hirdetés
racz-kalman-adomany-kerekpar-raszorulo-bicikli-1.jpg

Több mint 500 adománybiciklit szerzett eddig rászorulóknak Rácz Kálmán

Azokon segít, akik számára még a saját kerékpár is csak álom.
Zsilák Szilvia/Abcúg, Fotók: Magócsi Márton - szmo.hu
2019. november 12.


hirdetés

Rácz Kálmán munkaidejének húsz százalékát jótékonyságra fordítja, hétfőnként adománybicikliket újít fel rászorulóknak. Az elmúlt három évben több mint ötszáz kerékpárt juttatott el nehéz anyagi helyzetben lévő nagycsaládosoknak, egyetemistáknak és gyermekotthonoknak. Az adományozásnak azonban vannak árnyoldalai is, hamar megtalálták a tisztességtelen szándékú emberek, akik csak egy ingyen biciklit akarnak, a kerékpárszerelést pedig továbbra is magányos farkasként űzi, mert nem talált magának megfelelő segítőtársat.

Rácz Kálmán adománybicikliket javít, hogy azokat rászorulóknak adhassa tovább. A most negyvenéves kerékpárszerelővel a RideKálmán bringaboltocska előtt találkozunk Budapesten, a Kazinczy utcában. Az ajtón egy tábla emlékeztet arra, hogy az egyébként fizetős szervíz minden hétfőn szünetel, mert a tulaj ezt a napot – tehát a munkaidejének húsz százalékát –, jótékonyságra fordítja.

Mi az 514. bicikli átadásának lehetünk szemtanúi, érkezésünkkor egy egyetemista lány viszi el egy próbakörre az új biciklijét. A 18 éves lány mindkét szülője rokkantnyugdíjas, a tanulás mellett pedig bébiszitterként dolgozik. Nagy segítséget jelent neki a kerékpár, amivel egy BKK bérlet árát tudja majd megspórolni.

A végén adtam neki egy kis lakatot, amin nagyon meghatódott, láttam a szemében, hogy emiatt az apróság miatt is mennyire hálás volt.

Sokan kérdezik tőlem, hogy honnan tudom, hogy ki az, aki érdemes arra, hogy adománybiciklit kapjon. Aki rászoruló, és szeretne valahogy kilábalni a bajból, az bármilyen apróságot is kap, hihetetlenül hálás és alázatos lesz.

hirdetés

Egyszer [email protected] át, azok viszont azt hitték, ők az atyaúristenek, miközben éjjel-nappal az ingyen elvihető rovatot nézik, és rárabolnak az összes lehetőségre – mondja Rácz Kálmán.

A kezdetek

A Gyuláról származó férfi már kisgyerekként is bicikliket próbált szerelgetni, punk kamaszként pedig az iskola mellett egy kerékpárboltban takarította őket. Tizenkilenc évesen stoppal jött fel Budapestre, az egyik középiskolai tanára vette fel a kocsijával, aki megerősítette abban, hogy jól teszi, hogy a fővárosba költözik. Rácz Kálmán azért költözött Budapestre, hogy felkészüljön az érettségire, azonban két hónap múlva duplájára emelték a tandíjat, amit a nagymamája már nem tudott finanszírozni.

Később biciklis futárnak állt, ahol kapcsolatba került a városi bicajozással, majd pedig különböző kerékpárszervizekben dolgozott. Budapesten ismerkedett össze a Budapest Bike Maffia (BBM) tagjaival is, kezdetben a biciklis szervezet jótékonysági rendezvényeire járt kenyeret kenegetni a rászorulóknak, amire hamar ráunt, és inkább a Bike Maffiások bringáját kezdte el szerelgetni a rendezvényeken.

Úgy gondoltam, hogy azzal segíthetek a legjobban, ha a saját szaktudásomat adom. Gyönyörűen tudok kenyeret kenni, de azért bicikliszerelésben jobb vagyok

– jegyzi meg Rácz Kálmán.

Az adománybiciklik szervizelése is az egyesülettel közös projektként indult a Szimpla melletti szervízben. Idővel különváltak az útjaik, most pedig már teljesen egyedül viszi a boltot.

A bicikliadományozás nagyon hamar berobbant

A romkocsma melletti szervizbe egy nyaktörően meredek lépcső vezet. A pincében egy páraelszívó vív szélmalomharcot a vizesedéssel, a berendezések zöme pedig lomtalanításból származik. A több helyiségből álló pincerendszer pedig teli van adománybicklikkel, a túlzsúfolt üzlet mégis egy varázsbolt hangulatát adja vissza, ahol bicikliláncokból fabrikált órák díszítik a falat, illetve felnik és lánckerekek lógnak a lámpákról.

Kevés olyan szerelővel találkozni, aki a szakmai tudását a közjó szolgálatába állítja.

Rácz Kálmán az elmúlt három év alatt egy kisebb közösséget alakított ki maga körül, akiknek a segítségével a biciklik eljutnak a boltba, majd pedig a rászorulókhoz.

“Azt vettem észre, hogy az emberek nagyon szeretnek segíteni, azonban vannak, akik önállóak, és vannak, akik kevésbé. Egyedül nem kezdtem volna egy ilyen projektbe, azonban sokan beálltak mögém.” Mi leginkább arra vagyunk kiváncsiak, hogyan sikerült berobbantania az adománybicikli projektet, és milyen buktatói vannak, ha egy magánszemély adományozásra adja a fejét. (Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogyan használják néhányan lomtalanításnak az adományozást.)

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
jarvany-olasz.jpg

Meggyógyult az olasz nővér, aki a koronavírus ellen küzdők jelképes alakja lett

Bejárta a világsajtót a kép, amelyen a szinte végkimerülésig dolgozó nő a 12 órás műszak végén az asztalára borulva fekszik. 5 nappal utána kiderült, hogy ő is elkapta, de mára már jól van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

A 43 éves Elena Pagliarini fotója bejárta az internetet pár héttel ezelőtt, amikor az egészségügyi dolgozók járvány elleni küzdelmének ikonikus képe lett.

A nő teszteredménye néhány nappal utána pozitív lett, és karanténba kellett vonulnia az otthonában - írja a 444.hu.

A fotón az látható, hogy szinte a végkimerülésig dolgozó nő a 12 órás műszak végén az asztalára borulva fekszik.

A képet, amely az egész olasz és a nemzetközi sajtót is foglalkoztatta, Francesca Mangiatordi doktornő készítette. Corriere Della Serának az orvos azt mondta, hogy az emberi része a gyógyításnak az, „ami a mi munkánkban soha nem hagy el bennünket, bármilyen fáradtak vagyunk is, és akármilyen kényes pillanatról van is szó."

Elena Pagliarini már jobban van, újabb két hét elteltével a teszt negatív eredménnyel zárult, most várja a második, megerősítő vizsgálat eredményét.

hirdetés

„Szenvedélyesen szeretem a munkámat, nem azért csinálom, hogy megköszönjék nekem” - nyilatkozta az olasz lapnak Elena, aki elmondta, hogy a kép azelőtt készült, hogy a kimerültségtől mély álomba merült.

Miután túl lesz a betegségen, és kikerül a karanténból, visszatér dolgozni a kórházba. Munkája vélhetően nem lesz kevesebb.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tanar-diak-ablakon-keresztul-tanitas.jpg

Az ablakon át magyarázta el a matekot egy amerikai tanár a diákjának, aki nem értette a házit

Szerencséjére pont a szomszédja volt a férfi, aki azonnal segített a kislánynak megérteni a tananyagot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Házhoz ment egy matektanár Amerikában, hogy segítsen a házi feladat megoldásában az egyik diákjának.

Dél-Dakota államban a magyarhoz hasonló digitális oktatás zajlik a koronavírus-járvány miatt, mivel az iskolák bezártak, így a tanárok most az interneten keresztül tanítanak. Ez azonban nehézségekkel jár mind a pedagógusok, mind a tanulók számára.

A hatodikos Rylee Anderson például nem értette az aktuális matek tananyagot, és így nem tudta megcsinálni a házi feladatát. Az okos kislány küldött egy e-mailt a tanárának, amiben a segítségét kérte. Szerencséjére a férfi pont a szomszédjuk, ráadásul a család is jó kapcsolatot ápol vele, így tudták, hogy segíteni fog. De még a szülőket is meglepte, hogy

Chris Waba egyszerűen átsétált Andersonék házához, és a teraszon, az ablakon keresztül magyarázta el a matekot Rylee-nak. A tanár egy táblára írva és rajzolva vezette le a feladatokat, a kislány pedig a házból jegyzetelt és figyelt a férfire.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
sikerenata.jpg

Az olimpiára készült, most egy patikában dolgozik a magyar sportlövő

A járvány miatt elhalasztották az idei tokiói olimpiát, Tobai-Sike Renáta így a családi cégnél segít be, ahol viszont rengeteg a munka.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Tobai-Sike Renáta úgy tervezte, hogy a tavasz folyamán megküzd az olimpiáért, kvótát szeretett volna szerezni Tokióba. A világbajnoki bronzérmes sportlövő Rio de Janeiróban már részt vett az olimpián, tehát eséllyel indult volna a kvótáért.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztották az olimpiát, Renáta pedig jobb híján most egy patikában dolgozik.

A Blikk azt írja, hogy a 41 éves sportolónő gyógyszertári szakasszisztensként végzett, a szakmájában viszont nemigen dolgozott, a honvédség alkalmazta. Van viszont a testvérével egy közös patikájuk Budaörsön, ott dolgozik most, akár árut is pakol, rendel, két kollégájával megosztják a feladatokat.

"Rengeteg munkaruházati boltban jártam, hogy legalább magunknak tudjak szerezni védőfelszerelést, végül sikerült maszkokhoz és kesztyűkhöz jutnom, de volt, hogy a kilátástalanság miatt a sírás kerülgetett.

Az egyik boltban tanácsolták korábban, hogy hordjunk védőszemüveget, továbbá ezekre házilag barkácsoltam egy plexit, hogy még jobban védve legyünk a vírusoktól. A fogorvosom bezárt, tőle szereztem be a védőlapot – mondta a sportolónő a lapnak.

hirdetés

Az Eb-ezüstérmes sportlövő szerint a vevők eleinte jól tűrték a 50-60 méteres sorokat, de már türelmetlenek, ő pedig kimegy hozzájuk az utcára felvenni a rendelést:

"Annyi a munka, hogy enni is alig van időnk... Ki vagyunk merülve, közben akadozik a rendelés, nem jönnek a beszállítások" - mondta, és hozzátette, hogy nemigen van ideje az elhalasztott olimpiára gondolni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
liszt_ferenc_repuloter_varo.jpg

Áprilisi fizetésük nagy részét a dolgozóknak adják a Budapest Airport vezetői

Eddig 22 millió forint gyűlt össze az újonnan létrehozott alapítvány számláján.
Fotó: MTI/Budapest Airport/Baranyi Róbert - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér március végére elvesztette utasforgalmának 98 százalékát, a korábbi napi 150-200 járat helyett jelenleg napi 20 üzemel, amelyből csak néhány utasszállító, így kezdi közleményét a Budapest Airport.

Tavaly március 31-én 45 700 utas fordult meg a reptéren, idén ez a szám 520 főre esett vissza.

A koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz helyzetre tekintettel úgy döntöttek, hogy létrehozzák a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítványt.

Céljuk az alapítványon keresztül azon jelenlegi vagy volt munkavállalók támogatása, akiknek a kialakult egészségügyi és gazdasági helyzetben veszélybe kerül a szociális biztonsága, fizikai vagy mentális egészsége. Az alapítvány munkáját bárki támogathatja.

A közlemény kiemeli, hogy a BUD csoport felsővezetői mindannyian felajánlották áprilisi fizetésük nagy részét az alapítvány számára. Az összeg nagyjából 60 ezer euró, vagyis 22 millió forint.

hirdetés

Az alapítvány támogatására bárki pályázhat, az odaítélésről a vezetőség tagjaiból álló kuratórium dönt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!