hirdetés
ercsi.jpg

Kiderült, hogy csak egy holttestet találtak a Dunában, Hartánál

Egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a múlt hét szerdán tragédiát szenvedett Hableány hajó eltűnt utasai vagy magyar személyzete közül találtak-e meg valakit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 03.


hirdetés

A hétvégén több holttestet találtak a Duna Ercsi alatti szakaszán – értesült a Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból.

Később jött a hír, hogy délelőtt 11 után Mohácsnál is találtak egy holttestet.

A 24 megkereste az ORFK-t a hír kapcsán. Gál Kristóf az ORFK szóvivője a lapnak határozottan cáfolta, hogy holttestek kerültek volna elő Ercsinél. A másik értesülést viszont megerősítette, hogy találtak egy holttestet , de nem Mohácsnál, hanem Harta térségében. Az ő azonosítása még tart.

Korábban két holttestet a Lánchíd és az Erzsébet híd között, kettőt a Nemzeti Színház közelében, kettőt a Kopaszi-gátnál, egyet pedig Budatéténynél emeltek ki a folyóból. Az utolsó hírek szerint legkorábban hétfőn merülhetnek újra a búvárok a roncshoz, a hajótest leárnyékolása után.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
dunai-hajobaleset-mti-foto-1000x666.jpg

Friss hír érkezett a hajóbaleset egyik kórházban fekvő sérültjéről

Egyelőre nem tudni, hogy a 66 éves túlélő mikor utazhat haza.
Címkép: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2019. június 02.A Blikk értesülései szerint már jobban van a dunai hajóbaleset egyetlen még kórházban lévő túlélője.

A lap azt írja, hogy Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter találkozott a 66 éves túlélővel a budapesti kórházban, ahol jelenleg is ápolják. A külügyminiszter a találkozó után az újságíróknak számolt be arról, hogy

a Li nevű túlélő még alig tud beszélni a kimerültség miatt és egyelőre nem tudják, hogy mikor hagyhatja el a kórházat. Az intézmény pedig azt a tájékoztatást adta, hogy Li állapota ugyan kielégítő, de ahhoz, hogy hazamehessen a kórházból még nem épült fel eléggé.

A Dunán szerda este történt tragédia, amikor a dél-koreai turistákat szállító Hableány nevű hajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütköztek. A Hableány utasai közül 7 ember meghalt, 7 embert sikerült kimenteni, 21 embert viszont még eltűntként keresnek. A kishajó roncsa jelenleg a Duna fenekén van, nemrég előkerült egy felvétel róla, amin látszik, hogy az oldalán fekszik.

A roncsot még nem tudták kiemelni a Dunából az erős sodrás és a magas vízállás miatt. Várhatóan hétfőn tudnak lemerülni majd a búvárok. A tragédiával kapcsolatban letartóztatták a Viking Sigyn ukrán kapitányát, a 66 éves férfi 15 milliós óvadék ellenében szabadlábon lehet, de ebben az esetben bűnügyi felügyeletbe kerül, vagyis nem hagyhatja el Budapestet, és nyomkövető eszközt helyeznek rá.


KÖVESS MINKET:hirdetés
oceanjaro-velence.jpg

Félelmetes hajóbaleset történt Velencében is: elszabadult egy óceánjáró

A kikötőben ütközött neki egy kis turistahajónak, többen megsérültek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 02.Nincs szerencsés hónapja a hajókapitányoknak. A budapesti tragédia a világsajtót is megrázta, most pedig egy újabb, ezúttal olasz balesetről írnak a lapok.

Vasárnap reggel egy óceánjáró kapitánya motorhiba miatt adott le vészjelzést, ráadásul a 275 méteres, 60 ezer tonnás monstrum sebességben maradt - számolt be a vontató hajókat üzemeltető társaság vezetője, Davide Calderan.

Ugyanis két vontatóhajó érkezett a helyszínre, hogy segítsen megakadályozni a Guidecca-csatornában megállíthatatlanul száguldó óceánjárót.

Azonban rendkívül szerencsétlen módon a két vontatókábel elszakadt és az óriás egyenesen a velencei kikötő irányába tartott, ahol egy ünnepség miatt számtalan mit sem sejtő hajó gyülekezett.

A katasztrófát végül az előzte meg, hogy mivel időben észlelték a problémát a fedélzeten, a kapitány folyamatos, több mint 10 percig tartó dudálással hívta fel a figyelmet a közeledő összeütközésre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Vízirendészek-001.jpg

Újabb részleteket árultak el a budapesti hajókatasztrófa életmentő vízirendőrei

A baleset utáni percekről meséltek.
Police.hu - szmo.hu
2019. június 02.Két vízirendőr – Lázár Balázs r. főtörzsőrmester és Virágh István Richárd r. törzsőrmester korábban már adtak egy rövid nyilatkozatot a RTL Klub Híradójának, most pedig a Police.hu videójában számoltak be hosszabban arról, hogy mi történt a május 29-én bekövetkezett dunai hajótragédia utáni percekben.

"Hát nem gondoltam volna, hogy így alakul az este, amikor a kollégámmal elcseréltem a szolgálatot"

- kezdte Virágh István Richárd.

A vízirendőrök a szolgálati rádión keresztül értesültek a tragikus balesetről és azon nyomban elindultak segíteni az áldozatoknak. Olyan gyorsan mentek, amennyire csak hajójuk engedte.

"Ami a csövön kifért"

- fogalmaztak, és meg is lett az eredménye, hiszen 5 percen belül két embert sikerült is kimenteniük.

A helyszínre érkezés utáni pillanatokban kihúztak a vízből egy férfit és egy nőt. A férfi sokkos állapotban volt, a hölgyet újra kellett éleszteni.

Ezek után mentőt hívtak a legközelebbi kikötő ponthoz, majd a parthoz vezető úton végig keresték a további túlélőket.

Mindketten többéves tapasztalattal bírnak, egyiküknek immár 15 éves szolgálati jogviszony áll a háta mögött, mégsem tapasztaltak még ehhez fogható tragédiát. Saját bevallájuk szerint szinte fel sem fogták, hogy ilyesmi megtörténhetett, az egész nagyon megrendítő volt.

"Jó ideig kell majd feldolgoznunk"

- szögezték le.

Tevékenységüket ráadásul a gázolajos víz, a szakadó eső és a hullámzás is tovább nehezítette.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tuntetes-akademia-1000x625.png

Több ezren vonultak utcára az MTA és a tudomány szabadságáért

A tüntetők a kormány nemrég nyilvánossá vált tervezete miatt tiltakoznak, amely szerint erővel vennék el az akadémiai kutatóintézeteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 02."Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának" jelszó alatt hirdetett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra - számolt be az Index. A tüntetők a Fővám téri Corvinus Egyetemnél gyülekeztek 2 óra körül, a portál fél háromra már két-háromezren mentek ki a térre. A demonstrálók MTA-s kitűzőkkel és táblákkal vonultak utcára.

Az Index információi szerint az eseményt néhány rendőr biztosítja, a forgalom halad, mindössze gy kis színpadot állítottak fel a szervezők. A tömegből Momentum, DK és Párbeszéd-zászlókat is kiszúrtak, és az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is jelen van rendezvényen csakúgy, mint Pálinkás József volt MTA-elnök és volt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnök.

A tömeg a Fővám térről az MTA-épülethez vonul majd, eközben pedig érintik az ELTE Bölcsészettudományi karát és a CEU-t is, ezeken a helyszíneken különböző felszólalók mondanak majd beszédet.

A Mérce élő közvetítése a tüntetésről:

A tüntetés előzménye az a tervezet, melyet a Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium készített a hetekben a kutatóintézeti rendszer teljes átalakításáról. A tervezet az MTA kizárásával, az Akadémiával való konzultáció nélkül készült el. Ennek szövegét korábban szintént az Index hozta nyilvánosságra.

Eszerint augusztus 1-jén erővel venné el a kormány az akadémiai kutatóintézeteket és azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba. Emellett az Akadémia vagyonának meghatározó részét is törvénnyel vennék el.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x