Több iPhone-t is kitiltottak a német boltokból
A legújabb modelleket sem lehet árulni az országban.
MTI, Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2019. január 04.Több iPhone forgalmazását is betiltották Németországban: az iPhone 7, a 7plus, a 8, a 8plus és az X modellekét.

Az indok, hogy az Apple megsértette egyik volt partnere, a Qualcomm egyik szabadalmát. A tiltás csütörtökön lépett életbe, miután a Qualcomm letette a bíróság által megkövetelt 1,34 milliárd eurós biztosítékot, ami arra van, ha esetleg az Apple jönne ki győztesen az eljárásból, fedezhető legyen a vesztesége.

A müncheni bírósági döntése a Qualcomm első nagy sikere az Apple ellen több országban, köztük az Egyesült Államokban és Kínában indított eljárások sorában. Az Apple előre jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A döntés értelmezéséről most újabb jogi vita kezdődhet: az Apple szerint csak a saját márkaboltjaiban, vagyis mindössze 15 németországi üzletben nem szabad ezeket a modelleket árulni, a Qualcomm szerint viszont a tiltás a lehető legszélesebb körű, vagyis a mobilszolgáltatók és a kiskereskedők sem értékesíthetik a telefonokat.

A hordozható és okos eszközökben használatos processzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott Qualcomm és az Apple között a szabadalmak felhasználása után járó jogdíjak miatt alakult ki konfliktus. Az Apple szerint a Qualcomm indokolatlanul magas díjat követelt, ezért 2017 közepe óta egyáltalán nem is fizet egykori partnerének. A Qualcomm szerint viszont az Apple ezzel megsérti több szabadalmát.

A müncheni perbeli szabadalom egy olyan eljárásról szól, amellyel szabályozni lehet a telefon processzorának áramfogyasztását, és így lassabban merül le a készülék akkumulátora.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x