hirdetés
bank-moratorium-hitel-pixabay.jpg

Több csatornán is jelezhetik a bankoknál az ügyfelek, ha nem kívánnak élni a hiteltörlesztési moratóriummal

Postán, call centeren, e-mailen, vagy akár e-bank és mobilbank üzenetben is lehet jelezni.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

A banki ügyfelek több csatornán is jelezhetik bankjuknak, ha nem kívánnak élni a hiteltörlesztési moratóriummal, amely a március 18-ig folyósított hitelekre vonatkozik és év végéig tart.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői több fórumon is amellett érveltek, hogy az adósoknak megéri kihasználni a moratórium lehetőségét, aki mégis úgy dönt, hogy tovább törleszti hitelét, annak nyilatkoznia kell erről bankjánál.

Az MNB szakértői hangsúlyozták, hogy a törlesztőrészletek nem változnak a moratórium lejártát követően, a tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

Ezt a kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

A Takarékbanknál az ügyfelek négyféle platformon jelezhetik fizetési szándékukat: a call centeren, e-mailen, postai úton, illetve indokolt esetben a Takarékbank bármely bankfiókjában fogadja az ügyféligényeket, napokon belül pedig további csatornákon is lehetővé teszi a nyilatkozattételt. A bank arra számít, hogy nagy számban lesznek olyanok, akik nem élnek a moratóriummal.

hirdetés

Az ügyfelek december 31-éig bármikor jelezhetik, hogy mégis folytatják a hitelük törlesztését, ugyanúgy, ahogy azt is, ha mégis élni kívánnak a moratóriummal. Amennyiben több hitelük van, ezt minden hitelnél külön tehetik meg. Ilyen esetekben egyszerűen nyilatkozniuk kell a banknak, hogy adott időponttól kezdve mégis törlesztenek, illetve élnek a moratóriummal.

Nyilatkozni három esetben kell. Elsőként akkor, ha egy ügyfél most nem él a moratóriummal és tovább törleszti hitelét. Másodszor majd akkor, ha most tovább törleszt, de később meggondolja magát, és felfüggeszti a fizetést. Harmadszor, ha most él a moratóriummal, később azonban úgy dönt, mégis folytatja a törlesztést. Egyedül akkor nem kell nyilatkoznia az ügyfélnek, ha most felfüggeszti a törlesztését, és nem is változtatja meg a döntését.

A nyilatkozathoz a hitel felvevőjének néhány adata, valamint több, a hitelszerződéshez kapcsolódó információ szükséges, a magánszemélyeknek és a vállalatoknak szóló nyilatkozatsablon a bank honlapjáról letölthető.

A K&H bank honlapja szerint az ügyfelek e-bank üzenetben, K&H mobilbank üzenetben, K&H mobilbankból telefonon, illetve a K&H Távbankon keresztül jelezhetik törlesztési szándékukat.

Az OTP Banknál az internetbankon keresztül, illetve a honlapon egy nyilatkozat kitöltésével is lehetőségük van az ügyfeleknek folytatni a törlesztést.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban_kijarasi-korlatozas.jpg

Nem vezették be a kijárási tilalmat, de szigoríthatnak a polgármesterek húsvétkor

A polgármesterek dönthetnek arról, hogy a saját településükön milyen szabályokat vezetnek be hétfő estig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Orbán Viktor csütörtök délutáni, Facebook-oldalán közzétett videójában emlékeztetett arra, hogy a március 28-ától hozott kijárási korlátozás e hét szombatján lejár, így dönteni kellett az esetleges feloldásról, hosszabbításról vagy szigorításról.

Mint mondta, a húsvétra való készülődés miatt a folytatásról való döntés különös körültekintést igényelt. Polgármesterekkel, rendőrökkel, járványügyi szakemberekkel és tudósokkal egyeztetve a kormány úgy döntött:

a kijárási korlátozást - ezúttal határozatlan ideig - meghosszabbítják.

Az esetleges további hosszabbításokról hetente fognak dönteni. Arról egyébként egybehangzó volt a vélemény, hogy az eddigi korlátozások sikeresek voltak, lelassították a járvány terjedését.

Hétfő éjjelig minden polgármester a saját településén speciális, szigorító szabályokat alkalmazhat.

hirdetés

Orbán rövid beszédében külön kérte, hogy az emberek a korlátozó szabályozásokat tartsák be, kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák egymástól a távolságot a közterületeken és mindenki fokozottan figyeljen az idősekre.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
munka-stressz-pxhere.jpg

A felnőtt magyar lakosság 7 százaléka vesztette már el a munkáját a koronavírus miatt

Az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a nők jártak a legrosszabbul.
Címkép: PxHere (illusztráció) - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Magyarországon a teljes felnőtt lakosság hét százaléka elveszítette a munkahelyét a koronavírus-járvány miatt - derült ki az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből, amit a 444.hu szúrt ki.

Eszerint főleg az alapfokú végzettséggel rendelkezők jártak a legrosszabbul, 13 százalék veszítette el a munkahelyét. A munkájukat elvesztők körében felülreprezentáltak a nők, ugyanis 13 százalékuk járt így, illetve a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a családosok 10-10 százaléka érintett.

Az adatok szerint a teljes felnőtt lakosság 40 százaléka ugyanúgy bejár a munkahelyére, mint eddig, 50 százalékuk alapfokú végzettséggel rendelkezik. A felnőttek 21 százalékának még most változik a munkarendje, míg 31 százalék már részben vagy teljesen otthonról dolgozik.

A felmérés arra is rámutat, hogy a válság hatására módosuló munkarend főleg a Közép-Magyarországon élőket (42%) és a diplomásokat (51%) érinti, ők az országos átlagnál nagyobb arányban tudják a munkájukat home office-ban végezni.

Az alapfokú végzettséggel rendelkező munkavállalóknak csupán 8 százaléka tudja ezt megtenni.

hirdetés

A felmérés szerint a munkaadó általi nyomás tekintetében különösen a nehezebb anyagi körülmények közt élő, alacsony iskolázottságú munkavállalók, közülük is jellemzően a férfiak érintettek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
szeged-kiurult-utcak-papdi-balazs.jpg

Botka László elrendelte az üzletek bezárását húsvétra Szegeden

A patikákon, az élelmiszer- és dohányboltokon kívül semmi nem nyithat ki a hosszú hétvégén a városban.
Fotó: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Orbán Viktor csütörtök délután bejelentette, hogy meghosszabbítják az országos kijárási korlátozást határozatlan időre. A polgármestereknek ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy saját településükre vonatkozóan további szigorításokat vezessenek be a hosszú hétvégére.

Szeged polgármestere élt is a lehetőséggel, már csütörtökön bejelentette, hogy a városban minden üzletnek zárva kell tartania a húsvéti hosszú hétvégén a patikák, az élelmiszer- és a dohányboltok kivételével.

"Tudom, mennyire nehéz betartani a korlátozásokat, de ez szolgálja a közösségünk érdekét. A járvány elleni leghatásosabb védekezés továbbra is az, ha mindenki otthon marad. Ezért elrendelem, hogy a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a következő négy napra. A szegedi polgárokat arra kérem, hogy kizárólag létfontosságú ügyben hagyják el az otthonukat! Felkérem a rendőrséget és a polgárőrséget, hogy segítsenek a szabályok betartásában és figyelmeztessék a lakosokat!" - írta Facebook-oldalán Botka László.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
karacsony-gergely-fopolgarmester.jpg

Budapesten egyelőre nem tervezik a kijárási tilalom bevezetését

Karácsony Gergely azt közölte, bízik a budapestiekben, és abban, hogy betartják a mostani korlázotásokat, de ha szükséges, szigoríthatnak ezeken.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

A főváros egyelőre nem tervezi bevezetni a kijárási tilalmat - értesült a hvg.hu. A lap azt írja,

Karácsony Gergely főpolgármester nem akar drasztikus intézkedéseket hozni, Budapest lezárása sem merült fel.

A főpolgármester szerdán egy sajtótájékoztatón azt mondta, nem akar drasztikus intézkedéseket hozni, Budapest lezárása sem merült fel.

Orbán Viktor csütörtök délután bejelentette, hogy meghosszabbítják az országos kijárási korlátozást határozatlan időre. A polgármestereknek ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy saját településükre vonatkozóan további szigorításokat vezessenek be a hosszú hétvégére.

hirdetés

Karácsony Gergely a miniszterelnök bejelentésére reagálva a Facebook-oldalán azt írta, megkérte Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartásával kapcsolatos intézkedési tervét.

"Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom" - ígérte Karácsony Gergely.

"Mert ez a fontos: a korlátozások betartása. Én bízom a budapestiekben. Tudom, hogy tisztában vannak a téttel. Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva. Ezért majdnem minden azon múlik, tudomásul vesszük-e, hogy ezen a húsvéton azzal teszünk a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket. Kérek mindenkit, maradjon otthon! Ezzel a kérésemmel ma estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeresek"

- írta bejegyzésében.

Ahogy a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a főpolgármester szerint a jelenlegi kijárási korlátozó intézkedéseket még 1 hónapig fenn kell tartani, ennyivel meg kellene hosszabbítani.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!