hirdetés
nemeto1-1.jpg

„Tisztában voltam vele, hogy egy világsztárokkal teli klub alkalmazásában fogok állni” – egy magyar hölgy a Bayern Münchennél

Bár a koronavírus-járvány miatt a német labdarúgó bajnokságban sincsenek meccsek, de Ábrahám Katalin a szünet alatt is dolgozik a Bayern München háziasszonyaként.
Csonka-Szirmai Zita írása a Németországban magyar szemmel blogon - szmo.hu
2020. április 27.


hirdetés

"Magyar életet élünk Berlinben" - nyilatkozta egyszer Dárdai Pál. Ismerős a felállás... Csak mi a férjemmel Münchenben élünk. Dunaújvárosban is van egy bázisunk. A két város között jövünk-megyünk. Ritkán unatkozunk. A fodrászom magyar. A háziorvosom német. Szeretem a rendet és a rendszert. Az Oktoberfest izgi, de inkább szüreti bálba megyek.

Sztereotípiák léteznek, de sokszor megdőlnek. A "bezzeg nyugaton" kijelentést nem mindig hiszem el. Ebben a kavalkádban születnek gondolatok, történetek, felmerülnek információk, amiket szeretnék itt a blogon megosztani veletek.

Minden sikeres férfi (cég) mögött áll egy nő. Ha a vendégszeretet elsődleges szempont: a magyarokban bátran bízhatsz. Így gondolkodhatott a müncheni labdarúgócsapat vezetősége, amikor felvették Ábrahám Katalint, az FC Bayern székházának háziasszonyát.

- Mesélj, kérlek arról az útról, ami a bajor klubhoz vezetett.

- Székesfehérváron születtem. A nyolcvanas évek végén megismerkedtem egy szerb sráccal, aki a Dunai Vasműben dolgozott hegesztőként. A szerelemből házasság lett, és Szerbiába költöztünk. 1990-ben világra jött a lányom, Daniela, 1993-ban a fiam, Stefan. Belgrádban éltünk, de 1999 tavaszán, a délszláv háború kapcsán egyre bizonytalanabbá vált a helyzet. Férjemmel végül összepakoltunk, a gyerekekkel együtt autóba ültünk, és Magyarországra utaztunk. Aznap este hallottuk a hírekben: a NATO megkezdte a légitámadást Belgrádban…

A kezdet: szobalányként egy müncheni hotelben

hirdetés

- Bár Dunaújvárosban béke volt, a család élete picit átalakult.

- A férjemnek hiányzott az otthona, a háborús helyzetben különösen aggódott a szüleiért, rokonaiért. Végül a lányunkkal együtt hazaköltözött, és elváltak az útjaink.

- Egy ideig banki ügyintézőként dolgoztál, majd Németország felé sodort a szél.

- Szerettem a munkámat, de az akkori párom, most már férjem építési vállalkozása nehéz időket élt. Egyre több megbízás maradt kifizetés nélkül, ezért 2013-ben Münchenben próbáltunk szerencsét. Aki Bajorországban él, ismeri az „ördögi kört”. Lakást akkor kapsz, ha fel tudsz mutatni háromhavi bérpapírt. Ahhoz meg, hogy dolgozz, valahol aludnod is kell. Az első hónapokban átmeneti szállásokon, olykor hatágyas szobákban laktunk, férjem munkatársaival együtt. Kemény időszak volt.

- A kitartás végül meghozta a gyümölcsét.

- Anti németországi vállalkozása szépen fejlődött, egyre több megrendelést kapott az építőiparban. Találtunk lakást is. Én 47 évesen egy ötcsillagos müncheni szállodában dolgoztam szobalányként. A szerb nyelvtudásom segített a beilleszkedésben: tudtam kommunikálni a szerb főnökasszonyommal. A napi 13-14 szoba kitakarítása után esténként intenzív német nyelvtanfolyamra jártam. Megterhelőek voltak a mindennapok, de kárpótoltak a munkatársak. Több magyar is dolgozott akkor a szállodában, egymást támogattuk. Ha valaki nem lett kész a megszabott időre, besegítettünk neki. Ma már egyikőnk sem dolgozik a hotelben, viszont egy életre szóló, jóban-rosszban összetartó baráti társaság alakult ott ki.

- Te hol helyezkedtél el a szálloda után?

- Egy üzleti konferenciákra szakosodott hotelben, egy másik szerb főnök keresett felszolgálókat. Soha nem dolgoztam ilyen munkakörben, de jelentkeztem, felvettek, és szépen lassan belejöttem. A youtube-ról tanultam meg például, hogy hogyan egyensúlyozzak a tányérokkal a kezemben. Egy idő után 200-250 ember reggeliztetését és ebédeltetését koordináltam. Szerettem, de hétvégén és ünnepnapokon is helyt kellett állni, ami a családi élet szempontjából egyre terhesebbé vált.

Kata és Anti 2018-as esküvőjén: együtt a müncheni barátokkal

- Ekkor került a képbe az FC Bayern labdarúgócsapata.

- 2019 januárjában, az akkori főnökasszonyom hívta fel a figyelmemet az állásajánlatra. A részletes feladatkört eleinte nem ismertem, de motivált, hogy hétfőtől péntekig tartó munkarendről volt szó. Szüleim Kisapostagon, a lányom és az unokáim Dunaújvárosban, a fiam Budapesten él. A hazautazások, baráti találkozók, az otthoni, jó hangulatú disznóvágások tervezhetőbbé válhattak.

- Mi a feladatod háziasszonyként?

- Alapvetően a székházban dolgozó vezetők, irodai dolgozók munkáját teszem komfortosabbá. Kávét, teát, reggelit vagy tradicionális bajor ételeket (pl. kolbász pereccel) szolgálok fel nekik, vagy az éppen érkező vendégeknek. Próbáltam egy kis kreativitást is csempészni a mindennapokba: a megmaradt gyümölcsökből tálakat vagy különböző italokat szoktam készíteni.

- Mennyire voltál zavarban, hogy olyan emberek mellett dolgozol, mint Uli Hoeness vagy Karl-Heinz Rummenigge, az FC Bayern volt illetve jelenlegi elnöke?

- Tisztában voltam azzal, hogy egy előkelő, világsztárokkal teli klub alkalmazásában fogok állni. Egészséges tisztelettel, de a rajongást mellőzve álltam a dologhoz. Rummeniggével érdekesen alakult a közelebbi megismerkedésünk. Megkértek, hogy töröljem le az asztalát. Egy picit nehezen megközelíthető, elég makacs foltról volt szó, de gondoltam, végzek vele, amíg tart a vezetők megbeszélése. Pechemre Rummenigge idő előtt jött be a szobájába, és kérdő tekintettel nézett rám, hogy mit keresek négykézláb az asztala alatt… ? Tisztáztuk a helyzetet, és jót nevettünk rajta. Legyen szó vezetőről, játékos-megfigyelőről, vagy épp valamelyik titkárnőről, mindegyiket udvarias és tisztelettudó embernek ismertem meg. Hasan Salihamidžić sportigazgató a minap tudta meg, hogy beszélek szerbül is, és nagyon megörült neki.

"Megterhelőek voltak a mindennapok, de kárpótoltak a munkatársak."

- Hogyan változott meg az egyesület élete a koronavírus kapcsán?

- Március 20-tól, a kijárási korlátozások bevezetése után leálltak az edzések, a játékosok otthon, egyénileg készültek tovább. A székházban folyó munka is átalakult az új szabályozásnak megfelelően. Ahol lehetett, ott home office munkavégzést biztosítottak, a tárgyalásokat videókonferencia keretében oldották meg. Néhányan továbbra is bejártak az irodájukba, de ők is ügyeltek a távolságtartásra és az egyéb higiéniai előírásokra. Bár minimálisra csökkent a székházban dolgozók száma, az én munkámra továbbra is igényt tartanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
langgyorgy-Copy.jpg

Magyar sebész végezte a világ első tüdőátültetését aktív koronavírusos betegen Bécsben

Dr. Lang György mesélt a műtétről, és arról is, milyen a bécsi egészségügy, és miért döntött a külföldi munka mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Egy magyar sebész végzett el tüdőátültetést a világon először aktív koronavírus-fertőzött betegen. Lang György professzor a Bécsi Orvostudományi Egyetemen műtötte meg a 45 éves, kétgyermekes édesanyát. Az orvossal a Válasz Online készített interjút.

A sebész elmesélte, hogy Klagenfurtból hívták fel ottani kollégák, mert szakmai lehetőségeik végére értek, és segítséget kértek. Az orvos úgy döntött, hogy átveszik a pácienst, megvizsgálják és meglátják, mit tehetnek érte.

A beavatkozás legnehezebb része az volt, hogy a több hete már nem működő tüdőt eltávolítsák. A kilencórás műtét nagyobbik részét ez tette ki. Az asszony már ébredezik - árulta el a szakorvos.

"Minden terv szerint alakult, ennél jobban nem is mehetett volna, de a műtét különösen fárasztó volt. A maszk, a védőbúra miatt alig lehetett beszélni, csak ordítva tudtunk kommunikálni. S bár nagyon gyakorlott műtősnő segített, többször is rossz eszközt adott a kezembe, mert nem értette, mit kérek tőle.

hirdetés

A végén mindenki örült, de csendben, mert a fáradtság mellett érezni lehetett a nyomást: bár hermetikusan zár a védőruha, a magas víruskoncentráció miatt még így is ott volt a fertőzés veszélye. Márpedig mi közelről láttuk a vírus pusztító erejét" - mesélte el a portálnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
13-eves-diplomas.jpg

13 évesen szerzett diplomát egy kisfiú, ő lett az amerikai főiskola legfiatalabb végzőse

A babaarcú kiskamasz azt állítja, nincs semmilyen titka, csak szeret új dolgokat tanulni. Már azt is tudja, melyik egyetemen tanul tovább.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Egy 13 éves kisfiú lett a kaliforniai Fullerton Főiskola legfiatalabb végzőse az intézmény 107 éves fennállása alatt.

Jack Rico még csak annyi idős, mint egy hetedik osztályos kiskamasz, de már elvégezte a középiskolát és egy kétéves főiskolai képzést is. Ráadásul négy tárgyból (történelem, emberi kifejezés, társadalmi viselkedéstan és társadalomtudomány) is sikeres záróvizsgát tett.

A kisfiú olyan végzettséget szerzett, amely ugyan nem egyenértékű a három éves főiskolai képzés vagy az egyetemen szerzett diplomával, de magasabb képesítés, mint az érettségi.

A Fullerton Főiskola igazgatója azt mondta, Ricót mindenki jól ismerte a suliban, mivel fiatal korával kitűnt a többiek közül. De az órákon bizonyította, hogy elég okos ahhoz, hogy az idősebbekkel együtt tanuljon.

hirdetés

Ru Andrade, Rico édesanyja a CNN-nek elmondta, hogy fián már egészen kicsi korában látták, hogy különleges, és más mint a többiek.

A negyedik születésnapja előtt anyja megkérdezte tőle, hogy mit szeretne kapni, mire Jack rávágta, hogy meg akarja nézni a Fehér Házat. Andrade azt mondta, hogy ez elég nagy utazás lenne egy alig négy éves gyereknek, de ha meg tudja jegyezni minden amerikai elnök nevét, megígéri, hogy elviszi őt Washingtonba.

Egy héttel később Jack azzal állt anyja elé, hogy megjegyezte az összes elnök, sőt az alelnökök nevét is, így most már mehetnek a Fehér Házba. A nő akkor meg is jegyezte, hogy a fia már akkor okosabb volt, mint ő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pte-hallgató-tortenelemkonyv.jpg

Történelemkönyvet írt egy pécsi egyetemista, hatalmas sikere volt az érettségi előtt

Nem talált elég hasznos anyagot az emelt szintű történelem érettségihez, ezért döntött úgy, hogy saját maga ír egy könyvet. Ennek már az idei érettségizők is nagy hasznát vették, óriási volt az érdeklődés iránta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Érettségiző diákok számára írt történelemkönyvet a Pécsi Tudományegye egyik hallgatója - számolt be róla az egyetem online magazinja, az UnivPécs.

Farkas Ákos a Bölcsészettudományi Kar hallgatója, politológia szakon végzett, most pedig mesterképzésen folytatja tanulmányait. Az UnivPécs-nek elmesélte, hogy először villamosmérnöknek tanult, de egyre jobban érdeklődött a politológia iránt. Ehhez a szakhoz emelt szintű érettségit kellett tennie történelemből, mivel azonban nem talált ehhez elég hasznos anyagot, úgy döntött, ő maga ír egy történelemkönyvet.

A Történelem röviden című könyv, amely jelenleg online formában elérhető, tartalmazza a magyar és az egyetemes történelmet az őskortól napjainkig. A szerző szerint a 300 oldalas dokumentum remek lehetőség arra, hogy az érettségi előtt állók fel tudjanak készülni a vizsgára.

Farkas Ákos elmondása szerint a könyv könnyen értelmezhető, és bármire gyorsan rá lehet keresni benne.

Mint mondta, az idei érettségi előtt nagyon nagy volt az érdeklődés a történelemkönyv iránt, amely még időben, a vizsgák előtt jelent meg. Az érettségit megelőző vasárnap össze is omlott az oldal, ahonnan a dokumentumot le lehet tölteni.

hirdetés

Történelemkönyvet írt egy PTE-s hallgató

Érettségiző diákok számára írt történelemkönyvet a Bölcsészettudományi Kar hallgatója. A jelenleg online formában elérhető dokumentum hatalmas segítség lehet...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-2.jpg

Osztályelsőként végzett az afroamerikai fiú, aki hajléktalanszállón nőtt fel

Tehetség és hihetetlen akaraterő emelte fel a floridai srácot a legmélyebb nyomorból az egyetemig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

A jacksonville-i Martin Folsom 18 évének nagy részét különböző menedékhelyeken töltötte. Ezen a létminimumon élt akkor is, amikor középiskolába járt. Ő azonban nem törődött bele a sorsába. Nemcsak iskolája, az A.Philip Randolph Career Academy-hálózat helyi tagozatának legszorgalmasabb diákja volt, hanem jegyei alapján az osztályelső címet is kivívta magának és immár biztosítottak egyetemi tanulmányai – írta a Metro.

Martin, aki azt tűzte ki életcéljául, hogy FBI-ügynök lesz, az első a családjában, aki idáig eljutott tanulmányaiban.

„Rögös út volt, sok nehézséggel, de most, hogy látom magam az érettségi és az egyetem előtt, jó érzés tudni, hogy megérte” – mondta a minden tiszteletet megérdemlő fiatalember egy videóban, amelyben köszönetet mondott az őt támogatóknak. ‘

Folsom visszaemlékezett arra, hogy amikor 2012-ben elkezdte az iskolát, ő és édesanyja egy hajléktalanszállón éltek, de nagyon sokan segítették őket, időt, fáradtságot, pénzt nem kímélve. A legbüszkébb arra, hogy négy éven keresztül ő volt az osztályelnök, akire társai úgy tekintettek, mint akire mindig lehet számítani, ha segítségre vagy jó tanácsra van szükségük. Mint osztályelső, ő mondta volna az érettségi ceremónia ünnepi beszédét, erre azonban a koronavírus-járvány miatt nem került sor.

„A legtöbb, amit tanácsolhatok másoknak, hogy használjanak ki minden lehetőséget, mert soha nem lehet tudni, hová juthatnak el vele vagy mit hozhatnak ki belőle” – szűrte le Martin a tanulságot saját útjáról, amely most a Georgia állambeli Valdosta állami egyetemére vezeti.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!