hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
ovi_suli_ajandek_ck3
Tényleg muszáj költségekbe verni magadat az óvónéniknek, tanároknak szóló ajándék miatt?
Pénz? Ajándékutalvány? Bloggerünk elmondta erről a véleményét, és pedagógusokat is megkérdezett.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2017. november 24.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Szeretek ajándékozni, ez nem is kérdés.

(Na, jó, ajándékot kapni is szeretek, de ez most ebben a témakörben irreleváns. Sajnos.) Mindig igyekszem úgy választani, hogy a megajándékozott érezze: fontos számomra a személye, a választás során az odafigyelésen, a ráhangolódáson volt a hangsúly, nem pedig azon, hogy minél előbb letudjam az ajándékozást.

Tény és való, hogy így hosszú napokat, sőt, akár heteket is eltöltök a tökéletes ajándék felkutatásával, de ha tényleg személyre szabott meglepetéssel szeretnék kedveskedni valakinek, akkor az bizony idő. Persze vannak instant megoldások is, például a bármire beváltható utalványok (hangsúlyozom: bármire, mert a tematikus ajándékkártyák már más megítélés alá esnek), amelyek iskolai, óvodai körökben nagyon népszerűek, számomra teljesen megmagyarázhatatlan oknál fogva. De biztos, hogy azt akarom: a megajándékozottnak akkor jussak eszébe, amikor épp két kiló krumplit pakol a bevásárlótáskájába az időspóroló, instant meglepetésemnek hála?!

A jó köszönőajándék legfőbb ismérve a személyesség. Szerintem.

Épp ezért nem értem, miért erőltetik oly sokan a környezetemben a bármire beváltható utalványokat az óvodai, iskolai ajándékozások során. Előttem egyszerűen nem áll meg az az érv, hogy akkor a megajándékozott azt vesz belőle magának, amit szeretne. Nem azt vesz, hanem a hétköznapi szükségleteit elégíti ki. Az pedig igencsak távol áll az ajándék/meglepetés fogalmától, hogy örömét leli abban, amit kap. Pedig az ajándékozás lényege pontosan az örömszerzés. Így egyszerűen. Örömszerzés. Vagy köszönet mindazért, amit az a bizonyos másik személy értünk és a szeretteinkért tesz. Egy jól kiválasztott, személyes meglepetéssel pedig legalább megcsillanthatjuk a gondoskodás szikráját, hogy tényleg fontos nekünk az a bizonyos ember.

Engem az is kifejezetten idegesít, amikor úgy érvelnek egyes szülőtársak az egyedi ajándék ellen, hogy azzal nem tudnak mit kezdeni a tanárok/óvónők. Tucatnyi ólomkristály váza porosodik a sarokban, a feliratos bögrék is gagyik… Egyetértek, de ki mondta, hogy nincsenek ennél kreatívabb ajándékok? És amúgy is kevés a fizetésük - hallom a további érveket (ami amúgy természetesen igaz) -, jól jön nekik egy vásárlási utalvány. Persze. Abszolút.

De tényleg senki nem érzi a személyes meglepetés ellen hadakozó szülők közül, hogy ez mennyire… mennyire megalázó lehet? Besegítünk egy kicsit a családi kasszába… nem baj, ugye? Hát, nem tudom… én kifutnék a világból.

Mondjuk lehet, hogy azért gondolom így, mert én a magánéletemben sem szeretek pénzt vagy azzal egyenértékű, személytelen, akármire beváltható utalványt ajándékozni, de kapni sem. Ufó vagyok? Lehet. De az is lehet, hogy mégsem. Nem az az igazi ajándék, ha azt adjuk a másiknak, amiből nekünk is kevés van ebben a rohanó világban? Az időnket például, amelyet a személyre szabott ajándék felkutatására és kiválasztására fordítunk.

ovi_suli_ajandek4

Ex Libris, kép: Pagina Galéria

Hogy ne mondhasd, hogy csak a levegőbe beszélek, megkértem néhány óvónőt, általános iskolai és gimnáziumi tanárt, illetve tanárnőt: mondják el számukra melyek voltak a legkedvesebb ajándékok, amelyeket tanítványaiktól, illetve a szülői munkaközösségtől kaptak. (Talán nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, hogy az ajándékok személyessége mindegyik válaszban ott szerepelt.)

"Nem-osztályfőnökként kapott ajándékok közül grafomán tanárként egy-egy szép gravírozott tollnak, vagy egy-egy jól eltalált könyvnek (pl. Márai Sándor) örültem, de a Libri ajándékkártyák is jó helyre kerültek.

Borisszaként pedig egy üveg minőségi bor sem esett rosszul és nem tartottam kommersznek, ha igényesen választott az osztály. (Ünnepi alkalmakkor, valahányszor felnyitottunk egy-egy ilyen üveget, megemlékeztem a kedves osztályról, így ők is részesei az otthoni ünneplésnek. Itt jegyzem meg, hogy én mindig odateszem a karácsonyfa alá a diákok vagy osztályok üdvözlőkártyáit is.)

Volt méhész nagypapával megáldott szülő, aki a fiaival éveken át, minden karácsonyra és pedagógusnapra küldött egy-egy üveg mézet, és ez tényleg nagyon szívmelengető volt. Hasonló volt, amikor az osztályfőnökkel együtt készítettek és palackoztak bodzaszörpöt a tanítványaim, és azt adták év végi köszönetként. Nálam az igényesség a kulcsszó, akár jól átgondolt választásról, akár kézzel készített ajándékról legyen szó."

B. L. gimnáziumi tanár, osztályfőnök

ovi_suli_ajandek3

Gyerekrajzok kicsit másképp – kép: Eclectic Design

"Nagyon ritkán kapok konkrétan nekem szóló, személyes ajándékot. Ha igen, ezeket mindig megőrzöm.

Azt szoktam mondani a szülőknek, hogy ne vegyenek nekem semmit, azt, amit nekem szánnak, költsék a gyerekekre: a munkámat végzem (jól-rosszul), azért kapom a fizetésemet (annyit, amennyit...).

Ha valakik mégis ragaszkodnak az ajándékozáshoz, azt tudom javasolni: kérdezzék a gyerekeket, mit csinálunk a tanórákon, mivel játszunk, hogyan dolgozunk. Nekem ajándék például, ha megvesznek egy olyan társasjátékot, amellyel nemcsak otthon lehet játszani, hanem az iskolában is a tanórákon (pl. Lapot kérünk!), mert így a gyerekekkel azt és úgy tudom csinálni, ahogy és amit szeretnék.

A legjobb ajándék pedig az, amit a gyerekek készítenek: egy-egy rajz, mellé egy-egy mondat, ami eszükbe jut a velem töltött időről. Miután kicsikkel dolgozom, van úgy, hogy a szülő is nagyon kedvesen/meghatóan leírja az érzéseit. Ezeket a személyes, nekem szóló üzeneteket, amelyekből tanulni is lehet, elteszem egy dobozba. Volt olyan osztályom, ahol annyira együtt voltunk a gyerekekkel, hogy tudták, éppen mit hallgatok, mit olvasok, ismerték a kedvenc állataimat stb. Ebből született egy olyan könyv, amelyik a kedvelt állatomról szólt, az épp olvasott szobros könyv alapján bejártuk és megnéztük a kedvenc szobrászaim szobrait, és készült egy póló, amelyre a gyerekek saját kézzel rajzolták fel a grundot a Pál utcai fiúkból, sőt, a környéket is megfestették. Ezek az értékes dolgok, mert benne van az idő és a figyelem, a legtöbb, amit egymásnak adhatunk."

G. Á. általános iskolai tanítónő, osztályfőnök

"Minden ajándéknak örülök, amivel meglepnek a gyerekek és rajtuk keresztül a szülők. De a személyes meglepetésekhez nincs fogható.

Réges-régen történt, hogy színházbérletet kaptam a nagycsoportomtól. Akkoriban ez óriási ajándék volt. Csak így, bérlettulajdonosként jutottam be Gobbi Hilda – Csirkefej c. darabjára. Jegy már nem volt kapható. Így történt, hogy e személyes ajándéknak köszönhetően láttam a darabot, a szeretett művésznőt az utolsó előadásán.

Ez még így sok-sok év távlatából is megmelengeti a szívemet."

Cs. M. óvónő

ovi_suli_ajandek2

Iparművész ékszerek, kép: Panyi Zsuzsi

"Milyen ajándéknak örülök? Ami személyes. Aminek utána kell járni, vagy más kollégáknál kell érdeklődni, vajon mi lehet a kedvencem, minek örülnék igazán. Kaptam már terítőt, kreatív könyvet, szakácskönyvet, fülbevalót. Kollégáimat is megkérdeztem: ők is a személyes meglepetésre esküsznek, pl. egy kosár házi finomság, egy hétvégi pihenés vagy egy jól kiválasztott ékszer stb. mindig sikert arathat."

B. N. óvónő

"Húsz évvel ezelőtt lettem először osztályfőnök egy alsó tagozatos osztályban. A húsz év alatt rengeteg személyes ajándékot kaptam a tanítványaimtól, illetve a szülőktől.

Az egyik legkedvesebb meglepetésem egy poszter volt, amelyen egy mondatot fejeztek be a gyerekek. 'Azért szeretem Á. nénit, mert...'.

Éreztem, hogy őszintén gondolják a gyerekek, s akkor még az is szerepelt a plakáton, hogy fiatal vagyok. A legemlékezetesebb ajándék azonban egy film volt. Hasonlóan a plakáthoz, a gyerekek itt is rólam meséltek nagyon kedves emlékeket, történeteket. Évek múlva is megnézhetem, s a kedves gondolatokhoz itt arcokat is kapcsolhatok. Többször is megleptek saját készítésű szakácskönyvvel, rajzokkal, gyönyörű, kézzel varrott madárkákkal. Ezekhez az ajándékokhoz tudom, hogy sok idő, türelem és szülői segítség is kell. Egy-egy osztály meglepetése mögött a szülők háláját is érezni lehet!

A legpraktikusabb ajándékot tavaly kaptam. Ebben a 'tanszercsomagban' minden benne volt, amire egy pedagógus vágyhat szeptemberben. Ceruza, radír, táblaragacs, ragasztó, cellux, kifestő, alkoholos filc, PIROS TOLL, rajzszög, gombostű, jegyzetfüzet. A csomag egész nyáron várta az iskolakezdést, szeptemberben pedig mosolyogva gondoltam a gyerekekre, akiktől kaptam a 'tanszercsomagot'."

M. Á. általános iskolai tanítónő, osztályfőnök

ovi_suli_ajandek1

"Általában a személyes ajándékoknak örülök a legjobban. A legkedvesebb ajándékaimat az érettségiző osztályaimtól kaptam: az egyiktől (akkor még dohányoztam) egy cigarettatárcát és egy Zippo öngyújtót, amibe belevésték mindenki aláírását. A másiktól egy Liverpool FC-s nyakkendőt és egy Pulp Fiction-ös pénztárcát, mert tudták, hogy nagy Liverpool-rajongó vagyok, és a kedvenc filmem a Pulp Fiction. Nem érettségiző osztálytól kaptam olyat, hogy a csoport neve volt rajta egy bögrén, vagy egy vicces és személyes feliratú pólót. Ezeknek mind nagyon örültem, mert azt mutatták, hogy kötődünk egymáshoz, és erőfeszítést tettek, hogy valami egyénit adjanak."

B. G. gimnáziumi nyelvtanár

Van élet a mindenre beváltható utalványon túl. Ajándékozni természetesen nem csak a karácsonyi időszakban lehet, de csak rajtunk múlik, hogy az ajándékozás tényleg arról szóljon, akiről és amiről...


KÖVESS MINKET:
15 röhejes dolog, amit hullafáradt anyukák csináltak az ájulás előtt 5 perccel
"Sírva üvöltöttem, hogy "a fiunk kenguruvá változott!", majd elájultam."
Buzzfeed - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Le a kalappal minden anya előtt, aki valaha alvás nélkül végigcsinált több napot úgy csecsemőkorú vagy totyogós - vagy akármekkora - gyermekével, hogy közben azt sem tudta, fiú-e vagy lány, eszik-e vagy isszák a zuhanyzást, hajmosást, ülve evést és egyéb luxustevékenységeket - de a gyereke tökéletesen vidáman ficánkolta végig ezt a pár vészterhes napot. Vagy évet. Nekik szentelt egy vicces összeállítást a Buzzfeed.

"Felsikítottam, amikor megláttam egy magazint a címlapján egy babával, aki egy kukából kukucskált ki, mert azt hittem, valaki kidobta a gyermekemet!"

"Épp a lányom mellett aludtam, amikor leesett, hogy szopizni szeretne. Arra ébredtem, hogy a fülébe nyomkodom a mellbimbómat."

"A fiam teljesen bekúszott az éjszaka közepén a takarója alá, viszont a plüssállatát otthagyta a saját helyén. Totális alvásmegvonásom volt, s odamentem hozzá, hogy lecsekkoljam, de egy kitömött kengurut láttam csak. Ezért felébresztettem a férjem, és sírva üvöltöttem, hogy "a fiunk kenguruvá változott!", majd elájultam."

Még több vicces esetért lapozz:

A cikk folytatódik


KÖVESS MINKET:Így vágnak lassan taccsra a kollégáid, ha rád szállnak
Nagyon sok munkahelyen üti fel a fejét a pszichoterror, a lelki zaklatás és a verbális bántalmazás. Mit tehetsz, ha te is érintett vagy?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Néhány éve döbbenetes és elgondolkodtató videót vetítettek Franciaországban. A rövidfilm az iskolai zaklatásra, a mobbingra, a bullyingra hívta fel a figyelmet, arra, hogy milyen módszerekkel közösítik ki és lehetetlenítik el a suliban azokat a gyerekeket vagy tiniket, akiket egy-egy agresszív csoport kinéz magának.

A szituációkat viszont középkorú emberekkel játszatták el és munkahelyi, irodai környezetbe helyezték. Így még durvábbnak hatnak a zaklatók módszerei.

De az egészben a legdurvább, hogy akadnak munkahelyek, ahol pontosan így viselkednek a felnőttek: kipécéznek maguknak valakit, és módszeresen kicsinálják.

Az eszköztár vegyes és sokszínű. Sajnos. A jelenséget összefoglaló névvel mobbingnak hívjuk. Az angol to mob igéből származik a kifejezés.

A to mob azt jelenti: fenyegetően fellépni valakivel szemben, kiközösíteni, lerohanni. Az állatvilágban, például a madaraknál többször megfigyelték az a jelenséget, amikor a csoport egyik tagját megtámadja a többi, vagy egy másik, összefognak ellene, kiközösítik, elüldözik a közösségből. Az is előfordul, hogy a támadóan fellépő állatok megölik társukat (például a madarak a társukat a csőrükkel verik agyon), vagy a kiközösített állat a közösség védelme nélkül maradva elpusztul.

A mobbing egy sajátos és szisztematikus viselkedési mód egyes munkahelyeken. Lehet, hogy már te is találkoztál vele, vagy éppen te voltál az áldozat, és téged pécéztek ki maguknak a kollégáid, téged piszkálnak, bántanak és próbálnak ellehetetleníteni.

A mobbing az a viselkedésmód a munkahelyen, amikor egy vagy több ember rendszeresen lelkileg bántalmaz vagy megszégyenít egy másik embert, azzal a céllal, hogy annak tekintélyét, becsületét, emberi méltóságát és integritását veszélyeztesse. A cél, hogy kikészítsék lelkileg a másikat, hogy őt tüntessék fel bűnbaknak, hogy levezessék rajta a munkahelyi feszültséget, vagy elérjék azt, hogy alacsonyabb státuszba kerüljön vagy elmenjen a munkahelyről. A bántalmazott személy gyakran tehetetlen és nem tudja magát megvédeni.

Ez a jelenség azért is veszélyes és durva, mert az áldozat a lelki bántalmazás miatt megbetegedhet, immunrendszere legyengülhet, különböző pszichoszomatikus betegségei lehetnek, és a betegeskedés, esetleges hiányzás miatt újabb támadások érhetik a kollégák részéről.

A kutatások szerint a mobberek, vagyis a pszichoterrort alkalmazók nagy része vezető beosztású vagy egy csoport vezetéséért felel, és főnökként követi el a támadásokat. A szigorú, hierarchikus felépítésű munkahelyeken jóval gyakrabban fordul elő a mobbing, míg azokon a munkahelyeken, ahol nincsen kőbe vésett hierarchia, nem az alá- fölérendelt helyzet a meghatározó, hol egymással szorosan együttműködve, horizontális rendszerben dolgoznak a kollégák, alig fordul elő ilyesmi. A támadók pozícióját alapvetően két szélsőséges helyzet erősíti. Az egyik az autokratikus, utasítás centrikus rendszer, a másik pedig a laissez fair, az alkalmazottakat gyakorlatilag magára hagyó főnök, aki nem szól bele a konfliktusokba, aki nem avatkozik közbe zaklatásnál, nem irányít, amikor arra van szükség, nem szankcionálja a durva viselkedést, aki úgy tesz, mintha ezeket nem venné észre, és aki emiatt nem is segít az áldozatnak.

A mobbing megjelenési formája változatos, lehet például a kommunikációs lehetőségek beszűkítése (amikor a főnökök vagy munkatársak nem adnak lehetőséget a munkavállaló számára az érdemi kommunikációra), a társas kapcsolatos ellehetetlenítése (pl. az áldozathoz direkt nem szól senki, ebédidőben, ha leül egy asztalhoz, a többiek felállnak és otthagyják stb.), a jó hírnévvel kapcsolatos magatartásokban (a munka folyamatos negatív kritikája, pletyka, viccelődés a másik kárára vagy rágalmazás), és jelentkezhet még a lehetetlen vagy szándékosan nehéz, esetleg egymásnak ellentmondó munkahelyi utasításokban.

A szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, segítő szakmában dolgozók) azt javasolják, védekezzünk a bennünket ért pszichoterror ellen. Ehhez hívhatunk külső segítséget, például egy pártatlan felettest, vagy a munkatársak támadása esetén főnökünket.

Érdemes a mobberekkel egyenként négyszemközt beszélgetni arról, hogy vajon miért viselkednek velünk így, milyen okot neveznek meg kiváltóként. (Időnként ennyi is elég ahhoz, hogy az enyhébb formájú mobbing folytatódjon.) Azt is tanácsolják, kerüljük a konfliktushelyzetet, és amennyire lehet, a verbális interakciót a lelki erőszaktevőkkel, ám mindvégig maradjunk higgadtak és udvariasak.

Ám sokszor ez egyáltalán nem segít, így vagy a mobbereket kell eltávolítani a cégtől, vagy az áldozatot kell, ha lehet, a cégen belül másik környezetbe helyezni. Ha végképp nincs megoldás, még az a legkisebb baj, ha (amennyiben erre lehetőséged van), másik munkahelyet keresel és felmondasz. Ezzel tehetsz a legtöbbet a lelki és testi egészségedért.


KÖVESS MINKET:
Nyíltan kikelt a házasság ellen egy huszonéves pár: szerintük szexista hagyomány az egész
Egyre több kortársuk van hasonló véleményen – meg is indokolják, miért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 22.


hirdetés

A huszonévesek egyre kevésbé hajlanak arra, hogy házasságot kössenek, és általában elvetik a párkapcsolatról szóló hagyományos elképzeléseket. Ezt példázza a 26 éves brightoni Mila Brazzi esete is, aki immár két éve jár együtt barátjával, a 28 éves Louis Day-jel, de úgy döntöttek, hogy nem fognak egybekelni, sőt gyermekeik sem lesznek. A könyvelőként dolgozó Mila elismerte, hogy őt is, párját is családjaik próbálták ennek ellenkezőjére rábeszélni, de azóta már közölték velük megmásíthatatlan döntésüket.

Mila és Louis esete nem egyedi Nagy Britanniában: a Match.com randivonal által végzett kutatás szerint a brit szinglik egyharmada nem akar házasságot kötni és már nem gondolják azt, hogy a „boldogító igen” ugyanolyan jelképe az egymás iránti elkötelezettségnek, mint régebben – írja a Daily Mail

Mila, akik nyolc évvel ezelőtt ismerkedett meg a szociális munkás Louis-zal, elmondta, hogy számos ok vezetett döntésükhöz és hogy meggyőződése: a házasság nem hozzá egyenlő szintre a férfiakat és a nőket.

Tapasztalata szerint sokkal több a boldogtalan házaspár, mint a boldog, és úgy véli: a túlnépesedés környezeti hatása miatt a gyermekvállalás „a lehető legönzőbb dolog a világon.” Azzal, hogy lemond a szülésről, nemcsak a születendő gyermeknek tesz jót, hanem az élőknek is, akiknek több jut a Föld egyre szűkülő forrásaiból.

Mila szerint a házasság szexista jellegét mutatja például az a gesztus, hogy a fiú hagyományosan az apától, „a ház urától”, kéri meg az „eladósorba került” lány kezét, miként azt is annak tartja, hogy az angol rítus szerint „a férfit és a feleséget (man and wife)” nyilvánítják házastársnak, és nem a férfit és a nőt. És különben is, azt tapasztalta tizenéves kora óta, hogy a házasság teljesen más, mint az a romantikus ideál, amelyben oly sokan felnőnek és hisznek – mondja a fiatal nő, akinek mellesleg a szülei sem kötöttek soha házasságot.

„Azt hiszem, sokféleképpen ki lehet mutatni a másik embernek szeretetünket és kötődésünket, értelmesebb és izgalmasabb módon, mint a házasságban, ráadásul olcsóbb és stresszmentesebb is. Hosszú, izgalmas kalandokat tervezünk együtt, hogy megtapasztaljunk sok új dolgot, és valóban megéljük minden pillanatunkat együtt”

– teszi hozzá Mila.

A már idézett felmérés szerint az érintettek fele szerint egy közös bankszámla erősebb összetartozást jelent, mint egy házasságkötés, 29 % szerint pedig egy közös háziállat is jelezhet bensőséges kapcsolatot. Ugyanakkor a szinglik egynegyede nem érzi magát felkészültnek arra, hogy gyerekei legyenek, a milleniálok 30%-a pedig inkább szórakozásra költené a pénzét, mint családalapításra.


KÖVESS MINKET:
Jön a sokak által utált óraállítás, március végétől nyári időszámítás lesz
Minden évben felröppen a hír, hogy talán ez lesz az utolsó és eltörlik. Egyelőre marad minden a régiben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

Ne feledkezz meg a márciusi óraátállításról!

Március 31-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát, ekkor kezdődik a nyári időszámítás.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást.

A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

A tervet először Jean-Claude Juncker javasolta, miután egy kutatásban a válaszadók 80 százaléka, 4,6 millió európai polgár az óraátállítás ellen szavazott.

Az óraátállítás Magyarországon sem túl népszerű. A kutatásból kiderült, hogy a magyar válaszadók közül 10-ből 9 eltörölné.

Ezzel Magyarországé az 5. legmagasabb szám az óraátállítást elutasító 28 EU-tagállam közül. Sokan úgy gondolják, hogy nálunk a nyári időszámítás a nyerő.

Akadtak egyébként olyan európai országok is, ahol nem szeretnék eltörölni az évenkénti két óraátállítást. Például Cipruson és Görögországban megbukott a kezdeményezés.

A képviselők idén úgy döntöttek - figyelembe véve azt, hogy mennyire népszerűtlen az óraállítás: minden országban 2020 áprilisáig el kellene dönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e.

"Ha nem lesz komoly káosz a nyári vagy téli időszámítás választása körül, akkor a nyári időszámítás mellett döntő országokban 2021. március 27-én, a télit választó helyeken 2021. október 31-én kellene utoljára átállítani az órát" - írja a hvg.hu.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x