hirdetés
9037100-6636807-image-a-4_1548579815802.jpg

Tiltakozási lavinát indított el a 14 éves Molly öngyilkossága a közösségi médiában

Immár 30 család vádolja a közösségi oldalakat azzal, hogy öngyilkosságra ösztönzik a tinédzsereket, miután újabb részletek derültek ki egy 14 éves angol lány haláláról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 28.


hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Molly Russell 2017 novemberében követett el otthonukban öngyilkosságot, pedig a család szerint semmi jele nem volt annak, hogy bármilyen komolyabb mentális problémája lenne. Csak később fedezték fel, hogy a kislány az Instagramon olyan tartalmakat nézett, amelyek szorongással, depresszióval, önsebzéssel és öngyilkossággal foglalkozott. Az apa, Ian Russell több mint egy évvel lánya halála után tudott a tragédiával a nyilvánosság elé lépni, és az Instát tette felelőssé érte.

Most a Pinterest is a vádlottak padjára került. Ez utóbbi, mely tartalomirányító algoritmust használ, személyre szóló e-mailt küldött Molly-nak felkavaró hatású képekkel, egy hónappal a lány halála után, tehát adminisztrátorai minden bizonnyal tudtak Molly ilyen irányú érdeklődéséről.

A Pinterest lehetővé teszi felhasználóinak, hogy képeket mentsenek egy virtuális mappába, ott gyűjtsék a érdeklődésüknek megfelelő fotókat. Ezek között olyan fotók is lehetnek, amelyek öncsonkítást ábrázolnak, vagy egy olyan kezet, amely fehér pirulákat szorongat, de vannak az önpusztításra utaló baljós idézetek is. Mindez hozzáférhető már a 13 éven felülieknek is.

A Mollynak küldött e-mailben volt egy kép egy sebhelyes csuklóról, a következő szöveggel: „El sem tudom mondani, hányszor kívántam, hogy bárcsak meghalnék.”

„Minél tovább néztem, annál jobban elborzadtam, mert beleláttam valamibe, amely ilyen mély hatást gyakorolt az én aranyos kislányomra” – idézte az apát a Daily Mail.

Hasonlóképpen működik az Instagram is: ha valaki egy bizonyos témára rákeres, vagy hozzászó egy adott poszthoz, az algoritmus innentől kezdve felé irányítja a hasonló tartalmakat.

Most Ian Russell azt követeli, hogy hozzanak létre az Egyesült Királyságban egy olyan független szabályozó rendszert, amely az ilyen tartalmakat 24 órán belül törli a közösségi médiából.

A gyermek öngyilkosságok megelőzésén dolgozó Papyrus jótékonysági szervezet közlése szerint az utóbbi időben legalább 30 család fordult hozzájuk azzal, hogy a közösségi média szerepét gyanítják gyermekük halála mögött.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter máris felszólította a webóriásokat, hogy azonnal töröljék az ilyen képeket a közösségi oldalakról, vagy pedig törvényi erővel szabnak gátat annak, hogy sérülékeny gyerekeket bombázzanak ilyen szörnyű tartalmakkal. A miniszter elárulta, hogy Molly Russell csak két évvel volt idősebb, mint amennyi most az ő lánya, és ezért még inkább átérzi, hogy meg kell védeni a tizenévesek nyugalmát. Ma Nagy-Britanniában az öngyilkosság vezet a húsz éven aluliak halálozási okai között.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
wedding-1031493_1920.jpg

Esküvője napján kómába esett, majd nem emlékezett feleségére egy vőlegény

Felesége szerint az imádkozás segített férjén, aki először nem ismerte fel őt, ám egy dal hatására visszatért az emlékezete is.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 24.A 49 éves, skót Chris Mallon nagy napja nem éppen úgy alakult, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Júniusi esküvőjük után a dubaji nászút helyett a lélegeztetőgép várt rá, "hála" egy szörnyű balesetnek - írta meg a brit Mirror.

Chris négy métert zuhant, és kómába került, ám csodával határos módon tíz nappal később magához tért, amikor felesége épp közös esküvői dalukat énekelte.

A férfi a londinernek segített a nászajándékok pakolásával, amikor megbotlott, és egy korláton keresztül az udvarra zuhant.

Koponyatöréssel, repedt gerinccel, törött és elmozdult vállal, törött kézzel, valamint a szívében és a tüdejében lévő sérülésekkel szállították kórházba.

43 éves hitvese, Avril először azt hitte, soha többé nem kapja vissza újdonsült férjét, azonban kitartóan virrasztott mellette, és többször is elénekelte neki közös dalukat, ami a lakodalmon is felcsendült az első táncuknál.

Chris a tizedik napon felébredt, viszont nem ismerte fel a feleségét.

"Láttam, hogy nagyon zavaros tekintettel körülnéz, és fogalma sem volt, hogy házasok vagyunk. Amikor újra belekezdtem az első táncos dalunkba, lassan ő is velem együtt kezdett énekelni, láthatóan kitisztult az elméje, már sok minden eszébe jutott. Nagyon szép pillanat volt"

– mesélte a most már boldog ara.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
szovjet_level.jpg

Szovjet tengerészek 50 éve írt palackpostáját találták meg Alaszkában

A levél egyik szerzőjét meg is találták - kiderült, hogy az iromány óriási utat járhatott be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 24.A pezsgősüvegbe zárt üzenetre egy amerikai családapa bukkant rá Alaszka nyugati partján.

Mivel nem érette az orosz szöveget, Facebookon kért segítséget a fordításhoz - végül kiderült, hogy egy 50 éves levelet tart a kezében, melyet szovjet tengerészek írtak.

A rövid, lényegre törő sorok szívélyesen üdvözlik a megtalálót, az írók bemutatkoznak, jó egészséget és hosszú életet kívánnak, majd meghagynak egy vlagyivosztoki címet, hátha a szerencsés megtaláló válaszolna nekik.

"Bogyókat szedtünk a családommal és tábortüzet akartam rakni, amikor belebotlottam a parton a palackba. Izgatottan vártam, hogy megtudjam, ki írta a benne lévő üzenetet. A gyerekeim kíváncsiak voltak, hogy kalózok írták-e"

– mesélte a tanárként dolgozó Tyler Ivanoff, aki rálelt az üvegre.

Később az is kiderült, hogy a palackposta váratlan fordulattal ért a helyszínre - feladásánál nem gondolták, hogy a "rivális nagyhatalom" partjainál köthet ki.

Az egyik szerzőjét is megtalálták.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
aszteroidapixabay.jpg

Egy óriási aszteroida közeledik és halad el a Föld mellett heteken belül

Az égitest 5,3 millió kilométerre közelíti majd meg bolygónkat, ezért aggodalomra nincs ok.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 25.A NASA szerint egy hónapon belül méretes aszteroida száguld majd el a bolygónk mellett - számolt be róla a Live Science.

Aggódnunk azonban nem kell, hiszen az égitest 5.3 millió kilométerre közelíti meg a Földet - tehát 14-szer olyan messze halad majd el, mint a Hold és a Föld közötti távolság, ami 384 400 km.

Márciusban a 68-150 méter átmérőjű 2019 CM4 aszteroida kb. 5.2 millió kilométernyire "utazott" mellettünk, májusban pedig egy autó méretű példány be is csapódott Ausztráliánál.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Névtelendd.jpg

Elindult a világ első napenergiával működő vasútvonala

Több mint 100 napelem segítségével működtetik a lámpákat és vasúti jelzéseket ezentúl az angliai Hampshire megyében. Olyan hidrogénvonatot is fejlesztettek, amely csökkenti a kibocsátást, ugyanis csak vízpára távozik belőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 24.Az Aldershot település közelében lévő pálya 30 kW-nyi energiát kapott a több mint 100 panelből álló napelemfarmtól. Az összegyűjtött energiát az útvonalon lévő jelzések és lámpák működtetéséhez fogják használni. Abban reménykednek, hogy ez az első lépés a tisztán napenergiával működő vonatok felé - írta a Daily Mail.

„Az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia felhasználójának, a vasútnak az ország kedvenc energiaforrásával, a napenergiával való egyeztetése egy tökéletes kapcsolat kezdetének tűnik. 

– mondta a Riding Sunbeams kutatócsoportjának igazgatója.

Riding Sunbeams azt reméli, hogy 2020 végéig felépítenek egy olyan napelemfarmot, ami ellátja az Egyesült Királyság összes vasútvonalát. Céljuk, hogy tovább terjesszék Angliában a zöld vasúthálózatokat, és felszámolják a dízelmozdonyokat, így csökkentve a szénlábnyomukat is.

Ráadásul a közelmúltban fejlesztettek ki egy olyan hidrogénvonatot, amely csökkenti a kibocsátást, ugyanis csak vízpára távozik belőle, azaz nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat. Csak ráadás, hogy nagyon csendes is mindemellett.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x