Theresa May szerint akár el is maradhat a Brexit
A jelenlegi parlamenti erőviszonyok miatt valószínűtlennek tűnik az egyezmény elfogadása.
MTI, Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. december 06.


A brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének, Brexitne a feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodás parlamenti elfogadásán kívül csak két lehetőség van: az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, vagy "egyáltalán nem lesz Brexit".

A londoni alsóház a tervek szerint jövő kedden szavaz a megállapodásról, de a jelenlegi erőviszonyok alapján valószínűtlennek tűnik az egyezmény elfogadása.

Theresa May a BBC brit közszolgálati rádió csütörtöki hírműsorában nem reagált érdemben arra az információra, amely szerint kabinetbeli kollégái a szavazás elhalasztására próbálják rávenni. At mondta, hogy sokszor hallja a parlamenti vitában, hogy a megállapodás nélküli Brexitet mindenképpen el kell kerülni, ennek azonban az egyetlen módja az EU-val elért egyezmény elfogadása.

A The Times konzervatív brit napilap szerint mindenekelőtt Gavin Williamson védelmi miniszter szeretné rábeszélni a miniszterelnököt arra, hogy halasszák el a Brexit-megállapodásról szóló alsóházi szavazást mert olyan vereséget szenvedhetnek el, amibe a kormány is belebukhat. A lap forrásai szerint Sajid Javid belügyminiszter és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter - a belügyi tárca előző vezetője - szintén hasonló állásponton van. Ők a The Times szerint azt javasolják, hogy Theresa May hétfő estig folytassa meggyőzési kampányát, de ha akkor is úgy tűnik, hogy a másnap estére tervezett szavazáson az alsóház hetven főnél nagyobb többséggel készül leszavazni a Brexit-megállapodást, fújja le a parlamenti voksolást.

A The Times forrásai szerint a jelenlegi helyzet alapján az alsóház akár 100 fős vagy még nagyobb többséggel is elvetheti a Brexit-megállapodást.

Theresa May a BBC műsorában nem válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e "B terv" arra az esetre, ha leszavazzák a megállapodást, csak

megismételte azt az álláspontját hogy az EU-val elért egyezmény elfogadásának vagy a megállapodás nélküli kilépés lehet az alternatívája, vagy az, hogy "egyáltalán nem lesz Brexit".

Az EU felajánlhatja Theresa Maynek a Brexit elhalasztását, ha a parlament alsóháza elutasítja a megállapodást – állítja a The Telegraph. Ezt már a voksolás után két nappal kezdődő brüsszeli EU-csúcson is megtehetik. May számára kudarc lenne a halsztás, a Telegraph ezért nem tartja kizártnak, hogy a kormányfő lemond és egy másik politikus alakít kormányt, és tárgyalja újra a Brexitet.

A Brexit-megállapodás legvitatottabb eleme egyébként az ír-északír határ ellenőrzése. Az Európai Unióval kötendő megállapodás szerint "úgy kerülnék el a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán, hogy egységes vámügyi szabályozás léphetne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, abban az esetben, ha a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig nem jönne létre az EU-val olyan átfogó kereskedelmi megállapodás, amely önmagában feleslegessé tenné a határellenőrzés visszaállítását."


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x