Több ezer sziklarajzra bukkantak Indiában: egy elveszett civilizáció emlékeit tárták fel
A most előkerült rajzok a becslések szerint a legrégebbi ismert petroglifák közé tartoznak, amelyekből rengeteget megtudhatunk az elveszett indiai civilizációról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 30.


Sudhir Risbood és Manoj Marathe az indiai Kónkan-partvidéken barangoltak, amikor felfedeztek néhány sziklarajzot, amiket csak a helyiek és a környéket ismerő turisták ismertek. Ezután viszont kutatócsapatot szerveztek, hogy feltérképezzék a vidéket, hátha találnak még több emléket a múltból.

Mint kiderült, jól tették, hogy tovább kutakodtak, ugyanis több ezer sziklarajzra bukkantak a környéken, ráadásul különböző méretekben, formákban és témában. Ezek többnyire a Kónkan-partvidék Ratnagari körzetében és a Rajapur környékén voltak elrejtve, a legtöbbjük a sziklás és lapos hegytetőkön évezredeken keresztül észrevétlen maradt.

„Több ezer kilométert gyalogoltunk. Az emberek fényképeket kezdtek küldözgetni nekünk, s az iskolákat is bevontuk az erőfeszítéseinkbe. A diákokat arra kértük, hogy kérdezzék meg a nagyszüleiket és más öregeket a faluból, hogy tudnak-e más vésetekről. Mindez nagyon sok értékes információhoz juttatott bennünket”

- nyilatkozta Sudhir Risbood a BBC-nek.

MessageToEagle.com on Twitter

Intriguing Petroglyphs Reveal Traces Of A Lost Ancient Civilization In India Read more: https://t.co/f3ei33Okps

A szakértők szerint a most előkerült rajzok egyedülállóak, tanulmányozásukkal bepillantást nyerhetünk egy elveszett civilizáció ismeretanyagába.

A mérnökök összesen 52 falu környékén találtak rajzokat, de csak öt falu lakó tudtak ezek létezéséről. Vannak embert, emlősállatokat, krokodilokat, halakat, kígyókat, madarakat és geometrikus alakzatokat megjelenítő ábrázolások, és akadnak olyanok is, amelyek 15 méter hosszan nyújtóznak. Tejas Garge, a Mahárástra állami archeológiai részleg igazgatója elmondta, hogy

első következtetésük alapján nagyjából Krisztus előtt 10 ezer körül készítették a rajzokat, vagyis a becslések szerint a legrégebbi ismert petroglifák közé tartoznak.

Dennis Chighisola on Twitter

Explorers in India have discovered thousands of ancient petroglyphs atop hills in India and they suspect that they were created by a lost civilization... https://t.co/84Ukf0gvqY

A feltárás vezetője szerint valószínűleg olyan vadászó-gyűjtögető közösség hagyta hátra ezeket, melynek tagjai még nem ismerték a földművelést. Ennek bizonyítéka az, hogy gazdálkodáshoz kapcsolódó képet nem találtak, a vadászat során elejtett és a tengeri állatok viszont szerepeltek rajtuk. Shrikan Pradhan művészettörténész úgy gondolja, a rajzon szereplő alakokat az emberek saját megfigyeléseik alapján véshették ki.

Ez viszont felvet egy érdekes kérdést, hiszen olyan állatok is feltűnnek a rajzokon, amik azon a környéken nem is élnek, például a víziló vagy az orrszarvú.

A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy a képeket készítő törzsek Afrikából Indiába vándoroltak, vagy annak idején éltek vízilovak és orrszarvúak is az indiai szubkontinensen.

Debborah Donnelly on Twitter

Mysterious Ancient Rock Carvings Discovered In #India Depict Some Very Unexpected Creatures https://t.co/i707TcjWdL #petroglyphs #archaeology

A most megtalált több ezer petroglifa közül mintegy négyszázat tovább vizsgálnak, hogy többet tudhassunk meg az elveszett indiai civilizációról. Erre 240 millió rúpiát, azaz közel 920 millió forintot szánnak.

Forrás: 24.hu, BBC


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x