hirdetés
M7-es-autópálya.jpg

Tízezrekbe kerülhet, ha nem a megfelelő helyen ellenőrzik az autópálya-matrica érvényességét az autósok

Egy férfi nem jó helyen ellenőrizte az autópálya-matricája érvényességét, 60 ezer forintja bánta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 11.


hirdetés

Könnyen ráfázhat, aki nem megfelelő helyen ellenőrzi az autópálya-matrica érvényességét, és a figyelmetlenség akár több tízezer forintba is kerülhet. A Népszava írta meg egy autós történetét, aki egy viszonteladó honlapján ellenőrizte, hogy a frissen vásárolt kocsin érvényes-e az éves matrica vagy sem.

A férfi még tavaly nyáron vásárolt egy használt autót, és az eladó azt állította, hogy a kocsira vett 2019-re érvényes országos sztrádamatricát. Az új tulajdonos a biztonság kedvéért leellenőrizte ezt, és rövid internetes böngészés után rákattintott a matricákat hivatalosan értékesítő e-autopalyamatrica.hu oldalra. Ott aztán az érvényesség online lekérdezése menüpont alatt beírta a kocsi rendszámát, a rendszer pedig hamar válaszolt. Azt írta:

„Az érvényes matricák adatai: éves országos, Pest megyei”.

A tulajdonos megnyugodott. Majd pedig rövid időn beül kétszer is sztrádán hajtott, jóval túl Pest megye határain.

Megdöbbenésére három hónap múltán levelet kapott: mindkétszer oda-vissza megbüntették jogosulatlan autópálya-használat miatt, összesen mintegy 60 ezer forintra.

hirdetés

Ekkor újra lekérte az adatokat, és azt a választ kapta, hogy csak Pest megyére érvényes matricája van.

Megkésve ugyan, de ekkor már végigolvasta a „matricaérvényesség online lekérdezése” menüpont leírását, és visszanézte korábbi kereséseit, amiből kiderült számára: egyfelől ő maga is hibázott, másfelől a lekérdezés nem túl ügyfélbarát.

Kiderült például, hogy teljes, hiteles adatbázisa kizárólag az állami Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.-nek van, ő viszont egy viszonteladónál kérdezte le matricáját. A viszonteladó adatbázisa azonban – ezt írták is – nem teljes. Ráadásul rögzítették azt is:

„A rendszerünkben indított lekérdezés alapján kapott információk pótdíjas eljárás során nem számítanak hitelt érdemlőnek.”

Az autós nem vitatja, hogy hibázott, elismeri, figyelmesebben kellett volna eljárnia az ellenőrzésnél, ezért be is fizette a bírságot, ám szerinte a történtek miatt nem csak ő a felelős. Nem érti például, hogy ha a viszonteladók adatbázisa nem teljes, és a jelek szerint nem mindig pontos, ráadásul egyébként sem lehet az onnan kapott információkra hivatkozni jogvitában, akkor miért kínálhatják fel egyáltalán ezt a szolgáltatást.

Kérdéses szerinte az is, hogy miként hagyhatja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., hogy partnerei olyan szolgáltatást nyújtsanak, ami akár csak elviekben is, de lehetőséget ad nem teljes körű vagy egyszerűen félreérthető tájékoztatásra.

A lap megkereste az e-autopalyamatrica.hu oldalt üzemeltető kft.-t, de a cég vezetése nem kívánt nyilatkozni. Az állami NÚSZ sajtóosztályán hangsúlyozták: az e-matrica érvényességéről kizárólag ők tudnak hiteles és megbízható adatokkal szolgálni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szel-riasztas.jpg

Viharos széllel és esővel jön a hidegfront, de vasárnap már ismét jó idő lesz

Több megyére figyelmeztetést adtak ki az erős szél miatt. Északon havas eső, hó is hullhat pénteken.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Hidegfronttal indul a hétvége, de már szombaton melegszik az idő, a hét végére pedig ismét enyhe időnk lesz - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Pénteken hidegfront érkezik, mely főleg az ország középső és keleti harmadában okozhat többfelé csapadékot:

kezdetben eső, északon havas eső, kevés hó hullhat, délután főleg záporokra készülhetünk. A Dunántúlon túlnyomóan napos, de szeles idő várható. Az északnyugati szelet több helyen erős, viharos lökések kísérhetik.

Délután 2, 11 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten lesz hidegebb.

Erős szél miatt több megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

hirdetés

Szombaton gyengén felhős, derült lesz a reggel, később nyugat felől egyre jobban megnövekszik a felhőzet. Délután már erősen felhős, borult lesz ég, de csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél élénk, északon, helyenként erős lökésekkel járhat. Hajnalban -5, 0, délután 6, 12 fok várható.

Vasárnap sok felhő lesz felettünk, napközben az ország északi felén készülhetünk esőre, záporokra. A délnyugati szelet északkeleten erős, néhol viharos lökések kísérhetik.

Az enyhe hajnal után délután 10-16 fokig melegszik a levegő.

Hétfőre virradó éjszaka országszerte viharossá fokozódhat az északnyugati szél, és napközben is többfelé lehetnek erős lökések. Emellett változóan felhős-napos idő ígérkezik, futó záporok elvétve alakulhatnak ki. Délután 6-13 fok valószínű.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
eso-szel-vihar-wiki.jpg

Narancssárga riasztást adtak ki: 90 km/h-val is tombolhat a szél, dörgés, villámlás is lehet

Négy megyében emelték másodfokúra a riasztást a viharos szél miatt, de zivatarra is figyelmeztetnek.
MTI, fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Másodfokú riasztásokat is kiadtak több járásra a viharos szél miatt pénteken délelőtt.

Ahogy megírtuk, egy hidegfront éri el az országot, ami erős szelet, esőt, északon pedig havas esőt, havat is hozhat. Korábban még csak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a fél országra, most azonban valahol már másodfokúra emelték a figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét érintően vannak másodfokú riasztások. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az erős szél miatt. Emellett Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében a zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

hirdetés

Napközben az átvonuló hidegfront hatására az északnyugati irányba forduló szelet az északkeleti tájak kivételével többfelé kísérhetik erős, főleg az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is. Köztük

a legerősebbek síkvidéken jellemzően 70-90 kilométer/óra között várhatóak, ám a magasabban fekvő területeken akár a 90 kilométer/órát is meghaladhatják.

A késő délutáni óráktól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A hidegfronton, valamint a mögötte kialakuló záporokat elsősorban az Dunántúl északi részén, valamint a középső országrészben egy-két helyen kis eséllyel dörgés, villámlás is kísérheti.

A déli, délutáni órákban a hidegfronti csapadékzónához kapcsolódóan az Északi-középhegység tágabb térségében, illetve az Alföld északkeleti vidékein az eső mellett havas eső, hó is hullhat, azonban megmaradó hóra (1-3 centiméter) csupán a térség magasabban fekvő hegyvidéki területein lehet számítani. Később, szombatra virradó éjszaka az északi völgyekben átmeneti ködfoltok képződhetnek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
gyurcsany-youtube.jpg

Vagyonnyilatkozat-tételi eljárás indulhat Gyurcsány Ferenc ellen

Hollik István azt mondta, hiába kérték a DK elnökét, hogy tisztázza „zavaros” anyagi helyzetét, ezért kezdeményezte az eljárást.
MTI - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Még a héten kezdeményezi a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel, a DK elnökével szemben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az Országgyűlés mentelmi bizottságánál - értesült a Magyar Nemzet.

A pénteki lapszámban felidézték: miután Gyurcsány Ferenc leadta a vagyonnyilatkozatát, annak elemzése alapján a Világgazdaság azt írta, hogy 1,1 milliárd forint útja homályban marad az egykori kormányfő vagyonában.

"Hacsak azt nem feltételezzük, hogy a pártelnök havi átlagban valamivel több mint 23 millió forintot költött az elmúlt négy évben" - fogalmazott a Világgazdaság.

Hollik István múlt héten azt mondta, hiába kérték Gyurcsány Ferencet, hogy tisztázza "zavaros" anyagi helyzetét.

Gyurcsány Ferencet egyébként kedden választották meg újra a DK elnökének.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Joaquin Phoenix a karjaiban cipelt ki egy borjút a vágóhídról

Az Oscar-díjas színész állatvédő aktivistákkal mentett meg egy tehenet és borját a levágástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Joaquin Phoenix nyerte idén a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, és ahogy korábban is tette, ezúttal is arra használta azt a pár perc figyelmet, hogy komoly társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet köszönőbeszédében.

A színész felszólalt az egyenlő bánásmód, az egocentrikus világkép ellen és az állatok védelméért is:

„Nagyon távol kerültünk már a természet világától. Sokunk világképe teljesen egocentrikus, és azt gondoljuk, az univerzum körülöttünk forog. Belépünk a természetbe, és elvesszük az erőforrásait. Úgy érezzük, jogunk van mesterségesen megtermékenyíteni egy tehenet, majd elvenni a kölykét, hiába halljuk a kétségbeesett jajveszékelését. Majd elvesszük a borjúnak szánt tejet, és a kávénkba, meg a müzlinkbe öntjük"

- mondta a díjátadón.

hirdetés

Most pedig bizonyította is, hogy nem a levegőbe beszélt. Az Oscar-gála utáni napon ellátogatott egy Los Angeles-i vágóhídra a feleségével és egy helyi állatmentőkből álló csoport tagjaival.

A Farm Sanctuary nevű amerikai állatvédelmi szervezet YouTube-csatornájára felkerült egy videó erről a látogásról, aminek elején Phoenix a vágóhíd ügyvezető igazgatójával vitatkozik az ott levágott állatok sorsáról, haláláról, majd amikor körbevezetik őt a helyen, találkozik egy tehénnel és egy borjúval. Mint kiderült, az anyaállat pár nappal a színész érkezése előtt hozta világra a kicsinyét.

A filmsztár és az aktivisták végül megmentik az állatokat a haláltól azzal, hogy elviszik őket a vágóhídról. Phoenix a saját kezében tartva hozta ki a kis borjút a telepről.

Az akció a vágóhíd vezetőjének engedélyével történt.

A Los Angeles Animal Save állatvédő csoport tagjai korábban már négy tehén-borjú párost mentett meg levágástól a Pico Riverában található vágóhídról.

A most kiszabadított tehént és borjút Joaquin Phoenix Libertynek (Szabadság) és Indigónak nevezte el.

A színész egy közleményben azt írta, a vágóhíd ügyvezetőjében kellemesen csalódott, mert több hasonlóságot talált közte és maga között, mint gondolta volna, az ő kedvessége nélkül pedig a megmentett tehén és borja "szörnyű pusztulás" áldozata lett volna. Azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is küzd majd azokért az állatokért, amelyek ebben az "elnyomó rendszerben" szenvednek.

Az aktivisták rendszeresen tartanak békés virrasztásokat a Los Angeles-i vágóhidaknál, hogy ezzel is tiltakozzanak az állatok levágása ellen. A csoport szerint ezeknek az Oscar-díjas színész is rendszeres résztvevője.

Forrás: Deadline

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!