hirdetés
Teszteltük a budapesti BrewDog sörözőt – a punk kutyák már az Ankerben vannak
Vörös neonok, igazi underground kocsmahangulat és a 25 csillogó sörcsap – elmondjuk, mire számíthatsz!
Csákvári Péter - szmo.hu
2018. november 16.


hirdetés

Péntek este az Anker közben ki fog nyitni egy skót sörgyár sokadik üzlete egy kultikus magyar bár helyén, a budapesti éjszaka egyik legmeghatározóbb lokációjában. Ez így borzasztóan szomorúan hangzik leírva, mégis, aki hallotta a hírt, hogy Brew Dog söröző nyílik Magyarországon, az már fejben ott lefetyeli a több tucat csapolt sör egyikét, és már el is felejtette a leginkább külföldieket (az utóbbi időben botrányosan ) kiszolgáló Anker klubbot.

És miért igyunk rohadt drága skót söröket, amikor rogyásig vagyunk kiváló magyar kézműves sörökkel? Tiszteletből és élvezetből, ugyanis a Brew Dog volt első "kézműves" sörmanufaktúra, aki megmutatta, hogy nem csak a multik haraphatnak nagyot.

2007 - 11 évvel ezelőtt pattant ki James Watt és Martin Dickie fejéből Aberdeenben, hogy súlyos banki hitelekkel és mindent kockára téve megalkossák a saját sörfőzdéjüket. Ők ketten és a kutyájuk eleinte vásárokon árulták a söreiket, de egy évet sem kellett várniuk, hogy berobbanjanak.

2008-ban megalkották a Tokyot, az Egyesült Királyság akkor legerősebb sörét, ami akkora média visszhangot kapott, hogy 2009-re már 24 alkalmazottal, és 1300 részvényessel dübörgött a főzde.

A fiúk folytatták a kedélyek borzolását és megalkották a világ legerősebb sörét is a Nuclear Penguin-t, ami 32% alkoholt tartalmazott.

Mindeközben a Punk IPA-juk egész Skandinávia legnépszerűbb IPA-ja lett, és ekkor született meg a punk sörfőzés fogalma, ami örökre össze is fonódott a Brew Doggal. Alig egy év sem telt el, mire újra az újságok címlapján landoltak, méghozzá K.O.-val: kiadták újra a legerősebb sört a világon, ezúttal 55%(!!!)-al, és felöltöztetett, kitömött állatokba csomagolva(!!!). Mindössze 12 üvegnyi(állatnyi) készült belőle és potom két-háromszázezrekbe kerültek, amivel így egyidőben volt a legerősebb, és a legdrágább sör is az End of History.

4 évvel az alapítás után már fel kellett húzniuk egy méretes és ultramodern gyárat is, hogy ki tudják elégíteni a keresletet a világ leggyorsabban terjeszkedő kézműves sörére. Durván ekkor ért el hozzánk is a sörfőzési láz, és jelentek meg az első magyar kézműves sörök a magyar bárokban is szélesebb körben.

A Brew Dog sikere egyben a kézműves sörök világsikere is volt. Megnyílt az első Brew Dog söröző, majd folyamatosan 4 másik a UK területén. Martin és James az őrült dolgaikkal azonban így sem állt le, 2012-ben készítettek egy tartálynyi sört az óceán fenekén, valamint megalkották a világ első szarvasfej sörcsapját, amit úgy érts, ahogy mondom. Mára 750 embert alkalmaznak, 55 bárjuk van világszerte és egyértelműen a világ legnépszerűbb "kézműves" (mindenki gyűlöli már ezt a szót, de nincs még jobb helyette) söre.

Én személyesen Berlinben találkoztam a márkával először az ott nyílt sörözőjükben.

Lenyűgözött a hangulata, az a fene nagy lazaság, punkság, ami az egész céget körüllengi.

Azonnal beleszerettem a Punk IPA-ba és a Dead Pony Club-ba. Ez volt az a hely, ahol még a sörgyűlölő barátnőm is talált magának való sört. A csapok végtelen hosszan lógtak a falon, és idő kellett végigolvasni mi van bennük. Sörmennyország. Konkrétan az egyik legmeghatározóbb berlini élményem volt.

Aztán egy napja azon kapom magam, hogy 39 fokos lázzal bár, de rohanok az Anker közbe, ahol a Brew Dog Budapest premier előtti nyitópartija készül. Ugyanaz a hangulat fogad, mint a berlini üzletben. Vörös neonok, igazi underground kocsma hangulat és a 25 csillogó sörcsap. A pult felett egy gigászi világító panel, amire kirakható betűkkel írták ki a legendás szortimentet. A mosdóban hajfixáló, borotvahab is van kirakva, ha netán valakire rájönne a szépítkezhetnék (vagy punkoskodhatnék?).

Kikérem az első Dead Pony Club egyikét az országban, de szomorúan tapasztalom, hogy nem érzek ízeket az influenza miatt. Mielőtt hagynám, hogy teljesen magával rántson a józanész, és távoznék pihenni, teszek egy próbát, hogy a Brew Dog Budapesten is olyan őrült-e, mint ahogy azt elvárjuk. Kérek egy sört influenzára. Az ajánlás egyértelmű: Jet Black Heart. Bingo. Nem csak hogy érzem az ízét, de még az illatát is: igazi keserű, éjsötét, kávés-csokis barna sör, ami átüt a legádázabb nyavalyán is.

Azt hiszem a Brew Dognak mindig minden helyzetre van egy jó söre. Az italok mellett egyébként hamisíthatatlan Brew Dogos fogások is elérhetőek,

amik nyilván sörkorcsolyaként vannak nyilvántartva. Ilyen a hotdogjuk, a burgerük és a csípős csirkeszárnyuk, semmi eget rengető, viszont tökéletes klasszikusok.

Az árak hát igen... A megszokott kézműves sörárak: 1200-1800 ft között. A megnyitón egyébként részt vett Iain Lindsay úr, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete és Graeme Hamilton a Brew Dogtól. A nagykövet úrról köztudott hogy imádja a jó whiskeyt, valamint hogy skót is, de azt is megtudtuk, hogy a Brew Dog az egyik kedvenc sörmanufaktúrája. Graeme pedig nem sokat húzta az időt, gyakorlatilag kijelentette, hogy nem beszélni kell, hanem inni, hiszen ez mégis csak egy Punk sörfőzde.

Aki kedvet kapott egy jó sörre, az látogasson el a hivatalosan pénteken nyitó bárba az Anker köz-ben, és ha az első 100 érkezőben vagy, egy tombolán vehetsz részt, aminek tétje EGY ÉV INGYEN SÖR!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Tel-Aviv a budapesti bulinegyed közepén: teszteltük az éttermet, ahol Izraelben érezheted magad
A TLV Eatery receptje nagyon egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal, és ütős izraeli koktélokkal.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 27.Ha az izraeli konyháról van szó, Budapest nem fukarkodik a témában. A belvárosban egymást érik a humuszbárok, de istenigazából itt meg is áll a történet, ugyanis a kisebb humuszosokon és falafeleseken kívül talán egy-két vérbeli izraeli vendéglátóegység létezik, de azok sem elsősorban éttermek, inkább italozós helyeknek nevezném őket.

Nyitott azonban idén a Dob utcában egy olyan izraeli étterem, ami nemcsak egy konyha, nemcsak egy szórakozóhely, hanem konkrétan Tel-Aviv.

 

A TLV Eatery receptje baromi egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal és ütős izraeli koktélokkal.

Az igazán fain dolog ebben pedig az, hogy bár utóbb tudomást szereztem ennek a szándékosságáról, én erre akkor eszméltem rá, amikor beléptem az ajtón, és egyből bevillantak a januári izraeli utunk emlékei.

Sötét miliő, hangos, de mégsem tolakodó technozene, és rengeteg tányér, bennük a fél étlappal. Izraelben kész áldás az éjszaka nyáron: végre nem olvaszt el a nap, a tikkadt szöcskenyáj-feelinget felváltja a lazulás, és az ember végre normálisan meg tud éhezni.

Az itt élők elbújnak árnyékos rejtekeiből, és szinte vágyakoznak arra, hogy több másikkal egy légtérbe zsúfolódjanak, és tökig tolják a technót. A TLV Eateryben minden stimmel, hogy ezt a hangulatot élhessük át.

Mivel gyakorlatilag egy mindent vagy semmit étlapból vállalhatunk magunkba ételeket, ha egy kiadós vacsora gondolata ül a fejünkben, mindenképpen a tálak irányába mozgolódjunk. A kétszemélyes hús- vagy vegatál egy kis körettel megtolva parádés vacsoraélmény lehet.

Ugyanakkor a gigászi grill adta lehetőségeket is érdemes beadni, steakfronton is erős a hely.

Én egy hústálat választottam társamul, amin gyakorlatilag az egész hely esszenciája felvonult. Csirkesaslik, argentín rib eye, báránykebab, egy jó adag humusz, édesköményes frizésaláta, és fattush saláta. Ehhez még egy jókora édesburgonyát is kértem, ami bár nem akar többnek látszani mint ami, mégis baromi jól esett. Rommá sütött, kívül ropogós, belül pedig már-már folyós burgonyát lapátolni epik élmény.

A grillkarfiol is hasonló adottságokkal bírt, ugyanazok a kérdések merültek fel bennem, mint az édesburival kapcsolatban: ez mindig is ilyen jó lehetett volna?

A hústál egyébként elképesztően izgalmas ízekkel van feltöltve, amiben minden halandó talál egy kedvencet, rangsorol, majd neveltetéstől és jellemfejlődéstől függően vagy felváltva kóstolgat, vagy betúrja a püspökfalatot, és kalandozik tovább a tálon úgy, hogy már tudja: semmi nem lesz olyan jó, mint az elején.

Alapvetően ez egy tök klassz élménnyel dúsítja az amúgy sem mindennapi gasztroélményt. A tálon lévő köretek közel-keleti fűszerezése, a menta örök jelenléte csak hatványozza az érzést, ráadásul fontos megjegyeznem, hogy ez a fajta gasztrokultúra a legegészségesebbekhez tartozik a világon, úgyhogy erősen javasolt kemény addikciót kialakítani.

Mivel a beszélgetést kicsit ordibálva lehet eszközölni – főleg ha a hely tele, és általában tele van – érdemes rámenni a koktélokra, hogy olajozottabban működjön a dolog.

Imádom ha egy helyen, úgy tudok nézni a koktéllapra, mint Rákosi a búzára, és azt a flesst, hogy akkor sem tudom, mi van bennük, ha le van írva.

"Aha, az nem tudom mi, ez gondolom az alkohol lehet? Tubi? Olyat mintha ittam volna...LICSI? Ez jó lesz!"

Pontosan ez teszi fel még az i-re a pontot, hogy teljesen elfelejtsük az unalmas vacsora gondolatát is. Valahogy a miliő minden eleme egy fülledt nyári zabálás felé püföl minket, és még le se kell izzadnunk.

Valószínűleg Tel-Avivban ez egy egyszerű, de nagyszerű hely lenne, de a Dob utcában még izgalmasabb hatást kelt, aminek ha belépsz az ajtaján, már pulzál is benned a nem oly távoli kelet annak minden ízével és technójával.

TLV Eatery

1074 Budapest, Dob utca 19.

H-V: 17:00-02:00


KÖVESS MINKET:hirdetés
A vidék első Sky Wellnesse is Sopronban van! - egy napra való programot gyűjtöttünk össze a városból
Sopronba nem csak a VOLT fesztivál miatt érdemes ellátogatni. Szívesen maradtunk volna akár egy hétre is.
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 09.Tavasz és Sopron. Remek párosítás. Az éledő természet kirándulni hív az erdőbe, miközben a belvárosi teraszok délutáni, lustálkodós kávézásért kiáltanak. Ha szeretitek a semmittevést, a wellnesst, és fontos, hogy az étterem is izgalmas fogásokat kínáljon, a Hotel Sopront jó szívvel ajánlhatjuk.

A pezsgőfürdő és a szauna náluk rendhagyó módon a legalsó szint helyett a harmadik emeletre került, így olyan panorámát kaptok fürdőzés közben, hogy garantálom, nem sok kedvetek lesz kikecmeregni a jakuzziból...

Azért a jó soproni borokat csak meg kell kóstolni egy finom ebéd vagy vacsora mellett.

Tapasztalataim szerint elég változó, hogy egy hotelnek milyen éttermet sikerül üzemeltetnie, de a Hotel Sopronéba nem csak a kontinentális reggeli miatt érdemes benézni.

Az új tavaszi étlap nagyon friss, nagyon izgalmas. Gyakorlatilag nem találtunk benne hibát.

Sok helyi alapanyaggal dolgoznak, és ízletes, bőséges adagokat kínálnak. A tálalás pedig magáért beszél: ezekre a színekre van szükségünk így tavasszal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Brutális oldalast kóstoltunk a Hard Rock Caféban
Világhírű művészek relikviái, és óriási adagok – ha amerikai hangulatra vágysz, a Vörösmarty téri hely erősen ajánlott!
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 01.Hard Rock Cafe neve valószínűleg sokaknak ismerősen cseng, de vajon mindenki tisztában van azzal is, hogy milyen gigantikus és ízletes ételeket lehet itt kóstolni?

Mi oldalast, csirkeszárnyat és fajitát is kóstoltunk, és a desszertnél már az életünkért könyörögtünk...


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Húsevőként is degeszre ettük magunkat a Vegan Gardenben
A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakult.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. május 01.Ha megszakadok sem értem, hogy mi a bajuk a húsevőknek a vegánokkal (fordítva még talán...). Nyilván nem lehet és nem is kell senkit kényszeríteni, hogy mit egyen vagy mit ne egyen, de a lehetőségek gyarapodásának csak örülni kell.

Tegyük fel, hogy van némi eszed, és érted, hogy nem tesz jót se a földnek, se neked, ha megállás nélkül húst zabálsz. Tegyük fel, hogy azért néha beiktatsz egy-egy napot, amikor nem tömöd a parizert. Vagy tegyük fel, hogy elsétálsz egy kert előtt, ahol helyes food truckok állnak, betérsz egy hambira, és nem játszod el, hogy a marhapogácsa nélkül már élvezni sem tudod az ízeket.

Tegyük fel... tedd meg! Ha másért nem, hát azért, mert izgalmas, új, más és finom. És ennyi akkor is bőven elég kell, hogy legyen, ha "tegyük fel", leszarod a bolygót.

A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakul. Páran kiköszöntek, de jöttek is helyettük kellemes újoncok. Lássuk, miből lehet választani a belvárosi vegánmekkában.

Vexicana

Ez az a hely, ami húsevőként is a legkönnyebben csúszik. Ha nem mondom, észre se veszed, hogy szejtán ragura van a marha kicserélve, csak tömöd a ízletes chimichangát és burritót. A sok fűszertől ismerősen hat a dolog, és a rizs, bab meg kukorica telít is rendesen.

És van egy szósz, egy titkos paprikás mártogatós, ami végképp megborított minket. Azt mindenképpen vadászd le, ha jót akarsz.

Facebook: Vexicana

Las Vegan's

Ha szereted a jó burgert, akkor ezt is imádni fogod! Szerintem pont mindegy, hogy miből van az a sajt, ha ilyen gyönyörűen nyúlik. És aki nekem azt próbálja beadni, hogy a gombás pogácsától nem esik szerelembe azonnal, az hazudik... vagy nem szereti a gombát... de akkor meg ott van a répás!

A köretek is emberesek és ízletesek. A fokhagymás mártogatós + édeskrumpli kombó egy komplett ebéd is lehet.

Facebook: Las Vegan's

Kristóf's Kitchen

Steiner Kristóf a magyar vegánok újkori JézusKrisztiusSzupersztárja! És higgyétek el, nem véletlen a rajongás. A Kristóf receptes könyveiben található fogások valóban működnek. És mivel világlátott ember, sok olyan ízt és hangulatot mutat, ami nekünk nem hétköznapi, de pont ettől érdekes.

A Vegán Gardenben az ő kicsikocsija a legmenőbb újdonság!

A gombás ragu kifogott rajtam, így esőben futva mentettem végül haza, mert bűn lett volna egy morzsát is kidobni belőle.

Facebook:

Kristóf's Kitchen

Kürtős Legenda

A kürtőskalácsot ismeritek, ugye? Megnyugtatlak titeket, a vegánosítás semmit nem változtatott az eredményen. Ráadásul itt színes, unikornisos kalácsot is lehet kérni. Szóval ha nem félsz a liszttől és a cukortól, boldog gyerekként majszolhatsz egy ilyen hungarikumot.

Facebook: Kürtős Legenda

Az anyaintézmény, a Rácskert alkalmas kávézós-limonádézós ücsörgésekre is, nem kell feltétlenül a félelmetes zöldségekből enni.

Lehet mindenmentes fagyit is majszolni (B’ nice), amivel a meleg, nyári napok élményét is teljessé tehetjük, és bulikompatibilis is a hely, hiszen például a sör is lehet vegán...

Vegan Garden

Dob utca 40.

Nyitva minden nap: 11:00-23:00


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x