hirdetés
Történelmi kép: ilyen a Marson a napfelkelte és a naplemente
Egyáltalán nem olyan a színvilág, mint a Földön.
Fotók: NASA/JPL-Caltech - szmo.hu
2019. május 05.


hirdetés

Rendkívül érdekes fotókat készített a NASA egyik űrhajója a Marson: megörökítette, milyen a napfelkelte és a naplemente azon a bolygón, amely már régóta izgatja az emberiség fantáziáját abból a szempontból, hogy élhető-e lesz a jövőben számunkra.

Az InSight Lander nevű eszköz április 24-én és 25-én lőtte a történelmi képeket, helyi idő szerint reggel 5.30 és este 6.30 között. Bár a nyers fotókon nehéz bármilyen részletet is kivenni, de a NASA színkorrekcióval javított ezen, így jobban megcsodálhatjuk, milyen lenne a Marsról nézni a napfelkeltét és a naplementét.

Jól látható, hogy a Földön tapasztalható jelenséggel ellentétben a Marsot kékes fény borítja be, amikor a Nap felkel, illetve lemegy. Azt is érdekes megfigyelni, hogy a Nap sokkal kisebbnek tűnik a Marson (egészen pontosan csak kétharmada az átmérője), mivel az messzebb van a csillagtól, mint a Föld.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Itt a májusi hó: már havazik a Bakonyban és a Kőszegi-hegységben is
A Kendig-csúcson fagypont körüli hőmérsékletre hűlt le a levegő, és olyan erősen fúj a szél, hogy vízszintesen esnek a hópelyhek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 05.Havazást hozott a hétvégi hidegfront az ország magasabban fekvő részein: a Kendig-csúcson és a Bakonyban is megjelentek a hópelyhek.

Az Időkép webkameráján is látható, hogy

a viharos szélben vízszintesen esik a hó a Kőszegi-hegységben, ahol 0 fokig hűlt le a levegő, a szél sebessége pedig a 93 km/h-t is elérte.

A portál azt írja, vasárnap a déli órákban váltotta fel az esőt a havazás a Kendig-csúcson.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat képeken örökítette meg a fehérbe borult erdőt.

"500 méter felett havas eső, 600 méter felett hó hullik az Alpokalján, ami 700 méter felett meg is marad. Az Írott-kő 882 méteres csúcsán már délelőtt 1-2 cm -es volt a hótakaró, ami azóta csak gyarapodott"

- írta az OMSZ egyik munkatársa.

Fotó: OMSZ

Fotó: OMSZ

A Facebook-oldalukon azt is írják, hogy

a következő másfél napban a Bakony magasabb részein, illetve holnapra már az Északi-középhegységben is kifehéredhet a táj, de csak átmenetileg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Májusi hó?! – durván lehűl a levegő vasárnap, és hétfőig még havazhat is
Keddig marad a februári idő, sok esővel, széllel és hideggel, de utána jön a felmelegedés.
MTI, Időkép, Fotó: pxhere.com - szmo.hu
2019. május 04.Egy időre visszaléptünk a naptárban, kb. február végére, ugyanis szombattól olyan hideg van mintha a tavaszt még nem is láttuk volna idén. Persze nem tart örökké, meg a hőérzetünk is megcsal minket, mert hidegebbnek érezzük a valóságosnál, de az 5-10 fokos maximumok azért májusban már megviselik az embert, pláne, ha még havas esővel meg hópelyhekkel riogatnak minket.

Márpedig ezt teszik, az Időkép például simán azt írja, hogy "vasárnapra a Dunántúl nagy részét elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt mindössze 5 és 11, a Dunától keletre még 12 és 18 fok között tetőzik a hőmérséklet, a legmelegebb keleten lesz. Eső, zápor sokfelé várható, keleten még zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

A ciklon hátoldalán a Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár hópelyhek is keveredhetnek az esőbe, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hólepel is kialakulhat.

Szóval a hegyekben biztosan elkel a pulóver és kabát, de az alacsonyabb vidékeken is nyugodtan felvehetünk már a szekrény mélyére süllyesztett őszi-téli holmikat.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Több mint 82 ezer magyar él már Ausztriában, és folytatódik az elvándorlás
Igaz, tavaly már 'csak' 5600-an költöztek ki nyugati szomszédunkba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 04.Tovább növekedett az Ausztriában élő magyarok száma. Az osztrák statisztikai hivatal minden évben közzéteszi az erre vonatkozó adatait is, ezek szerint több mint 82 ezer magyar él életvitelszerűen Ausztriában.

Korábban megjelentek adatok arról is, hogy Németországban is folyamatosan nő a kint élő magyarok száma, és ezek szerint a trend folytatódik a szomszédos országban is.

Mindez azt jelenti, hogy a magyarok elvándorlása nem állt meg 2018-ban sem, maximum azt lehet mondani, hogy kissé lassult.

Idén január elsején ugyanis egészen pontosan 82 732 magyar állampolgár élt életvitelszerűen Ausztriában, ez több mint 5600 fővel több, mint egy évvel korábban - írja az osztrák adatok alapján a Portfolió. Ha a születési helyet vesszük alapul az állampolgárság helyett, akkor valamivel alacsonyabb, 79 ezer ugyanez a szám.

Az évi 5600 fős növekedés még mindig sok, bár ha a 2014-16 közötti 8000 főt tekintjük, akkor a lassulás érzékelhető.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Karaktergyilkossággal próbálkoznak Greta Thunberg ellenségei, miközben egyre több kortársa követi őt
A 16 éves svéd iskoláslány, Greta Thunberg fellépése és népszerűsége kezd egyre kellemetlenebbé válni a klímaváltozás tagadói számára. Olyannyira, hogy megpróbálják lejáratni őt és családját.
G. N. L. - szmo.hu
2019. május 05.A karaktergyilkossági kísérletek középpontjában az a híresztelés áll, mely szerint Gretát a családja ösztönzésére egy ügyes PR-menedzser „találta ki” és tette médiasztárrá.

Édesanyja, a 48 éves operaénekesnő Malena Ernmann a Facebookon szögezte le, hogy ő és férje egyaránt ellenezték Gretának azt az ötletét, hogy az iskolába menés megtagadásával tüntessen a klímaváltozás ellen, mert úgy vélik: neki éppen az a dolga, hogy tanuljon. Elárulta azt is, hogy az iskolasztrájk gondolatát egy Bo Thoren nevű svéd környezetvédő aktivista vetette fel, de mivel javaslatát érdektelenség fogadta, Greta úgy döntött, hogy egyedül vág bele – idézte a Daily Mail.

Néhány héttel ezelőtt a svájci Weltwoche magazin arról cikkezett, hogy Ingmar Rentzhog, egy környezettudatos PR-cég, a We Don’t Have Time vezetője tavaly augusztusban egy szabadúszó fotóssal lefényképeztette Greta egyszemélyes tüntetését a stockholmi parlament előtt, majd feltette a kislány fotóját a cég Instagram- és Facebook-oldalaira. Rentzhog akkor már néhány hónapja ismerte Greta édesanyját, akivel májusban ismerkedett meg a klímatanács stockholmi konferenciáján. Három nappal Greta első tüntetése után a legnépszerűbb svéd napilap, a Dagens Nyheter interjút készített a kislány szüleivel, másnap pedig megjelent Malena könyve, amelyet lányai betegségeiről, valamint a család környezettudatossá válásáról szól. Gretánál 2015-ben, 12 éves korában állapították meg az autizmus egyik változatát, az Asperger-kórt, jelenleg 13 éves húgát, Beátát pedig figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták.

Vezető svéd politikusok vádolták azzal a családot, hogy Greta feltűnése nem volt más, mint jól felépített promóciós kampány a könyv reklámozására. Ugyancsak támadások érték a családot a közösségi médiában, többen úgy vélték, hogy Thunbergék lányuk betegségét használták fel hírnevük növelésére.

A támadások hatására Malena minden kapcsolatot megszakított Rentzhoggal és mindketten igyekeztek cáfolni „összeesküvésüket”. Az anya Facebook-posztjában leszögezte: Greta maga tervezte el egész kereszteshadjáratát, és nem kapott hozzá támogatást semmilyen PR-ügynökségtől. Emlékeztetett arra is, hogy a könyv legfontosabb üzenete, hogy lányaik miként ébresztették fel a családban a klímaváltozás elleni harc iránti elkötelezettséget. A könyv megjelenésekor pedig egyértelműen kikötötték, hogy a belőle származó minden bevétel a klímaváltozás megakadályozásán munkálkodó szervezeteknek, vagy pedig különleges nevelésre szoruló gyerekeknek jusson.

Greta, akit a támadások nem leptek meg, a maga Facebook-oldalán szintén kitartott amellett, hogy az iskolasztrájk az ő kezdeményezése volt, de azt elismerte, hogy a We Don’t Have Time felhasználta őt. Leírta, hogy életében először akkor találkozott Rentzhoggal, amikor lefotózták őt a parlament előtt, majd meghívták őt a szervezet tanácsadó testületébe. Csakhogy közben – hangsúlyozza Greta – az ő és családja tudta nélkül felhasználták a nevét egy másik projektben is. Ezt végül elismerték és bocsánatot is kértek tőle.

Mindez nem állíthatja meg Greta Thunberg népszerűségét. A nagy múltú brit Penguin Books júniusban jelenteti meg az ifjú aktivista 11 legfontosabbnak tartott beszédét, amelynek címe is sokat mondó: Senki sem túl kicsi ahhoz, hogy ne rajta múljon (No One Is Too Small to Make a Difference). Az első beszéd három héttel az első sztrájkja után, 2018 augusztusában hangzott el, a legfrissebb pedig áprilisban a brit parlamentben. Ez utóbbi felszólalása kapcsán a Guardian felidézte azokat a véleményeket, mely szerint Greta csupán „egy jólétben élő ország kiváltságos gyermeke”, vagy éppen nem éppen ízlésesen a betegségéből fakadó monoton beszédén ironizáltak. A lap szerint az őt kritizálók valamennyien közismert klímaváltozás-tagadók, akiknek nagyon fáj, hogy Greta mellé olyan nagy szaktekintélyek állnak, mint Sir David Attenborough.

A lap még arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyik legélesebb bíráló, Brendan O’Neill az egyik legnagyobb amerikai olajmágnás-cég, a Koch-fivérek „adományaiból” tartja fel környezetvédelem-ellenes on-line magazinját, a Spiked-ot.

A kiadó Thunberget „egy nemzedék hangjának” nevezte, amely higgadtan, de dühösen és félelem nélkül száll szembe a klímakatasztrófával.”

Eközben a BBC már „Greta-effektusról” beszél, és bemutat olyan tizenéves lányokat a világ különböző pontjairól, akik ifjú svéd harcostársukat követik. Ilyen a denveri 13 éves Haven Coleman, aki szintén kockára teszi péntekenként tanulmányait, mert megtetszett neki Greta magányos akciója. Ő alapította meg az Amerikai Fiatalok Klímasztrájkja (US Youth Climate Strike) szervezetet Isra Hirsivel, Ilhan Omar demokrata párti kongresszusi képviselőnő 16 éves lányával együtt, és már több, az egész Egyesült Államokra kiterjedő megmozdulást szerveztek.

Nála is fiatalabb a 11 éves utrechti Lilly Platt: minden pénteken egy óra hosszat ül a városháza előtt, édesanyja kíséretében, és nem utolsósorban iskolája engedélyével. Ott is Greta ihlette meg, de ma már 6000 követője van saját jogán a Twitteren.

A 14 éves ugandai Leah Namurgerwa azután vált környezetvédővé, hogy két évvel ezelőtt látott egy tv-riportot az országát pusztító éhínségről, amelyet a szörnyű aszály okozott. Az ő az idén február 1-én kezdte el pénteki sztrájkait.

Végül a 15 éves indiai Asheer Kandharit Új-Delhi már-már elviselhetetlen levegője vezette a mozgalomhoz. Asheer egyenesen az ország miniszterelnökéhez, Narendra Modihoz fordult, hogy hirdessen ki a klímakatasztrófa miatt rendkívüli állapotot. Ugyanakkor megszólítja a fiúkat is, hogy csatlakozzanak a sztrájkokhoz. Az eddigi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy Greta kezdeményezését többségükben lányok teszik magukévá.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x