hirdetés
cimlap5.jpg

Tizenkét óra Tihanyban

Hogyan lehet igazán szép fél napot eltölteni Tihanyban? Pölcz Klaudia kalandja kilátással, fagyival és viharral az egyik legszebb balatoni településen.
Kép és szöveg: Pölcz Klaudia - szmo.hu
2013. augusztus 22.


hirdetés

Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen remek nap lesz. A barátnőm, Judit egy hirtelen ötlettel állt elő dél körül: nézzük meg az Anconai szerelmeseket este, a Tihanyi Szabadtérin. Valahogy annyira elképzelhetetlennek tűnt, hogy délután kettőkor elindulunk és éjszakára már haza is érünk. Aztán mégis elindultunk, és nem bántuk meg.

Gondoltam, milyen jó, hogy fürdőruhát is vittünk. Közelebb érve a parthoz azonban láttuk, hogy még állóhely sincs. Elképesztő tömeg volt. Így tovább álltunk, felfelé.tihany20Tihany1tihany2tihany3tihany4

tihany6tihany7

Az utca telis-tele volt kézműves kirakodóhelyekkel. Hosszan csodáltuk a kilátást. Azután kitaláltam, hogy nézzük meg a Rege cukrászdát, mert eszembe jutott, hogy milyen finom kávét ittam ott régen, és mennyire jó az a terasz.

Elindultunk a kávézó felé, de nem jutottunk el odáig. Nézelődtünk, és pedig kattogtattam, és azon csodálkoztam, hogy Tihanynak ezt a részét még nem is láttam eddig, pedig milyen szép.

Egyszer csak egy férfi indult felénk, és kedvesen megkért, hogy távozzunk, mert bezárná a kaput. Eddig fel sem tűnt, hol vagyunk, és milyen szép a kovácsoltvas kapu. Mosolyogtunk és kisétáltunk.

hirdetés

A Regében sajnos zártkörű rendezvényt tartottak. Így kerestünk egy másik helyet, ahol kicsit még lepihenhetünk az esti előadás előtt. Az Echo Éttermet szúrtuk ki messziről, ott is remek panoráma ígérkezett.tihany8tihany9tihany10tihany11tihany12:tihany16

Vacsora után elindultunk a Belső-tóhoz, ahol a Bujtor István Szabadtéri Színpad áll. A jegyünket félretették, így beállítunk a sorba, miközben odabentről kihallatszott a hangpróba. Már az is nagyon tetszett, tudtuk, hogy jó döntés volt eljönni.

Az előadás fergetegesen sikerült. Közben a háttérben megcsodáltuk a naplementét, majd a teliholdat, a darab végére pedig a tomboló szél letépte a díszletet.tihany24tihany25tihany26

A viharral mit sem törődve ettünk még néhány gombóc fagyit Balatonfüreden, majd Veszprémben ittunk egy kitűnő kávét, és hajnal kettő után már haza is értünk. Igazán kellemes fél nap volt, csak ajánlani tudom nektek is.

Ha tetszett a beszámoló, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-5.jpg

Friss fotók: így csaptak ki az óriási hullámok a Balaton-partra a viharciklon miatt

A szél miatt 82 centiméter volt a különbség a tó keleti és a nyugati végében.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, Magyarországra ért a Ciara viharciklon, Sopronban 106 km/h-s széllökésről számoltak be, és a Balaton is kiöntött, miután elérte a térséget a ciklon, amely a napokban lecsapott Nyugat-Európára.

A helyenként óránkénti 100 kilométeres szél megbillentette a Balaton víztükrét: a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet Balatonfűzfőn mérték délben, a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen.

A tó vízszintje 13 órakor mutatta a legnagyobb kilengést egy időben: 82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében mért adatok között.

Kora délutánig Sümegen óránként 103, Siófokon 102 kilométeres erősségű volt a szél.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton-megbillenese-dronvideon.jpg

Elképesztően látványos drónvideó készült a szélvihar miatt megbillent Balatonról

Fantasztikus felvételeken, a magasból örökítette meg egy videós a Balaton viharos hullámzását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 18.


hirdetés

Egy hete vonult végig az országon a Ciara viharciklon, ami olyan erős szelet hozott magával, hogy még a Balaton is megbillent. A magyar tenger környékén óránkénti 100 kilométeres szél miatt a tó vízszintjében jókora kilengést mértek: 82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében.

Az óriási hullámzást drónnal is megörökítették, a felvételekből pedig egy nagyon látványos összeállítás készült.

Az nlc.hu szúrta ki a MrCosta nevű YouTube-felhasználó "Tombol a Balaton" című videóját.

A videó készítője egy hosszabb verziót is feltöltött, amiben maga is beszél arról, mit tapasztalt a Balatonnál:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
balaton_rostasy-4-1.jpg

A tavaszias idő tömegeket vonzott a Balaton partjára - Ilyen volt a vasárnap Füreden

Összebújó párok, gyerekeket sétáltató családok, kacsákat etetők, napfényben fürdőzők, andalgók és romantikázók lepték el a tópartot.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. február 02.


hirdetés

Mintha nem is február eleje lenne, hanem már a tavaszban járnánk, olyan volt a hangulat vasárnap Balatonfüreden. Megdőlt a hazai napi melegrekord is, és az enyhe idő, a szikrázó napsütés tömegeket vonzott a Balaton partjára. Megtelt a sétány, a kiülős kávézó, a hattyúk és a kacsák bőségesen kaptak ennivalót, miközben a párok a tavaszias levegőt érezve, összebújtak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-8.jpg

Ilyen volt régen a téli Balaton: a vízbe merült autótól a jégvitorlázásig

Tartsatok velünk egy kis nosztalgiázásra: sok-sok éve készült fotók mesélnek arról, milyen volt az élet anno a magyar tenger jeges partján.
Fortepan - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

A régi balatoni képek békebeli, nosztalgikus hangulatról mesélnek. A kemény hidegben vastagra fagyott jégen korcsolyázók produkálják magukat, jégvitorlásokkal száguldanak, fakutyát tologatnak, vagy csak egyszerűen élvezik a különleges pillanatot, amikor sétálni lehet a magyar tengeren. És vannak érdekességek is, a hatalmas, összegyűrődött jégtáblák, a vízbe beszakadt autó, vagy egy divatos hölgy, aki dacolva a hideggel pózol a tó partján.

Régvolt idők jeges-téli balatoni fotóiból válogattunk:

Balatonföldvár, 1935

Balatongyörök, 1942

Keszthely, 1958

hirdetés

Badacsony, 1959

Siófok, 1966

Balatonfüred, 1966

Balatonszemes, 1966

Keszthely, 1980

Keszthely, 1982

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!