hirdetés

Tényleg megfertőzheti a világ népességének 60 százalékát az új koronavírus?

A világ egyik legismertebb szakértője azt sem zárja ki, hogy 50 millió halottat hagy maga után a járvány. De mennyi erre az esély?
Fotó: Xiong Qi Xinhua / eyevine (Northfoto) - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

Az új koronavírus akár a világ népességének 60%-t is megfertőzheti, és minden századik beteg halálával végződhet - ezt mondta a Guardianben Gabriel Leung, a hongkongi orvostudományi egyetem közegészségügyi tanszékének vezetője, a világ egyik legelismertebb szakértője. Nyilatkozata nagy vihart kavart. A New Scientist megpróbált utánajárni, mekkora az esélye annak, hogy a járvány ilyen szörnyű következményekkel járjon.

Ami biztos: Kínában már több mint 40 ezer esetet regisztráltak, további 24 országban pedig mintegy 300-at. A koronavírus megfékezésében a legnagyobb kihívást a fertőzöttek beazonosítása és izolációja jelenti. Sokaknál ugyanis csak enyhe tünetekkel jár a betegség.

Az átlagos lappangási ideje 3 nap, de előfordulhat, hogy akár 24 nap is eltelik, mire a tünetek előjönnek, tehát több mint két hetes karantén-időszak lenne ajánlott.

Kínában ugyan drasztikus intézkedéseket hoztak a vírus megállítására, de egyelőre nem lehet tudni, hogy hatásosak-e. Igaz, hogy csökken a regisztrált új betegek száma, de lehet, hogy csak azért, mert a kórházak túlterheltek, és a kínai egészségügyi hatóságok nem számolják bele az adatokba azokat, akiknek bár pozitív volt a vírustesztje, nem mutatják a fertőzés tüneteit. Az is elképzelhető, hogy sokan a lakásukban vészelik át a fertőzést, és róluk egyáltalán nem is tudnak az állami hatóságok.

A koronavírus eddigi terjedéséből mindenesetre úgy tűnik, a gazdag országok meg tudják fékezni a járványt. Viszont teljesen átalakíthatja a képet, ha a fertőzés olyan országokba is elér, amelyek szegények, és amelyekben az egészségügyi infratruktúra elégtelen. Például ha megjelenik Afrikában, a Közel-Keleten vagy Dél-Kelet Ázsia szegényebb régióiban.

hirdetés

Éppen ezért egyelőre szinte lehetetlen megmondani, hány ember válna fertőzötté, ha a vírus globális elterjedne. A 2009 H1N1 sertésinfluenza becslések szerint a Föld lakosságának 24%-át fertőzte meg, annak ellenére, hogy az idősebbek közül sokaknak már immunis volt rá a szervezete a korábbi vírustámadások miatt. A közel egy évig tartó világjárvány áldozatainak számáról máig megoszlanak a becslések, de az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2019-ben úgy vélte,

a halálos áldozatok száma 151.700 és 575.400 között lehett. És 80%-uk 65 évnél fiatalabb volt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!