Titokzatos rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból
Eddig egyetlen egyszer észleltek hasonlót a kutatók.
MTI - szmo.hu
2019. január 10.A mélyűrből, egy távoli galaxisból érkező titokzatos rádiókitöréseket észleltek csillagászok egy kanadai teleszkóp segítségével. A rádióhullámok pontos természetét és eredetét egyelőre még nem sikerült meghatározniuk - írja a BBC.

Összesen 13, úgynevezett gyors rádiókitörést (Fast Radio Burst, FRB) észleltek, amelyek között volt egy nagyon szokatlan, ismétlődő jel is.

A kutatók az azonosításkor azt állapították meg, hogy utóbbi ugyanabból, a Földtől nagyjából 1,5 milliárd fényévnyire lévő forrásból származik. Ilyen jelenséget mostanáig mindössze egyetlen egyszer, egy másik teleszkóppal észleltek.

"Tudva, hogy létezik még egy ilyen, arra enged következtetni, hogy több is lehet odakint. Ha, még több ilyen ismétlődő jel és forrás áll rendelkezésünkre a tanulmányozásukhoz, akkor képesek lehetünk megoldani a kozmikus kirakóst azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak ezek a jelek, és mi okozza őket" - mondta Ingrid Stairs, a vancouveri Brit Columbia-i Egyetem asztrofizikusa.

A nyugat-kanadai Okanagan-völgyben található CHIME obszervatórium négy darab, 100 méter hosszú antennája az egész északi égboltot átfésüli naponta. A tavaly beüzemelt teleszkóp azonnal észlelte a 13 gyors rádiókitörést, köztük az ismétlődőt is.

A csillagászok kicsivel több mint tíz éve ismerik a rövid vagy más néven gyors rádiókitöréseket. Ezek nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, amelyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak. Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.

Forrásukról számos elmélet született: a villanások egy nagyon erős mágneses mezővel rendelkező, gyorsan forgó neutroncsillagból, két neutroncsillag összeolvadásából vagy nagy tömegű fekete lyukaktól származhatnak. Rövidségük miatt nagyon nehéz meghatározni pontos eredetüket.

Mostanáig a kutatók nagyjából 60 gyors rádiókitörést, köztük két ismétlődőt észleltek, de úgy vélik, hogy napjában akár több ezer is lehet az égen.

A címkép illusztráció. Forrás: Pixabay


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x