Egy fogva tartott amerikai pap miatt dőlhet össze a török gazdaság
2001 óta nem volt olyan gyenge a török líra, mint most, és ebben egy Törökországban fogvatartott papnak is komoly szerepe van.
Fotó: Pixabay
2018. augusztus 10.


Tovább gyengült a török líra, pénteken már 20 százalékot esett, ez pedig már komoly veszélybe sodorta Törökország gazdaságát.

Az utóbbi hónapokban a líra már értékének harmadát elveszítette, ezen a héten viszont rohamos zuhanásnak indult,

miután az USA szankciókat vezetett be az ország ellen egy kémkedéssel és terrorizmussal vádolt amerikai pap, Andrew Brunson miatt, akit az amerikaiak szerint Izmirben tartanak fogva. Ráadásul Donald Trump amerikai elnök pénteken kétszeresére emelte a török alumíniumra és acélra kivetett vámot, ami tovább gyengíti az ország gazdaságát, amely amúgy is komoly válságban van - írja a hvg.hu.

A közelmúltban újraválasztott Tayyip Erdogan államfő ugyanis a gyors gazdasági növekedés érdekében olyan gazdasági környezetet teremtett, amely arra ösztönözte a vállalatokat, hogy hiteleket vegyenek fel, míg az elnökhöz közel álló cégek óriási állami beruházásokat kaptak. Ezeket a magánvállalatok nyugati hiteleiből finanszírozzák, amelyek már összesen 245 milliárd dollárral tartoznak a bel-és külföldi hitelezőknek. Mivel a kölcsönök nagy részét devizában vették fel, a bevételek pedig jellemzően lírában érkeznek, nagyon eladósodhatnak a cégek. Így volt ez már 2001-ben is, amikor rengeteg vállalat ment csődbe a líra értékromlása miatt.

"Mindenki válságban van már. Akinek csak egy csöpp esze van, az is tudja, hogy ez az igazság. A kormány pedig próbálja eltusolni"

- mondta Can Oz, egy isztambuli könyvkiadó tulajdonosa.

Az elemzők szerint Erdogan egyelőre nem akar határozott lépéseket tenni a válság kezelésére, ami megrendítheti a nép bizalmát, hiszen 15 évvel ezelőtt, a hatalomra kerülése után éppen azzal győzte meg a törököket, hogy a gazdaság jól teljesített, az emberek életszínvonala pedig nőtt. A Chatham House londoni kutatóintézet szerint is

a gazdaság az elnök Achilles-sarka.

Szerintük ha a vállalatok csődöt mondanak, pánik alakul ki az országban, ami évekig tartó recessziót okozhat, amit csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével tudnának megoldani.

A helyzet megoldására arany és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel Erdogan török elnök az ország polgárait a líra árfolyamvesztésének a megállítása érdekében - írta az MTI.

Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot. Twitter-bejegyzésében az elnök leszögezte: már utasítást is adott az alumínium 20 százalékos, az acéláruk 50 százalékos vámjának kivetésére. "Kapcsolatunk Törökországgal jelenleg nem jó" - írta mikroblogjában Trump.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
Az orosz milliomosok őrülete: ess pofára és Insta-sztár leszel!
x