hirdetés
Több millió hektárnyi esőerdő pusztult ki 2018-ban, nagy részük a tömeges erdőirtások miatt
Az emberek már olyan területeket is elpusztítanak, amelyeket korábban meg sem közelítettek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.


hirdetés

Súlyos veszteség érte a világ erdőkészletét 2018-ban: több millió hektárnyi érintetlen trópusi esőerdő ment tönkre tavaly egy új műholdas felmérés szerint, amit a világ természetes erőforrásait vizsgáló World Resources Institute nevű intézet készített.

Bár az elmúlt évben kevesebb erdőterület veszett el természeti katasztrófa miatt, mint 2016-ban és 2017-ben, amikor a forróság és a szárazság miatt komoly erdőtüzek pusztítottak, az erdőirtás szempontjából viszont ez volt a második legrosszabb év 2002 után. 38 százalékkal több elsődleges erdőterület pusztult el, mint amennyi a 2011-2017 közötti időszak átlaga volt.

Annak ellenére, hogy a hatodik tömeges fajpusztulás korát éljük, és az erdők menedéket nyújthatnak a globális felmelegedés miatt veszélyeztetett állatoknak, ráadásul a fák fontos szerepet játszanak a klímaváltozás megállításában is, az erdőirtások száma nem csökken, sőt.

Tavaly több mint 3,6 millió hektárt vágtak ki az érintetlen esőerdőkben, ezek nagy részét az Amazonas-medencében. A kutatók megdöbbenve tapasztalták, hogy olyan területeket is kiirtottak, amelyeket eddig meg sem közelítettek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
1 milliárd dollárt adományozott a bolygó megmentésére egy gazdag svájci férfi
Hansjörg Wyss célja, hogy a bolygó 30 százaléka a nemzeti parkokéhoz hasonló védelem alá kerüljön a következő 10 évben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 24.Egy svájci milliárdos, Hansjörg Wyss tavaly ősszel úgy döntött, egymilliárd dollár adományt ajánl fel környezetvédelmi projektekre a következő 10 évben.

Ambíciózus célt tűzött ki maga elé: szeretné elérni, hogy 2030-ra a bolygó területének 30 százaléka kapjon a nemzeti parkokéhoz hasonló védelmet.

Wyss a New York Times-ban jelentette be a tervét. Leírta, hogy az elmúlt húsz évben alapítványa már 450 millió dollárt költött Afrika, Dél-Amerika, Európa, Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok élőhelyeinek védelmére, és 40 millió hektár földet és vizet sikerült megóvniuk. A Grand Canyon és a Grand Teton nemzeti parkok fejlesztésével új munkahelyek jöttek létre. Ezek a védett övezetek vonzzák a látogatókat, és szerinte így megteremtik a fenntartható gazdasági növekedés alapjait is.

Ugyanakkor Wyss azt is fontosnak tartja, hogy minden ilyen projektet a helyi közösségek bevonásával indítsanak el. Olyanok segítségével, akik fontosnak tartják, hogy megóvják a környezetüket gyermekeiknek és unokáiknak.

A tudósok szerint

közel egy millió faj került a kihalás szélére az elmúlt években. És a fajok kihalásának üteme az ezerszeresére gyorsult.

Edward O. Wilson, a Harvard biológiaprofesszora úgy véli, a fajok sokféleségének fenntartása érdekében még a 30 százalékos cél is kevés lehet. Szerinte a bolygó területeinek nagyjából felét kellene védelem alá helyezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Kiakadtak a vásárlók, amiért a brit McDonald's papírra cserélte a műanyag szívószálakat
Szerintük az új szívószál olyan, mintha vattán keresztül kellene inniuk a milkshake-et.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 24.Az utóbbi időben egyre több márka döntött úgy, hogy termékeinél előtérbe helyezi a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait, és új alternatívákat keres a fogyasztói igények kiszolgálására. Így történt ez a McDonald's esetében is, Nagy-Britanniában a műanyag szívószálakat papírra cserélték nemrégiben.

Bár az új szívószál jelentősen csökkenti a gyorsétterem ökolábnyomát, a vásárlók mégis felháborodva követelik vissza az eredeti terméket, mondván: a papír szívószállal nem lehet shake-et inni - írja a Metro.

"A papír szívószál működik a kólánál, de egyik nap milkshake-et vettem, és olyan nehéz volt vele szívni, hogy inkább hazavittem az italt és a saját szívószálammal ittam" - írta egy vásárló Twitteren.

És mint kiderült, nem ő az egyetlen. Felháborodott mekizők egész tábora gyűlt össze, és petíciót indítottak a műanyag szívószálért. A dokumentumot már több mint 30 ezren aláírták, ám a gyorsétterem kitart elhatározása mellett.

A McDonald's szóvívője kifejtette: a cég a fogyasztói igények és visszajelzések alapján fejlesztette ki az új szívószálat, és mindent meg fognak tenni, hogy még kényelmesebbé tegyék a használatát. Arról azonban szó sem lehet, hogy újra bevezessék a műanyag verziót.

Szerencsére olyan vásárlók is felszólaltak az ügyben, akik támogatják a Meki döntését. Többen is harcba szálltak a felháborodott kommentelőkkel, és arra kérték őket, hogy kivételesen a bolygó szempontjait helyezzék saját kényelmük elé. Bízzunk benne, hogy sikerrel járnak.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Meghalt a Dallasban Cliff Barnes-t alakító színész, Ken Kercheval
83 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 24.Meghalt Ken Kercheval amerikai színész, akinek leghíresebb szerepe Cliff Barnes karaktere volt a Dallas című sorozatban. A Variety azt írja, a színész szülővárosában található Frist Funeral Home temetkezési vállalat szóvivője megerősítette a halálhírt, a pontos okát azonban egyelőre nem lehet tudni. Ken Kercheval 83 éves volt.

A színész 1935. július 15-én született az Indiana állambeli Wolcottville-ben, de Clinton közelében nőtt fel. Az Indianai Egyetemre járt, ahol zenét és drámát tanult, később pedig New York-ban folytatta tanulmányait.

A 80-as évek sikersorozatában, a Dallasban a visszatérő Cliff Barnes szerepét játszotta, aki a Larry Hagman által alakított J. R. Ewing nagy riválisa volt. Nemcsak színészkedett a sorozatban, de az az öt sztár közé tartozott, aki egy-egy epizód rendezésében is segédkezett.

Kercheval nagy dohányos volt, tüdőrákban is szenvedett, emiatt 1994-ben eltávolították a tüdeje egy részét.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Így robbant fel a SpaceX űrhajója - jól hallatszik az űrközpont irányítóinak első reakciója is
A hajtóműveit tesztelték, az utolsó próba során következett be a robbanás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.Április 20-án fölrobbant a SpaceX űrhajója, amit emberek szállítására, hét asztronautára terveztek. Sikeres próbaküldetéséről március 8-án tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról.

A SpaceX, Elon Musk cége lehetne az első vállalat, amelyik űrturistát küld a Holdra. Musk a minden korábbi rakétánál nagyobb teljesítményű BFR rakétával tervezte felküldeni Mezava Juszaku japán milliárdost. Ő lnne SpaceX 2023-ra tervezett Hold körüli utazásának első ügyfele. Ezzel a balesettel minden terv módosulhat, vayg még akár veszélybe is kerülhet.

A hatalmas füsttel járó robbanás akkor történt, amikor a floridai Cape Canaveral Légibázis 1-es landolózónájában statikus hajtóműteszteket végeztek az űrhajón, ami teljesen megsemmisült. A detonáció az utolsó próbán következett be, szerencsére senki nem sérült meg benne, de a feketés-barnás füstfelhőt még mérföldekkel arrébb is látni lehetett.

A hivatalos közlés szerint a tesztsorozat alatt minden rendben volt, de az utolsó hajtóműpróba során rendellenességet tapasztaltak.

A videóért és az előzményekért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x