A szakiskolák kapcsán beszélt erről a 12. kerületi polgármester a Pesti Hírlap első számában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 12.


hirdetés

Az utcán terjeszett délutáni lap első számát az Index szemlézte. Ebből kiderül, hogy interjú készült Pokorni Zoltánnal is, aki az oktatás helyzetére is kitért.

Az 1998 és 2001 között oktatási miniszteri posztot is betöltő Pokorni szerint lenne mit tenni a kistelepülési, kis létszámú iskolákért, amelyek nem feltétlenül kerültek jobb helyzetbe az állami kézbe vétel óta, sőt.

A szakképzés átalakítása kapcsán pedig Pokorni Zoltán úgy fogalmazott:

hirdetés

"Az általános iskolák kudarcosak."

Szerinte ugyanis emiatt jutottak oda a szakiskolák, hogy az osztást és a szorzást is nekik kell megtanítani a gyerekeknek.

A 12. kerület fideszes polgármestere úgy gondolja, az állami iskolák sok módszert átvehetnének az alapítványi és magániskoláktól. A bürokratikus keretrendszernél szerunte nyitottabb, gyorsabb akciót követelő iskolarendszerre lenne szüksége a magyar társadalomnak.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
szocialis-otthon-illusztracio.jpg

Eltitkolták, hogy másfél éve fertőz egy antibiotikumnak is ellenálló baktérium a szociális otthonban

Egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el Bázakerettyén.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. december 12.


hirdetés

A Népszava azt írja, hogy egy múlt heti közmeghallgatáson, Varga István háziorvostól értesültek Bázakerettyén arról, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban MRSA-fertőzés tört ki.

Az MRSA-fertőzést a rezisztens baktériumok közé tartozó Staphylococcus aureus okozza. Először rovarcsípésre emlékeztető foltok jelennek meg a testen, majd egyre fájdalmasabbá válik. Tályogok is kialakulhatnak, a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknél komoly problémákat, súlyos esetben halált okozhat.

hirdetés

"A közmeghallgatásról készült leirat szerint a háziorvos elismerte, hogy tavaly nyáron akadt néhány eset, majd januárban rühességgel párosulva ismét felütötte a fejét a fertőzés"

- írja a Népszava.

"Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte, fertőtlenítettek, és megoldódni látszott a probléma. Idén augusztusban aztán ismét tömeges megbetegedések fordultak elő, ekkor erős antibiotikum-kúrával próbálták megakadályozni a további fertőzéseket. Úgy tűnt, szeptemberre sikerült legyűrni a baktériumot, de novemberben ismét, a korábbinál is drasztikusabban támadott. A doktor szerint emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el" - írja a lap.

A településen élőket egészen eddig nem tájékoztatták, az SZGYF zalai főigazgatóságán pedig azt állítják, őket sem értesítette az otthon vezetése, csak pár hete kaptak értesítést.

Bázakerettye polgármestere, Csatlós Csilla azt írta, hogy az amint megjön a válasz az SZGY megyei kirendeltségétől, szeretnék majd szórólapon tájékoztatni a helyieket arról, kell-e szűrés, és mi a teendő, ha valaki észleli magán a fertőzés jeleit.

A Népszava megkereste a szociális otthon korábbi igazgatóját és a háziorvost is, aki egyben a szociális otthon orvosa is, de egyikük sem nyilatkozott a lapnak.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
onos-eso-csapadek.jpg

Napokig ömlik az eső – lesz, ahol hóra, havas esőre, ónos esőre számíthatunk

Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső területére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 12.


hirdetés

Szombatig túlnyomóan nedves levegő érkezik, ezért sokfelé lesz eső - van, ahol ónos eső,. havas eső vagy hó is eshet.

Vasárnaptól lehet melegedésre, száraz időre lehet készülni - írja az Országos Meteorológiai szolgálat.

Csütörtökön főleg az ország nyugati, délnyugati felén várható csapadék, keletre az esti órákban ér. Az Időkép előrejelzése szerint a legtöbb helyen eső lesz. Hóra elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, a magasabb helyeken számíthatunk, az ország keleti felén inkább havas eső valószínű. Azt is írják, hogy

hirdetés

az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain is számíthatunk havazásra, néhol ónos eső sem kizárt.

Az Országos Meteorológia Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható köd és ónos eső miatt az ország középső megyéire.

"Elsősorban a nyugati országrészben lehet síkvidéken megmaradó hóra számítani (lepel - 1,2 cm), a Bakonyban ennél nagyobb mennyiség is hullhat" - írja az Országos Meteorológiai szolgálat a csütörtökre vonatkozó előrejelzésében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
harvey-weinstein-ugy.jpg

Harvey Weinstein 14 milliárd forintot fizet peren kívül: megállapodott az áldozatokkal

2017-ben robbant ki a producer zaklatási botránya, ami után elindult a metoo-mozgalom.
MTI - szmo.hu
2019. december 12.


hirdetés

Harvey Weinstein volt hollywoodi filmproducer 47 millió dolláros (átszámítva közel 14 milliárd forintos) peren kívüli egyezséget kötött szerdán azokkal a nőkkel, akik szexuális zaklatással vádolták őt – írta meg több amerikai lap.

Ezzel az egyezséggel a Weinstein elleni csaknem valamennyi, folyamatban lévő polgári pert lezárják.

Az összegből körülbelül 25 millió dollárt fordítanak a producert vádló nők kártérítésére és egy áldozatokat segítő alap létrehozására.

A majdnem egy éve tartó tárgyalások után létrejött megállapodás nyilvánosságra került részletei szerint

Weinstein és volt munkatársai, beleértve az egykori filmstúdiója igazgatósági tagjait is, a kártérítés ellenére sem ismerték el bűnösségüket.

A megállapodást még egy csődbírónak és egy polgári peres bírónak is jóvá kell hagynia. A jóváhagyás után kb. 6 millió dollárt a perlő nőknek és ügyvédjeiknek utalnak át, és 18,6 millió dollárt fordítanak egy áldozatokat segítő alap létrehozására. Ezenkívül 7 millió dollárt kapnak Weinstein csődbe jutott filmstúdiójának egyes hitelezői. Weinstein ügyvédi költségei ezekben az ügyekben 12 millió dollárra rúgnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!