hirdetés
orvos-1.jpg

Több mint 400 betöltetlen háziorvosi praxis van már az országban

A még dolgozó orvosok átlagéletkora is folyamatosan nő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 09.


hirdetés

Tavaly 402 betöltetlen háziorvosi praxis volt, ami miatt több mint 400 ezer ember nem jutott a saját településén ellátáshoz. "Ez a tény is csak alátámasztja azt a statisztikát, amely szerint 10-ből 8 haláleset megelőzhető lenne, ha a betegek időben megfelelő ellátást kapnának" - írja az Országos Sajtóirodának eljuttatott közleményében az MSZP.

Az Mfor összeállításából kiderül, hogyan változott 2010 óta a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon.

Eszerint 2010-ben 176 praxis volt üres, 2018-ban már 402. A tartósan betöltetlen praxisok (6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen) száma 284 volt.

A legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol 52 helyre várnak jelentkezőt, Békés megyében pedig 32 betöltetlen praxis van.

A háziorvosok átlag életkora is emelkedik, egyre több az idősebb közöttük.

Míg 2012-ben 55 év volt az átlag, tavaly már 58,2 év. A legtöbb háziorvos 2015-ben a 61 évesek közül került ki, tavaly már az 64 évre emelkedett.

A zárszámadások alapján összeállított elemzésből kiderül, hogy a területre fordított összegek ugyan nőttek, 2011-ben 90,3 milliárd forintot kaptak, tavaly pedig 150 milliárd forintot, de az egyéb ígért kedvezmények ellenére sem jelentkezik több fiatal az üres praxisokra.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
brexit-boris-johnson-nagy-trukkje-ket-levelet-irt.jpg

Boris Johnson nagy trükkje: két levelet írt, az egyikben a Brexit halasztását kérte, a másikban az ellenkezőjét

A halasztás kezdeményezését az Európai Tanácsnak egyhangú döntéssel kell elbírálnia.
MTI - szmo.hu
2019. október 20.Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását.

Egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.

Boris Johnsont törvény kötelezte a jelenleg október 31-én esedékes Brexit halasztásának kezdeményezésére, miután a brit parlament szombatig nem fogadta el a Brexit feltételrendszeréről e héten kötött megállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem.

Johnson az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak címzett első levelet, amely a halasztást kezdeményezi, nem írta alá.

A szombaton éjjel nyilvánosságra hozott első levélben az áll, hogy a brit parlament elfogadott egy törvényt, amelynek előírásai kötelezik Őfelsége kormányát az október 31-i kilépési határidő meghosszabbításának kezdeményezésére.

Johnson levele szerint a brit kormány javasolja, hogy a hosszabbítás lejárati időpontja 2020. január 31-én, brit idő szerint 23 óra - közép-európai időszámítás szerint aznap éjfél - legyen.

A levélben szerepel ugyanakkor az is, hogy ha a felek ennél hamarabb ratifikálni tudják a Brexit-megállapodást, a brit kormány a halasztási időszak korábbi befejezését fogja javasolni.

Ezen a levélen nem szerepel Boris Johnson aláírása, de még neve sem, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Johnson az első levélhez mellékelt egy jóval terjedelmesebb másodikat is, amelyet aláírt, és amelyben közli: személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a Brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre.

Ebben a levélben Johnson kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a héten - a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás megkötésével - megoldódott.

A brit miniszterelnök elismeri, hogy ebben a helyzetben szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására.

Johnson közli a második levélben, hogy kormánya folytatja erőfeszítéseit a Brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és a jövő hét elején beterjeszti az ehhez szükséges törvénytervezetet.

Boris Johnson hangsúlyozza: bízik abban, hogy október 31-ig a ratifikációs folyamat végére lehet jutni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!