hirdetés
korona-1.jpg

Több tesztet végeztek, ezért ugrott meg az azonosított fertőzöttek száma - mondja a víruskutató

A szakértő szerint bár egészségügyileg indokolt lenne a szigorítás, az tovább növelné a vírustagadók és maszkellenesek táborát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Minden eddiginél több, 1791 új koronavírusos beteget azonosítottak egy nap alatt.

Igaz több tesztet is végeztek, mint a megelőző napokban, a víruskutató szerint emiatt ugrott meg a szám.

Pénteken kb. 3000-rel több tesztet végeztek, mint az előző napokban, közel 13 ezer mintát ellenőriztek.

A szakember szerint sikernek számít, hogy tízszer több felderített fertőzöttből a halottak száma a tavaszihoz képest megduplázódott, azaz nem tízszereződött. Ez jó eredménynek számít, köszönhetően annak, hogy már többet tudunk a vírusról és a betegek kezeléséről. Ugyanakkor aggasztó, hogy a betegek átlagéletkora egyre magasabb, és a vírus egyre több idősotthonban is megjelent.

hirdetés

Rusvai Miklós szakértő szerint a szigorítások ugyanakkor tovább növelnék a vírustagadók és maszkellenesek táborát. Akkor újra jobban leülhet a gazdaság is.

Az EMMI szerint az ország működőképességének megtartása a cél, ezért kerülni akarják a korlátozó intézkedéseket. De ha szükség lenne rá, akkor arról majd tájékoztatják az embereket.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolójahirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
par-pxhere.jpg

Csak egy szexpartnere lehet egy embernek egész télen – újabb szigorítások várhatóak Angliában a járvány miatt

Ugyanakkor megengedhetik a különélő pároknak, hogy találkozzanak egymással a szigorú szabályok ellenére.
Címkép: illusztráció (PxHere) - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Nagy-Britanniában is egyre súlyosabb a koronavírus-járvány második hulláma, a legújabb szakértői becslések szerint naponta csaknem százezren fertőződhetnek meg Angliában. Éppen ezért

sajtóhírek szerint a kormány tovább szigorítana a járványügyi intézkedéseken: hétfőn egy hónapig tartó, országos karantént jelenthetnek be.

A brit média szerint Boris Johnsonék azt remélik, hogy ha novemberben mindenki otthon marad, decemberben javulhat a járványhelyzet, és az év végi ünnepek előtt lazíthatnak a szabályokon.

Angliában háromfokozatú készenléti rendszer van érvényben. A közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. Északnyugat-Angliában, Manchester és Liverpool tágabb körzetében a nagyon magas szint van érvényben. Londonban múlt szombat óta a magas készültségi fokozat érvényes. A következő két-három hétben azonban a hírek szerint a fővárosban is a nagyon magas szintre emelik a készültséget.

A brit járványügyi szabályok értelmében jelenleg maximum csak hat ember gyűlhet össze egy helyen, azok a párok pedig, akik nem egy fedél alatt laknak, csak akkor találkozhatnak egymással, ha az egyikük egyedül él a háztartásában.

hirdetés

Ha viszont tovább szigorítanak az úgynevezett szociális buborék szabályain, félő, hogy a különélő párok nem láthatják egymást egy darabig, az is lehet, hogy még karácsonykor és szilveszterkor sem.

A Sun nevű brit bulvárlap azonban úgy értesült, a kormány dolgozik azon, hogy olyan módon változtassanak a szabályokon, hogy a párkapcsolatokat ne sodorják veszélybe. A cél az lenne, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy ne csak az egy háztartásban élők találkozhassanak egymással szabadon.

Az egyik ötlet erre az, hogy megengednék az embereknek, hogy választhatnak egy olyan személyt egy másik háztartásból, akivel szociális buborékban lehetnek.

Ha tehát a különélő párok egymást választják, nem lesz akadálya a randiknak.

Ugyanakkor előírnák, hogy egy ember csak egy partnerrel folytathat szexuális kapcsolatot a tél folyamán,

aminek biztosan nem örülnének a párt kereső szinglik és az egyéjszakás kalandok hívei.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szlovák-tomeges-teszteles2.jpg

Koronavírusos az egyik magyar egészségügyis, akit Szlovákiába küldtek tesztelni

A helyi polgármester szerint azonban ez nem befolyásolja a tesztelés menetét.
Fotó: Dr. Merkely Béla/Facebook - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy több mint száz egyetemistát és más egészségügyi dolgozót vezényeltek át Szlovákiába, első sorban a magyarok lakta területekre, hogy segítsenek az országos koronavírus-tesztelésben.

Érsekújváron reggeltől egészen ebédszünetig hosszú sorok kígyóztak a mintavételi állomások előtt, a városháza ezért a Facebookon keresztül arra kérte az embereket, hogy aki teheti, jöjjön vissza később - írja a Paraméter.sk.

Otokar Klein polgármester a TASR hírügynökségnek közölte:

„Paradox módon ez is egy kicsit bonyolította a helyzetünket az elején, mivel az egyikük tesztje pozitív lett, de mostanra helyreállt minden. Értékelem a segítségüket és egyúttal a lakosok fegyelmezettségét, türelmét és óvatosságát”.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kek-hold-halloween-pixabay.jpg

Ritka jelenség: kék hold lesz szombat éjszaka, pont Halloween estéjén

Ilyen csak 19 évente fordul elő, legközelebb tehát csak 2039-ben lesz példa erre.
Címkép: Angeleses/Pixabay - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Különleges lesz október utolsó napja csillagászati szempontból, ugyanis ritka égi jelenségnek lehetünk szemtanúi éjszaka: kék hold lesz.

Ez sajnos nem azt jelenti, hogy ezen az éjjelen kékben fog pompázni a Hold. Így hívják az egy hónapban másodszor, (az egy évszakon belüli negyedik) előforduló teliholdat.

Ez azért ritka, mert egy hónapban általában csak egyszer van telihold. Október elsején egyszer már volt példa erre, és most a hónap utolsó napján is lesz.

A NASA szerint kék hold csak 2,5-3 évente fordul elő, de október 31-re, azaz halloween napjára csak minden 19. évben esik. Ilyen legközelebb tehát csak 2039. október 31-én lesz.

Aki esetleg nem ismerné, a halloween egy kelta hagyomány, amelyet ír telepesek vittek magukkal Amerikába, ahol aztán nagyon népszerű lett, és mostanra az egész világon elterjedt. A kelták úgy gondolták, hogy október 31-én megnyílik a kapu az élők és a holtak között, ilyenkor felerősödtek a halállal, az elmúlással és a félelemmel kapcsolatos érzések. Ezért ijesztő maskarákba öltöztek, hogy egyrészt saját félelmeiket eloszlassák, másrészt a holtakat visszaüldözzék a túlvilágra.

hirdetés

Manapság ez az ünnep már inkább a farsanghoz hasonlítható, amikor az emberek ijesztő jelmezekbe öltözve buliznak, a gyerekek pedig szintén maskarában édességet kunyerálva járják a házakat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyori-korhaz-koronavirus.png

Majdnem telt házas koronavírusos betegekkel a győri kórház egy ott dolgozó orvos szerint

„Csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek.”
Címkép: Google Streetview - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

A győri Petz Kórház érdemben közel telt házas COVID-pozitív betegekkel, lassan minden korábbi osztály helyén koronavírusos betegek fekszenek - írta az intézmény egyik orvosa, Csipszer Bernadett a Facebook-oldalán.

Elmondása szerint a kórházban a korábbi egyhez képest jelenleg három intenzív osztályon küzdenek szó szerint a kollégái a betegekért. Ebből két intenzív osztály COVID-intenzív, egy pedig nem fertőzött betegeket ellátó intenzív osztály.

„A betegek csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek. Az intenzíven dolgozó kollégák elmondása alapján, aki lélegeztető gépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre. Kevés beteget tudnak megmenteni. Aki intenzíves szakorvos, szakdolgozó hozzá van szokva a küzdelemhez, halálhoz, de nem ehhez, ami most zajlik”

- fogalmazott.

hirdetés

Azt írja, a környéki megyék kórházai beteltek, a mobil járványkórház közel teltházas, az orvosok egymást hívogatják, hátha találnak a betegeik számára egy másik intenzív osztályon helyet, mert ők már nem tudják hová tenni a súlyos fertőzötteket.

Kiemelte, közben az egyéb betegek ellátása (balesetek, szívinfarktus, agyvérzés, mérgezés, szülések) ugyanúgy szükséges, és nincs belőlük kevesebb, mint máskor.

Csipszer Bernadett arra kér mindenkit, vegye komolyan a járványhelyzetet és a védekezési rendelkezéseket. Szeretné, ha az emberek elhinnék, hogy minden egészségügyi dolgozó napi szinten küzd a betegekért, mint mondja: „a rendszer hibái, extrém mértékű túlterhelése és ebből adódó csúszások, várakozások nem a mi hibánk, nem mi tehetünk róla.”

„Nem, nem most kell régen látott családtaggal, baráttal, stb összejövetelt, bulit tartani! Nem, nem most kell wellness hétvégére menni! Nem, nem most kell shopping napot tartani….stb, stb.” - teszi hozzá a doktornő.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!