hirdetés
lp.jpg

Tőlük búcsúztunk el 2017-ben

Ezeket a magyar és külföldi ismert személyiségeket gyászoltuk tavaly.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. január 01.


hirdetés

Számtalan magyar és külföldi hírességet gyászoltunk 2017-ben is. A veszteségek listája nagyon hosszú.

Januárban elhunyt Klapka György üzletember - váratlanul összeesett és meghalt. Elhunyt Lázár Ervin felesége, Vathy Zsuzsa író, Olofsson Placid, vagyis Placid atya, a matuzsálemi kort megérő bencés szerzetes - 101 éves volt. Távozott az élők sorából Zentai Anna, a magyar operett kiemelkedő személyisége, Torgyán József, a Kisgazdapárt egykori vezetője, és Takács Klára Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima-díjas operaénekes.

A külföldi hírességek közül Miguel Ferrer színészt gyászoltuk többek között, aki olyan sorozatokban szerepelt, mint a Született feleségek, a Twin Peaks vagy az NCIS: Los Angeles vagy a Nyughatatlan Jordan. Ugyancsak januárban halt meg John Berger író, William Christopher, a régi legendás sorozat, a M.A.S.H. egyik szereplője, Pascal Garray, a Hupikék törpikék-képregények egyik alkotója, Mike Connors színész (például a Herkules és a Gyilkos sorok című sorozatokban láthattátok.) Elhunyt Mary Tyler Moore amerikai színésznő, aki elsősorban tévéfilmekben és sorozatokban volt látható, Richard Hatch, aki a Csillagközi romboló Apollo kapitánya volt, Frank Pellegrino a Maffiozók egyik szereplője, Geoff Nicholls, a Black Sabbath egykori billentyűse és John Hurt, akit részben Ollivanderként ismerhettek a Harry Potterből, illetve Kane-ként A nyolcadik utas: a Halál című filmből - az ő mellkasából rágta ki magát az idegen lény.

Februárban hunyt el Galkó Bence, a Szegedi Nemzeti Színház színésze, Berek Kati érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze. Váratlanul meghalt A Trónok harca egyik színésze is, az Óriás Mag-et alakító Neil Fingleton, A bolygó neve: Halál című filmből is ismert Bill Paxton, és Danuta Szaflarska lengyel színésznő.

A Happy Gang egykori alapítója, a Mohaman-ként ismert Meggyes Roland márciusban távozott. A külföldi hírességek közül pedig Chuck Berry hagyott itt bennünket.

hirdetés

Áprilisban rengetegen gyászolták Usztics Mátyást, akit sokan szerettek az Angyalbőrben című sorozatban játszott karakter miatt. Meghalt Gyurcsok József "távgyógyító" és Vajda Miklós író, műfordító is.

Májusban hagyott itt bennünket Dés Mihály író, Szellő Rózsa televíziós szakember, Roger Moore, a Minden lében két kanál, az Angyal című sorozat sztárja, és James Bond egyik alakítója. Ebben a hónapban lett öngyilkos Chris Cornell a Soundgarden és az Audioslave frontembere. Májusban halt meg Robert Miles (vagyis Roberto Concina, aki az 1990-es években a Children című számmal robbant be. Még ebben a hónapban meghalt Michael Parks is, akit például a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című filmből vagy a Kill Bill filemkből ismerhettek.

Júniusban elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, Szénich János, a Hobo Blues Band, az EDDA, a Non-Stop, és a Juventus egykori gitárosa. Elment Dévény Anna gyógytornász, aki gyermekek tízezreinek adta vissza a mozgás lehetőségét az általa kidolgozott, az egész világon egyedülálló mozgásrehabilitációs Dévény-módszerrel. Meghalt Nagy György legendás tévés, aki az Ablak, a Főtér és a Hol-mi? műsorvezetője volt.

Júniusban távozott John Avildsen, a Rocky és a Karate kölyök rendezője, Helmut Kohl német politikus, aki 1982 és 1998 között volt Németország szövetségi kancellárja, Michael Bond, a Paddington-gyermekkönyvek írója, Prodigy amerikai rapper, a Mobb Deep New York-i hiphop duó alapítója, és a divatikonná vált olasz divattervező, Carla Fendi is.

Júliusban veszítettük el Schubert Éva Kossuth-díjas színésznőt, akinek többek közt olyan alakításokat köszönhetünk, mint Gigus tanárnő az Abigélben, Gizus az Egy pikoló világos című filmben, és ő kölcsönözte a hangját Lukréciának, a fondorlatos macskának is a Frakk, a macskák réme című rajzfilm-sorozatban. Távozott a Jászai Mari-díjas színész, Simon György, Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar film legendás alakja (Egy erkölcsös éjszaka, Egymásra nézve, Macskajáték) és Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész is.

A külföldi hírességek közül Martin Landau Oscar-díjas színészt gyászoltuk (Kleopátra, Alfa holdbázis, Ed Wood), Jeanne Moreau francia színésznőt. Chester Bennington, a Linkin Park énekesének öngyilkossága világszerte milliókat rázott meg. Halála előtt nem sokkal lépett fel a VOLT fesztiválon a zenekarral.

Augusztusban hunyt el Robert Hardy, aki a Harry Potter filmekben játszotta Cornelius Caramelt, és Jerry Lewis, Hollywood egyik legsikeresebb komikusa.

Szeptemberben halt meg Harry Dean Stanton amerikai színész (A nyolcadik utas: a Halál, Halálsoron, Twin Peaks: Tűz, jöjj velem!), Frank Vincent, akit a Maffiózókban és Scorese filmjeiben láthattatok. Ebben a hónapban ment el a Playboy alapítója, Hugh Hefner is, aki élete során az egyik legmeghatározóbb és legellentmondásosabb személyiség volt a popkultúrában és az üzleti életben.

Októberben hagyott itt bennünket Aradszky László táncdalénekes és Som Lajos, a Piramis és a Senator alapítója, a Taurus, a Tűzkerék és a Neoton egykori zenésze. Meghalt a C’est La Vie popformáció egykori énekesnője, Berta Claudia is.

Elhunyt George Young, az AC/DC producere, az alapítók bátyja.

Novemberben vettünk búcsút Pápai Erzsi Jászai-díjas színművésztől és Érdemes művésztől, a Nemzeti Színház Örökös tagjától, és Komáromy Évától, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagjától. Meghalt Bohus Zoltán Kossuth-díjas szobrászművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és aaz 1990-es évek legendás vállalkozója is, Stadler József.

Távozott az AC/DC egyik alapítója is, Malcolm Young rockzenész, gitáros, dalszövegíró, Chuck Mosley, a Faith No More egykori énekese, John Hillerman a Magnum című sorozat "brit birtokfelügyelője", David Cassidy amerikai színész, énekes és a hírhedt és sokak által gyűlölt sorozatgyilkos, Charles Manson is.

Decemberben veszítettük el id. Dárdai Pált, a pécsi labdarúgás nagy alakját. Meghalt Fábián Juli énekesnő, akit a szakma és a közönség is imádott - az énekesnő évek óta küzdött a rákkal, szervezete december közepén adta fel a harcot. Meghalt a Frakk alkotója, Cseh András rajzfilmrendező , Mata János, aki a Kukori és Kotkoda alkotója volt, és a Maroon5 menedzsere, Jonah Hill testvére, Jordan Feldstein.

Ugyancsak decemberben veszítettük el H. Szabó Sándort, az egyik legjobb magyar légi fotóst és a a Franciák "Elvisének" nevezett zenészt, Johnny Hallydayt is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
alarcos-enekes-mehecske.jpg

Álarcos énekes: a Méhecske lepleződött le, Rubint Rella volt a jelmezben

Egyik nyomozó sem találta el, hogy Rubint Réka unokahúga bújt meg a maszk alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

A Méhecske esett ki az Álarcos énekes második évadának negyedik adásában, így neki kellett levennie a maszkot.

A vasárnapi műsorban rajta kívül az Egér, a Bika, a Kaktusz, a Zebra, a Röfi és a Kakas énekelt még. A párbajok alapján a biztos továbbjutók az Egér, a Zebra és a Röfi voltak, így a három megmaradt jelmezes közül választották ki a nyomozók azt, akinek a műsor végén fel kellett fednie magát.

A döntésük a Méhecskére esett. Mielőtt levette a maszkot, a nyomozók megtették végső tippjeiket. Hargitai Bea Bódi Sylvire, Csobot Adél Kapás Boglárkára, Sebestyén Balázs Mihalik Enikőre, Puskás Peti pedig Szilágyi Liliánára tippelt.

Végül kiderült, hogy Rubint Rella volt a jelmezben.

A leleplezés pillanata:

hirdetés

Így énekelt a Méhecske, azaz Rella a negyedik adásban:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
enola1.jpg

A csaj, aki lekörözi Sherlock Holmest – az Enola Holmes vagány és rekordokat dönt

A Stranger Things sztárja remekel a híres detektív húgáról szóló netflixes moziban.
Szajki-Vörös Adél, fotók: Netflix - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

A jövőnket mi alakítjuk, mondja a kamerába a film elején és végén is cinkosan Enola Holmes karaktere az azonos című filmben. Azaz a kultikus Stranger Thingsből megismert, előttünk felnövő Millie Bobby Brown, aki élete eddigi egyik legszuperebb alakítását nyújtja. Ő az, akinek a csillogó tekintete és apró színészi nüanszai miatt végignézzük ezt a kedves, jó szándékú filmet. És persze a megvalósítás igényessége miatt is, de ez az én szememben annyira másodlagos volt, mert mindig lenyűgöz egy ilyen színészi alakítás, ami szinte kivilágít a filmből.

A forgatókönyv is remek,

de erről még később. Az Enola Holmes már most is nagy siker: nálunk napok óta vezeti a Netflix magyarországi toplistáját, míg március óta a legnagyobb nézettségű mozi a streaming szolgáltatónál globálisan is. Megvan az oka: magával ragadó történet, fordulatok, igényes kivitelezés, és egy hősnő, akibe mindenki azonnal beleszeret. Aki ráadásul önreflexív filmes megoldásként folyamatosan a kamerába dumál, pofákat vág, kacsintgat, azaz önnön történetének vagány narrátora. Mindezt pontos viktoriánus dialektusban.

Az Enola Holmes egy könyvadaptáció, mely Nancy Springer regénye alapján készült, s a középpontjában a korábban ismeretlen Holmes-húg áll. A sztori szerint Enola - neve megfordítva: alone, azaz egyedül - egyedül nevelkedik egy Isten háta mögötti kastélyban, ahol édesanyjával (Helena Bonham Carter a film érzelmi száláért felelős, és szívbemarkoló az alakítása) élnek.

Enola mindenféléket tanul, melyre, mint később kiderül, nagy szüksége lesz - eddigre két fivére már kirepült a családi fészekből - , például harcművészetet, kódfejtést, és az enciklopedikus tudását is fejleszti a családi könyvtárból.

hirdetés

Anyjáról már az elején sejteni lehet, hogy nem akármilyen teremtés, de a sztori későbbi alakulásában nyilvánvalóvá válik az is, hogy az alma nem esett messze a fájától.

Enola tizenhatodik születésnapján anyja eltűnik, ám megérkezik két testvére, a már híres Sherlock (Henry Cavill is sziporkázik a kissé aspergeres detektív szerepében) és a mizantróp Mycroft (az eddig jóképű fazonokat játszó Sam Claflin végre megmutathatta, milyen vicces is tud lenni). A két báty totál kiakad, hogy az anyjuk eltűnt, és összefognának, hogy a szerintük elhanyagolt Enolát komoly tanítói kézbe adják, ő azonban elmenekül, hogy megtalálja az anyját.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
enola-holmes-netflix.png

Híres férfiak elnyomott lánytestvéreinek állított emlékműveket a Netflix az Enola Holmes című film kapcsán

Valószínűleg legtöbbünknek nem mond sokat Frances Dickens, Mary Hardy, Helena Victoria hercegnő, vagy éppen Maria Anna Mozart neve, pedig épp olyan tehetségesek voltak, mint ismert fiútestvéreik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Szeptember 23-án jelent meg a Netflixen az Enola Holmes című film, amely Sherlock Holmes háttérbe szorított lánytestvéréről szól, Nancy Springer amerikai írónő The Enola Holmes Mysteries című regénysorozatán alapján.

A fikciós karakter, Enola által inspirálva a Netflix több szobrot helyezett el szerte az Egyesült Királyságban olyan híres férfiak emlékműve mellé, akiknek bár lánytestvéreik ugyanolyan tehetségesek voltak, mint ők, mégis elfelejtődtek, eltűntek a történelemkönyvekből.

Szobrot kapott Frances Dickens zongorista és énekesnő, aki olyan nagy tehetséggel volt megáldva, hogy a Dickens család az ő taníttatását részesítette előnyben Charleséval szemben, mivel csak egyikük oktatására volt pénzük. A lány a brit Királyi Zeneakadémián tanult, Beethoven egykori növendékétől.

hirdetés

Thomas Hardy író testvére, Mary Hardy szintén magasabb oktatásban részesült, és évekig dolgozott tanárként, mígnem kinevezték iskolai igazgatónőnek. Ez abban az időben óriási eredmény volt egy nőnek.

Helena Victoria hercegnő VII. Edward király testvére volt, a brit Vöröskereszt egyik alapító tagja, valamint a Royal British Nurses Association elnöke. Sokat tett az egészségügyben dolgozókért, harcolt, hogy jobb munkakörülmények között dolgozhassanak, magasabb fizetésért.

Maria Anna Mozart ügyesen játszott csembalón és fortepianón, turnézott Bécsben és Párizsban is. Mikor fiatalabb korukban Wolfganggal együtt zenéltek, Maria gyakran több elismerést kapott, mint testvére, azonban a kulturális nyomás miatt nőként nem tudta folytatni karrierjét.

Ez az akció egyrészt zseniális marketing húzás volt a Netflix részéről, másrészt viszont egy nagyon szép kezdeményezés, hogy a kiszorított nők érdemeire terelnek egy kis figyelmet.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
21-bridges.png

Chadwick Boseman a saját gázsijából egészítette ki alulfizetett partnernője fizetését

Sienna Miller elmondása szerint ez a történet tökéletesen tanúsítja, milyen jólelkű ember is volt Boseman valójában.
Címkép: 21 híd - szmo.hu
2020. szeptember 29.


hirdetés

Sienna Miller és Chadwick Boseman a tavaly bemutatott 21 híd című film forgatásán dolgoztak együtt. A produkció majdnem nem született meg, mivel a film készítői nem akarták megadni a színésznőnek azt a gázsit, amit kért - írja a 24.hu.

Boseman fellépett a színésznő érdekében és végül a saját gázsijából lecsípve pótolta ki fizetését, mivel eleve ő volt az, aki Millert szerette volna a szerepre.

Erről a színésznő az Empire-nek mesélt, a magazin ugyanis egy teljes lapszámot szentelt a Fekete Párduc nemrégiben rákban elhunyt színészének. Sienna Miller eredetileg nem akart beszélni erről, ám Boseman halála után úgy gondolta, története tökéletesen tanúsítja, milyen jólelkű ember is volt színész valójában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!