470_bp_ck
Told el a múltat, és meglátod a jelent!
Egy mozdulattal előre-hátra utazhattok az időben Budapesten, csak vigyétek a kurzort a képek fölé.
Fotók: Lange László - szmo.hu
2014. március 29.


Lange László különös kalandba kezdett: a régi és a mai Budapestet hozza össze egy képen úgy, hogy akár egyszerre is láthatjátok a város mindkét arcát. Sokszor csak egy-egy jellegzetes épület vagy szobor alapján lehet felismerni, hogy több évtizeddel ezelőtt készült fotók helyszíne ugyanaz.

Ha van kedvetek ilyen fotókat készíteni, akkor pár tipp hozzá, egyenesen a szerzőtől:

1. Olyan régi képet válasszatok, amelyik környékét ismeritek vagy utána tudtok nézni. Ez azért kell, hogy ne feleslegesen menjetek el a helyszínre.

2. A "most" kép akkor lesz jó, ha arányosan láthatóak rajta az azóta történt változások (pl. új épület, park, útburkolat) és a régi kép tárgyai, épületei is észrevehetőek. Nem jó, ha minden megváltozott azóta, és a másik véglet is kerülendő, ahol még alig látható változás. Legyen jól kiegyenlítve.

3. Amikor készítitek a fotót, törekedjetek pontosan ugyanabból a pontból fotózni, és pontosan ugyanabban az irányban, fókuszálással. Néha a magasság is fontos. Az igazán varázslatos akkor-most fotók így készülnek. Ha már más pontból fotóztok, vagy más fókuszálással, az már kicsit gyengíteni fog a hatáson.

4. Vigyázzatok a nagyvárosi környezetre, autókra, emberekre! Főleg forgalmas helyeken, járdaszigeteken érdemes erre figyelni, és előnyös, ha valakit visztek magatokkal segíteni.

Jó munkát!

Nézzétek meg a döbbenetes változásokat! Ehhez nem kell mást tennetek, mint a kurzort a képek fölé vinni, és mozgatni. A képek bármelyik pontján kezdhetitek, és semmilyen gombot nem kell lenyomva tartani közben. Figyelem, kezdődhet a "tologatós" időutazás!

Árpád hídról nézve a Dagály lakótelep, 1962-2014. Az eredeti fotózási pont már nem elérhető az Árpád híd kiszélesítése miatt.

Hajó és Darugyár, Váci út, 1964-2014

Gyerekek a VI. kerületi Hunyadi téren a háború után, 1947-2014

Hunyadi téri fotó és most, 1947-2014

Katona József utca a Nyugati mellett, 1925-ös fotó és ma. Az épület szinte semmit sem változott, a felüljáró, az útburkolat és a járművek viszont mutatják a 90 évet.

Klauzál tér, villamos megy át 1941-ben, ennek már semmi nyoma, csak a háttérben levő házak árulkodnak erről. Mennyivel más zajok vannak most a téren.

Az Újpesti rakpart a Margitszigetről nézve, 1960-2014. A túloldalt még kavicsbánya volt és gyárak, mostanra lakóteleppé változott nagyobb részben. Szerencsémre jött egy hajó, hogy mutassa a technika fejlődését.

Ha tetszettek a képek, kattintsatok ide, és még többet találtok!

Jók voltak a fotók? Nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x