hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Tilos lesz a munkahelyi gépeken a magáncélú internetezés
Nem lehet majd használni a Facebookot, viszlát, csetelés!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Az Európai Unió adatvédelmi szabályozása miatt változhat a munkahelyi számítógépek használatának szabályozása. Egy új törvényjavaslat alapján módosul majd a munka törvénykönyve, és tilos lesz a munkáltatótól a munkavégzésre adott számítógép magáncélú használata.

A blokkk.com beszámolója szerint az Országgyűléshez nemrégiben benyújtott törvénymódosítás úgy szól, hogy a munkavállaló a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközt kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja, mivel a magánélet nem ellenőrizhető. Tehát a munkáltató az átadott számítástechnikai eszközön tárolt adatba az ellenőrzés során addig tekinthet be, ameddig el nem tudja dönteni, hogy az adat magáncélú adat-e. Így tehát meg lehet tiltani minden magáncélú használatot.

A munka törvénykönyve jelenleg csak a távmunka esetében szabályozza a céges számítógép használatát, mégpedig úgy, hogy a munkavállaló kizárólag a munkavégzéséhez használhatja a gépet. Ezt a korlátozást pedig akár ellenőrizheti is a munkáltató - írja a Blokkk.com.


KÖVESS MINKET:
Egyre több holttest bukkan elő a Mount Everesten a klímaváltozás és a gleccserek olvadása miatt
A gond az, hogy nem könnyű lehozni onnan a holttesteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Növekszik az olvadáskor előbukkanó holttestek száma a Mount Everesten - vagyis a Csomolungmán, és a hegymászók aggódnak emiatt - írja a BBC.

A csúcs első meghódítása óta majdnem 300 hegymászó lelte halálát a hegycsúcson. Nagy részüket (a BBc szerint az elhunytak kétharmadát) még mindig hó és jég borítja.

Csakhogy azzal együtt, hogy melegszik a Földön az éves átlaghőmérséklet, a jégtakarók is olvadnak, nem csak az Északi-sarkon vagy Grönlandon, hanem a Himaláján is, a gleccserek pedig visszahúzódnak,

az olvadás miatt egyre több holttest kerül elő.

A testeket a tavaszi hegymászó szezon kezdetén az északi, kínai oldalon elszállítják. Ang Tshering Sherpa, a Nepáli Hegymászó Egyesület korábbi elnöke azt mondja, hogy az elmúlt években elhuny hegymászók közül néhánynak a testét már lehozták, ám most a korábban meghalt hegymászók holtteste bukkan fel.

Mint arról a cikk beszámol, szinte horrorfilmbe illő, hogy az utóbbi időben az elhunytak egyes testrészei kerülnek elő az alaptáborok környékén. Például az 1-es tábornál 2017-ben egy halott hegymászó keze került elő, a Khumbi gleccser felszínén pedig egy holttest. Ezen kívül több holttest is felbukkant a négyes tábor környékén, a Déli-nyeregnél.

A Himaláján elhunyt hegymászók között magyarok is vannak. Mint ismeretes, Erőss Zsolt és Kiss Péter is itt lelte halálát. 2013. május 20-án a két magyar hegymászó elérte a Kancsendzönga csúcsát, azonban a feljutás túl sok időt (közel 24 órát) és energiát vett igénybe, és a két hegymászó nem tudott visszaereszkedni a 4. táborba. A csúcs közelében, komoly védőfelszerelés nélkül eltöltött 2 nap után – az expedíció vezetője és több más hegymászó egybehangzó állítása szerint – már bizonyosnak volt tekinthető, hogy a két hegymászó nincs életben. Miután az expedíció vezetésének nem sikerült megtalálni őket, eltűntnek nyilvánították Erőss Zsoltot és Kiss Pétert is. 2018-ban emléktáblát állítottak a Kancsendzönga alaptáborában a tiszteletükre.


KÖVESS MINKET:Eltemették a brutálisan megölt szekszárdi kislányt, kedvenc játékait is mellé helyezték
Több százan vettek részt a ceremónián.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Múlt héten brutális gyermekgyilkosság történt Szekszárdon: az 5 éves Leonettát halálra verte 19 éves unokatestvére, majd ruhájától megfosztva a pataknál hagyta.

A Blikk információi szerint a kislányt szerda délután temették, koporsója mellé személyes tárgyakat, kedvenc játékait és aprópénzt szórtak a hozzátartozók. A szertartáson több százan vettek részt.


KÖVESS MINKET:
Bajban a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár - már csak 10 napjuk van, hogy elkerüljék a végelszámolást
Ha nem érik el a megszabott hetven százalékos befizetési arányt, akkor elindulhat az eljárás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Még tíz napja van az eddig még nem fizető tagoknak, hogy a szabályzat szerinti tagdíj összeget befizessék a Horizont Magánnyugdíjpénztár részére, és elérjék a legalább hetven százalékos befizetési arányt. Ha ez nem történik meg, akkor a szabályok értelmében elindulhat a végelszámolásuk.

A Horizontra is vonatkozik, hogy

el kell érniük, hogy a rendszeresen tagdíjat fizetők aránya 70 százalék fölött legyen. Ha nem tudják ezt produkálni, akkor a Magyar Nemzeti Bank elindíthatja a végelszámolást.

A jelenleg legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztárnál ez most 63 százalék - derült ki a Facebook-bejegyzésükből.

Ha az eljárás elindulna, akkor az MNB még vizsgálja, hogy az előző hónapokban milyen volt az arány. A végelszámolás akkor lép csak életbe, ha két egymást követő hónap után az előző fél év átlagában nem volt meg az elvárt 70 százalék.

Az 56 ezres magánnyugdíjpénztári létszámból a Horizont 36 ezres tagsággal rendelkezik, és 158 milliárd forint van a számláján.

Ha megszűnne, akkor a tagok a saját megtakarításukat vagy átviszik egy másik magánnyugdíjpénztárba, vagy az állam kapja meg. Azt nem tudni, hogy a járadékot kérők mit tehetnek, mert más pénztáraknál nincs ilyen szolgáltatás - írta a Napi.hu.

A többi pénztár már elérte a kívánt százalékot, így a Budapest Magánnyugdíjpénztár és az MKB, valamint a Szövetség is elérte az idei elvárást.

A Horizont tagjainak az éves tagdíja 2400 forint, a működési támogatás pedig 9600 forint. Ez utóbbit a tagok 52 százaléka fizette már meg.


KÖVESS MINKET:

Újabb változások a nyugdíjak megállapításánál, az apákat, nőket, nagyszülőket is érinti
Az apáknak és a nagyszülőknek is lesz lehetőségük a gyerekgondozással kapcsolatos időszakot beszámítani szolgálati időként.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Változások jönnek a nyugdíj megállapításában, módosul a gyermekek után elismerhető szolgálati idő 2019-ben és 2020-ban is - írta az Adó.hu.

Változások az anyák részére

A gyermekszülés esetén az anyának a ténylegesen megszerzett szolgálati idejét annyiszor 365 nappal (tartósan beteg, fogyatékos gyermek esetén 550 nappal) kell növelni, ahány gyermeke 1968. január 1. előtt született.

Ennek igazolásához a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a tartós betegség, fogyatékosság igazolásához orvosi igazolást szükséges benyújtani.

Szolgálati időnek számít a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj és a gyermekgondozási segély, illetve a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának időtartama, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizeti az anya.

Január 1-től szolgálati időnek tekinthető a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) időtartama, mert a gyodból nyugdíjjárulékot vonnak le. (A gyodot idén év elejétől vezették be: az önellátásra képtelen gyermeküket ellátó szülők részére.)

Szolgálati idő a terhesség-gyermekágyi segély és a csecsemőgondozási díj folyósításának időtartama, valamint a gyermekgondozási díj - 2000. január 1. előtti időtartama, és 2000. január 1. utáni ideje is, - ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

2020. január 1-től az örökbefogadói díj folyósításának időtartama us beszámít, mert szintén vonnak majd nyugdíjjárulékot belőle.

Változások az apák, nagyszülők részére

A gyermeknevelési ellátások egy részét az apa is igénybe veheti, ezért a nyugdíjnál náluk is szolgáltai időként számolhatják el.

A nagyszülők is igénybe vehetnek egyes formákat a szülők helyett, amennyiben a nagyszülő még nem nyugdíjas, akkor a gyermekgondozást segítő ellátás időtartama, és a közeljövőtől új lehetőségként a nagyszülő által igénybe vehető gyermekgondozási díj időtartama is növeli a nagyszülő szolgálati idejét.

Nők 40

A nők öregségi kedvezményes nyugdíj folyósításánál az összes szolgálati idő mellett az ellátásra jogosító keresőtevékenységgel, vagy gyermekneveléssel szerzett időszaknak nagy jelentősége van.

Ha a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő kevesebb negyven évnél, de az a harminckét évet eléri, a hiányzó időszak tételesen megnevezett gyermeknevelési idővel teljesíthető. (Ez 2019-től a gyermekek otthongondozási díjának időtartamát, 2020-tól már az örökbefogadói díj időtartamát is figyelembe veszik.)

Továbbá: Ha a nőnek gyermekek otthongondozási díját, vagy a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, illetve 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, akkor harminc év keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő és legfeljebb tíz év gyermeknevelési idő esetén már megállapítható a kedvezményes nyugellátáshoz szükséges negyven év jogosultsági idő megléte.

Fontos:

Minden gyermeknevelési időszakról szóló igazolást célszerű bemutatni, hogy az szerepeljen a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban. Erre az adategyeztetési eljárás során is sort lehet keríteni - írta a 24.hu.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x