hirdetés
DSC_0903.jpg

Titkos kert a Belvárosban: Chess Budapest

Már maga a környezet is csodálatos, ráadásul még jól is főznek! Kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2018. szeptember 05.


hirdetés

Az ősz a kedvencem! Különösképpen a szeptember. Ilyenkor légkondi nélkül is jót lehet aludni, és napszúrás nélkül lehet kinn ücsörögni.

Az ember már érzi, hogy nem marad ez így sokáig, így megragadja a szárazabb és melegebb időszakokat, és napközben helyet keres magának a szabadban, hogy beszívhassa a friss fuvallatot, és hogy gyönyörködhessen a színesedő tájban, kertben.

Imádom, hogy ez a város ennyi titkot rejt. Gyalogolsz a körúton, fordulsz egyet, és máris egy eldugott kertben vagy, szökőkúttal, zenészekkel és remek konyhával a belváros közepén.

Chess Budapest egy olyan hely, ahova mindig vágytam. Többször elsétáltam az ajtaja előtt, bekukkantottam a kertbe, és láttam a csobogót. Tetszett a hangulat, tetszett az étlap, de mégse merészkedtem be. Mert soha, senkitől nem hallottam, hogy érdemes lenne.

Szóval én most tulajdonképpen azért is vagyok itt, hogy megsúgjam nektek: Érdemes bemenni! És még most érdemes, míg jó idő van!

hirdetés

Mondjuk én imádom azt is, ahogy a benti rész kinéz (de a kiskert tényleg izgalmas ráadás). Régen a név kötelez alapon óriási sakkfigurák adták meg a design gerincét. Mára egy sokkal kifinomultabb tér fogadja a betérő vendéget. A borfal, a székek, és a színek is sokkal kellemesebbek lettek.

Nekem tipikus üzleti megbeszélés és randi hangulata van. Utóbbi szerepben teszteltük is. Megállta a helyét!

S ha már a szemet elkápráztató dolgokról kezdtem beszélni, meg kell említenem, hogy életem legcsinosabb limonádéját kaptam meg is. Több szín volt rajta, mint kettőnk ruháján összesen.

De jöjjenek az ételek!

Amikor vendéglátónk mesélni kezdett a helyről, először kicsit megijedtem. A manapság divatos szavak kezdtek záporozni: fine dining, bisztrójellegű, kifinomult, extra... azaz úgynevezett fine bisztró... Akkor még csak reménykedtem benne, hogy nem azt kapom, amit körbe próbálunk írni éppen, aztán a fogások végül magukért beszéltek.

Szerintem ez egy jó magyar konyha. Nem fine dining, nem bisztró, nem újhullámos, hanem csak egyszerűen mai magyar. És szerintem egy olyan étteremnek, mint a Chess, ez is a feladat.

A fogások bőségesek, ízletesek, és gyönyörűen vannak tálalva.  Szerintem ezzel az egyszerű, de nagyszerű iránnyal simán boldoggá tesznek bárkit, aki betér egy jó vacsorára vagy ebédre.

A saláta például annyira jó volt, hogy egy évre visszamenőleg nem emlékszem ennél megkapóbb élményre, pedig temérdek helyen járok, és kóstolok.

A színek pedig nem csak a limonádéban jöttek. Sokféle tányér, sok forma. Nekem nagyon tetszett, hogy mindegyik étel más hangulatot hozott.

És a séf nem csak főzni tud nagyon, de ügyesen ad teret az étlapon olyan klasszikusoknak, mint a sajttál, ami egész egyszerűen kihagyhatatlan! Ha nem vacsoráznátok, csak borozgatnátok és csipegetnétek, akkor is itt a helyetek!

(Kell komolyabb bizonyíték annál, mint hogy három pohár bor után a legmesésebb sajtokat egyszerűen elfelejtettük fotózni, mert belefeledkeztük a jazzbe?)

Szeptemberben még sok csodás, "kiülős" nap vár ránk (talán októberben is). Használjátok ki, és keressétek fel a Chess-t a Dob utcában!

 

CHESS Restaurant

H-1074 Budapest, Dob utca 63.

+36 1 882 3080

[email protected]

Nyitva tartás: mindennap 12:00 – 23:00

http://chessrestaurant.hu


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kepatmeretezes_hu_IMG_2343-1.jpg

Újra kapható a Bambi – megkóstoltuk!

50 évvel a megszűnése után éledt újjá a legendás üdítőital. Persze nem pont ugyanúgy.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. szeptember 10.


hirdetés

Az eredeti Bambi annak idején cukrosabb üdítő volt mint a későbbi Coca-Cola, és népszerűségét nem a minőségének köszönhette, hanem sokkal inkább annak, hogy nem nagyon volt más a piacon.

Amint jött a Cola, a Bambi el is tűnt. Ennek ellenére azok is ismerik a nevét, akik sosem kóstolták, így a magyar piacon igazán jól cseng.

Ennyi, meg egy Bambi

1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, majd gyártása átkerült a Halom utcai üzembe. Az első palackokat koronazár fedte, de később átálltak a takarékosabb csatos üvegekre.

1960-tól a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) folytatta a gyártást a Döbrentei téri palackozójában. Később NDK-s gyártású gépsorokat állítottak be a növekvő kereslet miatt. 1961-ben a FÁJIV piacra dobta a citromaromával kevert Utas Üditőt, valamint a málna- és szederízű Erdei Bambit. 1968-ban a Coca-Cola Magyarországra érkezése csökkentette népszerűségét.

A Bambi 1970-ben szűnt meg, amikor a FÁJIV margitszigeti üzemében hozzálátott a Pepsi palackozásához és emiatt leállította a Bambit gyártó gépsorokat.

hirdetés

A közhiedelem szerint a Bambi kátrányból készült, mert néha ehhez hasonló ízt lehetett érezni rajta. Ez azonban nem igaz, az üdítő nem tartalmazott kátrányt. A kellemetlen mellékízt az okozhatta, hogy a narancsolaj összetevő a szavatossági idő lejárta után terpénesedett.

Forrás: Wikipédia

Ez a Bambi már nem az a Bambi

A név maradt, de nagyjából minden más változott. A régi, szintetikus alapanyagokból készült, 12%-os cukortartalommal bíró receptúrát teljes egészében lecserélték. Ez talán nem is baj.

Az új Bambit az Art Water Kft. gyártja, a vas megyei Horvátzsidányban. A termék megjelenését 4 év kutatói és fejlesztői munka előzte meg, és egy 100%-ban természetes alapanyagokból álló üdítőt alkottak.

Az alapja forrásvíz és fermentált gyömbérlé. A hét napos fermentálás után, természetes növényi összetevőket és természetes aromákat adnak hozzá, és csak nagyon minimális cukrot.

Milyen ízekben kapható és mennyibe kerül?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_8936.jpg

Ilyen lett a 10 éve felújításra váró Avar Hotel – tökéletes kikapcsolódás Mátrafüreden

Így újult meg az egykori szellemhotel Mátrafüred központjában, és tette újra még vonzóbbá a könyéket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 11.


hirdetés

A Mátrát látni kell ősszel! Persze harsogó zöldben és hófedte télben is csodás látványt nyújt, de ősszel, amikor sárgulnak és barnulnak a levelek, és színes szőnyegben lehet gázolni... Na az valami leírhatatlan csoda!

Nem véletlenül lett Mátrafüred legszebb szállodájának a neve is Avar!

A hotel azért is különleges, mert sok éven keresztül üresen állt, és 2017-ben még "szellemhotelként" utaltak rá. (Képek a romos állapotban lévő hotelről EBBEN a cikkben találhatóak.)

2010-ben felújításra hivatkozva zárták be, de sajnos az akkori tulajdonos nem tudta kivitelezni a tervét, és 10 évet kellett várni, hogy Mátrafüred központi része a hotellel együtt végre megújuljon.

Az új tulajdonos az áprilisi, zárt körű megnyitóhoz azért ragaszkodott, mert pontosan 44 évvel ezelőtt 1976-ban írták alá az Avar megnyitó dokumentumát, és remélik, hogy ez a kerek dátum szerencsét hoz majd.

hirdetés

Az biztos, hogy aki egyszer náluk jár, az később visszavágyik majd, nekünk szabályosan elállt a szavunk a belső design láttán, de erről majd kicsit később... Hiszen Mátrafüred nem csak a szálloda miatt lehet vonzó célpont.

Nemrég adtak át ugyanis egy másik fontos épületet, a Harkály Házat.

Az épületben interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekeznek elsősorban a gyerekekhez közelebb vinni a Mátra természeti kincseit.

Kérhető szakvezetés, de le lehet tölteni egy online kiállításvezetőt is, így a bemutatóhely önállóan is bejárható.

Bár mi nem vagyunk gyerekek, egyfelől nagyon sok hasznos információkat szereztünk a kiállítás körbejárása közben, másfelől nagyon jól szórakoztunk. Sokféle játékos feladatot és felfedezni valót rejt a ház, és ha utána indul az ember erdei sétára, jobban figyel majd az apró nyomokra, jelekre, a természet sokszínűségére.

Mi a Cincér Tanösvényt jártuk be. Érdemes figyelni a Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park oldalát is, mert vezetett túrákat is szoktak szervezni, de szívesen adnak iránymutatást, ha az ember egyedül barangolna.

A tanösvény teljes hossza: 3,5 km, 8 állomással, és 3-3,5 órát vesz igénybe.

A túra végpontja Sástó, aminek a partján megpihenni és kacsát etetni a legjobb befejezés.

De ha valaki nem csak a természeti értékekre kíváncsi: Mátrafüred Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítással is büszkélkedik.

Mi biztosra vettük, hogy ez is gyerekeknek való elfoglaltság, de a szakvezetés közben hamar kiderült, hogy sokkal jobban hasonlít ez egy sétára a múltban. A palóc hagyományokat bemutató tárgyak és a különböző korokat megjelenítő babák ugyanis nagyon sok történetet hívnak elő, és az ember könnyedén beleszövi a saját múltjának darabjait abba az egy-két órába, amit a tárlat darabjai közt tölthet.

És ezen a ponton térjünk vissza a szállodához, mert ha az ember mondjuk csak két napot vesz ki, egy rövid szünetet iktat be az őszi hajtásba, akkor talán az is egy vonzó program lehet, hogy: NE CSINÁLJON SEMMIT! És erre az Avar tökéletesen alkalmas.

Én az aktív pihenés híve vagyok, szeretek jönni-menni felfedezni, de ez a szálloda még engem is kísértésbe ejtett.

Vannak más, gyönyörű hotelek Magyarországon, de egy új hotelhez semmi nem fogható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_1915-másolat.jpg

Székely étterem nyílt az Andrássy úton – rögtön ki is próbáltuk

Így mutatnak a tradicionális ízek, modern köntösben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Mi jut eszetekbe, ha a székely konyhára gondoltok?

Nekem van egy óriási klisé a fejemben: Népi öltözetben egy menyecske elém rak egy óriási fatányéron húsokat, majd valami káposztafélét. Az egészet köménypálinkával indítjuk és zárjuk, és a végén kürtőskalácsot forgatunk parázson. Ha pedig egy székely éttermet kellene felvázolnom zsigerből, szintén csak népi motívumok, fafaragások és a legvirítóbb piros szín ugrik be.

Aztán meghívást kapok egy vacsorára, és egy ilyen hangulattal találom szemben magam:

A SZÉK Restaurant & Bar nem kicsit lepett meg. És azt érzem, hogy egyfelől kellett ez, mint egy falat kenyér a városnak, másfelől milyen jó, hogy nem egy megúszós verziót kaptunk.

Elegáns belső tér, erőteljes, jeges kékkel. A rovásírás a falon finom utalás, de semmi nincs túlzottan hagyományos, magyaros irányba lökve.

hirdetés

Hiszen 2020 van, a tradicionális magyar és a székely konyha remekeinek ugyanúgy ott a helyük ebben a világban is, de a körítés miért ne lehetne kényelmes és modern, a mai hétköznapokba jobban illeszkedő.

És a látványhoz szépen illeszkedik az általunk kóstolt menüsor és annak tálalása is. Van orda, van puliszka és van kürtőskalács is. Nem hímzett abroszon, de frissített formában.

Annak érdekében, hogy minél több dolgot ki tudjunk próbálni, mi csökkentett adagokat kaptunk, de abból rengeteget... Ezt azért szeretném mindenképpen kihangsúlyozni, mert a most következő képeken megjelenő adagok nem feltétlenül tükrözik azt a méretet, amivel majd ti találkozhattok az étteremben. Egy főétel ennél kétszer, háromszor kiadósabb lehet és lesz is. Innen nem mentek haza éhesen, az biztos!

Mi ezeket az ételeket kóstoltuk:

Hagyományos Csorba Leves (sült borjúgombóc, zöldbab,borsó, sárgarépa, tejföl, lestyán)

Puliszka gombákkal

Agyag edényben sült töltött paprika, fátyol szalonna (töltött kápia, zelleres paradicsom veloute, póré szalma, apró burgonya, szalonna fátyol)

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_9492-1.jpg

Tojásos galuska és lángos elegáns kivitelben – visszatért Budapestre a MÁK

Magas minőség és laza hangulat jellemzi a helyet, elérhető áron. Mi is kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

Minden étterem úgy él túl, ahogy tud. Egyes helyek, mint például az idén 10 éves MÁK igazán váratlan ötlettel álltak elő.

A Mizsei János neve alatt működő konyha a nyárra dobta Budapestet, és leköltözött a Balatonra,

Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja mellé, ahol egy food truckból árulták a luxi lángost és tacot.

Mi nem utaztunk le utánuk, hanem inkább megvártuk, míg visszajönnek és újranyitnak, és az első hetekben támadtuk le őket, hazai terepen.

Sosem értettem, hogy mások mit esznek a MÁKon. Mert azt láttam, hogy eszik és osztják és szeretik, de valahogy nem tudtam hova tenni magamban.

hirdetés

Mi ezt a hely? Egy bisztró vagy egy fine dining étterem? Elegáns? Laza? Vagy elegánsan laza?

Aztán most eltöltöttem náluk egy estét, és megértettem:

A MÁK a csúcsgasztronómiát próbálja közelebb hozni az átlag fogyasztóhoz. Van egy fiatalos bája, egy laza, kötetlen hangulata, de közben mégis vér profi az egész. Az ízek, a tálalás, a személyzet.

Mizsei szellemiségéből adódóan ott vannak a skandináv gasztronómiára jellemző jegyek, de közben a magyar elemek, emlékek és hangulatok is. Főleg most, hogy a balatoni menüjük egyes szereplőit beemelték az új étlapba.

Az 5 fogásos MÁK Pop-Up menü 15 000 forintba kerül, és gyakorlatilag a nyár kedvenceit vonultatja fel.

A 4 fogásos MÁKsor 13 500 forint, és itt mi magunk választhatunk különböző opciók közül. Így kicsit személyre szabhatóbb a dolog, de mégis megvan a teljes estés degusztációs menü élménye.

Ezekkel a menüsorokkal, hiába tűnnek aprónak az adagok, nagyon jól tele lesz az ember az este végére.

Hiszen még mielőtt jönnének a komolyabb fogások, már 3 üdvözlőfalaton túl leszünk. (És a desszert után is van még egy záró kedvesség.)

Ezek az elő-elő ételek mindkét menüsornál azonosak:

A MÁK Pop-Up menü májjal, tojásos galuskával, szürkeharcsával, marhapofával és madártejjel kényeztet. Ismerős ízek, de mégis annyira játékosak és újszerűek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!