hirdetés
CSP_3545-scaled.jpg

Tibi Atya felhúzott egy templomot a város közepén – megnéztük a Humbák Borkápolnát

A kezdetben még csak a mémjeiről ismert kitalált papnak több kocsmája, sőt fesztiválja is volt már. Most viszont megnyílt a hely, ami otthonra találásként is értelmezhető.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. június 14.


hirdetés

-Kérsz egy kevertet?

-Végül is miért ne?

-Csak vicceltem, valami normálisra gondoltam amúgy.

-Ja.. Okés.

A fenti párbeszéd köztem és Máté - a Tibi Atya brand egyik megalkotója - között esett meg a Borkápolna nyitóestjén, és így utólag olvasva talán az egész hely lelke benne van ebben a négy sorban.

hirdetés

Szerda 19:00. A Körút-Wesselényi sarok már a péntek jeleit mutatja. Most, hogy kiszabadulhattak a népek, a kispéntek kitolódni látszik szerdáig. A körúti kocsmák teraszai szokásosan tele vannak, de az évek óta zárva tartó Limit előtt furcsa anomáliát lehet felfedezni: valami orgonazene ordít az utcára. Az elhaladó fiatalok közül sokan megtorpanva felkiáltanak, hogy: “mi a f*sz?”

A kolosszális antréhoz két Tibi Atya szobor is asszisztál, amiket elnézve már biztos tudni akarod, mi a jó élet folyik bent, bár némi sejtésed van már róla: szesz. Belépve nem a szokásos körúti kocsma belső fogad, méghozzá annyira nem, hogy az ember ijedtében hátra is néz, nem egy dimenziókapu tréfálta-e meg ismét, de a 4-6-os ismerős látványa visszaránt a megnyugtató maszkos-dizájneres körúti valóságba.

Az ajtó után egy valóságos hall fogad, ami elsőre egy vadászház nappalija is lehetne, de trófeák helyett egy irgalmatlan nagy “Dicsértessék” felirat és Tibi Atyás freskók fogadnak.

Az igazi show csak akkor kezdődik, amikor belépünk a szemközti helyiségbe, ami konkrétan egy templom képét tárja elénk. Két oldalon a padok, mint a két hajó, és az első két eleme valóban az “oltár” vagyis a pult felé néz, így akár lehet ordítozni onnan a pultossal, ha már legalább 10 másodperce kikértük az italunkat, de az még mindig nincs bennünk.

Találunk itt egy gyóntatófülkét is, amibe bele se merek gondolni, mi célt szolgálhat jelen esetben. Akaratlanul is feltűnt, hogy gondosan ügyeltek arra a srácok, hogy egyetlen feszület se legyen az ivóban, sőt, még a falon csüngő Jagermeister logókról is eltávolították azokat.  

Az emeletre egy stílusos nyekergő sötétbarna lépcsőn jutunk fel, ahol egy újabb “oltár” várja az arra szomjazót. Itt már szeparáltabban lehet helyet foglalni is, és a direkt lelakottá festett falak már arra engednek következtetni, hogy egy újabb tematika felé haladunk: a Tátika borozó felé.

A legendás fiktív kocsma a Tibi Atya univerzum központi helye, ami végre fizikai testet is öltött, és pont úgy néz ki, mint bármelyik Ibolya Presszó 30 évvel ezelőtt, egy különteremben kapott helyett. Itt találjuk az esszenciális oldalhamutartós csocsóasztalt, és azt a zenegépet, amit úgy sem mersz kihúzni, ha Jimmy szólna belőle. A felette lógó TNT platinalemez plakett pedig meg is erősít benne, hogy márpedig gyakran fog szólni Jimmy belőle. 

A pince felé haladva szomorodnak a fények, és szinte lehúznak egy cigivel a falak: a pokol felé közeledünk. A falon lévő 14. századi mémek a tudtodra adják, hogy ha a szörny gyomrában iszol, osztozol annak savában. A későbbiekben a hét fő bűnre asszociáló különterem elsősorban bérelhető lesz, és a lent lévő hűtő arról is gondoskodik, hogy max. a WC-ig kelljen kódorogni. 

Már jó pár év eltelt azóta, hogy az első Tibi Atyához köthető kocsma megjelent Budapesten, de istenigazából a falon megjelenített vicces kiírásokon túl nem tett le többet a rizlingtől ragacsos asztalra. A Borkápolna viszont egy óriási gag, egy falakkal rajzolt mém, a brand egész eddigi munkásságának állított szeszgőzös emlékműve, ahol nem feltétlenül csak egy agyatlan vedelés emlékeit temethetjük el, hanem minőségien trash pillanatokat élhetünk át a Körút egyetlen nem lelketlen kocsmájában.       


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
CSP_5991.jpg

Csernus Imre egri kávézója rendesen meglepett minket - a Depressoban jártunk

Kávézó? Étterem? Koktélbár? Vagy minden IS? A Depresso zavarba hozott minket.
Fotó: Csákvári Péter Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

Ha Noszvaj fele jár az ember, a Csendülő kihagyhatatlan! - mondták nekünk, amikor még csak a környékre készültünk. Mi mégis kihagytuk, de helyette mindenképpen szerettünk volna valami Csernus-féle izgalmat, így Egerben betértünk a Depressoba.

"Jó turistaként" csak annyit tudtam a helyről, hogy Csernus meg kávé. Majd iszok egy feketét, és ha lesz még reggeli 11 körül, talán egy friss sütemény is lecsúszik majd.

Aztán rákerestem az oldalra a neten, és az étlap/itallap rendesen meglepett:

Van kávé és van reggeli, de van melegkonyha és külön koktéllap is. És elég izgalmasak az ételek, na meg az italok is... Pardon? Ez mi?

Amikor egy hely egyszerre akar MINDEN IS lenni, az nem szokott jól elsülni... de most már látni akartam a saját szememmel!

hirdetés

M. Fülöp Gergővel, az üzletvezetővel ültem le végül, aki gyorsan tisztába is tette a viszonyokat.

Imrével még 2014-ben, az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon dolgoztak együtt, innen a jó viszony. A Depresso akkor még csak egy kávémárkaként tűnt fel, de már a Csendülővel egy időben megszületett a gondolat, hogy legyen egy hely Egerben, ami ezt a nevet viszi tovább, és ahova nem csak egy presszóra lesz érdemes beugrani.

A Depresso megnyitott, majd túlélt egy költözést is, és 2017 őszétől van a jelenlegi helyén, Gergő irányítása alatt. Imrével szorosan együttműködnek, de megvan a bizalom, így a napi teendőkbe a doktor nem szól bele.

Mielőtt rátérnénk az ételekre, a design is ér egy misét. Bódi Eszter (The Style Police) munkája az igencsak megnyerő belső tér. És szerencsére nem csak szép, hanem kényelmes is, ezért ha feléjük jártok, mindenképpen érdemes a terasznál beljebb merészkedni.

És akkor vessük bele magunkat az élvezetekben: Reggeli!

A Depresso sokáig csak a kávéjáról és az egész napos reggelijéről volt híres, de jelenleg is azon dolgoznak, hogy az emberek megismerjék a többi finomságukat is. Mondjuk ilyen kávé és ilyen reggeli mellett nehéz másra fókuszálni.

Külön nem térnék ki a saját pörkölésű kávéjukra, mert ez tényleg az ismertebb alap, de azt megemlíteném, hogy elvetemültebb kreációk is vannak náluk. Isteni tejeskávékat kóstoltunk például, és az étkezés végén még egy chai lattéval tettünk pontot az i-re.

A reggelik között vannak péksütemények és rántották is, de mi inkább a legkülönlegesebb verzióra csaptunk le, aminek elég csak a nevét leírni, máris teljesen extázisba jön az ember:

Sült libamáj, szarvasgombás-aszaltszilvás túrókrém és cheddar ropogós bagelben!

Igen, pontosan olyan! Én ennél izgalmasabb és ízletesebb reggeli fogást/szendvicset még nem kóstoltam. Nagy szerencse, hogy a Depresso nem Pesten van...

Mégsem álltunk meg itt. Jöhetett az melegételes vonal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
IMG_4458-másolat-1.jpg

Elkészítettük az IKEA-s húsgolyót – ért néhány meglepetés

De vajon mennyire hasonlít az eredeti húsgolyóra a nemrég napvilágot látott recept...?
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 30.


hirdetés

Pár napja bombaként robbant a hír, hogy az ikeás húsgolyó receptje kikerült az internetre.

A britek álmodtak meg egy „összeszerelési útmutatót”, ami érdekes módon eltér egy másik, az IKEA oldalán található recepttől. (Ezt a verziót ezen a linken (pdf) lehet elérni.)

Kis utánajárás után kiderült, hogy

egyik sem az eredeti recept, inkább csak egy ajánlás, ami könnyen beszerezhető alapanyagokból teszi lehetővé a húsgombóc hasonmásának elkészítését.

De vajon mekkora a hasonlóság? Érdemes bajlódni vele? Elkészítettük mi is!

hirdetés

Így fest a brit részleg összeszerelési útmutatója:

Hozzávalók:

a húsgolyóhoz:

- 500 g marhahús darált

- 250 g disznóhús darált

- 1 vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 100 g zsemlemorzsa

- 1 tojás

- 5 ek tej

- só

- bors

a mártáshoz:

- 40 g vaj

- 40 g liszt

- 150 ml zöldség alaplé

- 150 ml marha alaplé

- 150 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

- 2 tk szójaszósz

- 1 tk dijoni mustár

(A szósz összetevőinél szerepel még a "dash of oil", de szerintem az olaj inkább a gombócok megsütéséhez kell. )

Itt vannak az alapanyagok amikből én dolgoztam. Egy kicsivel kevesebb marhahúsom volt, így több disznót használtam. Zöldségalaplevet sem tudtam beszerezni, így dupla adag marhát használtam, de a többi dolog nagyjából stimmelt.

(A liszt lemaradt a képről.)

Lapozz az elkészítésért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_2349.jpg

„Én a strandra is enni járok!” - vacsora Budapest tengerpartján, a Lupán

Ha különleges vízparti vacsorára vágytok, nem kell messzire utaznotok. Elég, ha beneveztek a Costes Beach Club esti menüjére.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Ez a nyár egy kicsit más lesz, mint a többi. Ha utazunk is külföldre, kevesebbet és óvatosabban, így a hőn áhított tengerpart elég kérdőjeles program jelenleg. De szerencsére itt van nekünk Budapest közvetlen szomszédságában a Lupa, ami a fehér homokkal és a türkiz színű vízzel elég jól hozza a karibi hangulatot.

Ha a Lupa nevét hallom, nekem a szép, kék baldachinos ágyak ugranak be, meg egy jó koktél. Tudom, hogy a legtöbben a strandolást élvezik a tóparton, de számomra mindig kedvesebb elfoglaltság volt a partmenti láblógatás. Higgyétek el, strandra nem csak fürdeni jár az ember, és mivel ez a nyár nem ígérkezik túl forrónak, érdemes rápróbálni a többi programlehetőségre is.

A pünkösdi hétvégén, szombaton, vasárnap és hétfőn például ingyenes a belépés a Lupa Beach-re, és mivel 20 szabadtéri étterem és büfé várja az ide látogatókat, logikusnak tűnik, hogy az ember ebédelni vagy akár vacsorázni érkezzen.

Arról, hogy a Lupa Beach idén milyen szolgáltatásokkal várja a fürdeni, játszani, sportolni és pihenni vágyókat, ebben a cikkben olvashattok bővebben:

hirdetés

A Lupa Beachen egyszerre vannak jelen a tipikus strandételek és a különlegesebb, éttermi fogások. A kávézótól a koktélbárokon át, a Divinobeach bárjáig elég széles a paletta.

Mi egy héttel ezelőtt a Lupa Beach legjobb éttermét, a Costes Beach Clubot teszteltük, és annyit előre elárulhatok, hogy nehezen hagytuk el a teraszt.

Aperollal indítottunk, ami pálmafák alatt szürcsölve azonnal kicsit tengerpartra hajazó élmény. Alkohol fronton aztán a koktélok irányába mozdultunk el, ami a lehető legjobb döntés volt. A hely signature koktéljai nagyon izgalmasak és dekoratívak. Az egyik különlegesség konkrétan olyan, mintha a konyakmeggyet akarták volna kicsit fanyarabban és fiatalosabban egy pohárba zárni.

Az ételekkel kapcsolatban nagyon izgatottak voltunk. Miguel Rocha Vieira, a Costes csoport executive chéfje egy fine-dininghez szokott, extrém fantáziával és teherbírással megáldott gasztrolegenda. Nehéz elképzelni azt, hogy elénk rak egy szelet rántott húst, hiába vagyunk egy tóparti étteremben, ami valamennyire a strandról betérők igényeihez is kell hogy igazodjon.

Jó döntés volt az étterem részéről, hogy a 2020-as szezonra készültek nappali és esti étlappal is. A nappali étlapon van hamburger és spagetti is, minden, ami a strandoláshoz csúszik. Az esti menü viszont sokkal különlegesebb, így ha az étterem erősségére vagytok kíváncsiak, én vita nélkül ezt ajánlom.

A fogásokat olvasva még nem tudtuk, hogy pontosan mire számítsunk, de az előételek közül mindketten a füstölt pisztrángot választottuk, meleg burgonyasalátával, tormával, lilahagymával és metélőhagymával.

Nem tudom, hogy a másik két előétel milyen volt, de ha újra választhatnék, ugyanezt választanám. A tökéletes ízű és méretű fogás volt ez. A tálalás is gyönyörű, de mégse sok. Nem több, mint amit egy ilyen hely elbír.

És ez a megállapítás aztán igaz lett a többi ételre is. Nem voltak feleslegesen túlbonyolított tálak, és pont így volt minden, de tényleg minden étel amit ettünk TÖKÉLETES.

Füstölt pisztráng, meleg burgonyasaláta és torma

A leglátványosabb fogás az én főételem volt: tengeri durbincs sókéregben, zöldbab, újburgonya, krémes spenót. A halra sült kérget egy felszolgáló bontotta le az asztalunknál, és ki is filézte a halat. Ez egyfelől figyelmes, másfelől látványos mutatvány. És az utána következő ízekben sem kellett csalódni.

Tengeri durbincs sókéregben
Zöldbab, új burgonya, krémes spenót
Párolt marhaoldalas, szívsaláta
Nyárias paradicsomsaláta, gazpacho

A főételeket kifejezetten kiadós adagnak mondanám, így ha valaki desszertet is kér, szépen el fog telni az este végére.

És desszertet kérni muszáj!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_DSC_1767.jpg

Így készül a tökéletes piskótatekercs

Ha követed az utasításokat, neked is sikerülni fog!
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. május 06.


hirdetés

A karantén alatt nagyot mentek a kenyeres képek, bejegyzések és cikkek. Csak az nem tanult meg kovászt nevelni, aki nem akart. Sőt, lehet hogy időközben már az is megtanult véletlenül...

Ha azonban a sütemények világa felé fordulunk, egy élet is kevés minden technika elsajátításához. Szóval vágjatok bele a sütisütésbe, amíg lehet!

Többször olvastam már kommentekben, hogy a piskóta nagy mumus. Pedig a piskótát nem lehet kihagyni. Azt meg kell tanulni, ha az ember sütni akar!

A neten található receptek általában csak nagy vonalakban írják le, hogy mi a teendő, sokaknak ezért nincs sikerélményük vele. Vannak bizonyos praktikák, amiket jó tudni hozzá, és én el is árulom most nektek a legfontosabbakat.

Ha lúd, legyen kövér! Kezdjük egyből a piskótatekerccsel!

hirdetés

Hozzávalók:

(2 főre)

4 tojás

5 ek porcukor

3 ek liszt

1 ek keményítő

1 csipet só

 

Én finomlisztet használtam, de lehet akár gesztenyeliszt is, ha gluténmentes piskótát sütnétek!

Az adagokat szabadon lehet növelni, de én úgy gondolom, hogy a 4 tojás a minimum, az alatt nem érdemes nekiállni a piskótatekercsnek. Ez a mennyiség 2 főnek, 2-4 nassolásra is elég. És napokig jól eltartható.

A lisztet, a cukrot és a keményítőt felesleges pontosan kimérni. Egy jó evőkanállal dobj bele mindegyikből. Ha nagyjából hasonló adagokat sikerül kanalazni, nem fogod elrontani.

 

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük egy csipet sóval keményre. (Akkor jó, ha nem folyik, hanem tényleg kemény hab).

A sárgáját keverjük habosra a cukorral. A cukros sárgájába mehet bele a liszt és a keményítő, és ezekkel együtt is keverjük simára az egészet, majd kis adagokban, óvatosan forgassuk bele a fehérjét is.

Sütőpapírral kibélelt, téglalap alakú tepsibe terítsük el a masszát egyenletesen, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig.

Fontos, hogy a sütő legyen előmelegítve mielőtt betesszük a tésztát! És fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját az első 10-12 percben, nehogy összeessen. Sütőnként változhat, hogy 15 vagy 20 perc kell-e neki. Ne hagyjuk magára a piskótát. Nézegetni kell a sütő ajtaján  keresztül, majd ha kicsit már barnul a teteje, kivéve kell ellenőrizni, hogy jó-e.

Ha tűpróba után késznek ítéljük, úgy hűtsük ki, hogy hagyjuk benn a kikapcsolt sütőben a tepsit, és nyissuk résnyire az ajtaját. Ez barmi fontos lépés! Ha azonnal kikapjuk és a szobában sokkal hidegebb, simán összeeshet a szép magasra sült tészta. Szóval nyitott sütőajtónál adjunk neki egy jó 10 perc időt.

Aztán most lehet gyorsan dolgozni, hogy fel tudjuk tekerni szépen.

Válasszuk le a sütőpapírt a piskóta aljáról, majd a még langyos piskótát sodrófával kicsit lapítsuk ki, így könnyebb lesz betölteni és feltekerni.

Kenjük meg lekvárral, de ne túl vastagon! Érdemes arra is figyelni, hogy szép, egynemű lekvárt kenjünk rá. Ha nem baracklekvárunk van, hanem mondjuk meggy, érdemes lehet leturmixolni a kenés előtt.

A rövidebb oldalától kezdjük a tekerést, így szép nagy szeleteket lehet majd vágni a tekercsből. Tekerjük jó szorosan, de a lekvárt azért ne nyomjuk ki belőle (ha sokat kentünk bele, a felesleg egy kicsit kifolyhat, az nem hiba).

A kész tekercset alufóliában, sütőpapírban vagy konyharuhában hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy jól megmaradjon az alakja.

És egy kicsit ferdén szeleteljük majd, hogy nagyobbak legyenek a szeletek.

Ugye milyen szép? És nem is volt nehéz!

hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!