Teszteltük a budapesti BrewDog sörözőt – a punk kutyák már az Ankerben vannak
Vörös neonok, igazi underground kocsmahangulat és a 25 csillogó sörcsap – elmondjuk, mire számíthatsz!
Csákvári Péter - szmo.hu
2018. november 16.


Péntek este az Anker közben ki fog nyitni egy skót sörgyár sokadik üzlete egy kultikus magyar bár helyén, a budapesti éjszaka egyik legmeghatározóbb lokációjában. Ez így borzasztóan szomorúan hangzik leírva, mégis, aki hallotta a hírt, hogy Brew Dog söröző nyílik Magyarországon, az már fejben ott lefetyeli a több tucat csapolt sör egyikét, és már el is felejtette a leginkább külföldieket (az utóbbi időben botrányosan ) kiszolgáló Anker klubbot.

És miért igyunk rohadt drága skót söröket, amikor rogyásig vagyunk kiváló magyar kézműves sörökkel? Tiszteletből és élvezetből, ugyanis a Brew Dog volt első "kézműves" sörmanufaktúra, aki megmutatta, hogy nem csak a multik haraphatnak nagyot.

2007 - 11 évvel ezelőtt pattant ki James Watt és Martin Dickie fejéből Aberdeenben, hogy súlyos banki hitelekkel és mindent kockára téve megalkossák a saját sörfőzdéjüket. Ők ketten és a kutyájuk eleinte vásárokon árulták a söreiket, de egy évet sem kellett várniuk, hogy berobbanjanak.

2008-ban megalkották a Tokyot, az Egyesült Királyság akkor legerősebb sörét, ami akkora média visszhangot kapott, hogy 2009-re már 24 alkalmazottal, és 1300 részvényessel dübörgött a főzde.

A fiúk folytatták a kedélyek borzolását és megalkották a világ legerősebb sörét is a Nuclear Penguin-t, ami 32% alkoholt tartalmazott.

Mindeközben a Punk IPA-juk egész Skandinávia legnépszerűbb IPA-ja lett, és ekkor született meg a punk sörfőzés fogalma, ami örökre össze is fonódott a Brew Doggal. Alig egy év sem telt el, mire újra az újságok címlapján landoltak, méghozzá K.O.-val: kiadták újra a legerősebb sört a világon, ezúttal 55%(!!!)-al, és felöltöztetett, kitömött állatokba csomagolva(!!!). Mindössze 12 üvegnyi(állatnyi) készült belőle és potom két-háromszázezrekbe kerültek, amivel így egyidőben volt a legerősebb, és a legdrágább sör is az End of History.

4 évvel az alapítás után már fel kellett húzniuk egy méretes és ultramodern gyárat is, hogy ki tudják elégíteni a keresletet a világ leggyorsabban terjeszkedő kézműves sörére. Durván ekkor ért el hozzánk is a sörfőzési láz, és jelentek meg az első magyar kézműves sörök a magyar bárokban is szélesebb körben.

A Brew Dog sikere egyben a kézműves sörök világsikere is volt. Megnyílt az első Brew Dog söröző, majd folyamatosan 4 másik a UK területén. Martin és James az őrült dolgaikkal azonban így sem állt le, 2012-ben készítettek egy tartálynyi sört az óceán fenekén, valamint megalkották a világ első szarvasfej sörcsapját, amit úgy érts, ahogy mondom. Mára 750 embert alkalmaznak, 55 bárjuk van világszerte és egyértelműen a világ legnépszerűbb "kézműves" (mindenki gyűlöli már ezt a szót, de nincs még jobb helyette) söre.

Én személyesen Berlinben találkoztam a márkával először az ott nyílt sörözőjükben.

Lenyűgözött a hangulata, az a fene nagy lazaság, punkság, ami az egész céget körüllengi.

Azonnal beleszerettem a Punk IPA-ba és a Dead Pony Club-ba. Ez volt az a hely, ahol még a sörgyűlölő barátnőm is talált magának való sört. A csapok végtelen hosszan lógtak a falon, és idő kellett végigolvasni mi van bennük. Sörmennyország. Konkrétan az egyik legmeghatározóbb berlini élményem volt.

Aztán egy napja azon kapom magam, hogy 39 fokos lázzal bár, de rohanok az Anker közbe, ahol a Brew Dog Budapest premier előtti nyitópartija készül. Ugyanaz a hangulat fogad, mint a berlini üzletben. Vörös neonok, igazi underground kocsma hangulat és a 25 csillogó sörcsap. A pult felett egy gigászi világító panel, amire kirakható betűkkel írták ki a legendás szortimentet. A mosdóban hajfixáló, borotvahab is van kirakva, ha netán valakire rájönne a szépítkezhetnék (vagy punkoskodhatnék?).

Kikérem az első Dead Pony Club egyikét az országban, de szomorúan tapasztalom, hogy nem érzek ízeket az influenza miatt. Mielőtt hagynám, hogy teljesen magával rántson a józanész, és távoznék pihenni, teszek egy próbát, hogy a Brew Dog Budapesten is olyan őrült-e, mint ahogy azt elvárjuk. Kérek egy sört influenzára. Az ajánlás egyértelmű: Jet Black Heart. Bingo. Nem csak hogy érzem az ízét, de még az illatát is: igazi keserű, éjsötét, kávés-csokis barna sör, ami átüt a legádázabb nyavalyán is.

Azt hiszem a Brew Dognak mindig minden helyzetre van egy jó söre. Az italok mellett egyébként hamisíthatatlan Brew Dogos fogások is elérhetőek,

amik nyilván sörkorcsolyaként vannak nyilvántartva. Ilyen a hotdogjuk, a burgerük és a csípős csirkeszárnyuk, semmi eget rengető, viszont tökéletes klasszikusok.

Az árak hát igen... A megszokott kézműves sörárak: 1200-1800 ft között. A megnyitón egyébként részt vett Iain Lindsay úr, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete és Graeme Hamilton a Brew Dogtól. A nagykövet úrról köztudott hogy imádja a jó whiskeyt, valamint hogy skót is, de azt is megtudtuk, hogy a Brew Dog az egyik kedvenc sörmanufaktúrája. Graeme pedig nem sokat húzta az időt, gyakorlatilag kijelentette, hogy nem beszélni kell, hanem inni, hiszen ez mégis csak egy Punk sörfőzde.

Aki kedvet kapott egy jó sörre, az látogasson el a hivatalosan pénteken nyitó bárba az Anker köz-ben, és ha az első 100 érkezőben vagy, egy tombolán vehetsz részt, aminek tétje EGY ÉV INGYEN SÖR!


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x