hirdetés
korona-1.jpg

Több tesztet végeztek, ezért ugrott meg az azonosított fertőzöttek száma - mondja a víruskutató

A szakértő szerint bár egészségügyileg indokolt lenne a szigorítás, az tovább növelné a vírustagadók és maszkellenesek táborát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Minden eddiginél több, 1791 új koronavírusos beteget azonosítottak egy nap alatt.

Igaz több tesztet is végeztek, mint a megelőző napokban, a víruskutató szerint emiatt ugrott meg a szám.

Pénteken kb. 3000-rel több tesztet végeztek, mint az előző napokban, közel 13 ezer mintát ellenőriztek.

A szakember szerint sikernek számít, hogy tízszer több felderített fertőzöttből a halottak száma a tavaszihoz képest megduplázódott, azaz nem tízszereződött. Ez jó eredménynek számít, köszönhetően annak, hogy már többet tudunk a vírusról és a betegek kezeléséről. Ugyanakkor aggasztó, hogy a betegek átlagéletkora egyre magasabb, és a vírus egyre több idősotthonban is megjelent.

hirdetés

Rusvai Miklós szakértő szerint a szigorítások ugyanakkor tovább növelnék a vírustagadók és maszkellenesek táborát. Akkor újra jobban leülhet a gazdaság is.

Az EMMI szerint az ország működőképességének megtartása a cél, ezért kerülni akarják a korlátozó intézkedéseket. De ha szükség lenne rá, akkor arról majd tájékoztatják az embereket.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolójahirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-influenza-oltas.jpg

Rosszul oltották be Orbán Viktort influenza ellen Dr. Novák Hunor gyermekorvos szerint

Az orvos szerint több szakmai hibát is vétettek a miniszterelnök beoltásánál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor beadatta magának a mindenkinek ingyenesen járó influenza elleni védőoltást. Erről egy videót is posztolt Facebook-oldalára kedd reggel.

Dr. Novák Hunor szerint azonban rosszul oltották be a miniszterelnököt. Facebook-posztjában azt írja,

"a videóban több szakmai hibát is láthatunk, amelyek nagyon elterjedtek, még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását. Ez nem az adott orvos kritikája, inkább az oktatási rendszeré" az orvos szerint.

Azt írta, típushiba, hogy a bőrt összecsípik, amikor beszúrják az injekcióstűt, mert ezt a zsírszövetbe való oltásnál kell csinálni. A kormányfő pedig valószínűleg azt az oltást kapta, amit a deltaizomba kell beadni. Ilyen esetben a bőrt szét kell nyomni, húzni, lapítani, hogy biztosan az izomba kerüljön a hatóanyag.

hirdetés

"Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás)"

- írja Dr. Novák Hunor.

Elmondása szerint az sem jó, hogy a tűszúrás után a fecskendőt visszaszívják, ami csak fokozza a fájdalmat.

"Vállizomba adott oltásnál ez helytelen, felesleges, gyakorlatilag nincs esélye, hogy pont egy érben legyen a tű vége, ezért a nemzetközi szakmai irányelvek nem javasolják a visszaszívást"

- magyarázza a szakember.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-teszt-orvos-pixabay.jpg

Kötelező karantént kapnak azok, akik nem vesznek részt az országos koronavírus-tesztelésen Szlovákiában

Egyébként önkéntes lesz a tesztelés.
MTI, címkép: illusztráció (fernandozhiminaicela/Pixabay) - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia - közölte Igor Matovic miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban.

"A kormánykoalíció egyértelműen az önkéntes tesztelést támogatja" - mondta Matovic újságíróknak.

A pozsonyi kormány vasárnap döntött arról, hogy az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá.

A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a hét végén kezdődik el néhány, a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hétvégén - október 30-a és november 1-je, valamint november 6-a és 8-a között - fogják lebonyolítani.

hirdetés

Az embereket - Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van - antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye mintegy 15-30 perc elteltével már kiértékelhető.

A szlovák biztonsági tanács ülésén Zuzana Caputová államfő is részt vett, aki korábban kifogásolta, hogy először a sajtóból értesült a tervekről. Igor Matovic kormányfő ugyanis az európai uniós vezetők múlt heti csúcstalálkozóján elképzeléseit megosztotta néhány kollégájával anélkül, hogy előzőleg minderről tájékoztatta volna országa elnökét. Matovic később elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért az államfőtől

"Úgy vélem, hogy részletesen és átfogóan megválaszoltuk az elnök asszony minden kérdését" - jelentette ki a kormányfő.

A hivatalos közlések szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának.

Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét-nyolc emberre lesz szükség, akikhez még önkéntesek is társulnak. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják.

Jaroslav Nad védelmi miniszter azt mondta, hogy a hadsereg 8000 katonát mozgosított a tesztelés lebonyolítására. A szükséges fertőtlenítéseket szintén a katonák fogják biztosítani.

A kormány országos koronavírus-tesztelési terve egyébként nem talált egységes fogadtatásra Szlovákiában. Sokan, köztük például a magánorvosok szövetsége, vitatják ezt a döntést, a települések polgármesterei pedig a hatékony és praktikus kommunikációt hiányolják az állam részéről.

"Nem készítették elő megfelelően, helytelen és veszélyes az átfogó országos tesztelés" - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a magánorvosok szövetsége. A szövetség szerint a terv számos kérdést vet fel, ezért javasolják a leállítását és azt, hogy tárgyaljanak róla.

Marek Krajcí, egészségügyi miniszter felhívással fordult az egészségügyi dolgozókhoz és a diákokhoz, hogy segítsenek az akció lebonyolításában.

A szlovákiai kórházakban jelenleg 638 beteget kezelnek, akik közül 51 szorul lélegeztetőgépre - közölte kedden Zuzana Eliáąová, az egészségügyi tárca szóvivője.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
donald_trump-2.jpg

Ha Trump veszít, a titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja a Fehér Házból

Persze csak akkor, ha önszántából nem hajlandó menni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Állítólag elkészültek a titkosszolgálati tervek arra az esetre, ha Donald Trump választási vereség esetén nem hajlandó elhagyni a Fehér Házat, írja a Metro.

Trump eddig még nem kötelezte el magát a békés átmenet mellett, ha számára kedvezőtlenül alakul a november 3-i elnökválasztás. Ellenben többször is utalt már arra, hogy fennáll a csalás lehetőségének veszélye.

Anthony Scaramucci szerint a titkosszolgálat éppen ezért készült fel annak a lehetőségére, ha a demokrata Biden győzelme esetén Trump a januári beiktatásig mégsem hagyja el az elnöki rezidenciát. A Fehér Ház volt kommunikációs igazgatója úgy tudja, hogy

a titkosszolgálat a tengerészgyalogsággal karöltve kész akár erőszakkal is eltávolítani a 18 hektáros területről a 2016-ban megválasztott elnököt, ha két hét múlva nem az ő győzelmével ér véget a szavazás.

hirdetés

Scaramucci szerint Trump "a nyugati civilizáció leggyűlöltebb személye", aki bármi áron megpróbálhatja megtartani hivatalát, mert nincs hova mennie. Vereség esetén ugyanis sem a tábornokai, sem a bíróságok nem fogják megvédeni.

Közben Steve Bannon, egykori elnöki tanácsadó arról beszélt egy ausztrál lapnak, hogy Biden győzelme esetén Trump 2024-ben nagy eséllyel ismét elindulhat az elnökválasztáson.

De most sincs még minden veszve: Bannon szerint

az állás valójában jóval szorosabb lehet Joe Biden és Donald Trump között, mint amiről az előrejelzések szólnak. A közvéleménykutatások kivétel nélkül a demokrata jelölt elsöprő novemberi győzelmét vetítik előre.

Donald Trump már többször nyilvánosan felhívta támogatói figyelmét, hogy ne bízzanak ezekben az kutatásokban. Az elnök ráadásul folyamatosan hangsúlyozza, hogy a levélszavazással a demokraták csalnak, annak ellenére, hogy az év elején ő is postai úton szavazásra jelentkezett.

Az országban minden korábbi rekordot megdöntve már több tízmillióan adták le előzetesen a szavazatukat. Az amerikai elnökválasztást hivatalosan november 3-án, kedden tartják.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szent-janos-korhaz-google.jpg

Elkapta a koronavírust a fővárosi Szent János Kórház főigazgatója

A kórház közleménye szerint Dr. Takács Péternek nincs szoros kontaktja az intézményben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Megfertőződött a Szent János Kórház főigazgatója a koronavírussal. Ezt a kórház Facebook-oldalán jelentették be.

Dr. Takács Pétert kedd reggel tesztelték, kora este kapta meg a pozitív eredményt.

"A kórház szigorú járványvédelmi protokolljának köszönhetően Dr. Takács Péternek az intézményben szoros kontaktja nincsen, tünet-, és panaszmentes, feladatait a következő 10 napban otthoni munkavégzés keretein belül látja el"

- olvasható a kórház közleményében.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

hirdetés

Szintén kedd este derült ki, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter és Csepel polgármestere is koronavírusos.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!