hirdetés
gmf-1.jpg

Több mint 50 óvodai termet festettek ki teljesen ingyen

Barf Attila egy nap úgy döntött, hogy ahelyett, hogy alapítványoknak adná a pénzét, minden hónap egyik péntekén kifest egy termet a lelkes csapatával.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. február 23.


hirdetés

Barf Attila története egy rendkívül jó példa arra, hogy hétköznapi emberek, hétköznapi módszerekkel is érhetnek el nagy változásokat. Attila vállalkozó, festéküzlete van Budapest XVII. kerületében, a Pesti úton.

A Nemzeti Festékbolt vezetőjének irányításával egy 6-8 fős, többnyire szobafestőkből álló csapat több mint 50 óvodai és iskolai termet festett ki az elmúlt években, teljesen ingyen, társadalmi munkában.

Egyből igent mondtak

“Régóta adakoztam alapítványoknak, de rá kellett döbbennem, hogy feleslegesen. Nem arra költik a pénzt, amire kellene. Aztán egy nap vezetés közben beugrott, hogy miért ne segíthetnék azzal, amivel tudok” - mesélte Attila a motivációjáról. “A szívügyem, hogy adjak valamit, festékboltom van, hát kitaláltam, hogy fessünk ki termeket!”

hirdetés

Miután megfogalmazódott az ötlet, Attila egyenként felkereste a boltjába járó festőket. Hatukat kérdezte meg, lenne-e kedvük havonta egyszer, a napi robot után, önszorgalomból, ingyen kifesteni egy-egy iskolai vagy óvodai termet. Meglepetésére mind a hatan egyből igent mondtak.

gheuh

Az első festés csapata

“Festettem párszor, ez nagyon kemény munka” - mondta Attila. “Ennek ellenére mindannyian lelkesek voltak az ötlet iránt.” A csapat pedig bővült, és nem csak szobafestők csatlakoztak Attilához. Reginát, aki azóta a jobbkeze a programban, nagyjából három éve ismerte meg. "Ő is a gyerekeinek gyűjtötte a szavazatot, ezért találkoztunk. Azóta mindenben segít, nélküle nem tartanánk ott, ahol" - mondta.

Kézzel már nem ment

Az első óvodai termet - a XVII. kerületi Aprófalva oviban - úgy választotta ki, hogy kiírta a festékbolt Facebook-oldalára, hogy privát üzenetben lehet szavazni, melyik termet fesse ki a lelkes csapat. Eleinte az nyert, aki 333 szavazatot összegyűjtött, de közel másfél éve, mióta egy alkalmazás kezeli a szavazatokat, az nyer, aki abban az időszakban a legtöbb szavazatot gyűjti.

Attila már az elején is több száz üzenetet kapott, mégis eleinte kézzel regisztrált minden szavazatot. A privát üzenetes rendszer óriási energiabefektetés volt a részéről, éjszakákon át válaszolt mindenki üzenetére. Később, mikor már több ezer szavazatot kellett regisztrálnia, írt a Be Social csapatának (ők a közösségi média egyik legjobb szakértőcsapata az országban), hogy szeretne egy alkalmazást kedvezményes áron, ami számolja a szavazatokat. A Be Social fejlesztői elkészítették, majd ingyen Attilának adták, így ma már egy több százezer forint értékű, automata rendszer kezeli a voksokat.

Mikulás-ünnepség és túra a mocsárba

“Sosem voltam közösségi ember, most is van hova fejlődnöm, de a program sikere sok mindenre megtanított” - mondja. Attila nem állt meg a festésnél, még 2013-ban támogatókat szerzett, és megszervezte az első jótékonysági Mikulás-ünnepséget rászoruló gyerekeknek a XVII. kerületben. Egy zenés műsorokat tartó hölgy is csatlakozott hozzá, a Mikulás szerepét pedig ő maga vállalta.

hgue

"Sosem voltam közösségi ember" - ma több száz rászoruló gyereknek ő a Mikulás

“Elmentem azokba az óvodákba, ahol már festettünk, és odaadtam a meghívókat az óvónőknek. Azt mondtam, hogy azoknak a gyerekeknek adjanak belőle, akikről tudják, hogy szükségük van rá” - mondta Attila. Pozitív tapasztalatból nem volt hiány: Svájcból és Amerikából is küldtek támogatást. Egy házaspár leszervezte Király L. Norbit és Vastag Csabát is. Az első évben 100, tavaly a legutóbbi ünnepségen 400 gyerek arcára csaltak mosolyt. 2016-ban már 34 önkéntes segítette a munkáját, többnyire pedagógusok és szülők, akikkel a festések során ismerkedett meg.

bgurt

Tömegeket mozgat meg

Bizonyítva, hogy jó ötletekből nincs hiány, Attila a Merzse Mocsárban tavasztól őszig kirándulásokat szervez, amiken plusz szavazatot lehet gyűjteni a teremfestéshez. A mocsárba kirándulók közben játékokon vesznek részt, amivel szintén szavazatokat lehet szerezni.

Sokkal több, mint kifestett termek

A festéket a 2013-as indulás óta mindig ő állja. Azt mondja, hogy valószínűleg kevesebb pénzébe kerül, mint amikor az alapítványoknak adakozott, de hogy jobban hasznosul, az biztos. És itt el is érkeztünk a történet tanulságához: Attila szerint az ő munkájukban az a legnagyobb eredmény, hogy nagyszerű közösségeket hozott létre.

“Az intézményekben dolgozó pedagógusok, a szülők össze kell fogjanak, hogy nyerjenek. Emiatt a versenyszellem miatt is olyan közösségek alakultak ki, amiről nem is álmodtam. Olyanok, akik eddig nem foglalkoztak egymással, most összejárnak, vagy épp közös hétvégére utaznak együtt. Ez a lényeg, még a kifestett falaknál is fontosabb” - mondta Attila büszkén.

A másik fontos tanulság, amire felhívja a figyelmet, hogy minden szakma tudna segíteni a maga módján. Mindegy, hogy újságíró, ügyvéd vagy szobafestő, segíteni mindenki tud, méghozzá abban, amihez legjobban ért.

16900273_1590418057653949_766360999_n

Attila igyekszik terjeszteni, amit az elmúlt években tanult

2017-től nem csak a környékre mennek

Attiláék csak az Aprófalvában hat termet tettek szebbé, összesen pedig több mint 50-nél járnak. Vámos Róbert, a Táblácska alapítója 2014-ben csatlakozott hozzájuk. Ő az, aki minden terem elkészülte után megajándékozza az óvodát vagy iskolát egy egyedi fatáblácskával. Ezeken rajta vannak a mesterek és a dátum, a háttér pedig a terem színét tükrözi.

hguhw

Tavaly Hatvanban volt egy nagyszabású akciójuk: három termet és egy aulát festettek ki egy szombati napon, egy olyan iskolában, ahová sok autista és Down-szindrómás gyerek jár. Ez az élmény ösztönözte Attilát arra, hogy változtasson a szabályokon: 2017-től már nem csak a XVII. kerület környékén festenek majd, várják a pályázatokat bárhonnan Pest megyéből. Egyelőre évente háromszor készülnek messzebbre menni. Attilának rengeteg terve van a program bővítésére, és biztos benne, hogy ezek meg is fognak valósulni.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lucatrapanese_kislany.png

20 családnak nem kellett a Down-szindrómás kislány, végül egy szingli férfi fogadta örökbe

A Down-szindrómával született kislányról a rendellenessége miatt az édesanyja is lemondott.
Fotó: Instagram - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

Csupán 13 napja élt, de biológiai anyja után már 20 családnak sem kellett Alba. A Down-szindrómával született kislányt végül egy nápolyi férfi fogadta örökbe, aki első pillantásra beleszeretett a tüneményes kisbabába, írja a Mirror.

Az olasz szinglinek nem okozott gondot a kislány állapota, mert gyerekkora óta önkénteskedett fogyatékkal élők között, így bátran vállalkozott a szülői feladatra. Luca Trapanese az első találkozásukról azt mondta:

hirdetés

"Amikor először tartottam a karjaimban, elöntött a boldogság. Azonnal éreztem, hogy ő az én lányom."

A férfi azt is elárulta, ez volt életében az első alkalom, hogy újszülött volt a kezében.

Trapanese a közelmúltban az Instagramon kezdte el dokumentálni kettejük 2017 nyara tartó közös életét. A férfinek azóta több mint 130 ezer követője lett a közösségi platformon. Mondjuk az ehhez hasonló szupercuki fotók után ez nem is csoda:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I primi sogni? #alba #nataperte #sogni #paternità #marzanoappio

Luca Trapanese (@trapaluca) által megosztott bejegyzés,

Néhány napja egy brit tanárnőről írtunk, aki az anyja halála után örökbe fogadta Down-szindrómás tanítványát:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kamion-1.jpg

Kamionosok gyűjtenek a Heim Pál Gyermekkórháznak: lázmérőt, vérnyomásmérőt, tisztálkodási szereket is kértek tőlük

A kórház alapítványának kuratóriumi elnöke elmondta, hogy sokszor az orvosi műszerek megvásárlása is az ő feladatuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

Kamionosok gyűjtenek a Heim Pál Gyermekkórház javára.

A pénzből – a kórház alapítványának kérésére – például lázmérőt, vérnyomásmérőt, tisztálkodási szereket és kanapéágyakat vesznek, utóbbiakat a szülők számára.

Az egyik ötletgazda kamionos, Generál Lajos az RTL Híradónak elmondta, hogy megkeresték a kórházat, hogy mire lenne szükségük, és megdöbbentek a válaszon. Szerinte a felsorolt cikkeknek alapvető dolgoknak kellene lenniük egy kórházban.

A Gyermekkor Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Kemény János elmondta, hogy sokszor az orvosi műszerek megvásárlása is az ő feladatuk. A mindennapi munkához pedig szükségük van az "apró dolgokra" is.

hirdetés

A gyűjtés december 15-ig tart, ezután megveszik a szükséges eszközöket, melyeket még karácsony előtt átadnak a gyermekkórháznak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:


hirdetés
pincerno_auto_texas.png

Autót vettek a vendégek a pincérnőnek, aki naponta órákat gyalogolt a munkahelyére

A texasi lány még most is alig hiszi el azt, ami vele történt. Néha még mindig kinézeget a lakása ablakán, hogy a kocsi biztosan ott áll-e.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

22 kilométer - ennyit sétált naponta a lakása és a munkahelye között összesen Adrianna Edwards. A texasi pincérnő az elmúlt hetekben több mint 11 kilót fogyott is, de nem ezért választotta a gyaloglást: a fiatal lánynak a kiadásai mellett nem volt pénze autóra, írja a Daily Mail. Néhány napja azonban igazi csoda történt vele: a reggeli után távozó vendégek egy autóval lepték meg a pincérnőt.

"Még egy kis jégkrémet kért a hölgy, én meg természetesen vittem neki" - mesélte a történetet az immár autótulajdonos Adrianna.

hirdetés

Ezután a pár távozott, majd néhány óra múlva visszatért a nő egy 2011-es Nissan kulcsaival.

"Tudom, hogy hálaadás van, de azt mondtam neki, hogy boldog karácsonyt" - mondta a neve elhallgatását kérő asszony. - "Remélhetőleg, egy nap majd ő is továbbadja valamilyen formában azt, amit most tőlünk kapott."

A fiatal lány egyébként éppen autóra spórolt, de a kiadásai mellett ez még jó ideig eltartott volna. Mostantól viszont nem kell naponta négy és fél órát gyalogolnia a galvstoni étterembe, az ingázás teljes időtartama harminc percre csökkent.

Adrianna azóta is alig akarja elhinni, ami vele történt. Még most is gyakran kinéz a lakása ablakán, hogy ott áll-e a ház előtt a hófehér kocsi.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
jamalhinton_wandadench.png

Negyedszer ünnepelte a hálaadást a nagyi az idegennel, akit véletlenül hívott meg vacsorára

A férfi először nem értette, mit akar tőle az asszony, de később kedvet kapott a családi vacsorához. Azóta hagyomány lett a közös hálaadásból.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

Félreértésnek indult, családi hagyomány lett abból a rossz helyre küldött üzenetből, amiről korábban mi is részletesen beszámoltunk. Wanda Dench unokáját szerette volna áthívni hálaadás esti vacsorára, de helyette az akkor 17 éves Jamal Hintonnak küldte el az üzenetet. Gyorsan kiderült a félreértés, de végül a fiatal fiú kíváncsiságból elment az összejövetelre, amit azóta sem hagyna ki.

Mára a Hinton és a Dench család közös hálaadása az egyik legnagyobb sztori az amerikai médiában, évről évre mindenki beszámol a banális véletlen folytán rokonságba keveredett famíliák közös ünnepléséről.

hirdetés

Wanda és fogadott unokája nemcsak novemberben lépnek kapcsolatba egymással, hanem az asszony jó nagymamához híven folyamatosan képben van a fiú életével kapcsolatban. Jamal pedig lelkesen beszámol minden történésről Denchéknek.

Az idei hálaadás azonban kicsit nehezebben jött össze, mert időközben Jamal egy másik városba költözött a barátnőjével, de végül nem maradt el a nagy találkozás. Ezúttal Wanda és férje utaztak Jamal családjához a közös vacsorára és az elmaradhatatlan meccsnézésre. A jó hangulatú estéről a fiú barátnője hosszabb videót is feltöltött a YouTube-ra:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!