hirdetés
gmf-1.jpg

Több mint 50 óvodai termet festettek ki teljesen ingyen

Barf Attila egy nap úgy döntött, hogy ahelyett, hogy alapítványoknak adná a pénzét, minden hónap egyik péntekén kifest egy termet a lelkes csapatával.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. február 23.


hirdetés

Barf Attila története egy rendkívül jó példa arra, hogy hétköznapi emberek, hétköznapi módszerekkel is érhetnek el nagy változásokat. Attila vállalkozó, festéküzlete van Budapest XVII. kerületében, a Pesti úton.

A Nemzeti Festékbolt vezetőjének irányításával egy 6-8 fős, többnyire szobafestőkből álló csapat több mint 50 óvodai és iskolai termet festett ki az elmúlt években, teljesen ingyen, társadalmi munkában.

Egyből igent mondtak

“Régóta adakoztam alapítványoknak, de rá kellett döbbennem, hogy feleslegesen. Nem arra költik a pénzt, amire kellene. Aztán egy nap vezetés közben beugrott, hogy miért ne segíthetnék azzal, amivel tudok” - mesélte Attila a motivációjáról. “A szívügyem, hogy adjak valamit, festékboltom van, hát kitaláltam, hogy fessünk ki termeket!”

Miután megfogalmazódott az ötlet, Attila egyenként felkereste a boltjába járó festőket. Hatukat kérdezte meg, lenne-e kedvük havonta egyszer, a napi robot után, önszorgalomból, ingyen kifesteni egy-egy iskolai vagy óvodai termet. Meglepetésére mind a hatan egyből igent mondtak.

hirdetés
gheuh

Az első festés csapata

“Festettem párszor, ez nagyon kemény munka” - mondta Attila. “Ennek ellenére mindannyian lelkesek voltak az ötlet iránt.” A csapat pedig bővült, és nem csak szobafestők csatlakoztak Attilához. Reginát, aki azóta a jobbkeze a programban, nagyjából három éve ismerte meg. "Ő is a gyerekeinek gyűjtötte a szavazatot, ezért találkoztunk. Azóta mindenben segít, nélküle nem tartanánk ott, ahol" - mondta.

Kézzel már nem ment

Az első óvodai termet - a XVII. kerületi Aprófalva oviban - úgy választotta ki, hogy kiírta a festékbolt Facebook-oldalára, hogy privát üzenetben lehet szavazni, melyik termet fesse ki a lelkes csapat. Eleinte az nyert, aki 333 szavazatot összegyűjtött, de közel másfél éve, mióta egy alkalmazás kezeli a szavazatokat, az nyer, aki abban az időszakban a legtöbb szavazatot gyűjti.

Attila már az elején is több száz üzenetet kapott, mégis eleinte kézzel regisztrált minden szavazatot. A privát üzenetes rendszer óriási energiabefektetés volt a részéről, éjszakákon át válaszolt mindenki üzenetére. Később, mikor már több ezer szavazatot kellett regisztrálnia, írt a Be Social csapatának (ők a közösségi média egyik legjobb szakértőcsapata az országban), hogy szeretne egy alkalmazást kedvezményes áron, ami számolja a szavazatokat. A Be Social fejlesztői elkészítették, majd ingyen Attilának adták, így ma már egy több százezer forint értékű, automata rendszer kezeli a voksokat.

Mikulás-ünnepség és túra a mocsárba

“Sosem voltam közösségi ember, most is van hova fejlődnöm, de a program sikere sok mindenre megtanított” - mondja. Attila nem állt meg a festésnél, még 2013-ban támogatókat szerzett, és megszervezte az első jótékonysági Mikulás-ünnepséget rászoruló gyerekeknek a XVII. kerületben. Egy zenés műsorokat tartó hölgy is csatlakozott hozzá, a Mikulás szerepét pedig ő maga vállalta.hgue

"Sosem voltam közösségi ember" - ma több száz rászoruló gyereknek ő a Mikulás

“Elmentem azokba az óvodákba, ahol már festettünk, és odaadtam a meghívókat az óvónőknek. Azt mondtam, hogy azoknak a gyerekeknek adjanak belőle, akikről tudják, hogy szükségük van rá” - mondta Attila. Pozitív tapasztalatból nem volt hiány: Svájcból és Amerikából is küldtek támogatást. Egy házaspár leszervezte Király L. Norbit és Vastag Csabát is. Az első évben 100, tavaly a legutóbbi ünnepségen 400 gyerek arcára csaltak mosolyt. 2016-ban már 34 önkéntes segítette a munkáját, többnyire pedagógusok és szülők, akikkel a festések során ismerkedett meg.bgurt

Tömegeket mozgat meg

Bizonyítva, hogy jó ötletekből nincs hiány, Attila a Merzse Mocsárban tavasztól őszig kirándulásokat szervez, amiken plusz szavazatot lehet gyűjteni a teremfestéshez. A mocsárba kirándulók közben játékokon vesznek részt, amivel szintén szavazatokat lehet szerezni.

Sokkal több, mint kifestett termek

A festéket a 2013-as indulás óta mindig ő állja. Azt mondja, hogy valószínűleg kevesebb pénzébe kerül, mint amikor az alapítványoknak adakozott, de hogy jobban hasznosul, az biztos. És itt el is érkeztünk a történet tanulságához: Attila szerint az ő munkájukban az a legnagyobb eredmény, hogy nagyszerű közösségeket hozott létre.

“Az intézményekben dolgozó pedagógusok, a szülők össze kell fogjanak, hogy nyerjenek. Emiatt a versenyszellem miatt is olyan közösségek alakultak ki, amiről nem is álmodtam. Olyanok, akik eddig nem foglalkoztak egymással, most összejárnak, vagy épp közös hétvégére utaznak együtt. Ez a lényeg, még a kifestett falaknál is fontosabb” - mondta Attila büszkén.

A másik fontos tanulság, amire felhívja a figyelmet, hogy minden szakma tudna segíteni a maga módján. Mindegy, hogy újságíró, ügyvéd vagy szobafestő, segíteni mindenki tud, méghozzá abban, amihez legjobban ért.16900273_1590418057653949_766360999_n

Attila igyekszik terjeszteni, amit az elmúlt években tanult

2017-től nem csak a környékre mennek

Attiláék csak az Aprófalvában hat termet tettek szebbé, összesen pedig több mint 50-nél járnak. Vámos Róbert, a Táblácska alapítója 2014-ben csatlakozott hozzájuk. Ő az, aki minden terem elkészülte után megajándékozza az óvodát vagy iskolát egy egyedi fatáblácskával. Ezeken rajta vannak a mesterek és a dátum, a háttér pedig a terem színét tükrözi.hguhw

Tavaly Hatvanban volt egy nagyszabású akciójuk: három termet és egy aulát festettek ki egy szombati napon, egy olyan iskolában, ahová sok autista és Down-szindrómás gyerek jár. Ez az élmény ösztönözte Attilát arra, hogy változtasson a szabályokon: 2017-től már nem csak a XVII. kerület környékén festenek majd, várják a pályázatokat bárhonnan Pest megyéből. Egyelőre évente háromszor készülnek messzebbre menni. Attilának rengeteg terve van a program bővítésére, és biztos benne, hogy ezek meg is fognak valósulni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
dog.jpeg

Este becsukták az ajtókat és ablakokat, reggelre egy csontsovány kutyát találtak a házukban

A kutyus már nagyon rossz állapotban volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 20.


hirdetés

A filadelfiai Jack Jokinent egyik reggel meglepett felesége ébresztette fel, aki azt mondta, egy kiskutya fekszik a nappalijukban, és fogalma sincs, hogy kerülhetett oda.

Az eset még karácsony előtt történt, a kutya valószínűleg a hideg elől kereshetett menedéket a pár otthonában. Mivel az ajtók és az ablakok is zárva voltak, elképzelni sem tudták, hogy juthatott be a négylábú a házba.

Jack elmondta, felhívták a helyi menhelyet, akik azt mondták, átveszik tőle az ismeretlen ebet, aki aztán bekerül az örökbefogadó rendszerbe. De Jack és felesége végül úgy döntöttek, hogy maguk veszik gondjaikba a lesoványodott állatot.

Az állatorvosnál kiderült, hogy előző gazdái nagyon rosszul bántak a kutyával, oltásokat nem kapott, bolhák lepték el és mancsai és fogai is nagyon rossz állapotban voltak. Ezen kívül a viselkedése is arra utalt, hogy nem kapott megfelelő gondoskodást, mivel rendkívül visszahúzódóan és félénken közeledett az emberekhez. Az is kiderült a vizsgálatok során, hogy a kutyus körülbelül 9 éves lehetett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
smartwatch-828786_1920-1000x667.jpg

Karácsonyra kapott okosórája mentette meg a magyar férfi életét

Mikor pitvarfibrillációt jelzett a készülék, tulajdonosa hibára gyanakodott, ám kiderült, valóban nagy a baj.
Kép:Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. január 21.


hirdetés

A karácsonyi ajándékának köszönheti életét az a 45 éves férfi, akit okosórája figyelmeztetett egy súlyos egészségügyi problémára - írta meg Velvet. Varga Zsolt maga kereste fel a lapot történetével.

A férfit családja karácsonyra egy Apple Watch 5-tel lepte meg, aki IT-szakemberként lelkesedett a kis eszközért. Korábban nem voltak problémái a szívével, legutóbb 5 évvel ezelőtt volt EKG-n, akkor értékei rendben voltak.

Miután azonban viselni kezdte az órát, egy idő után vészjósló felirat jelent meg a kijelzőn: a készülék szerint pitvarfibrillációja van.

Zsolt egy ideig azt hitte hibás a készülék, sőt, még az is megfordult a fejében, hogy valamelyik szenzoron rajta fejeltette a védőfóliát, ám amikor ismerősei kezén nem jelzett semmit, úgy döntött, hogy továbbítja az okosóra eredményeit egy orvos ismerősének.

A barátja arra figyelmeztette, hogy egyes mutatók vészjóslók, így azt tanácsolta, menjen el egy szakorvoshoz. A vizsgálat során kiderült, hogy valóban pitvarfibrillációja van, amely a szívritmuszavar egyik fajtája. Az orvosok szerint

hirdetés

a férfi állapota annyira rossz volt, hogy nem engedték meg neki, hogy saját maga menjen át autóval a kardiológiára, csak taxit vagy mentőt engedélyeztek neki, az épületben pedig nem lépcsőzhetett.

Zsoltot három napra bent tartották, hogy egy eljárással helyreállítsák a szívritmusát, ám a kórházból hatatérve néhány nappal később ismét jelzett az óra. A kórházban kiderült, hogy a készüléknek ismét igaza volt, újra elvégezték rajta a kezelést, ám ezúttal szívritmusszabályozó gyógyszereket is felírtak neki. Hazaérve azonban kezdődött minden elölről, harmadjára viszont már elkerülhetetlen volt a műtét:

katétert vezettek a szívébe, rádióultrahangokkal pedig roncsolták a zavart okozó gócot.

Zsoltnak korábban nem voltak komolyabb egészségügyi problémái, ráadásul a szívritmuszavart okozó tényezőket is - ilyen a pajzsmirigy-probléma, a cukor, a magas vérnyomás - kizárták, az orvosai szerint valószínűleg genetikai okokra vezethető vissza betegsége. Elmondása szerint ha nincs az óra jelzése, akkor fogalma sem lett volna arról, hogy beteg. A kórházi ágy plafonját bámulva jutott arra, hogy ha a készülék valóban megmenti az életét, akkor megosztja a történetét.

"Az orvosok azt mondták, hogy ilyet még ők se hallottak, hogy valaki lábon bemegy azzal, hogy az órája jelzett, hogy forduljon orvoshoz. De már egy ilyen korban élünk, amikor egy óra akár be is küldheti az embert a kórházba!"

- mondta a lapnak Zsolt, aki jelenleg katéter-ablációra vár.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Screenshot-2020-01-20-at-17.04.09.png

Ellopták a pizzafutár kocsiját, odaadta a sajátját neki ajándékba egy ismeretlen férfi

A férfi egyébként is el szerette volna adni a járművet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 20.


hirdetés

Egy átlagosan induló munkanap meglehetősen szokatlan véget ért egy januári estén a Happy’s pizzázónál dolgozó Rayden Jonesnak – írja a Good News Network. Épp csak két percre ugrott ki az autójából, hogy kézbesítsen egy megrendelt pizzát, amikor egy nő beugrott a vezetőülésre, és azonnal elhajtott a kocsijával.

A nő nem sokkal később felhajtott az autópálya szembejövő sávjába, amit észrevett egy arra haladó férfi, Kevin Lindke, és azonnal értesítette a 911-et. De mire a rendőrök kiérkeztek, már megtörtént a baj: a nő egy másik autónak ütközött, és mindketten lesodródtak az útról.

Bár nem történt személyi sérülés, a mentalás problémákkal küzdő nő megpróbált elfutni a helyszínről, hogy ne vonják felelősségre a lopott autó miatt.

Kevin Lindke utánasietett, megállította, és rávette, hogy várja meg a rendőröket.

Ekkor derült ki számára, hogy a használhatatlanná vált autót egy pizzafutártól lopták el, aki ezáltal valószínűleg megélhetési forrás nélkül maradt. Kevin nem gondolkodott, azonnal elhatározta, hogy segíteni fog.

hirdetés

Kiderítette, ki volt a lopás károsultja, és másnap fel is kereste őt a Happy’s pizzériában, ahol elmondta, hogy szeretné neki ajándékozni saját feleslegessé vált autóját.

„Nem fogok hazudni, rögtön könnyekben törtem ki, ki csinál ilyet?”

– mondta Jones a WDIV-nek.

„Ez egy isteni csoda. Egy férfi, a semmiből, akit sosem láttam, ő tette ezt. El sem hiszem.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
trevor2.jpg

56 év után véletlenül találta meg az apját, miután a Facebook ismerősnek ajánlotta

Még kisgyerekként örökbe fogadták, felnőttként megpróbálta megtalálni a szüleit, de hiába. Egészen a közelmúltig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Az 56 éves Karen Harrist még a 60-as évek elején adták örökbe, mivel házasságon kívüli gyerekként jött a világra, és a szülei akkor még csak tinédzserek voltak – írja a Good News Network.

18 éves korában Karen megkereste az örökbeadással foglalkozó ügynökséget, és megpróbálta kideríteni, kik a biológiai szülei. Az ügynökség dolgozói nem sokat tudtak neki elárulni az eredeti családjáról, de a kevés információ ellenére 10 évvel később végül megtalálta édesanyját.

Apjáról csak annyit tudott, hogy Trevor Sindennek hívják, és villanyszerelőként dolgozott Croydonban, de ez alapján akkor még nem sikerült a nyomára bukkannia.

Míg nem 3 évtizeddel később egyszer csak feldobta a nevét a Facebook, mint lehetséges ismerőst.

Karen végignézte a fotóit, és az információk alapján úgy tűnt, valószínűleg tényleg az édesapja profilját ajánlotta ismerősként a közösségi oldal. Ezután néhány hét online bszélgetés következett, mielőtt múlt héten végre élőben is megismerkedhettek egymással.

hirdetés

A megható találkozó után mindketten azt állították, úgy érezték, mintha egész életükben ismerték volna egymást.

Apa és lánya Dorsetben találkoztak, félúton egymáshoz képest, és mikor először meglátták a másikat, olyan hosszan borultak egymás nyakába, hogy egy arra járó meg is jegyezte: „remélem, ismerik egymást.”

A következő napokban sokat sétáltak és beszélgettek, és Karen két unokatestvérével is megismerkedett. Elmondása szerint örökbefogadott gyerekként fantasztikus érzés volt számára, hogy felfedezte a külső hasonlóságokat az apja és saját maga között. Ezt ugyanis még sohasem tapasztalta meg azelőtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!