hirdetés
setalo-fa-kamu-hoax.jpg

Tényleg vannak Dél-Amerikában sétáló fák?

Rengetegen osztották meg a hírt, miszerint a Gyűrűk Urában látott entekhez hasonló fák léteznek Dél-Amerikában. De mi igaz ebből?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. január 05.


hirdetés

Egymás után számolnak be híroldalak és szórakoztató portálok egy "természeti csodáról". Azt írják, hogy Dél-Amerikában (Ecuadorban, illetve Costa Ricán), az őserdők mélyén olyan fákat találtak, amelyek képesek a helyváltoztatásra.

Van, ahol azt állítják, hogy ezek a Socratea exorrhiza pálmafaj példányai egy év alatt akár 20 méterrel is arrébb kúsznak. De akadt olyan forrás is, amely szerint, ha kedvezőtlenek a környezeti feltételek, hónapok alatt is odébbállhatnak.

setalofa1

setalofa3

"Az ecuadori Sumaco Rezervátumot gyakran mesebeli erdőként emlegetik, különleges élővilága miatt. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos sétáló pálmafákat, melyek akár 25 méter magasra is megnőnek, a világon egyedülálló természeti csodaként tartják számon a tudósok is" írja az Impress Magazin. "A sétáló fák szép lassan vándorolnak az erdőben, ahogy a gyökereik mindig újra nőnek a régi helyén."

A sétáló fákról szóló cikkeket rengetegen osztották meg külföldön és itthon is azzal a megjegyzéssel, hogy lám, valóban létezhetnek a Gyűrűk urában leírt entekhez hasonló élőlények. Aki eljut a dél-amerikai őserdőkbe, vagy olyan arborétumba, ahol található Socratea exorrhiza, az szívesen fényképezkedik vele.

setalo6

A csodálatos fákról szóló történet azonban így nem igaz. Úgy tűnik, hogy leginkább a turistának szóló legenda. Egy Sherry Seethaler nevű újságíró is említte a Socratea exorrhizát az egyik könyvében; azt írta, hogy horrorfilmek készítőjét is megihletnék a fény felé mozgó, új törzseket növesztő fák.

Gerardo Avalos biológus, a Costa Rica-i Atena Fenntartható Fejlődésért Centrum igazgatója lebbentette fel a fátylat a neten újra és újra terjedő misztikus történetről. "2005-ös tanulmányában minden legendát eloszlat a fával kapcsolatban: bár az Socratea exorrhiza valóban hullajt néhány törzsdarabot időnként, ennek ellenére egy helyben marad, és nem kúszik sem a fény felé, sem az őt fenyegető, kihulló fák elől. Legfeljebb a szél mozgathatja meg kissé – vagy egy-két favágó fejsze, a fajt ugyanis gyakran használják építkezésekhez" írta egy 2012-es cikkében a The Explorer World.

Ha érdekes volt a cikk, ajánld másoknak is!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-9.jpeg

Riasztást adtak ki, jégesővel, nagy széllel jön a vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint elsősorban a Dunántúl nyugati felét veszélyezteti zivatar csütörtökig.
MTI, fotók: Pexels - szmo.hu
2019. július 17.Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki, mivel a szerda esti óráktól nyugaton, majd csütörtök reggelig a Dunántúlon, elsősorban a nyugati felében helyenként kialakulhat zivatar. A figyelmeztetés szerint csütörtök éjfélig a Dunántúlon több alkalommal lehet valószínű zivatar. Kelet, északkelet felé haladva a zivatarok várható száma és erőssége csökken, északkeleten, a villámlás valószínűsége keleten a legalacsonyabb. Vas és Zala megyében első fokú figyelmeztetést adtak ki a villámlás, a széllökések és a jégeső miatt.

Szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar. Az északnyugati szelet napközben élénk, az ország középső harmadában szerdán olykor erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 30 fok között valószínű.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:hirdetés
hadhazy-logisztikai-kozpont-szerencs.jpg

447 millió forint EU-támogatást fizetett ki a kormány egy nem létező katonai beruházásra

A szerencsi logisztikai központ megvalósult projektként szerepel a nyilvántartásban, de csak papíron épült meg. Hadházy Ákos feljelentést tesz az ügyben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.A 24.hu írta meg, hogy 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fizetett ki a kormány egy speciális haditechnikai logisztikai és felújító központ létesítésére Szerencsen. Ebből azonban végül semmi sem lett, a kormányzati nyilvántartásban mégis megvalósult beruházásként szerepel.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejelentette, hogy feljelentést tesz, mivel vagy a központ tűnt el, vagy a majdnem félmilliárd forint európai uniós pályázati forrás.

A politikus el is ment a szóban forgó helyszínre, de ott elmondása szerint csak hatalmas gaz és néhány méhkaptár található.

A 24.hu cikke szerint a pénzt még 2014-ben nyerte el a Licet ’95 Ipari és Gazdasági Kft. nevű cég, akiknek eredetileg 960 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a 2,4 milliárd forintba kerülő logisztikai központhoz, de végül 2015 végéig 447 millió forintot fizettek ki az összegből.

A terkepter.nfu.hu oldalon az szerepel, a beruházást 2015. november 30-án befejezték. Hadházy megkereste a Pénzügyminisztériumot, hogy kiderítse, hová lett a logisztikai központ és az uniós pénz. Erre válaszul kiderült, hogy a tárca jelenleg is – tehát a projekt lezárása után négy évvel – ellenőrzést folytat a beruházás körül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
monszun-klima-migracio.png

120 millió éhező, hontalan menekült indulhat meg Európa felé a klímakatasztrófa sújtotta Dél-Ázsiából

A CNN elemzése szerint a helyzet drámai. Dél-Ázsia egyszerűen kiürül az embertelen időjárási viszonyok miatt, a menekülők a világ minden részébe mehetnek.
CNN - szmo.hu
2019. július 17.Több mint száz halott, több százezer kitelepített ember, hatmillió lakos még közvetlen veszélyben. Eddig ez a szomorú "mérlege" a Dél-Ázsiát elöntő árvíznek, amelyről mi is beszámoltunk. A legrosszabb helyzetben India van, de Nepál, Banglades és Pakisztán is küzd az áradásokkal.

Az időjárás ráadásul döbbenetes végletekkel készíti ki a kontinensnek azt a részét.

Indiában júniusig, tehát a monszun megérkezéséig elviselhetetlen forróság tombolt, hivatalosan 137-en haltak meg a hőségtől, ráadásul a tartós szárazság nélkül a legnagyobb városokban, de falvak százaiban is alig van ivóvíz.

Az emberek szó szerint azért kénytelenek elvándorolni otthonaikból, hogy szomjan ne haljanak. Új-Delhiben megdőlt a júniusi rekord 48 fokkal. A radzsasztáni Csuruban kis híján megdőlt az 50,6 fokos országos rekord.

Bangladesh-ben, Myanmarban és Afganisztánban szintén több millió ember éhezik, mert az áradások elúsztatták a termést, a földművelésből élő falvak nagy részét a hatalmas vizek el is vágták a külvilágtól, tehát még élelmet sem tudnak vinni nekik.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

A klímamigrációról szóló ENSZ előrejelzésért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
karcag-korhaz.jpg

Arra kérte beosztottait a karcagi rendőrkapitány, ne büntessék meg a kórház tilosban parkoló igazgatóját

Az Index birtokába jutott hangfelvétel szerint Teleki Zoltán azt mondta: jobban fontolják meg, miként bánnak azokkal, akik „fontos szívességeket” tehetnek nekik.
Illusztráció: Google Street View - szmo.hu
2019. július 17.Az Indexhez eljuttatott hangfelvételen Teleki Zoltán rendőr alezredes „differenciált intézkedésről” beszélt kollégáinak. Eszerint például nem jó ötlet megbüntetni a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, Nagyné László Erzsébetet, amiért a mozgássérültek számára fenntartott helyen parkolt, mivel ő szokta elintézni, hogy az állomány tagjainak ne kelljen kivárniuk a hosszú várólistát.

A portál nem tette közzé magát a felvételt, de azt írják, hallható rajta többek között, amit kifejti: nincsen már feljelentési kvóta, ezért őt nem érdekli, ha a rendőröknek kevesebb jön össze belőle. Az viszont fontos szerinte, hogy mielőtt a rendőrök bírságolnak, előbb kiderítsék, kié az autó, bírságolni vagy feljelentést tenni csak ezt követően szabad.

Mindez Teleki szerint azért fontos, mert hiába járnak el a rendőrök jogszerűen, „ez nem szül jót, mert utána, ha valamit kérni akarunk, hogy könnyebb legyen nektek, az állománynak, majd egy jó nagy fityiszt mutatnak be nekem. Aztán nem fogom tudni elintézni, hogy orvoshoz menjetek, hogy a vérvétel meglegyen”

– hangzik el a lap szerint a felvételen.

Az Index az ügyben Nagyné László Erzsébetet és a Kátai Gábor Kórházat is megkereste, azonban sem a főigazgató, sem az intézmény nem nyilatkozott.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője viszont azt írta a lapnak, „a hivatali visszaélés gyanúját keltő állítását a Karcagi Rendőrkapitányság vezetője és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is határozottan visszautasítja. A Karcagi Rendőrkapitányság vezetése és állománya a hatályos jogszabályok, normák, illetve törvényi rendelkezések szerint végzi munkáját, ahogy tette ezt ebben az esetben is. Ahol a törvény lehetőséget ad rá, a rendőr mérlegelési jogkörénél fogva egyébként is differenciáltan intézkedik”.

Az Index úgy értesült, Teleki Zoltánt feljelentették az említett ügy miatt, a hozzájuk eljuttatott felvételt pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat is megkapta.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x