hirdetés
Több ezer császárpingvin-fióka pusztult el az Antarktiszon a szélsőséges időjárás miatt
Egy brit kutatócsoport világított rá, milyen komoly veszélyben van a legnagyobb pingvinfaj élőhelye a klímaváltozás miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.


hirdetés

Több ezer császárpingvin-fióka fulladt bele az Antarktisznál található Weddel-tengerbe, miután az élőhelyükként szolgáló jégtáblák tönkrementek a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. A tömeges pusztulást egy brit kutatócsapat jelentette, amely az Antarktisz élővilágát tanulmányozza. A lesújtó megfigyeléseiket az Antartic Science nevű tudományos szaklapban hozták nyilvánosságra.

A Brunt-selfjégen élő kolóniát - amely a második legnagyobb volt a kontinensen - évtizedeken keresztül átlagosan 14 és 25 ezer fészkelő pár tartotta fenn, ami a teljes pingvinnépesség 5-9 százalékát tette ki, az utóbbi években azonban szinte egy csapásra eltűnt.

A kutatók műholdas képeken figyelték meg az úgynevezett Halley Bay-kolónia köddé válását. Így akár 800 kilométeres távolságból vizsgálhatják az állatokat, főként a fehér jeget borító guanót (a madarak ürüléke), amelynek mennyisége alapján következtethetnek a pingvincsoportok nagyságára. Megfigyeléseik alapján 2016-ban indult a tömeges pusztulás - a Föld eddigi legforróbb évében.

A császárpingvin a legnagyobb pingvinféle, amely egyben a legmagasabb és legnehezebb faj is. Szilárd tengerjégre van szükségük a szaporodáshoz, amelynek áprilistól - amikor a madarak érkeznek - egészen decemberig, a fiókák kikeléséig stabilnak kell lennie. Ha a jégtakaró túl hamar olvadni kezd, a kis pingvinek veszélybe kerülhetnek, ha még nem alakult ki a megfelelő tollazatuk ahhoz, hogy úszni tudjanak.

A Brunt-selfjégen azonban sajnos az erős szelek meggyengítették a tengeri jeget, ráadásul a selfjég szélén lévő jégis repedezni kezdett. Emiatt 2017-ben és 2018-ban sem tudott erős, stabil, élhető terület kialakulni a pingvinek számára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Srí Lanka: Mintegy százzal kevesebb a halottak száma
Rendkívül sok a testrész, és azok alapján nagyon nehéz pontos számot becsülni - közölte egy illetékes.
MTI - szmo.hu
2019. április 25.A korábban közölt 359-nél mintegy százzal kevesebb a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek halálos áldozatainak a száma - mondta két magas rangú kormányilletékes a Reuters brit hírügynökségnek csütörtökön.

"Az áldozatok száma feltehetően 250 vagy 260. Nem tudom pontosan megmondani. Rendkívül sok a testrész, és azok alapján nagyon nehéz pontos számot becsülni"

- közölte Anil Dzsaszinghe, a Srí Lanka-i egészségügyi szolgálat főigazgatója.

A szigetország rendőrségét vezető Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter-helyettes kijelentette, hogy a halálos áldozatok számát 253-ra módosították, miután előzőleg hibás adatokat közöltek az ország halottasházai.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban.

A rendőrség négy férfi és három nő fényképét tette közzé, akiket a merényletekkel kapcsolatban köröznek.

Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok szerint legalább 38 külföldi volt közöttük, brit, amerikai, ausztrál, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok. Mintegy ötszázan megsebesültek.

Nagy-Britannia csütörtökön figyelmeztetést adott ki az állampolgárai számára, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a dél-ázsiai szigetországba, mert további merényletek is lehetségesek.

A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i kormány szerint kilenc öngyilkos merénylő volt, nyolcat közülük azonosítottak. Egyikük nő volt.

A hatóságok a nyomozást két helyi iszlamista szervezetre, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátra és a Dzsammijathul Millathu Imrahimra összpontosítják, akik szerintük a támadásokat végrehajtották.

A támadók feltehetőleg jól képzett emberek voltak, közöttük két testvér, egy gazdag fűszerkereskedő fiai - közölték a családhoz közel álló források.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Így robbant fel a SpaceX űrhajója - jól hallatszik az űrközpont irányítóinak első reakciója is
A hajtóműveit tesztelték, az utolsó próba során következett be a robbanás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.Április 20-án fölrobbant a SpaceX űrhajója, amit emberek szállítására, hét asztronautára terveztek. Sikeres próbaküldetéséről március 8-án tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról.

A SpaceX, Elon Musk cége lehetne az első vállalat, amelyik űrturistát küld a Holdra. Musk a minden korábbi rakétánál nagyobb teljesítményű BFR rakétával tervezte felküldeni Mezava Juszaku japán milliárdost. Ő lnne SpaceX 2023-ra tervezett Hold körüli utazásának első ügyfele. Ezzel a balesettel minden terv módosulhat, vayg még akár veszélybe is kerülhet.

A hatalmas füsttel járó robbanás akkor történt, amikor a floridai Cape Canaveral Légibázis 1-es landolózónájában statikus hajtóműteszteket végeztek az űrhajón, ami teljesen megsemmisült. A detonáció az utolsó próbán következett be, szerencsére senki nem sérült meg benne, de a feketés-barnás füstfelhőt még mérföldekkel arrébb is látni lehetett.

A hivatalos közlés szerint a tesztsorozat alatt minden rendben volt, de az utolsó hajtóműpróba során rendellenességet tapasztaltak.

A videóért és az előzményekért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megint sáros esőre készülhetünk, újabb nagy adag szaharai por érkezik
Pénteken a hidegfront esőjével találkozik majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.Átmeneti csökkenés után pénteken ismét nagyobb mennyiségű szaharai por érkezik a magasban, amit az esti órákban érkező hidegfront csapadéka moshat ki a légkörből - írta az Időkép.

A hidegfront előtt még marad az erős délies áramlás, ezért a mediterrán térségből újabb adag szaharai por érkezhet nagyobb mennyiségben péntek estétől.

Ugyanakkor péntek este nyugat felől egy hidegfront ér ide és hoz egyre többfelé esőt, záport, zivatart.

A legfrissebb előrejelzések szerint a csapadékos területek nagyjából fedésbe kerülhetnek a poros levegőjű tájakkal, így ismét többfelé jelentős esély van a sáros esőre.

A csapadékzóna megérkezése előtt pedig a pénteki napkeltét és napnyugtát festhetik aranysárgára a légkörben lebegő apró porszemcsék, érdemes lesz kémlelni az eget. Csütörtök este főként keleten figyelhető majd meg a jelensége naplementekor, itt lesz ugyanis több por a levegőben.

A hidegfront mögött vasárnap hajnalra mindenhol kitisztul a légkör, sáros esőre ezt követően már nem kell számítani.

háttérszínnel kiemelt szöveg

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Cseh Tamás, Korda György és Presser Gábor portréja is felkerült az érdi aluljáró falára
A sötét, koszos, firkás helyből trendi, modern aluljáró lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.A magyar pop-rock zene ikonikus alakjai mostantól nemcsak a lemezborítókról, hanem a Diósdi úti aluljáró falairól is néznek ránk. A Live Street Arthoz kapcsolódva négy fiatal művész újraálmodta a piszkos, összefirkált falakat. Az alkotás elkészültét szerdán egy meglepetéssel is megünnepelték: a falakon látható előadók számaiból DJ Hanzee játszott válogatást a munkából hazafelé igyekvőknek - írta az Érdmost.hu.

Korábban sokan panaszolták, hogy az aluljáró sötét, koszos, szemetes volt, a falai pedig tele voltak firkákkal. T. Mészáros András polgármester elmondta, hogy máshol már megtapasztalták, ha egy aluljárót átfestenek és tematikus graffitivel díszítik, sokkal jobban kedvelik, és jobban is vigyáznak rá. Azt ígérte, ha tetszeni fog az érdieknek a mostani felújítás, akkor másutt is elképzelhető lesz hasonló projekt.

"Az idei Live Street Art költségvetésében a város biztosította a szükséges forrásokat, megtaláltuk a megfelelő alkotókat, és a MÁV is nagyon együttműködő volt abban, hogy az aluljárót kidekoráljuk" – mondta el Wolf Katalin, a Szepes Gyula Művelődési Központ igazgatója.

Az aluljáró falfestményeit négyen készítették el. Mikóczi Gábor már kezdetektől együttműködik a szervezőkkel a Live Street Art programban. Fazekas Leventének, a street art graffiti mellett képzőművészként is több kiállítása volt már. Az érdi származású Kéringer Ádám és Balogh Attila, a műfaj legendás képviselője segített még. Ők vállalták, hogy a magyar pop-rock zene ikonikus alakjait felfestik a falakra.

Korda György, Máté Péter, Aradszky László, Presser Gábor, Lukács Laci, Cseh Tamás, az A. E. Bizottság és Sena is látható a falfestményeken.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x