hirdetés
erdoirtas-wiki-1-1000x627.jpg

Több millió hektárnyi esőerdő pusztult ki 2018-ban, nagy részük a tömeges erdőirtások miatt

Az emberek már olyan területeket is elpusztítanak, amelyeket korábban meg sem közelítettek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.


hirdetés

Súlyos veszteség érte a világ erdőkészletét 2018-ban: több millió hektárnyi érintetlen trópusi esőerdő ment tönkre tavaly egy új műholdas felmérés szerint, amit a világ természetes erőforrásait vizsgáló World Resources Institute nevű intézet készített.

Bár az elmúlt évben kevesebb erdőterület veszett el természeti katasztrófa miatt, mint 2016-ban és 2017-ben, amikor a forróság és a szárazság miatt komoly erdőtüzek pusztítottak, az erdőirtás szempontjából viszont ez volt a második legrosszabb év 2002 után. 38 százalékkal több elsődleges erdőterület pusztult el, mint amennyi a 2011-2017 közötti időszak átlaga volt.

Annak ellenére, hogy a hatodik tömeges fajpusztulás korát éljük, és az erdők menedéket nyújthatnak a globális felmelegedés miatt veszélyeztetett állatoknak, ráadásul a fák fontos szerepet játszanak a klímaváltozás megállításában is, az erdőirtások száma nem csökken, sőt.

Tavaly több mint 3,6 millió hektárt vágtak ki az érintetlen esőerdőkben, ezek nagy részét az Amazonas-medencében. A kutatók megdöbbenve tapasztalták, hogy olyan területeket is kiirtottak, amelyeket eddig meg sem közelítettek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyugdijasok.jpg

Nyugdíjak: háromszor emelik jövőre

Szokásos emelés, nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj első üteme is érkezik.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Három emelés is lesz 2021-ben a nyugdíjak tekintetében - írja a jövő évi költségvetésre hivatkozva a 24.hu.

A nyugdíjemelés jövőre 3 százalékos lesz, azaz a most 142 ezer forintos átlagos öregségi nyugdíj havi 4 ezer forinttal, 146 ezer forintra nő.

Emellett februárban érkezik a három év alatt bevezetendő 13. havi nyugdíj első heti részlete. Februárban egy átlagnyugdíjban részesülő 36,5 ezer forinttal magasabb összeget fog kapni a normál havi járandóságán (146 ezer forint) túl.

Novemberben pedig érkezik a nyugdíjprémium, aminek a számítása a gazdasági növekedés függvénye. Prémiumot csak 3,5 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés esetén kapnak a nyugdíjasok. Jövőre ezt 4,8 százalékosra teszi a kormány, így 1,3-mal meg kell szorozni a novemberi havi nyugdíj egynegyedét, de maximum 20 ezer forintot.

E szerint egy átlagos nyugdíj negyede 36,5 ezer forint, ez túl van 20 ezer forinton, tehát ebben az esetben 1,3 X 20 000, azaz 26 ezer forintot kap egy átlagnyugdíjas novemberben a havi járandóságán felül.

hirdetés

Akinek viszont messze kisebb a nyugdíja, mint az átlag, annak a nyugdíjprémiuma novemberben 22 750 forint lesz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
varga-judit.jpg

Varga: megszűnik a veszélyhelyzet Magyarországon június 20-án

Az igazságügy-miniszter jelentette be, hogy a védekezés második szakaszába lépünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Ma benyújtják az Országgyűléshez a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amellyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy szüntesse meg veszélyhelyzetet. A törvény elfogadásával, számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet megszűnik Magyarországon

- írja Facebook-oldalán Varga Judit.

Az igazságügyminiszter szerint ezzel „megint bebizonyosodott, hogy a hazai és a brüsszeli baloldal alaptalanul, politikai alapon vádolta a magyar kormányt az elmúlt hónapokban.”

Varga bejegyzésében arra is kitér, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után

„a védekezés második szakaszába lépünk, amelyben a hangsúlyt a munkahelyek megtartására, új munkahelyek teremtésére és a gazdaság újraindítására kell fektetnünk”.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karacsony-gergely-koltsegvetes-2021-fovaros-onkormanyzatok.jpg

Karácsony Gergely: A kormány szándékosan teszi tönkre az önkormányzatokat

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a fővárosnak nemcsak a kiadásai nőnek, de ezzel együtt a bevételek is csökkennek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Április elején a kormány bejelentette, hogy a kiskereskedelmi szektorra és a bankokra extra adót vetnek ki a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. Emellett pedig a gépjárműadó eddig önkormányzatokat megillető részét magához vonja. Akkor arról volt szó, hogy erre csak ebben az évben lesz szükség.

Ugyanakkor a kormány által benyújtott 2021-es költségvetésből kiderült, hogy ez nem így lesz - írja a 24.hu. A települések ugyanis lemondhatnak a gépjárműadóról. A teljes összeg jövőre is az államé lesz. "Ezzel pedig elsősorban a nagyobb városoknak – amelyek egy része ellenzéki vezetésű lett tavaly ősszel – csap oda a kormányzat" - írja a portál.

Karácsony Gergely keddi sajtótájékoztatóján kommentálta a 2021-es költségvetést.

"A járvány nyomán kialakuló társadalmi, gazdasági válságot arra használják föl, hogy a magyar közélet egyetlen hatalmi ellensúlyát, az önkormányzati szektort tönkretegyék"

- fogalmazott a főpolgármester.

hirdetés

Karácsony Gergely szerint "a gépjárműadó elvételén túl egy másik súlyos elvonás is érinti az önkormányzatokat: a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett tételt a négyszeresére növeli a kormány".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
cummings-1000x519.png

Gyűrűzik a Cummings-botrány, nagy a nyomás Boris Johnsonon

Hiába tartott Dominic Cummings rendhagyó sajtótájékoztatót a Downing street 10 kertjében, a lemondását követelik. Egy államtitkár már lemondott, mert nem tudta vállalni a helyzetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Továbbra is áll a bál Nagy-Britanniában Boris Johnson főtanácsosa miatt. Dominic Cummings tegnap ugyan kiállt az újságírók elé, azonban nem kért bocsánatot azért, hogy többször súlyosan megszegte a kijárási korlátozásokat. Angliában hatalmas felháborodást keltett az ügy, az emberek a lemondását követelik, ám Boris Johnson miniszterelnök egyelőre kiáll főtanácsosa mellett. Cummings nem ajánlotta fel lemondását, a miniszterelnökre bízza, hogy rendelkezzen sorsáról.

A brit politikai élet képviselői sorra szólalnak fel az ügyben, Paul Maynard parlamenti képviselő szerint védhetetlen Cummings pozíciója és azonnal mennie kell, egy másik képviselő, Scott Benton viszont azt nyilatkozta, hogy Cummings tette ésszerű volt.

Michael Gove miniszter szerint Cummings "vallomása" kimerítő, részletes és ellenőrizhető volt, ennek segítségével mindenki döntse el maga, mit gondol az esetről.

"A legtöbb ember meg fogja érteni, hogy Cummings nyomás alatt volt, felesége és fia egészségét helyezte az első helyre, és bebiztosította, hogy családként ne veszélyeztessék más emberek egészségét."

hirdetés

Laure Kuenssberg, a BBC politikai elemzője arról értekezett, hogy bár Cummings "rózsakertes" beszámolója nagyon részletes volt azzal kapcsolatban, miért is szegett törvényt,

a legégetőbb kérdés nem került megválaszolásra: mivel egyelőre szó sincs a lemondásáról, jelenléte segít vagy árt Boris Johnsonnak?

Robert West, a kormány hivatalos tanácsadó testületének vezető tudósa szerint "vákuum keletkezett a kormány szívében." A professzor a Guardiannek beszélt arról, hogy

a Cummings-botrány miatt az állampolgárok bizalma jelentősen megrendült a kormányzat irányába, és a közvélekedés jelenleg az, hogy nem lehet a kormányban megbízni.

West úgy gondolja, hogy a helyi és a regionális önkormányzatoknak szorosan összedolgozva kell majd mindezt orvosolniuk.

Cummings sajtótájékoztatója jócskán beárnyékolta Boris Johnson nagy bejelentését hétfőn, miszerint június 15-től az összes üzlet kinyithat Angliában.

Kedden a kormány egyik tagja, a Skóciáért felelős államtitkár Douglas Ross lemondott, és a következőképp indokolta:

Olyan emberek is élnek a választókerületemben, akiknek nem adatott meg, hogy elbúcsúzzanak a szeretteiktől, olyan családok, amelyek nem gyászolhattak közösen, emberek, akik nem látogatták meg beteg rokonaikat, mert betartották az állami előírásokat. Nem tudom azt mondani a választóimnak jóhiszeműen, hogy ők rosszul csinálták, a kormánytanácsadó pedig jól.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!