hirdetés
lp.jpg

Tőlük búcsúztunk el 2017-ben

Ezeket a magyar és külföldi ismert személyiségeket gyászoltuk tavaly.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. január 01.


hirdetés

Számtalan magyar és külföldi hírességet gyászoltunk 2017-ben is. A veszteségek listája nagyon hosszú.

Januárban elhunyt Klapka György üzletember - váratlanul összeesett és meghalt. Elhunyt Lázár Ervin felesége, Vathy Zsuzsa író, Olofsson Placid, vagyis Placid atya, a matuzsálemi kort megérő bencés szerzetes - 101 éves volt. Távozott az élők sorából Zentai Anna, a magyar operett kiemelkedő személyisége, Torgyán József, a Kisgazdapárt egykori vezetője, és Takács Klára Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima-díjas operaénekes.

A külföldi hírességek közül Miguel Ferrer színészt gyászoltuk többek között, aki olyan sorozatokban szerepelt, mint a Született feleségek, a Twin Peaks vagy az NCIS: Los Angeles vagy a Nyughatatlan Jordan. Ugyancsak januárban halt meg John Berger író, William Christopher, a régi legendás sorozat, a M.A.S.H. egyik szereplője, Pascal Garray, a Hupikék törpikék-képregények egyik alkotója, Mike Connors színész (például a Herkules és a Gyilkos sorok című sorozatokban láthattátok.) Elhunyt Mary Tyler Moore amerikai színésznő, aki elsősorban tévéfilmekben és sorozatokban volt látható, Richard Hatch, aki a Csillagközi romboló Apollo kapitánya volt, Frank Pellegrino a Maffiozók egyik szereplője, Geoff Nicholls, a Black Sabbath egykori billentyűse és John Hurt, akit részben Ollivanderként ismerhettek a Harry Potterből, illetve Kane-ként A nyolcadik utas: a Halál című filmből - az ő mellkasából rágta ki magát az idegen lény.

Februárban hunyt el Galkó Bence, a Szegedi Nemzeti Színház színésze, Berek Kati érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze. Váratlanul meghalt A Trónok harca egyik színésze is, az Óriás Mag-et alakító Neil Fingleton, A bolygó neve: Halál című filmből is ismert Bill Paxton, és Danuta Szaflarska lengyel színésznő.

A Happy Gang egykori alapítója, a Mohaman-ként ismert Meggyes Roland márciusban távozott. A külföldi hírességek közül pedig Chuck Berry hagyott itt bennünket.

hirdetés

Áprilisban rengetegen gyászolták Usztics Mátyást, akit sokan szerettek az Angyalbőrben című sorozatban játszott karakter miatt. Meghalt Gyurcsok József "távgyógyító" és Vajda Miklós író, műfordító is.

Májusban hagyott itt bennünket Dés Mihály író, Szellő Rózsa televíziós szakember, Roger Moore, a Minden lében két kanál, az Angyal című sorozat sztárja, és James Bond egyik alakítója. Ebben a hónapban lett öngyilkos Chris Cornell a Soundgarden és az Audioslave frontembere. Májusban halt meg Robert Miles (vagyis Roberto Concina, aki az 1990-es években a Children című számmal robbant be. Még ebben a hónapban meghalt Michael Parks is, akit például a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című filmből vagy a Kill Bill filemkből ismerhettek.

Júniusban elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, Szénich János, a Hobo Blues Band, az EDDA, a Non-Stop, és a Juventus egykori gitárosa. Elment Dévény Anna gyógytornász, aki gyermekek tízezreinek adta vissza a mozgás lehetőségét az általa kidolgozott, az egész világon egyedülálló mozgásrehabilitációs Dévény-módszerrel. Meghalt Nagy György legendás tévés, aki az Ablak, a Főtér és a Hol-mi? műsorvezetője volt.

Júniusban távozott John Avildsen, a Rocky és a Karate kölyök rendezője, Helmut Kohl német politikus, aki 1982 és 1998 között volt Németország szövetségi kancellárja, Michael Bond, a Paddington-gyermekkönyvek írója, Prodigy amerikai rapper, a Mobb Deep New York-i hiphop duó alapítója, és a divatikonná vált olasz divattervező, Carla Fendi is.

Júliusban veszítettük el Schubert Éva Kossuth-díjas színésznőt, akinek többek közt olyan alakításokat köszönhetünk, mint Gigus tanárnő az Abigélben, Gizus az Egy pikoló világos című filmben, és ő kölcsönözte a hangját Lukréciának, a fondorlatos macskának is a Frakk, a macskák réme című rajzfilm-sorozatban. Távozott a Jászai Mari-díjas színész, Simon György, Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar film legendás alakja (Egy erkölcsös éjszaka, Egymásra nézve, Macskajáték) és Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész is.

A külföldi hírességek közül Martin Landau Oscar-díjas színészt gyászoltuk (Kleopátra, Alfa holdbázis, Ed Wood), Jeanne Moreau francia színésznőt. Chester Bennington, a Linkin Park énekesének öngyilkossága világszerte milliókat rázott meg. Halála előtt nem sokkal lépett fel a VOLT fesztiválon a zenekarral.

Augusztusban hunyt el Robert Hardy, aki a Harry Potter filmekben játszotta Cornelius Caramelt, és Jerry Lewis, Hollywood egyik legsikeresebb komikusa.

Szeptemberben halt meg Harry Dean Stanton amerikai színész (A nyolcadik utas: a Halál, Halálsoron, Twin Peaks: Tűz, jöjj velem!), Frank Vincent, akit a Maffiózókban és Scorese filmjeiben láthattatok. Ebben a hónapban ment el a Playboy alapítója, Hugh Hefner is, aki élete során az egyik legmeghatározóbb és legellentmondásosabb személyiség volt a popkultúrában és az üzleti életben.

Októberben hagyott itt bennünket Aradszky László táncdalénekes és Som Lajos, a Piramis és a Senator alapítója, a Taurus, a Tűzkerék és a Neoton egykori zenésze. Meghalt a C’est La Vie popformáció egykori énekesnője, Berta Claudia is.

Elhunyt George Young, az AC/DC producere, az alapítók bátyja.

Novemberben vettünk búcsút Pápai Erzsi Jászai-díjas színművésztől és Érdemes művésztől, a Nemzeti Színház Örökös tagjától, és Komáromy Évától, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagjától. Meghalt Bohus Zoltán Kossuth-díjas szobrászművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és aaz 1990-es évek legendás vállalkozója is, Stadler József.

Távozott az AC/DC egyik alapítója is, Malcolm Young rockzenész, gitáros, dalszövegíró, Chuck Mosley, a Faith No More egykori énekese, John Hillerman a Magnum című sorozat "brit birtokfelügyelője", David Cassidy amerikai színész, énekes és a hírhedt és sokak által gyűlölt sorozatgyilkos, Charles Manson is.

Decemberben veszítettük el id. Dárdai Pált, a pécsi labdarúgás nagy alakját. Meghalt Fábián Juli énekesnő, akit a szakma és a közönség is imádott - az énekesnő évek óta küzdött a rákkal, szervezete december közepén adta fel a harcot. Meghalt a Frakk alkotója, Cseh András rajzfilmrendező , Mata János, aki a Kukori és Kotkoda alkotója volt, és a Maroon5 menedzsere, Jonah Hill testvére, Jordan Feldstein.

Ugyancsak decemberben veszítettük el H. Szabó Sándort, az egyik legjobb magyar légi fotóst és a a Franciák "Elvisének" nevezett zenészt, Johnny Hallydayt is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
antrum.jpg

56 embert ölt meg Budapesten a világ leghalálosabb horrorfilmje - vagy mégsem?

Az Antrum besorolása szerint mockumentary, vagyis áldokumentumfilm.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Hosszú évtizedek hányattatása után Japánban mutatják be először a "a világ leghalálosabb filmjét", írja a Daily Star. Az Antrumot 1979-ben forgatták, de még nem akadt olyan mozi, ami műsorra tűzte volna - eddig. A horror ugyanis megöli a saját nézőit: az eddigi, többnyire zárt körű vetítések alatt 86 ember halt bele a félelembe a film nézése közben, a legtöbben éppen Budapesten, ahol egy 1988-as filmfesztiválon kigyulladt a terem, és 56-an lelték halálukat a lángoló épületben.

A kérdés csak az, hogy ezek után kinek van bátorsága beülni az Antrumra, amit végül úgy tűnik, hogy világszerte bemutatnak?

Valószínűleg mindenkinek, ha eláruljuk, hogy a film valójában egy mockumentary, vagyis áldokumentumfilm, és sem a budapesti, sem a többi halállal végződő vetítésről szóló hírek nem igazak, csupán a film körüli kamumítosz kialakulásának célját szolgálják.

Aki látta az Ideglelés (Blair Witch Project) című filmet, annak nem idegen a valósághűen ábrázolt dokuhorror, az Antrum: The Deadliest Movie Ever Made (magyarul: Antrum: A leghalálosabb film, ami valaha készült) pedig ennek egy újabb képviselője.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
alarcos-enekes-1.jpg

Többen nézték az Álarcos énekest vasárnap, mint a Nicsak, ki vagyok?-ot

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, míg a TV2 hasonló produkcióját 315 ezren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 hasonló alapötletből készülő showműsorát, a Nicsak, ki vagyok?-ot - számolt be a 24.hu. Az RTL Klub maszkos műsora már a második adásánál tartott február 16án, míg a TV2 műsora ekkor startolt.

A két műsor a vasárnap esti műsorsávban fut, egymás ellen indította a két rivális csatorna. A kommentelők is azonnal elkezdték egymáshoz hasonlítani a két műsort, de az Álarcos énekes egyik nyomozója, Sebestyén Balázs is beszállt. Igaz, ő cikizős fotóval poénkodott a Facebookon, amin a két műsor polip jelmezeit hasonlította össze.

A 24.hu most nézettség alapján hasonlította össze a két műsort.

Az Álarcos énekes a kereskedelmileg fontos célcsoportban, a 18-49 évesek között 23,5 % közönségarányt hozott, míg a Nicsak, ki vagyok? abban az idősávban, amikor együtt futott a két műsor, 14,9 %-os közönségaránnyal került adásba.

hirdetés

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, ez valamennyivel kevesebb, mint az első adás nézettsége. A Nicsak, ki vagyok?-ra pedig 315 ezren voltak kíváncsiak.

A számok a teljes lakosságot nézve: 1.070 000 illetve 855 ezer. A lap szerint a számokból az látszik, hogy a TV2 új műsora el tudott vinni nézőket az RTL Klubtól, de nem nézték annyival többen a Nicsak, ki vagyok?-ot, hogy azzal veszélyeztették volna az Álarcos énekes fölényét.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
705183.w.jpg

Majka hamarosan női ruhát ölt - megnéztük a Nicsak, ki vagyok első adását

A TV2 álarcos celeb showja kevésbé frusztráló, mint az Álarcos énekes, de utóbbiban jobbak a jelmezek - Kajdi Csaba viszont bevált, mint zsűritag.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Kíváncsi lennék, más országokban is jellemző, hogy a konkurens csatornák rendre egy azon időben jelentkeznek egyforma műsorokkal, vagy ez magyar sajátosság. Big Brother/Való világ, Megasztár/X-Faktor, és még sorolhatnánk a példákat.

Ezúttal a maszkos éneklős celebshow formátummal történt ugyanez.

Alig, hogy az RTL klub bejelentette a koreai eredetű Álarcos énekes elindulását, a TV2 előállt a Nicsak ki vagyok? – A rejtélyek színpada című műsorral, amely a román fejlesztésű Mysteries In The Spotlight licencén alapul.

A lényege azonban ugyanaz: amerikai futballmeccsek kabalafiguráit idéző jelmezekbe bújt hírességek énekelnek, és ki kell találni, ki rejtőzik a maszk mögött.

A szabályok persze azért különböznek:

hirdetés

Az RTL-en felvételről megy a műsor, egy „nyomozóknak” nevezett zsűri találgat, és a stúdió közönsége szavaz arról, a 6 versenyző közül végül ki vegye le a maszkját.

A Nicsak, ki vagyokban két csapat verseng. Az egyikben Kajdi Csaba „Cyla” divat-atyaúristen, Ábel Anita és Ganxta Zolee foglalt helyet.

Döglégy alighanem maga is érzi, hogy a celebshow annyira nem illik a gengszter imázshoz, végig rendkívül feszengett a celebmiliőben.

A legnagyobb poén, amit ki bírt préselni magából, hogy Demjén Ferenc nevét elrontva azt mondta, „Demjén Rózsef”, illetve vagy háromszor elsütötte a „Rákérdezhetek? Ki az?” poént. Igaz, volt a stúdióban ülő kollégák között, akinek új volt ez a már harminc éve is ezerévesnek számító vicc.

Ábel Anita a magyar showműsorok biztonsági tartaléka: nem hallunk tőle egetverő sziporkákat, de megbízhatóan tud hozni egy szintet, és amíg él, ő lesz Julcsi a szomszédokból.

Ki ne lenne büszke, ha a szomszéd lányát látja a tévében – még akkor is, ha csak virtuális szomszédról van szó?

Kajdi Csaba abszolút jól működik, mint zsűritag, szórakoztató beszólásai vannak, viszont az első perctől kialakult körülötte a nemi identitásával kapcsolatos viccelődés. Lehet rajta vitázni, hogy ez mennyire ízléses és/vagy szép dolog, mindenesetre, ő magát úgy tűnik, nem zavarja, sőt beleáll, finoman még flörtölt is Majkával.

Mindenesetre ügyes húzás a szerepeltetése a TV2-től, így ha a hírműsoraikban gyakran felmerülő elfogadhatatlan, uszító tartalmak miatt kritika éri őket, nyugodtan mondhatják: Miről beszéltek? Hiszen még a showműsorunkban is szerepel egy meleg zsűritag!

A másik csapat tagjai Judy és Majka és Hajós András.

Utóbbi úgy látszik, rendezte viszonyát és lelkiismeretét a TV2-vel kapcsolatban.

A műsorvezető Tilla, aki az első Big Brother ugyanazt az egyenletes teljesítményt nyújtja, alighanem ő a csatorna legrégebbi arca, aki kitart, bármerről is fúj a médiaszél. Kis képzavarral úgy is mondhatnánk, hogy ő a TV2 Sopronja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nicole-kidman-northfoto.jpg

Tom Cruise miatt majdnem összeomlott, de Oscart hozott ki belőle – Nicole Kidman-portré

A Hatalmas kis hazugságok sztárjának több, mint kalandos volt a magánélete, a karrierjének csúcsát pedig a válásának köszönheti.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc. - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Ausztrália egyik legértékesebb kulturális "importja", Nicole Kidman rengeteg hullámvölgyön van túl a magánéletében, és közben épp pályája egyik csúcsát éli. Megmutatjuk, mi mit találtunk a legizgalmasabbnak vele kapcsolatban.

A szőkeség nem mindig nézett így ki, mint ma: göndör vörös fürtű kislány volt. Honoluluban, Hawaiion született ausztrál szülőktől. Édesapja, David Kidman biokémikus és klinikai szakpszichológus volt, pár éve hunyt el.

Kidman bevallása szerint csupa nő vette körül a családban, apját leszámítva, ezért nagyon fontos neki a nőtársaság, a női összetartás, sőt, a női kollégákkal való munka.

Nem véletlenül vállalta el a tavalyi Botrány című film egyik főszerepét is, mely az egyik leghíresebb zaklatási botrányról szólt, s Charlize Theron volt az egyik producere.

Nem sokkal Nicole születése után a családja Washingtonba költözött, majd három év múlva a szülők származási helyén, Sidney-ben telepedtek le - itt nevelkedett Nicole. A színésznő első szerelme a balett volt, de aztán a drámaszakkör kötötte le jobban a figyelmét. Serdülőkorára már komolyan foglalkozott a színészettel.

hirdetés

Már rendszeresen dolgozott egy helyi színházban, amikor egy alkalommal a közönség soraiban ülő Jane Campion - ekkoriban film szakirányon tanult a később a Zongoraleckéért Oscar-díjjal jutalmazott rendezőnő - felfigyelt a színpadon álló fiatal tehetségre és személyre szóló levelet írt neki, amiben dicsérte és bátorította. Kidman végül ott is hagyta a középiskolát, hogy minden idejét a színészetnek szentelhesse.

Kidman 16 évesen már be is tört a film világába egy ausztrál karácsonyi filmmel 1983-ban, amit a BMX banditák követett ugyanabban az évben, illetve egy minisorozat, a Vietnam 1987-ben (ezért hazájában díjazták is). Egy amerikai ügynök segítségével végül elérte, hogy egy igazi "felnőtt" produkcióban kapott szerepet Sam Neill oldalán. Ez volt a Halálos nyugalom 1989-ben, a többi pedig már filmtörténelem.

A Halálos nyugalomban látta meg ugyanis Tom Cruise Kidmant, és addig hajtotta az ügynökeit, hogy szerezzék meg az ausztrál színésznőt következő filmje, a Mint a villám főszerepére, amíg Kidman nemsokára Hollywoodban találta magát (1990-ben), egy világsztárral a kamera előtt és fülig szerelmesen.

Nemsokára összeházasodtak Cruise-zal, örökbe fogadtak két gyermeket, közben pedig még egy közös filmet készítettek, a Túl az óperenciánt 1992-ben.

Kidmant közben kezdték egyre komolyabban venni szakmailag az álomgyárban, így játszhatott Dustin Hoffman oldalán a Billy Bathgate-ben, illetve Michael Keaton partnereként az Életem című drámában. Valahogy azonban csak a csini mellékszereplő skatulyájában maradt a Mindörökké Batmanbeli (1995) szerepése ellenére is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!