hirdetés
vvvc.jpg

Titkos kód a budapesti lovas szobrokon?

A legenda szerint van egy titkos szobrászkód. Utánanéztünk, igaz-e.
Horváth Emese cikke, Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2014. augusztus 04.


hirdetés

A “titkos kód” szerint ha az állat lábai közül kettő nem érinti a talapzatot, lovasa csatában esett el. Ha csak egy lába nem érinti a talajt, akkor egy harctéren szerzett sérülésbe halt bele. Ha pedig a ló mind a négy lába a földön van, akkor a gazdája természetes halált halt. De vajon a budapesti szobrok készítői tudtak a legendáról, és alkalmazták ezt a “titkos kódot”?

Kezdjük azzal, hogy a legenda meglehetősen tudománytalannak tűnik. Több tucat amerikai szobron elvégzett vizsgálat is azt támasztja alá, hogy a kód csak minden harmadik esetben teljesül, így nem minősül törvényszerűségnek. De lássuk mi a helyzet a budapesti lovasszobrokkal:

1Savoyai_Eugen_szobra

Savoyai Jenő (Róna József, 1900) lovának a Budavári Palotában mind a négy lába lent van, ez esetben érvényesül a legenda, hiszen a herceg szélütésben halt meg.

hirdetés

2sztistvan_ruman

Fotó: Rumán Ferenc

Szent István (Stróbl Alajos, 1906) lovának is lent van mind a négy lába a Halászbástyán. Első királyunk természetes halált halt, így ez is igazolja a legendát.

3gorgey

Görgey Artúr is természetes halált halt, a Dísz tér közelében felállított lovasszobor is négy lábon áll (ifj. Vastagh György 1935; a II. világháborúban bombatalálat érte, pontos mását Marton László készítette el 1997-ben), így a legenda itt is igaznak bizonyul.

-

Hadik András (ifj. Vastagh György, 1936) szobra szintén a Várnegyedben áll, szintén négy lábon, a lovas pedig szintén természetes halált halt.

5rakoczi_bmark

Fotó: Boldizsár Márk

II. Rákóczi Ferenc (Pásztor János, 1937) lovasszobra két lábon ágaskodik a Kossuth téren. Mivel azonban lovasa természetes halált halt, a legenda itt nem érvényesül.

6zalahetvezer

Megkérdőjelezik a legendát azonban a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű központi alakjai, a honfoglaló vezérek lovasszobrai is (Zala György, 1894-től). Az összes ló négy lábon áll, azonban elég meglepő lenne, ha mindannyian természetes halált haltak volna.

-

Hunyadi János (Pátzay Pál, 1956) Városligeti szobra is kérdéseket vet fel. Felemeli a jobb mellső lábát, ami harci sérülésre utal, azonban a hadvezér valójában nem sokkal a nándorfehérvári diadal után, a táborban szerzett pestisbe halt bele, ami értelmezéstől függően lehet természetes halál, de a harctéri részvét folyománya is.

A fenti lista tehát semmit se bizonyít. Egyrészt nem reprezentatív, másrészt ki tudja megmondani, hogy egy időskori szélütés nem harci sebesülésnek köszönhető-e...

A legenda hívei közül sokan úgy vélik, hogy a lábakra figyelő kód csak a középkorban, illetve előtte volt jellemző. Ám ha megvizsgáljuk a két leghíresebb reneszánsz lovasszobrot, akkor szintén elbizonytalanodhatunk. Donatello Gattamelata lovas szobra és Verrocchio Colleonié is felemeli egy-egy lábát, holott a zsoldosvezérek természetes halált haltak.

gattamelata

Donatello Gattamelata lovasszobra

Colleoni_Verrocchio

Verrocchio Colleoni lovasszobra

Sokkal valószínűbb tehát, hogy a művészek nem a titkos kódra figyeltek, hanem igyekeztek tudásuk legjavát nyújtani. Nem legenda, hanem tény ugyanis, hogy egy lovas szobrot annál nehezebb elkészíteni, minél kevesebb szilárd ponton rögzül a talajhoz.

Azok a képek, ahol a fotós nincs feltüntetve, a Wikipédiáról valók.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karacsony-gergely-maszkhasznalat-torveny-fovaros-budapest.jpg

Karácsony: szerdán visszavonjuk a budapesti maszkszabályokat

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a maszkhasználat kérdését.
Címkép: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

Szerdán a Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét – erősítette meg az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester. Korábban a lap számolt be arról, hogy a fővárosi szabályozás magasabb szintű jogszabályba ütközhet.

Az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított 21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett az Orbán-kormány szeptember 21-én előállt a maga 431/2020. (IX. 18.) rendeletével, amely irányadónak számít, a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt – magyarázta a lapnak Schiffer András ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő.

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a maszkhasználat kérdését: az önkormányzatiban ugyanis az szerepel, hogy sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot.

A kormányzati szabályozás szerint viszont

„hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles (...) orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”.

hirdetés

Az Indexnek Schiffer András azt mondta, a megoldás az lehet, hogy az önkormányzat hatályon kívül helyezi saját szabályozását. A főpolgármester tájékoztatása szerint erre a szerdai közgyűlésen sor kerül.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
budapest-latkep.jpg

Nem elégedettek a budapestiek azzal, ahogy az országban mennek a dolgok

A fővárosi fiatalok a legelégedetlenebbek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

Sokan nem elégedettek a budapestiek közül azzal, ahogy az ország ügyei alakulnak - derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megbízásából készítettek.

A megkérdezettek csupán 14 százaléka mondta azt, hogy teljesen elégedett, 25 százalék pedig azt, hogy inkább elégedett, míg 41 százalék arra voksolt, hogy egyáltalán nem elégedett.

Az is kiderült, hogy a fideszes szavazók alig 7 százaléka elégedetlen, míg az ellenzékiek 75 százalékának nem tetszik, ahogy az Orbán-kormány vezeti az országot.

A fiatalok körében a legnagyobb az elégedetlenség, ugyanis a 18-29 éves korosztály 72 százaléka válaszolt így. De a 30-44 éves generációnál is 65 százalék ez az arány.

Arról is kérdezték a fővárosiakat, hogy mennyire elégedettek azzal, ahogy Budapesten mennek a dolgok. Az eredmények alapján

hirdetés

csupán 7 százalék elégedett teljes mértékben, 35 százalék inkább elégedett, de a többség inkább nem elégedett vagy egyáltalán nem elégedett a fővárosi vezetés munkájával.

A legutóbbi intézkedésekről kérdezett vélemények szerint a válaszadók mindössze 18 százaléka támogatja teljes mellszélességgel a kerékpársávok kialakítását. A legkevésbé a fideszes, leginkább pedig a momentumos szavazók támogatják ezt az intézkedést. Ugyanakkor

a budapestiek 47 százaléka úgy véli, mindenképpen és jelentős mértékben csökkenteni kellene a belvárosi kerületek autós forgalmát. A többség azonban azt gondolja, hogy ezt a közösségi közlekedés fejlesztésével lehetne elérni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-durer.jpg

„Most ezt is ledózerolják” – így búcsúzik a megszűnő Dürer Kerttől Szabó Benedek

A Keleti Blokk és a Dürer Kert helyén a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez.
MTI Fotó: Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

"November elsejéig el kell hagyniuk az ott próbáló zenekaroknak a Városliget szomszédságában, a Dürer Kerttel egy telken lévő Keleti Blokkot" – írtuk meg mi is a Telex nyomán. Valószínűleg az egykori ELTE-ingatlanon lévő, 2008 óta működő Dürer Kertet is hónapokon belül bezárhatják.

A 37 ezer négyzetméteres ingatlan két éve Garancsi István üzletember (és Orbán Viktor barátja) érdekeltségébe került, és "a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez".

Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere egy Facebook-posztban búcsúzott a kezdő és feltörekvő zenekarok ikonikus helyeitől:

"Miután Budapestre költöztem - sőt, egy ideig előtte is - a Keleti Blokkban próbáltunk a Zombie Girlfrienddel. Egészen a zenekar első leállásáig ott is maradtunk, aztán jött a Galaxisok, amivel egy ideig a Közvágóhídon próbáltunk (azóta kormánybarát törökök vették meg, ledózerolták és luxusapartmanokat építenek a helyére), később mindenfelé, de főleg a Dürer Stúdióban.

hirdetés

Idén, amikor beszálltam a Bozóba, pár boldog hónap erejéig volt alkalmam visszatérni a Keleti Blokkba is, mielőtt mindenkivel közölték volna, hogy fel is út, le is út. Az elmúlt tíz évben különböző zenekarokkal játszottam a Dürer Kert kistermében, nagytermében, a 041-es teremben és a kertben is, megettem körülbelül ötszáz csevapot, próbák előtt söröztem, cigiztem és hamburgereztem a régi büfében, aztán később a Jaromírban, vártam trolira és taxira koncertek után, indultam el gyalog Zugló, a belváros vagy Újlipótváros felé, szereztem sok szép emléket és öregedtem tíz évet. Most ezt is ledózerolják, és feltehetőleg szintén luxusapartmanokat építenek a helyére. Biztos nagyon szép lesz. Sic transit gloria mundi. Benedek."

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
metro_ecseri_mti.jpg

Képeken a 3-as metró felújított déli szakasza

Délután 5 órától az utazók is birtokba vehették a vadonatúj állomásokat.
Címlapfotó: az Ecseri úti állomás; fotók: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Csütörtökön koradélután átadták, 5 órától pedig az utazóközönség is használatba vehette a budapesti 3-as metró déli, Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszát.

Az MTI kiadta első hivatalos fotóit a vadonatúj állomásokról és az átadásról. Az északi szakasz képeivel összehasonlítva jól látszik, hogy a vonal egy új, saját arculatot vett fel, azonban itt mintha az állomások falai a felújításokkor megszokottnál is kevesebb díszítést kaptak volna. Ehhez a dizájnhoz fognak csatlakozni feltehetőleg a nemsokára induló középső szakasz állomásképei is.

A Népliget állomás
Az Ecseri úti állomás a felújított alagútból nézve
A Pöttyös utcai állomás
A Határ úti állomás

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!