hirdetés
nyito-3.jpg

A magyar barokk egyik gyöngyszemének tartott tihanyi bencés apátság számos érdekes történetet rejt

Altemplomában egyedülálló királysír található, alapító oklevele a magyar nyelv legrégibb írásos emléke, híres mesterek készítették freskóit, bútorait, és lakott benne száműzött király is.
Söptei Zsuzsanna, fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. augusztus 10.


hirdetés

Tihany jelképe lett a félsziget csücskén álló, messziről is jól látható kéttornyú bencés apátsági templom. A magyar barokk gyöngyszemének is tartott műemlék számtalan érdekes történetet rejt falai között.

Királysír és alapító oklevél

Az apátságot I. András alapította 1055-ben, és román stílusú altemplomában temették el a királyt, aki

a magyar történelemben egyedüliként maradhatott eredeti sírjában.

Az eredeti 11. századi építményből ez a rész maradt fenn, a királysírral együtt. A Balaton-felvidékről származó vörös homokkő oszlopai az alapítással egyidősek.

hirdetés

A templomot Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére emelték. A hagyomány szerint Szent Ányos Orléans püspökeként imáival megmentette városát Attila hunjainak dúlásától, és tiszteletét a francia uralkodók évszázadokon át gondosan ápolták. Azt nem tudni, hogyan került a szent tisztelete Magyarországra, de vélhetően az alapító királlyal hozható összefüggésbe.

A templom alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél,

melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is használtak. Ezért a magyar nyelv legrégibb írásos emléke is. Az alapítólevél eredeti példányát Pannonhalmán őrzik, itt az állatbőrre íródott irat másolata látható.

Az okirat nemcsak tulajdonneveket, hanem közneveket, szószerkezeteket – köztük egy terjedelmesebbet – is tartalmaz magyarul: "FEHERUUARU REA MENEH HODU UTU REA", vagyis Fehérvárra menő hadi útra. Ez az út egy római kori útnak még meglevő és használt szakasza lehetett. Ez volt dél felé Fehérvár legfontosabb útja. Összesen 58 magyar szó található az alapítólevélben, melyben a király keze nyoma is látható, de mivel nem tudott írni, aláírás helyett egy kis vonással hitelesítette az iratot.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-4.jpg

8 szellemjárta hely Magyarországon: az egyik legkülönlegesebb strandfürdőtől a magyar Csernobilig

Elhagyott laktanya, kiszáradt medence, széthordott várak és egy kastély, melynek kertjében valaha negyvenezer rózsatő pompázott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 09.


hirdetés

Félelmetes, bizsergető, sokszor szívdobogtató egy elhagyott, szellemjárta helyet felkeresni. Akadnak olyan helyek, ahová engedély nélkül nem is lehet bejutni, és vannak olyanok, melyeket igyekeznek megóvni az utókornak, és bár romosak, de védik állagukat. Egy közös van bennük: a múltunkat őrzik. Pár évtizedes magány is sokat alakít egy épületen, hát még több száz év. Most néhány érdekes helyet mutatunk, melyeket a természet szép lassan, de visszafoglal magának.

Valaha több ezer ember élte mindennapjait a Balaton-közeli, elzárt kisvárosban

Magyarországon még mindig megtalálni a volt szovjet hadsereg lakóhelyeit, melyek szabályos kis városként működtek, bár hivatalosan elzárva éltek a környező településektől. A régi épületek még őrzik a régi lakók emlékeit, és bár kifosztva, de mégis sokat elárulnak az egykori közösség mindennapjairól.

Ilyen szellemváros található a Balaton közelében, Szentkirályszabadján is. Az 1960-70-es években épített laktanyában orosz és ukrán katonák és családjaik laktak sok éven át. Saját lakótelepük, iskolájuk, óvodájuk, mozijuk, színházuk, kultúrházuk, sportpályájuk, postájuk, sőt éttermük, bárjuk, boltjuk és még vágóhídjuk is volt.

Sokan a "magyar Csernobilként" emlegetik, a valaha több ezer embernek otthont adó helyet.

hirdetés

Az 1989-es kivonulás után maradtak még elhagyott tárgyak, de lassanként ezeknek is nyoma veszett. Helyüket átvette a természet, és az azóta arra járók is a falakon hagyták kéznyomukat. Hogy mi maradt a régi laktanya épületeiből, azt megnézheted cikkünkben:

A Lepence-völgyi strandon a fürdőzök az egyik legszebb panorámában gyönyörködhettek

Különleges képek készültek a múlt századunk egyik leghíresebb hazai strandjáról, a Visegrád mellett található Lepence-völgyi Lepencei Strandfürdőről. 1977-ben nyílt meg a hegyoldalban Magyarország egyik legkülönlegesebb strandja. Harminc éven át sokaknak nyújtott felejthetetlen élményt az a panoráma, ami innen tárult a fürdőzők elé.

A 39 fokos termálvíz az egyik legmélyebb hazai termálkútból érkezett. Mára a medencék romosan, üresen állnak. Ahogy omladoznak a mosdók, a büfék és a gépház is. A betonívek is kopottak, a növények kezdik visszafoglalni a területet. Hogy mi lett a valaha kuriózumnak számító nagyon kedvelt strandból, azt megmutatjuk az alábbi cikkünkben:

Öt, még romos állapotában is szép, több száz éves várunk

Magyarországon rengeteg várat a történelem és az idő alaposan megtépázott és már csak egy-két nagyobb kőkupac emlékezteti az utókort arra, hogy valaha éltek ott. A romvárak mai állapotukban is szépek, érdekesek, érdemesek arra, hogy felkeressétek őket, mert a kövek mesélni fognak.

A 13. században épült Esseg-vár, melyből mára egy tornya és falmaradványok, valamint az alapfalak egy része maradt meg. 2003-ban tárták fel és restaurálták. Az Odorvárról keveset tudni, sem építésének ideje, sem körülményei nem ismertek, de írásos nyomok mégis őrzik a régvolt idők történéseit. Az impozáns középkori Szarvaskő várának romjai Döbröntén láthatók.

Fehérkő vára restaurált romjai a somogyi dombok között találhatók Kereki községben. A várnak viharos története volt, többször lerombolták, majd újjáépítették. Vélhetőleg a 11-12. században építették Kisnánai várát, melyhez egy legenda is fűződik: A helyiek szerint Móré László portyái során rengeteg kincset rabolt, melyeket a török támadás miatt a várban valahol elásott. Bizonyítékot máig nem találtak rá, de a monda még mindig él. Még több érdekességet cikkünkben olvashatsz:

Csónakázótó, egzotikus növényekkel teli park és egy gyönyörű kastély volt valaha

A romjaiban is csodálatos pósteleki kastély egyszerre lenyűgöző és hátborzongató. A neobarokk stílusú kastélyt Széchenyi Antalné Wenckheim Krisztina építtette az 1900-as évek elején, a körülötte elterülő kert kialakítása pedig az 1920-as évekig zajlott. A szabadkígyósi és a nagymágocsi Wenckheim-kastélyokból is hoztak ide növényeket, egzotikus ritkaságokat. Egykor csónakázó és kilátó is volt a kastélypark területén, és a korabeli források szerint negyvenezer rózsatő pompázott a parkban. Hogy mi lett szomorú sorsa, azt írásunkból megismerheted:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
wizzair.jpg

Megszünteti a Wizz Air a Budapest-Frankfurt járatot

Már csak kevesebb mint három hónapig utazhatunk a légitársaság gépeivel a német nagyvárosba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 07.


hirdetés

A Wizz Air Budapest–Frankfurt járata április 30-ától nem közlekedik - tájékoztatta a légitársaság az Indexet.

A légitársaság a jelenlegi piaci igényhez alakította hálózatát, és úgy döntött, hogy frankfurti kapacitását más útvonalakon fogja hasznosítani. A Budapest–Frankfurt járat ezért 2020. április 30-ától nem közlekedik. A foglalással rendelkező utasokat automatikusan, a lehető leghamarabb átfoglaljuk egy alternatív útvonalra

- írják.

A légitársaság elnézést kér az okozott kényelmetlenségért.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

10 ok, amiért Bécs a legélhetőbb város

A kultúra és a gasztronómia mellett komoly vonzerő a tisztaság, az „okos” megoldások, a sportolási és a közlekedési lehetőségek is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

A „legélhetőbb”, a „legokosabb” – csak néhány cím, amit az osztrák főváros rendszeresen kiérdemel. De vajon mitől lesz Bécs a világ legélhetőbb városa?

1. Környezetbarát tömegközlekedés, ami behálózza a várost. Öt metró- és huszonnyolc villamosvonal, valamint százhuszonkilenc buszjárat és éjszakai buszok gondoskodnak fáradhatatlanul az utasok kényelméről, fenntartható módon.

2. Hegyi forrásvíz mindenkinek. Persze ehhez hozzájárul, hogy a hegyek közelében van a főváros. Bécsben ezer nyilvánosan hozzáférhető ivókútból kóstolhatja meg bárki a hegyi patakok ízét.

3. Zöld, zöldebb, még zöldebb.

Aligha találunk olyan fővárost, ahol több fa, park, vagy erdő lenne. A közterek több mint felét zöldterületek teszik ki és a városhoz tartozik a Lobau is, ami Európa utolsó érintetlen mocsaras területe.

hirdetés

4. Sportos. Nincs nehéz dolga annak, aki Bécsben sportolni akar, az osztrák ugyanis hagyományosan aktív nemzet. Legyen az hegyi túra vagy biciklizés a Bécsi erdőben, futás a Duna mentén vagy korcsolyázás a Jégálomban, itt mindenki megtalálja a kedvére valót.

5. Uborkafőváros. Bécsben virágzik a mezőgazdaság, nagyon sok a kert, a szőlő. Így rengeteg a finom zöldség és gyümölcs, a jó bor, a magvak. Jó hír az uborka kedvelőinek: a főváros előkelő helyet foglal el az uborkatermesztésben, magasan megelőzve ezzel a többi osztrák tartományt.

6. Michelin-csillagos konyha. Habár elsőre valószínűleg a bécsi szelet és a Sacher-torta jut eszünkbe, Bécs ennél sokkal többet kínál. A kulináris élvezetek szerelmesei rengeteg jobbnál jobb étterem és bár közül választhatnak.

7. Narancssárgába bújtatott hősök. Csak a tiszta város boldog város, ezért a bécsi köztisztaságiak, az MA 48 éjjel-nappal dolgoznak a hulladék elszállításán - a megtett kilométereikből még a Hold-Föld távolság is kitelik.

8. Okos.

Húsz egyetemén közel kétszázezer diák tanul, nagy részük külföldi. Ezzel Bécs a legnagyobb egyetemváros a német nyelvterületen.

9. Nemzetközi. Központi elhelyezkedése miatt számtalan nemzetközi szervezet és cég választja központjának Bécset. .

10. Művészet mindenütt. Bécsben száz múzeum, kétszázötven kortárs galéria, több mint tizenötezer koncert és számos fesztivál gondoskodik a szórakoztatásról.

Fotó: Bécs © Filmspektakel


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-6.jpg

3 gyönyörű, romantikus épület, amit a szerelem ihletett

Bory Jenő saját maga építette évtizedeken át a különleges várat, Magyar Ede tragikus szerelmére emlékeztet az általa tervezett ház, Vigyázó Sándor pedig beteg feleségének akart egy gyógyító helyet létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

A magyar építészet története is tele van romantikus vagy tragikus szálakkal. A tervezők, az építtetők között is akadtak olyanok, akik szerelmüknek szerettek volna valami különlegeset alkotni. Ezek a házak, kastélyok, várak éppen ezért még egyedibbek, még inkább tele vannak érzelemmel, a szeretett nő iránti rajongás minden díszítésben, minden aprólékosan kidolgozott részletben felfedezhető. Talán ezért is annyira megindítóak, annyira népszerűek még ma is. Ilyen a „magyar Gaudi” áltak tervezett házak, vagy a „magyar Taj Mahal”.

A szecesszió hazai mestere, Magyar Ede tragikus szerelmének emlékét őrzi ma is egy szegedi épület

A magyar szecessziós építészet egyik legismertebb alakja Magyar Ede, az ő nevéhez fűződik Szeged mediterrán jellegű arculatának építészeti kialakítása is.

A különleges tehetségű Magyar a szakmájában igen sikeres volt, ám a magánéletében nem volt szerencsés. Nagyon fiatalon, 35 évesen egy szerelmi bánat miatt öngyilkos lett.

Életének nagy tragédiája lett, amikor a Jósika utca 14. számú épület tervezésével bízták meg. A tervek egyeztetése közben szeretett bele a megrendelő feleségébe. A terveket nagy gonddal készítette, de a házat végül saját költségén fejezte be. Anyagi gondjai lettek és a csőd szélére került. Megpróbált új életet kezdeni, de felesége nem volt hajlandó elválni tőle. Ezért teljes kétségbeesésében 1912. május 5-én ebben házban vetett véget életének, agyonlőtte magát.

hirdetés

A Reök-palotában levő irodájában, az asztalára rajzszögezett papíron hagyta utolsó üzenetét: „Senkit se okoljanak halálomért.” Több általa megálmodott és megtervezett épület csak halála után készült el. A magyar szecessziós építészet kiemelkedő alakja volt, sokan csak a „magyar Gaudinak” hívták. A megrázó sorsú építész életéről és fantasztikus épületeiről bővebben cikkünkben olvashatsz:

A székesfehérvári „magyar Taj Mahalt” Bory Jenő élete végéig építette imádott feleségének

A Bory-vár sok szempontból különleges hely. Ihletője a szerelem, a társ iránti rajongás volt. Bory Jenő negyven éven át készítette Székesfehérváron a maga által tervezett és részben két kezével épített várat.

Az épület a maga és imádott felesége közös művészi álmainak, a munka- és a hitvesi szeretetnek állít emléket.

Ráadásul azok közé a ritka művészek közé tartozik, aki már életében felépíthette saját emlékművét, múzeumát. Ez egy valóban romantikus hely, minden szeglet, fülke, de még a fal is rejt izgalmas, nézegetésre érdemes apró részletet. Itt tényleg minden azt sugallja, hogy aki ezt megálmodta, nagy-nagy szeretettel rakta össze kőről-kőre a falakat, készítette el a szobrokat, és gondolta végig a látványokat.

Az épület főbejáratánál - természetesen kőből kirakva - egy felirat fogad: A kövek beszélnek. És valóban, aki elég figyelmes, meghallhatja e vár megálmodójának, megépítőjének történetét. A gyönyörű várról és a szobrász nagy szerelméről még többet megtudhatsz írásunkból:

Vigyázó Sándor felesége iránti rajongásának köszönhető a vácrátóti különleges birtok

Az ország leggazdagabb botanikus kertjének története tele van kalanddal és sokszor bizony szomorú történettel.

A kertet egy jómódú, hazáját szerető és hitvesét imádó grófnak köszönhetjük.

Vigyázó Sándort ugyanis felesége, Podmaniczky Zsuzsanna betegsége vette rá arra, hogy a kertet megvegye és átalakítsa. A 26 éves Zsuzsanna és a 39 éves Sándor 1864-ben találkozott. Ekkor már mindketten túl voltak egy rossz házasságon, és új életet szerettek volna kezdeni. A találkozást hosszas levelezés, sikeres válás és hat évnyi várakozás követte, mire végre összeházasodhattak. Három gyermekük született, de az asszonyt az első házassága, majd a válás körüli huzavona nagyon megviselte. Az idegileg gyengélkedő nőnek nyugalomra volt szüksége, így férje 1871-ben úgy döntött, hogy a vácrátóti birtokot megveszi és átalakítja, hogy a családjának csendes, békés otthont teremtsen.

A kert egyben növénygyűjtemény is volt, amely aztán a mai botanikus kert alapját is adta. A kert sorsáról Vigyázó Sándor a végrendeletében úgy rendelkezett, hogy ha fiú utód nélkül halna el, akkor az egész vagyon a Magyar Tudományos Akadémiára maradjon. A megrendítő családi történetről cikkünkben olvashatsz:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!