hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
470_bp_ck
Told el a múltat, és meglátod a jelent!
Egy mozdulattal előre-hátra utazhattok az időben Budapesten, csak vigyétek a kurzort a képek fölé.
Fotók: Lange László - szmo.hu
2014. március 29.


hirdetés

Lange László különös kalandba kezdett: a régi és a mai Budapestet hozza össze egy képen úgy, hogy akár egyszerre is láthatjátok a város mindkét arcát. Sokszor csak egy-egy jellegzetes épület vagy szobor alapján lehet felismerni, hogy több évtizeddel ezelőtt készült fotók helyszíne ugyanaz.

Ha van kedvetek ilyen fotókat készíteni, akkor pár tipp hozzá, egyenesen a szerzőtől:

1. Olyan régi képet válasszatok, amelyik környékét ismeritek vagy utána tudtok nézni. Ez azért kell, hogy ne feleslegesen menjetek el a helyszínre.

2. A "most" kép akkor lesz jó, ha arányosan láthatóak rajta az azóta történt változások (pl. új épület, park, útburkolat) és a régi kép tárgyai, épületei is észrevehetőek. Nem jó, ha minden megváltozott azóta, és a másik véglet is kerülendő, ahol még alig látható változás. Legyen jól kiegyenlítve.

3. Amikor készítitek a fotót, törekedjetek pontosan ugyanabból a pontból fotózni, és pontosan ugyanabban az irányban, fókuszálással. Néha a magasság is fontos. Az igazán varázslatos akkor-most fotók így készülnek. Ha már más pontból fotóztok, vagy más fókuszálással, az már kicsit gyengíteni fog a hatáson.

4. Vigyázzatok a nagyvárosi környezetre, autókra, emberekre! Főleg forgalmas helyeken, járdaszigeteken érdemes erre figyelni, és előnyös, ha valakit visztek magatokkal segíteni.

Jó munkát!

Nézzétek meg a döbbenetes változásokat! Ehhez nem kell mást tennetek, mint a kurzort a képek fölé vinni, és mozgatni. A képek bármelyik pontján kezdhetitek, és semmilyen gombot nem kell lenyomva tartani közben. Figyelem, kezdődhet a "tologatós" időutazás!

Árpád hídról nézve a Dagály lakótelep, 1962-2014. Az eredeti fotózási pont már nem elérhető az Árpád híd kiszélesítése miatt.

Hajó és Darugyár, Váci út, 1964-2014

Gyerekek a VI. kerületi Hunyadi téren a háború után, 1947-2014

Hunyadi téri fotó és most, 1947-2014

Katona József utca a Nyugati mellett, 1925-ös fotó és ma. Az épület szinte semmit sem változott, a felüljáró, az útburkolat és a járművek viszont mutatják a 90 évet.

Klauzál tér, villamos megy át 1941-ben, ennek már semmi nyoma, csak a háttérben levő házak árulkodnak erről. Mennyivel más zajok vannak most a téren.

Az Újpesti rakpart a Margitszigetről nézve, 1960-2014. A túloldalt még kavicsbánya volt és gyárak, mostanra lakóteleppé változott nagyobb részben. Szerencsémre jött egy hajó, hogy mutassa a technika fejlődését.

Ha tetszettek a képek, kattintsatok ide, és még többet találtok!

Jók voltak a fotók? Nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Egy utcai fa törzsében él a hajléktalan férfi Budapest belvárosában
Lakója szerint akár 2-3 ember is elférne a fa belsejében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Budapest szívében, a Kodály köröndön egy 150 éves platánfában él Mucska Péter, aki Szlovákiából érkezett Magyarországra. A férfi az RTL Híradójának mondta: egy hónapja költözött a fa belsejébe, és úgy érzi, jó helye van, mert a széltől és az esőtől is megvédi búvóhelye.

Azt mondja: két embernek megfelelő a lakhely és akár fel is állhatnak benne lakói, olyan tágas.

A férfi elmondta: csak aludni jár lakhelyére, napközben igyekszik valahogy pénzt keresni.


KÖVESS MINKET:
Bejártuk a Kelenföldi Erőművet - hátborzongató az elhagyatott, art deco-stílusú kapcsolóterem
Már jó ideje üresen áll, és ez bizony látszik is rajta. Tudtad, hogy Brad Pitt is forgatott benne?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

A Kelenföldi Erőmű több mint 100 éves épületében jártunk, megnéztük a különleges, art deco stílusú kapcsolótermet is, ami 2005-ben, a századik évfordulón egy hónapon keresztül nyitva állt a látogatók előtt.

A tervezés egyik alapelve az volt, hogy a dolgozónak joga van mindent látni. Az erőmű ma már nem üzemel, műemlékként tartják számon, de népszerű forgatási helyszín is egyben: a Tankcsapda egyik videóklipje itt készült, járt benne Brad Pitt is, sőt az Ideglelés Csernobilban is itt forgott.

Érdekesség, hogy a második világháború alatt bunkert építettek bele, ami a támadások alatt a lehulló üvegszilánkoktól védte az ott dolgozókat.

Ha a kapcsolótermen nem is annyira bántóan, de a többi helységen bizony látszódik, hogy évek óta üresen áll az épület.


KÖVESS MINKET:

Kiderült, hol vannak Budapest legveszélyesebb útjai
A legtöbb baleset a Váci úton történt, de egy rövidebb szakaszra leszűkítve nem az végzett az élen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

Budapestet tekintve a Váci úton, az Üllői úton, valamint a Pesti úton volt a legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset 2018-ban.

Sokkoló, de sajnos igaz:

tavaly több személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarországon, mint az azt megelőző évben.

A KSH legfrissebb adataiból a Vezess összeállított két érdekes listát a különösen veszélyes budapesti utakról.

A legtöbb baleset alapján készült lajstrom élén a Váci út végzett,

ahol tavaly 90 baleset történt. A nem túl előkelő versenyben az Üllői út és a Pesti út következik.

Mint látható, ennek a toplistának az első három helyére alapvetően a hosszabb utak kerültek, de egészen más a kép, ha figyelembe vesszük az utak hosszát is, és azokhoz arányosítva vizsgáljuk meg a balesetszámokat. Eszerint

a főváros legveszélyesebb útja az Andrássy út, amelynek 2 kilométerén 37 ütközés történt.

Ebben az összevetésben a József körút és a Margit körút került még fel a képzeletbeli dobogóra.

A teljes listákat a részletes balesetszámokkal ITT találod.

Korábbi magyarországi adatok

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán


KÖVESS MINKET:

Bombákat hatástalanítanak Budafokon, a lakosság egy részének el kell hagynia otthonát szombaton
A bombák kiemelésének és hatástalanításának idejére, várhatóan szombat délelőtt 10 órától a 6-os számú főútnak a Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát lezárják.
MTI - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Második világháborús bombák kiemelése és hatástalanítása miatt a Budafokon élők egy részének el kell hagynia otthonát szombaton; a hatósági zárás idejére a közúti és a vasúti közlekedést korlátozzák - közölte a fővárosi kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Magyar Honvédség tűzszerészei szombaton emelnek ki a Dunából, majd hatástalanítanak két, egyenként egytonnás robbanótestet. Az amerikai bombákat tavaly ősszel találták meg a Duna fővárosi, XXII. és XXI. kerületek közötti szakaszán.

A rendőrség a művelet idejére egy kilométeres körben biztonságból kiürítteti a városrészt, valamint lezárja a 6-os számú főutat, és a Kelenföld-Érd és alsó-Tárnok közötti vasútvonalon is szüneteltetik majd a közlekedést.

A kiürítendő területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat délelőtt 10 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. A XXII. kerületi önkormányzat erre az időre három befogadóhelyet jelölt ki, valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is gondoskodik - írták.

A mozgásukban korlátozott, idős vagy várandós lakosok szállításának megkönnyítéséért a budafok-tétényi önkormányzat különbuszokat állít forgalomba.

A közlekedés is változik: a bombák kiemelésének és hatástalanításának idejére, várhatóan szombat délelőtt 10 órától a 6-os számú főútnak a Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát lezárják. A közösségi közlekedési megállókban szombat reggel a buszjáratokra már csak felszállni lehet, várhatóan 10 órától pedig a területet elkerülik a tömegközlekedési eszközök, buszjáratok a hatósági zárás feloldásáig.

A kiürítéssel érintett területen élők postaládáiba tájékoztatót juttat el a kerületi önkormányzat, részletes, naprakész információk a kormanyhivatal.hu oldalon olvashatók.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x