hirdetés
szabadsagter-szobrok-kavalkad-ideologia11.jpg

Tökéletesen beleillett Kolodko usankája a Szabadság tér szoborkavalkádjába

Csak kapkodjuk a fejünket. Nézzétek végig velünk az emlékműveket!
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. december 22.


hirdetés

Szomorúan adtunk hírt arról, hogy néhány nappal a kihelyezése után tönkretették Kolodko Mihály koronázópárnán ábrázolt szovjet csillagos usankáját.

A miniszobrot A Mi Hazánk egyik politikusa verte le és dobta a Dunába anélkül, hogy legalább megpróbálta volna a kontextusában értelmezni, megfejteni a VALÓDI jelentését, és anélkül, hogy az alkotót megkérdezte volna arról, hogy mi volt a célja vele.

Kár az usankáért, mert tökéletesen beleillett abba az ideológiai katyvaszba, ami a Szabadság teret jellemzi, és Kolodko által tervezett másik miniszoborral (egy amerikai focis sisakkal) remekül kiegészítette volna a többi emlékművet.

Már korábban is megígértük nektek, hogy a tér híres épületei után a szobrait is bemutatjuk nektek, ezért készítettük ezt az összeállítást.

hirdetés

Az itt látható szobrokról és emlékművekről már csak azért is érdemes beszélni, mert a külföldiek elképesztőnek találják ezt a sokféleséget, és mindegy, hogy olasz, amerikai vagy más ismerőseinkkel sétálunk erre, magyarázatot várnak Ronald Reaganre, a szovjet hősi emlékműre, Brekire és a többiekre.

Ronald Reagan

Az első, amin megakad a turisták szeme, az az egykori amerikai elnök figurája. Rengetegen szelfiznek vele. Ronald Reagan 1981-1989-ig volt az Egyesült Államok elnöke, még a hidegháború idején. A Szovjetuniót a gonosz birodalmának tartotta. Szobrát, ami a szovjet hősi emlékmű felé lép, 2011-ben állították fel.

A szovjet hősi emlékmű

Eredetileg vörös csillag volt a tetején. Budapest ostroma után, 1945-ben állították fel, miután a térről eltávolították a Horthy-korszakban emelt alkotásokat, többek közt a Trianoni békeszerződésben elvesztett országrészeket jelképező félkörívben elhelyezkedő négy szobrot.

A háborút követően gombamód szaporodtak a szovjet hősi és felszabadulási emlékművek Budapesten és egész Magyarországon, és bár valóban sokan áldozták életüket azért, hogy az ország felszabaduljon a német megszállás alól és vége legyen az értelmetlen, öldöklő háborúnak, ezek az emlékművek számunkra az évtizedekig tartó szovjet megszállás és a kommunista ideológia terjedésének jelképévé váltak.

A legtöbb kommunizmusra, szocializmusra utaló emlékművet a rendszerváltás után eltávolították, ez maradt. Bár többször felmerült az áthelyezése máshova, 2013-ban a Külügy sajtófőnöke a Magyar nemzetnek erről azt nyilatkozta: "Oroszország hagyományosan nagy figyelmet fordít a külföldön felállított második világháborús szovjet katonai emlékművek helyzetére, és felettébb érzékenyen reagál a törekvésekre, amelyek azok áthelyezését, illetve átalakítását célozzák".

Kolodko Mihály usanka szobra

Mire emlékeztetett, amíg kint volt azon a néhány novemberi napon a hősi emlékmű és Ronald Reagan szobra között? Például az erősödő orosz befolyásra, vagy arra, hogy a szocialista országoknak évtizedeken át kötelezően meg kellett ünnepelniük november hetedikét, a Szovjetunió hivatalos ünnepét. Vagy akár arra, hogy a rendszerváltás előtt tabu volt szovjet megszállást emlegetni, és nem lehetett nyíltan beszélni arról, hogy a felszabadító csapatok katonái milyen bűnöket követtek el, mi volt a "felszabadítás" árnyoldala.

A miniszobor helyén most virágot és emléktáblát láthattok.

Carl Lutz emlékműve

Ha szemben állsz a hősi emlékművel, akkor a Szabadság tér jobb oldalán találod az Amerikai Nagykövetség épületeit. Előttük két fontos szobor is áll, az egyik Carl Lutz svájci diplomatának állít emléket, a másik Harry Hill Bandholtznak.

A szándék tiszteletre méltó, ám Carl Lutz, aki több tízezer védlevelet adott ki, hogy a budapesti zsidókat mentse a vészkorszak idején, ennél kreatívabb emlékművet érdemelt volna.

Harry Hill Bandholtz szobra

Az amerikai tábornokot az első világháború után küldték Magyarországra, hogy a román csapatok kivonulását ellenőrizze az amerikai katonai misszió parancsnokaként. A román csapatok rekvirálási törekvéseit akadályozta meg több ízben, például azzal, hogy nem engedte meg a Nemzeti Múzeum kiállítási tárgyainak elszállítását. Szobrát Ligeti Miklós alkotta 1936-ban. A szobrot a háború után eltávolították, a Szabadság térre 1989-ben került vissza, a Ronald Reagant váltó George H. W. Bush amerikai elnök magyarországi látogatása előtt.

A tábornok kezében a legendás lovaglópálca, amellyel állítólag kikergette a román katonákat a múzeumból. Mögötte a fák közül a nagykövetség épületén látható amerikai lobogó kandikál ki.

Virulj díszkút

1846. március 3-án Széchenyi Istvánné Seilern Crescence ezen a helyen ültette el az első pesti sétatér első platánfáját. Erre emlékeztet Telcs Ede 1930-ban készült alkotása, hátoldalán egy hosszabb idézettel, ami a faültetésről tudósított 1846-ban.

A német megszállás áldozatainak emlékműve

A hatalmas vitákat kiváltó emlékművet 2014-ben állították fel a tiltakozások ellenére. Az emlékmű művészeti értékéről lehetne vitatkozni, az viszont érdekesebb, hogy miért nem a szovjet hősi emlékművel szemben állnak a figurák? Ha már ennyiféle kor és ideológia lenyomatát őrzi a tér, miért nem markánsabbak az ellentétek és ellentmondások?

A Magyar Atlétikai Emlékmű

"Ezen a helyen rendezte a Magyar Athletikai Club 1875. május 6-án az európai kontinens első nyilvános szabadtéri atlétikai versenyét" - hirdeti a 2000-ben felállított, meglehetősen szerény kis emlékmű.

Az Újépület vértanúi

Az egykori MTV-székház előtt áll Dózsa Farkas András 1934-ben készített, kőből faragott talapzaton álló bronzüstje. Mint arról korábban már írtunk, a Szabadság tér nagyjából azon a területen helyeuzkedik el, ahol a hírhedt Újépület, az elbukott 1848-as szabadságharc mártírjainak börtöne volt.

Breki

A Muppet Show sztárja Kolodko Mihály első budapesti gerillaszobrainak egyike volt. Majd' egy évvel ezelőtt ellopták, és 2019 januárjában pótolta a miniszobrot az alkotó.

Breki szobrocskájától újra Ronald Reagan szobráihoz, a szovjet hősi emlékműhöz és az usanka hűlt helyéhez jutunk. És ezzel a kör bezárult.

Ebben a színes és külföldiek számára furcsa forgatagban tényleg már csak az amerikai focis sisak hiányzott volna, amit Kolodko Mihály az usankával szemközt tett volna ki...


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
arpadhid.jpg

Átnevezik az Árpád híd metróállomást

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint ez nagyon rossz ötlet: nyílt levélben kérik a fővárost, hogy gondolják át a dolgot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

A Közlekedő Tömeg információi szerint idén januárban ismét új nevet kap egy nagyobb csomópont, ezúttal az Árpád híd metróállomás veszíti el jól megszokott elnevezését. A csomópont január végétől a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd.

A Facebook posztban az egyesület kijelenti, hogy ellenzi az átnevezést, és arra kéri az érintetteket, hogy még a bevezetés előtt álljanak el tőle.

A Közlekedő Tömeg szerint Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időben „egyfajta sajátos játszótérré alakult”, és úgy érvelnek: „Milyen városközpont az, amelyik 4 kilométerre van a város tényleges központjától? Milyen félreértésekhez vezethez ez angolul?”

Az egyesület azt javasolja a posztjában, hogy a pusztán politikai indíttatásból végrehajtott névváltoztatások helyett gyűjtsék össze a ténylegesen szerencsétlenül elnevezett csomópontokat, és ezeket egy csomagban változtassák meg.

„Amikor az is fél évbe telik, hogy a városban lévő térképek utólagosan lekövessék az M3 metrópótlás következő fázisát, ezek a zavaró, ad-hoc átnevezések pazarlóak és indokolatlan többletmunkát rónak az egyébként is leterhelt közlekedési dolgozókra” – írták a bejegyzésben.

hirdetés

Közlekedő Tömeg

Újabb átnevezés Budapesten Ferencváros vasútállomás - Málenkij Robo... t emlékhely, Szent Gellért tér - Műegyetem M, Semmelweis Klinikák M... És a lista nem ér véget. Információink szerint január végén újabb fővárosi közlekedési csomópont veszíti el megszokott nevét: az Árpád híd metróállomás ezentúl a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd.


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
repter-2.jpg

Vége a bádogkarámnak: új utasmóló nyílt Ferihegyen a fapados járatok utasainak

Az épületben pihenő- és várótér, étel- és italvásárlási lehetőség, mosdóblokkok és dohányzóterasz is van.
MTI, fotók: Kovács Tamás - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólóját szerdán, ahol a diszkont légitársaságok utasai kényelmesen várakozhatnak, amíg beszállhatnak repülőgépeikbe. Ezzel egy időben az eddigi, kényelmetlen "bádogvárost" pedig elkezdi lebontani a repülőtér üzemeltetője.

A diszkont utasok kiszolgálásának eddigi minősége az "emberi méltóságot sértette", ennél többet érdemelt Budapest, amely Európa légiközlekedésében fontos ponttá vált - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondása szerint a repülőtér üzemeltetőjével komoly csatákat vívtak, de ennek most meglett a "gyümölcse".

A fél év alatt felépített, 5500 négyzetméteres, egyszintes, hűtött-fűtött épületben a pihenő- és várótér mellett étel- és italvásárlási lehetőség is lesz, három nagy kapacitású mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is szolgálja majd az utasok kényelmét.

A tesztüzem után az új épület január 17-étől szolgálja ki a forgalmat, a régi épület bontását azonnal megkezdik, hogy a most átadott épület további bővítését is elindíthassák. Ennek részeként a terület 11.500 négyzetméterre nő és a most meglévő 6 kapu mellé további két gyalogos és hat, buszos beszállításra is alkalmas kaput építenek fel. A beruházás teljes költsége 8,3 milliárd forint, amelyet a Budapest Airport kizárólag saját erőből finanszíroz.

Fürjes Balázs elmondta, januárban elkészül a gyorsforgalmi út fejlesztésének tanulmánya, amelyet a fővárosi közfejlesztések tanácsa elé visznek, ha megállapodnak a fejlesztési irányokról, akkor megkezdődhet a tervezés.

hirdetés

A gyorsvasúttal kapcsolatban azt mondta, érvényes építési engedéllyel rendelkeznek, de a projekt csak uniós forrással együtt valósítható meg, ebben pedig még van tennivaló.

Gerhard Schröder, a Budapest Airport elnöke hangsúlyozta: a repülőtér nem tud fejlődni Budapest nélkül, és ez fordítva is igaz, ezért is működnek együtt, és fejlesztik a kiszolgáló létesítményeket. A forgalom új rekordot ért el, 16,2 millió utast kezeltek, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
Budapest_Ankert_Vegan_Sunday_Market_2-1000x664.jpg

Bezár Budapest egyik kedvelt szórakozóhelye

Az Anker't nyolc év után húzza le a rolót.
Kép:Wikipédia - szmo.hu
2020. január 07.


hirdetés

Egy Facebook-bejegyzésben tudatta vendégeivel a népszerű, hatodik kerületi szórakozóhely,

hogy az Anker't február elsejétől nem üzemel tovább.

A szórakozóhely a Paulay Ede utca 33 alatt várta vendégeit nyolc éven át, most ebben a formában felfüggesztik működésüket, bár enyhe reménysugárként beleírták búcsúbejegyzésükbe, hogy van esély a folytatásra, csak másol, másképp. A búcsúnak megadják a módját: kéthetes bulisorozattal várják a szórakozni vágyókat, amelynek programját hamarosan ugyancsak Facebook-oldalukon teszik közzé.

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
arenaplaza.jpg

Másfélszeresére bővítenék az Aréna Plazát

Így már nem a Westend, hanem ez lenne a legnagyobb budapesti pláza.
Illusztráció: Google Street View - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

Engedélykérelmet adott be a Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft. az Aréna Mall bővítésére – írja a HVG.hu.

Az Aréna Plazáról nemrég átkeresztelt bevásárlóközpont jelenleg 42 ezer négyzetméteres alapterületű, a tervek szerint azonban ennek másfélszeresére bővítenék. Ha ez megvalósul, azzal a Westendet megelőzve a legnagyobb budapesti plázává válna.

Az eddigiekhez egy 18 ezer négyzetméteres új részt építenének hozzá. Ebben egy kétszintes mélygarázs is helyet kapna, 500 parkolóhellyel. Emellett természetesen újabb boltok, éttermek, valamint egy edzőterem is lesz az új részben.

Ha megkapják az engedélyt, 2020 második felében indulhat az építkezés.

A pláza átnevezéséről korábban itt írtunk:

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!