hirdetés
kiralykert.jpg

Tiltólistán a rántott hús és a piskóta

Kitiltják a rántott húst, a piskótakockát és a tejfölt is a menzákról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. november 22.


hirdetés

Emlékeztek még a jó öreg menzai étkezésekre? Esetleg ma is valamelyik üzem konyhán esztek? Jó és rossz híreink is vannak: januártól valószínűleg eltűnik az étlapról a mócsingos hús és a „szóratos tészta”, viszont tilos lesz a tejföl, sőt az ikonikus piskótakocka is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának „menzaügyi rendelete” a tervek szerint rendet tesz a közétkeztetés frontján. Mostantól még szigorúbban szabályozzák például, hogy mennyi kalóriát és mennyi cukrot kaphat az, aki a tömegétkeztetésben kénytelen magához venni a napi betevőt.

illuszt1

A rendelet csaknem száműzi az étlapról a cukros dolgokat. Ezentúl péládul nem lehet főételként édességet kiadni. Lőttek a pudingporból pancsolt vaníliasodónak, a tojásporból készült piskótatésztának, de cukros tejben áztatott, túrós zsemlének is. Januártól csak olyan desszertet kaphattok a menzán, ami legalább 1/3 részben tejet vagy gyümölcsöt tartalmaz. De ezt sem ebédre, maximum valamelyik „kisétkezés” részeként.

Leáldozott az ivólé ideje is. Mostantól italként csak ásvány-, vagy ivóvizet és teát szabad kiadni, a cukros üdítő és a nem gyümölcs alapú szörp végleg tilos lesz. Érdekesség, hogy hat éves kor fölött viszont édesítőszerrel is szabad élelmiszert készíteni – állítólag a gyerekek így kevésbé híznak el.

illuszt3

A töltött káposztára és a túrós tésztára a rendelet értelmében nem szabad tejfölt tenni, azt csak ételkészítésnél lehet használni, feltétként tehát nem.

Jó hír viszont, hogy ezentúl több zöldséget és gyümölcsöt kaphattok a menzán. Azoknak a gyerekeknek, akik naponta háromszor esznek az iskolában, ezentúl két adag gyümölcsöt vagy zöldséget kell kapniuk. Itt nem lehet csalni: a krumpli vagy a rizsköret ugyanis nem számít bele az adagba.

illuszt1

Hús is többször kerül majd az asztalra: a bölcsődések kivételével minden korosztálynak kell majd húst "állati fehérjét" kapnia valamelyik főétkezés részeként. A legkisebbek pedig minimum egy kisétkezésben kell, hogy ilyesmit kapjanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több menzát is megvizsgált Budapesten és Pest megyében is. A szakemberek megnézték, milyen ételeket kapnak az üzei konyhában étkező gyerekek és felmérték, mennyi kerül a szemétbe a különböző alapanyagokból. A krumplinak például 60%-a a moslékban végzi, szinte holtversenyben a „karottás rizzsel’, ahol ez az arány 56%. A levesek ennél is rosszabbul teljesítenek. Itt 70-80%-ot öntenek ki.

A NÉBIH szakemberei „érzékszervi vizsgálatot is végeztek.” Így néznek ki a menzakaják Budapesten:tejberizs

Átlag feletti minősítést kapott a Pál Apostol Általános Iskola és Gimnázium tejberizse. "A vanília kellemes illata dominál, enyhe gabonaillat is érezhető. Kellemes, aromás, enyhén vaníliaízű, harmonikus. Jó élvezeti értékű."

rozsvari_ovoda

"Világos fakóbarna zavaros lében tojásfoszlányok, pirospaprika és borsszemcsék. Nem tetszetős." A Rózsavári Óvoda tojáslevese az átlagos kategóriába került.

ra

"Zsíros rántásszagú, nem kellemes, nem harmonikus, enyhe mellékszag érezhető" - nem megfelelő az Andor Ilona Ének-Zene Általános és Alapfokú Művészeti Iskola ebédje a NÉBIH szerint.

pisk

Piskóta kocka "májasan folyó" csokisodóban a Királykert Óvodában. Jövőre ez tilos lesz, most viszont megfelelt.

Forrás: NÉBIH

A jó hír, hogy ezenetúl az ételsorok ritkábban ismétlődnek: legfeljebb tíz naponta ehetjük ugyanazt a menüt a menzán. Nektek mi a kedvenc menzás kajátok? Mit látnátok szívesen az étlapon?

Forrás és képek: NÉBIH


KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x