hirdetés
notredame.png

Tovább vizsgálódnak: égő cigarettacsikk vagy elektromos hiba okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Bűncselekményre utaló nyomot nem találtak eddig, ezért most új nyomozati szakaszt indítanak.
MTI - szmo.hu
2019. június 26.


hirdetés

Nincs arra utaló jel az előzetes vizsgálatok alapján, hogy bűncselekmény okozta volna a tűzvészt a párizsi Notre-Dame-székesegyházban - közölte szerdán a párizsi ügyészi hivatal.

Rémy Heitz államügyész közleményében azt írta:

az eddig lefolytatott nyomozás során nem sikerült még meghatározni a tűz okát.

A gondatlanság lehetőségét nem zárják ki, így vizsgálódnak olyan irányban is, hogy

esetleg az elektromos rendszer hibája vagy egy nem megfelelően elnyomott cigaretta következtében csaptak fel a lángok áprilisban a Notre-Dame-ban.

Az ügyészi hivatal bejelentette, hogy új nyomozati szakaszt indítanak három bíró vezetésével gondatlanságból vagy az előírások előre megfontolt megszegése nyomán bekövetkezett nem szándékos tűzokozás gyanújával. A vizsgálatot vezető bírók szélesebb nyomozati jogkörrel rendelkeznek, és vádat emelhetnek az esetleges felelősök ellen.

A székesegyházban április 15-én tört ki tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség.

Közben véletlenül megtalálták egy poros templomi raktárban a Notre-Dame tűzvészben összetört kétméteres órájának 19. századi másolatát, melynek alapján restaurálni lehet az értékes darabot.

Az eredeti óra a gótikus műemlék tornya alatt helyezkedett el, amely az április tűzvészben beomlott. Az óra eredeti rajzai eltűntek, csak a róla készült fényképek segíthettek volna a szakértőknek a helyreállításban. Múlt hónapban a Párizs északi részén álló Szentháromság templomban leltározott Jean-Baptiste Viot francia órásmester, amikor belebotlott egy szinte tökéletesen ugyanolyan órába. "Mintha csak egy elégett könyv másik példányát találtam volna meg" - mondta el az AFP francia hírügynökségnek.

Az órát addig használták a Szentháromság templomban, amíg több mint 50 évvel ezelőtt le nem cserélték egy modern elektromos szerkezetre. Egy keskeny lépcsőn megközelíthető, régi bútorokkal és szobrokkal teli raktárban bukkant rá az órás. Olivier Chandez, az Notre-Dame órájának karbantartója szerint "csodával határos" a másolat megtalálása. "Ha csak a fotók alapján kellett volna dolgoznunk, a következtetéseikre hagyatkoztunk volna. Noha a másolat szinte pontosan egyezik az eredetivel, mégis vannak különbségek: a Notre-Dame órája kidolgozottabb volt, tehát nem tehetjük meg, hogy egyszerűen a régi helyére állítjuk ezt az újabbat" - magyarázta.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hableany-emlekmu.png

Menekülni próbált a Hableány kapitánya a hajók ütközése előtt

A sétahajó roncsának vizsgálatánál olyan bizonyíték került elő, amely alapján a magyar hajóskapitány egy végső manőverrel el akarta kerülni a katasztrófát, de sajnos elkésett vele.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 27.Az utolsó pillanatban láthatta meg a Hableány kapitánya a minden figyelmeztetés nélkül balról hajóját előzni akaró Viking Sigynt, és elforgatta a sétahajó kormányát, hogy meneküljön az elkerülhetetlennek bizonyult katasztrófa elől - írja a Magyar Nemzet értesülései alapján.

A hatósági szemlebizottság megvizsgálta a Csepeli Szabadkikötőben lévő sétahajó roncsát, amelynek kormánylapátja 11 fokkal tér ki az egyenestől. Ez azt jelenti, hogy a kapitány az utolsó pillanatban még menekülni próbált, de már elkésett a manőverrel.

A Viking Sigyn szállodahajó ugyanis 13-14 kilométer/órás sebességgel ütközött neki a kis turistahajónak, majd végigroncsolta annak bal oldalát a tattól a kormányállásig, 60 centiméteres, félkör alakú mélyedést vájva a félméterenként merevítőoszlopokkal megerősített, 5 centi vastagságú acéllemezből épült hajótestbe.

Az ütközés ereje és az egymásnak feszülő fémdarabok akkora hanghatással járhattak a szakértők szerint, hogy kizárt, hogy nem hallották meg a két a hajó fedélzetén.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hatvanfős, gyakorlott nyomozókból álló különleges csoportja minden részletét vizsgálja, így a cserbenhagyásnak, illetve az elsősegélynyújtás elmulasztásának a lehetőségét is.

"A Viking Sigyn kapitányát nemcsak gondatlanság miatt terheli a felelősség, hanem azért is, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget vagy azt teljesen elmulasztotta"

- mondta szerdán a Magyar Nemzetnek a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvédek egyike, Sógor Zsolt, aki bővebben is beszélt az eddigi fejleményekről és az ügy további lehetséges forgatókönyvéről.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
busz1.jpg

Két busz is kigyulladt szerda délután Budapesten

Az egyik teljesen kiégett, a füstje még messziről is látszott.
Fotók: MTI/Mihádák Zoltán - szmo.hu
2019. június 26.Kigyulladt és porig égett egy 137-es busz Budapesten, a III. kerületben szerda délután, fél 2 körül. A menetrend szerint közlekedő jármű a Farkastorki út és a Királyhelmec utca kereszteződésének közelében kapott lángra. A fekete füstje még több kilométerről is látszott.

A tűzhöz a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a lángokat - közölte a Katasztrófavédelem a honlapján. Jelentésük szerint a tűz nem terjedt tovább.

A képet készítő szerint mindenki időben le tudott szállni a buszról. Személyi sérülés nem történt - írta az MTI.

Közzétette: Krisztián Vedres – 2019. június 26., szerda

Később, egy újabb buszos tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Délután negyed 4-kor kigyulladt egy autóbusz motortere XII. kerületben, a Szent Orbán téren. Az esethez szintén a fővárosi hivatásos tűzoltók vonultak és két habosított vízsugárral eloltották a lángokat. A mentők is a helyszínre mentek - írta a Katasztrófavédelem. Az Index egyik olvasója azt írta, hogy nem BKV járat gyulladt ki.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nagybanya-romania.jpg

Egy 17 éves fiú erőszakolhatott, majd gyilkolhatott meg hidegvérrel egy 5 éves nagybányai kislányt

Több mint egy év után bukott le a fiatalember, akit már őrizetbe is vett a rendőrség.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 27.Egy 17 éves fiút vett őrizetbe a rendőrség szerdán a tavaly májusban történ nagybányai gyerekgyilkosság ügyében - írja a Maszol.

Akkor mi is beszámoltunk arról, hogy

kegyetlen módon végeztek egy 5 éves kislánnyal a romániai Nagybányán 2018 májusában.

A gyerek aznap még otthon ebédelt, utána elment az egyik közelben lévő gyár gazdátlan épületeihez, ahol már korábban is játszott más gyerekekkel. Estig azonban nem ért haza, ezért testvérei a keresésére indultak.

Végül éjjel fél 12 körül találtak rá a romos épületek között - holtan. Az 5 éves gyerek félmeztelen volt, több sérülés is látható volt a testén.

A szakértők már akkor megállapították, hogy a kislányt megerőszakolták. Halálát egy fejre mért ütés okozhatta.

Tavaly 23 embert gyanúsítottak meg a gyilkossággal, mindannyian kiskorúak molesztálásáért elítélt személyek. Végül több mint 1 év után fogták el a lehetséges gyilkost, egy 17 éves fiút.

A részletekért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
billy-drago.jpg

Meghalt Billy Drago, az Aki legyőzte Al Caponét színésze

Drago hétfőn hunyt el Los Angelesben több mint 100 filmet felölelő, négy évtizedes karrier után.
MTI - szmo.hu
2019. június 27.Hetvenhárom éves korában meghalt Billy Drago, az Aki legyőzte Al Caponét című Oscar-díjas film és több mint száz más alkotás szereplője - közölte a The Hollywood Reporterrel a művész szóvivője.

Drago hétfőn hunyt el Los Angelesben több mint 100 filmet felölelő, négy évtizedes karrier után.

Legismertebb szerepét Brian De Palma megtörtént eseményeken alapuló művében, az Aki legyőzte Al Caponét (The Untouchables) című, 1987-ben bemutatott gengszterfilmjében játszotta, Frank Nittit, a bűnöző jobb kezét alakította. Emlékezetes volt Clint Eastwood 1985-ös Fakó lovasában.

Tévésorozatokban is játszott, a Bűbájos boszorkákban Barbast, a rettegés démonát alakította, feltűnt az X-aktákban és a Walker, a texasi kopóban.

Drago a kansasi Hugotonban született 1945-ben Billy Eugene Burrows néven. Az AP amerikai hírügynökség újságírója volt, majd népszerű műsort vezetett a Kansas Radióban, közben kaszkadőrködött, majd az 1970-es években egy vándor színtársulattal eljutott New Yorkba, ahol több sikeres előadás résztvevője volt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x