Titkos folyosó kanyarog az egyik legszebb olasz város fölött
A paranoiás Mediciek olyan jól elrejtették a Vasari-folyosót, hogy egy átlagos turista észre sem veszi.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. január 12.Manapság Firenze mágnesként vonzza a turistákat, akik a művészetekért az építészetért látogatják a várost. Firenze csodái azonban nem jöhettek volna létre egy befolyásos, gazdag család, a Mediciek nélkül.

A Mediciek a 14-15. században eltökélten űzték hatalmi játszmáikat. Több merényletet is elkövettek ellenük, így nem meglepő, hogy az óvatos dinasztia nem szívesen vegyült a köznéppel. Építtettek egy a városon átvezető folyosót, amin keresztül elkerülhették a nyüzsgő utcákat. E titkos járat azonban nem Firenze alatt kanyargott,

a Mediciek az utcák fölött közlekedhettek.

A közel 1 kilométer hosszú folyosó egy-két emelet magasságban tekereg a város tömött utcái fölött. A Palazzo Vecchióból indul, ahol a Mediciek kormányzati hivatalai működtek, és az Uffizin át a folyó túloldalán álló pompás Pitti-palotáig vezet, ami a család otthona volt.

A folyosót 1565-ben, öt hónap alatt építették fel I. Cosimo de’ Medici rendeletére, Giorgio Vasari tervei alapján. Cosimo fiának, Francesconak és Habsburg Johannának az esküvőjére készült el.

A hivatalos indoklás szerint a folyosóra azért volt szükség, hogy a menyasszony ne piszkolja be esküvői ruháját az utcán.

Ám ennél nyilván többről volt szó. A folyosóra elsősorban azért volt szükség, hogy a Mediciek szabadon, testőrség nélkül közlekedhessenek lakóhelyük és a hivatali épület között. Így nem kellett lemerészkednének a zsúfolt, piszkos és veszélyes belvárosi utcákra.

Cosimo de’ Medici Firenze hercege, majd Toszkán nagyherceg - a folyosó építtetője

A legenda szerint Cosimo nagyherceg a folyosót arra is használta, hogy személyesen kémlelje ki az utca hangulatát, illetve egyes házak belsejébe is betekinthessen onnan.

A titkos járat elhalad a Santa Felicita-templom homlokzata előtt is. Egy innen nyíló erkélyen át a hercegi család az egyházi szertartásokon is részt vehetett, anélkül, hogy az alattvalókkal vegyült volna.

Betekintés a Santa Felicita-templomba a folyosóról

A folyosó több épület tetején és belsején, sőt Firenze legöregebb hídja, a Ponte Vecchió fölött is áthalad. A Mannelli család azonban nem járult hozzá, hogy lakótornyát átépítsék. A folyosó ezért kívülről kerüli meg azt.

A Mannelli-torony megkerülése

A láthatatlan folyosónak köszönhetjük a Ponte Vecchió aranyműveseit

Amikor a Ponte Vecchió a 14. században megépült, mészárosok lakták, akik a hulladékot egyből a folyóba tudták dobni.

Mikor azonban Cosimo megépíttette a folyosót, nem kívánta szagolni a rohadó hús bűzét. Kiadta a mészárosok útját, és a helyükre ékszer kereskedőket költöztetett. Az ékszerüzletek csillogó portékáikkal azóta is a híd jellegzetességei közé tartoznak.

A folyosó központi szakasza a Ponte Vecchio felett

A Vasari-folyosóra ma sincs szabad bejárása akárkinek: csak idegenvezetővel látogatható. Hosszú falain az Uffizi világhírű portrégyűjteményét csodálhatjuk meg. Az utcáról azonban avatatlan szemnek 500 év elteltével sem tűnik fel a Firenzén átvezető titkos útvonal.

Forrás: Wikipédia, Láthatatlan Itália


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x