hirdetés
kep.jpg

Továbbra is fenntartják Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A legvalószínűbb, hogy a következő hétvégéig nem várható javulás.
Kép: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. január 12.


hirdetés

A levegő minőségének átmeneti javulása ellenére a Főpolgármesteri Hivatal továbbra is indokoltnak tartja Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartását.

A hivatal péntekre virradó éjszaka tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményükben azt írták: szombaton átmenetileg javult a levegő minősége, de az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól Budapesten is a légszennyezők, különösen a szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedésére lehet számítani, ennek napi átlaga jellemzően az egészségügyi határérték felett lesz.

Hétfőtől szerdáig jelentősen nőhet a légszennyezők koncentrációja, a szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, mint ahogy előreláthatóan a hét második felében is. A legvalószínűbb, hogy a következő hétvégén sem várható javulás.

A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak - gyermekek, idősek, betegek - azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne tartózkodjanak a szabadban és lehetőség szerint kora délután szellőztessenek.

hirdetés

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá autójuk helyett utazzanak a közösségi közlekedéssel, a termelő tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék a porkibocsátást.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szomszedok.png

Így néznek ki ma a Szomszédok legendás helyszínei, az utolsó rész után 20 évvel

Friss fotósorozat készült a Lantos utca 8-tól a Muskátli presszón át Jutka iskolájáig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 06.


hirdetés

December 30-án volt 20 éve, hogy a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb sorozata, a Szomszédok lekerült a képernyőről. A jubileum alkalmából egy lelkes rajongó, Novák László bejárta és telefonjával megörökítette a teleregény egykori forgatási helyszíneit.

Így festenek most a jól ismert forgatási helyszínek, amihez a fotós néhány szavas leírásokat is közölt:

A Fenyőgyöngyétől csupán néhány perc járásnyira már meg is lehet érkezni a tájvédelmi körzet mellett álló magánterülethez.

A fenyőfák rejtekéből itt bukkan elő az erdészház. Fakeretes ablakai mit sem változtak az elmúlt 20 év alatt, erről rögvest rá is lehet ismerni.

Ide vonult vissza a város zajától János (Trokán Péter), hogy Dénes bácsival (Kun Vilmos 1926.03.15. - 2015.09.16.) némi házi pálinka kíséretében megvitassa az aktuális erdei teendőket, amelyek ugyanazok voltak a képernyőn is, mint a valóságban: illegális szemétlerakók, fatolvajok... Nomeg némi nemű magánügy: Alma visszahódítása...

hirdetés

Következő helyszín az Alkotás- és Tartsay Vilmos utca kereszteződésében álló háztömb. Bizonyára felismeritek az alsó sávját.

Ez volt a néhai Alkotás presszó, Alma (Fehér Anna) munkahelye, ahol egy nap sem telt el némi izgalom nélkül. Itt találkozott a magánélet (egészség, betegség, szerelem), a húzós beosztás, olykor meg az alapos kiosztás, a felesek után egész pofonok is csattantak. De mint emlékezetes, a feszültséget a két "bohóc" Rezső (Borbély László) és Kázmér (Józsa Imre 1954.03.18. - 2016.10.30.) sziporkázó humorkoktéljával öblíthettük le...

Ez a létesítmény ma mexikói étteremként funkcionál. Vajon Alma (Fehér Anna) és Laci (Epres Attila) ma is itt dolgozna egy terjedelmes profilváltás után? Szerintem simán válthattak volna a presszóról étteremre...

Gazdagrét egyik házgyári panelje mögött...

Feltűnik az iskola, ahol Jutka (Ivancsics Ilona) okította gyerkőceit, köztük közvetlen kis szomszédját, Julcsit (Ábel Anita), akivel eleinte sok probléma volt a Mágenheim-szülők (Ádám-Kulka János, Juli-Frajt Edit) kezdeti marakodásai miatt, amit Etus (Csűrös Karola) mindig megoldott. Aztán minden rendbe jött, mosoly és idill lett a vége, mert minden jó, ha jó a vége...

A Szomszédoknak éppen ez volt a leglényege, pozitív végkicsengés, példamutatás, nemde ?

A többi képért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lanchid.jpg

Megdöbbentek a külföldiek, hogy nem mehetnek át a turistabuszok a Lánchídon

Szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon az 5 tonnánál nehezebb járművek, turistabuszok és teherautók.
MTI - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

Több külföldi rendszámú turistabusz vezetője meglepetten tapasztalta, hogy nem kelhet át a Lánchídon - számolt be az M1 aktuális csatorna a szombat déli Híradójában.

A BKK pénteken közölte az MTI-vel, hogy szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon az 5 tonnánál nehezebb járművek, turistabuszok és teherautók. A korlátozás a dunai átkelő felújításáig tart.

A Híradóban azt mondták: a híd pesti és budai hídfőjénél is a fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság munkatársai segítik a közlekedést.

Az 5 tonnánál nehezebb járműveket érintő tilalomra tábla is figyelmeztet. A korlátozás a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fővárosi Közterület-fenntartó járműveit nem érinti - tették hozzá.

A csatorna tudósítója a Clark Ádám téren azt tapasztalta, hogy a magyar rendszámú járművek jellemzően ismerik az új szabályt.

hirdetés

A BKK a pénteki közleményében azt írta, hogy kerékpárok, személygépkocsik, kisbuszok, furgonok továbbra is áthaladhatnak a hídon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Budapest_Ankert_Vegan_Sunday_Market_2-1000x664.jpg

Bezár Budapest egyik kedvelt szórakozóhelye

Az Anker't nyolc év után húzza le a rolót.
Kép:Wikipédia - szmo.hu
2020. január 07.


hirdetés

Egy Facebook-bejegyzésben tudatta vendégeivel a népszerű, hatodik kerületi szórakozóhely,

hogy az Anker't február elsejétől nem üzemel tovább.

A szórakozóhely a Paulay Ede utca 33 alatt várta vendégeit nyolc éven át, most ebben a formában felfüggesztik működésüket, bár enyhe reménysugárként beleírták búcsúbejegyzésükbe, hogy van esély a folytatásra, csak másol, másképp. A búcsúnak megadják a módját: kéthetes bulisorozattal várják a szórakozni vágyókat, amelynek programját hamarosan ugyancsak Facebook-oldalukon teszik közzé.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
belvarosi-plebaniatemplom-mysecretbudapest-23.jpg

Pest legrégebbi épülete kis híján odaveszett a nagy városrendezési munkák miatt

A római kori erőd maradványaira épült középkori templomot le akarták bontani az Erzsébet híd építése miatt.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

Népszerű hely a Belvárosi Plébániatemplom, egyszer sem tudtam ide betérni úgy, hogy senki se legyen ott rajtam kívül. Folyamatosan érkeznek a turisták.

Ez nem csoda, hiszen a pesti oldal legrégebbi, ma is álló épületének a története az ókorig nyúlik vissza. Maga az épület is sokrétegű hely, izgalmas részletekkel.

A Belvárosi Plébániatemplomot többször is a teljes pusztulás fenyegette, és egyszer arrébb akarták tenni, úgy, mint a budai Szent Flórián kápolnát.

Szerencsére sem a lebontásra, sem a áthelyezésre nem került sor.

 

hirdetés
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A mai templom elődjét részben római kori építményre húzták fel. Ugyanis az ókorban a pesti oldalon, nagyjából a mai Március 15-e téren helyezkedett el a római tábor, Contra Aquincum négyszögletes alaprajzú, tornyos erődje. Az 5. században, Valeria provincia kiürítése után a hunok használhatták.

A honfoglaláskor az erőd falai még állhattak. A kereszténység felvétele után a volt római erőd egyik sarkán, az egykori parancsnoki épület helyén épült fel az a háromhajós, keleti oldalán három félköríves apszissal (szentéllyel) zárt kéttornyú templom, amelyet részleteiben ma is láthatunk.

Itt tartották 1211-ben a későbbi Árpádházi Erzsébet eljegyzését - ma a fiatalon meghalt, később szentté avatott királylány ereklyéjét őrzik a templomban.

A 13. században a római erőd déli falát lebontották, hogy a román stílusú templomot bővíthessék. A tatárjárás előtt a vészhelyzetre készülve pedig megpróbálták átalakítani, és biztonságosabbá tenni az egykori erődöt, ám a tatárok felgyújtották. Később a pesti oldal építkezéseihez széthordták a köveit, a törökök érkezésekor a templom már szabadon állt, az erődnek a felszínen nemigen volt látható nyoma.

A XIV. században lebontották az épület keleti három apszisát, és felépítették a máig álló nagy szentélyt. Valószínűleg ekkor készülhetett a déli zarándokkapu eredeti formájában és a déli torony is a megtartott román kori déli homlokzat elé.

A XV. század utolsó évtizedeiben, Mátyás és II. Ulászló idején gótikus stílusban építették át. Erre emlékeztet a királyi oratórium a szentélykörüljáró déli kápolnája fölött, lépcsőjének bejárata, a külső homlokzatok pálcatagos kapukeretei, az ekkor épült kápolnák ablakmaradványai, és a mai sekrestye eredetileg emeletes épülete. A szentély ülőfülkéibe freskók kerültek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A templomban az üvegpadló alatt látható az altemplom a római és középkori maradványokat feltáró ásatás során keletkezett régészeti leletekkel

A templom falba süllyesztett, kővel keretezett szentségfülkéi, vagyis pasztofóriumai reneszánsz stílusban készültek, a XVI. század elején. Az alábbi képen a Szent Erzsébet ereklye látható az egyik pasztofóriumban. . (A másik Szent László ereklyéjét őrzi.)

A törökök a város elfoglalása után rövid ideig mecsetként használták az épület szentélyét, és ott egy mihrábot alakítottak ki - ez ma is látható. Mi a mihráb és miért készült?

"Közismert, hogy az imádság alatt a muszlimok az iszlám szent városában, Mekkában talál-ható Kába kő irányába fordulnak. A dzsámikban és a náluk kisebb méretű és egyben kisebb szereppel bíró mecsetekben (imaházakban) a hívek akkor néznek Mekka, illetve a szent kő felé, ha az ún. kiblafallal szemben állnak. Az imahelyről a Mekkába mutató irányra merőlegesen épített kiblafal azonosítását a hívek számára úgy könnyítik meg, hogy rendszerint a közepébe egy gazdagon díszített kis helyiséget mélyítenek. Ez a mihráb, amely a belső tér egyetlen sokszög alakú vagy lekerekített oldalú fülkéje" - írja Gercsák Gábor 2010-es tanulmányában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!