hirdetés

Tényleg lehet egy év alatt egy befőttesüvegnyi szemetet termelni? - Tóth Andival új könyvéről beszélgettünk

Miért érdemes a zero waste-re törekedni? Segít-e, hogy divatossá vált a mozgalom? Mi a következő lépés? A Háztartásom hulladék nélkül kezdeményezés alapítóját kérdeztük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

Tóth Andi évekkel ezelőtt 3 gyereke és a főállása mellett kezdett foglalkozni a háztartásában termelődő hulladék csökkentésével, mert sokkolta a heti szinten megtermelt mennyiség. Ez nem csoda, az Eurostat legfrissebb felmérése szerint Magyarországon egy állampolgár átlagosan egy év alatt 487 kiló hulladékot termel.

Andi folyamatosan kísérletezett, majd tapasztatairól elkezdett blogolni, facebook csoportokat hozott létre, és mára több ezer embernek segített abban, hogy csökkentse a családja által megtermelt hulladékmennyiséget. Évek alatt megszerzett tudását könyv formájában is összefoglalta, aminek nemrég jelent meg bővített kiadása Dobd ki a szemetest címmel.

- Dobd ki a szemetest! - egy felszólítás és egyben könyved címe. Miért dobjuk ki a szemetesünket?

hirdetés

- A szemetes, azaz a szeméttárolónk kidobása arra utal, hogy nincs szükségünk rá, mivel ha megfogadjuk a könyv tanácsait, gyakorlatilag alig termelünk majd szemetet. A könyv ehhez egy rövid elméleti bevezető után konkrét gyakorlati tippeket ad. Három nehézségi szinten és hat háztartási területen (szemléletmód, konyha, bevásárlás, takarítás, fürdőszoba, kert) nyújt alternatív megoldási javaslatokat, melyek a saját tapasztalataimon alapulnak.

- Miért érdemes áttérni a zero waste-re? Számít valamit?

- Minden lépés számít. Mindenkinek az apró változtatása, ami a környezetünk terhelését enyhíti, számít. Más oldalról pedig, ha önző módon gondolkodunk, akkor a zero waste életmód révén egészségesebbek lehetünk, könnyebben hozunk döntéseket a mindennapokban, egyszerűsödik az életünk, több időnk marad egymásra, és több pénzünk marad a pénztárcánkban. Összességében boldogabbá válhatunk. Ha másért nem, akkor a tudat miatt, hogy mi is hozzájárulhatunk általa egy szebb és élhetőbb jövő elérésében.

- Manapság a zero waste témája trendi lett. Ez jó dolog?

- Persze, a divat bizonyos értelemben jó, hiszen sok olyan embert is magával tud ragadni, akik korábban egyáltalán nem foglalkoztak a környezetvédelem semmilyen vetületével. A divat által valószínűleg még több emberhez eljut az információ, egyre többen fognak odafigyelni a vásárlásaik során, és egyre felelősségteljesebb döntéseket hoznak. Azonban a divat veszélyes is lehet ebben az esetben, hiszen nem célunk a fogyasztás növelése, nem célunk, hogy a zero waste életmódra egy új szakma/iparág/reklámkörnyezet/termékkör épüljön, és a piaci szereplők kihasználva a divatirányzat erejét, a környezettudatosság égisze alatt még több "zöld" terméket toljanak rá az emberekre. Ez a problémát csak elodázza egy rövid időre.

- Reális cél, hogy egy évben mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termeljen valaki?

- Ezt nem merném ilyen kategorikusan kijelenteni. A hulladéktermelésünk nagyon erősen függ attól, hogy hol élünk, milyen körülmények között, milyen lehetőségeink vannak, mennyire vagyunk erősek, mennyi mindenről vagyunk képesek lemondani. És a szemét mennyisége attól is függ, mit nevezünk szemétnek. A kommunális szemetet? Vagy a szelektívet is? Beleszámít az üveghulladékunk? Vagy az elektronikai hulladékunk? Ha ezekre a kérdésekre válaszolunk, akkor kiderül, hogy mennyire reális a befőttesüvegnyi szemét.

- Három gyermeked van. Őket hulladékmentesen neveled?

- Természetesen. Ez az életmód egy családon belül mindenkire hat. Családban nem lehet úgy élni, hogy valaki csinálja, más pedig nem. Természetesen vannak olyan dolgok, amit nem mindannyian vettek át, de én minden pillanatban arra törekszem, hogy erőszak nélkül rávezessem a gyerekeket a helyes útra, és arra, hogy képesek legyenek felelősségteljesen dönteni - a saját jövőjük érdekében.

- Miben különbözik a mostani az első kiadástól?

- A második kiadás újdonsága egy átfogó fejezet a sikeres közösségi együttműködések indításának gyakorlatáról: társadalmi szerepvállalás – lépésről lépésre. A fejezet vendégszerzői: Takács-Sánta András, az ELTE docense, a Humánökológia mesterszak igazgatója, a Kisközösségi Program elnevezésű kutatási és akcióprogram ötletgazdája és szakmai vezetője, valamint Rémán Izabella, a Gyermekkor Ökológiája munkatársa. Az új fejezet elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik már eljutottak a hulladékminimalizálás olyan fokára, hogy már környezetünknek is szívesen megmutatatnák ennek az életmódnak az előnyeit. Ehhez pedig a legjobb módszer a közösség építése, a társadalmi szerepvállalás.

hirdetés

- Ezt miért tartod fontosnak?

- Tisztában vagyok vele, hogy a hulladékcsökkentés csak egy pici szelete a környezetvédelemnek. A zero waste életmód megoldást nyújthat a globális hulladékproblémára, de nem elegendő a globális klímakrízis megoldásához. Ehhez tovább kell lépni, és egyre több emberrel megismertetni a megoldási lehetőségeket. Ebben a plusz lépésben nyújthat segítséget a könyv új fejezete.

- Majdnem elfelejtettem, a könyv megvásárlása zero waste?

- Igen is és nem is. A könyv papírja újrahasznosított (hiába drágább az alapanyag, ehhez ragaszkodtunk), a rendeléseknél előnyt élveznek a közös rendelések és a személyes átvétel, a könyv példányszámában is a hulladékminimalizálásra törekedtünk. Azaz nem véletlen, hogy minden újranyomásnál maximum 1500 db-t nyomattunk, így kisebb eséllyel marad megvásárolatlan, szemétbe kerülő példány. Akinek van lehetősége az viszont választhatja az e-könyvet is. Sőt a bővített kiadás új fejezete önálló e-könyvként is megvásárolható a kiadónál. Ezt azoknak ajánljuk elsősorban, akik az első kiadást megvásárolták már korábban. Az e-könyv akkor környezetbarát megoldás, ha a használt eszközt a lehető legtovább használjuk. Hiszen ha fél év alatt kidobjuk, akkor elektronikus hulladékká válik. Ezt érdemes elkerülni.

- Azoknak, akik most vágnának bele, mit javasolsz, hogyan kezdjenej neki?

- Borítsák ki a szemetest és vegyék meg a könyvet ;)


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ErdeiSara_2.jpg

Állítsd össze a saját zenekarod!

Hallgasd meg a kiválasztottakat és szavazz, kik alkossák a Jägermeister Brass Bandet. Szavazatodért akár egy berlini utat is nyerhetsz.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

22 tehetséges zenész, köztük: 3 dobos; 3 bariton szaxofonos, 3 alt szaxofonos, 3 tenor szaxofonos, 3 harsonás, 4 tubás és 3 trombitás jutott be a Jägermeister Brass Band döntősei közé azt követően, hogy részt vettek egy személyes meghallgatáson, ahol a projekt háromtagú zsűrije előtt kellett bizonyítaniuk. A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, most már a közönség szavazatai döntik el, hogy végül kik lesznek a zenekar tagjai, úgyhogy minden voks számít!

A legtehetségesebb zenészek így már megvannak, de a Brass Band még nincs kész. A csapat kialakítása ugyanis rád vár!

Hogyan és hol lehet szavazni?

A Jägermeister Brass Band honlapján – ahol a finalistákkal egy-egy rövid interjú is segít megismerkedni. Minden hangszerhez választani kell egy jelöltet, és ha tetszik a hangzás, a felállás, akkor lehet szavazni. Ha összeállítottad a zenekart, egyből meg is hallgathatod, hogyan szólnak együtt, ha pedig nem vagy elégedett, változtathatsz a felálláson.

hirdetés

A szavazás során minden hangszercsoportból minden zenészt ki lehet próbálni különféle kombinációkban, meghallgatva, hogy kivel szól a legjobban az adott szólam, és a végén kikkel tetszik a legjobban az összhatás, mert ahány zenész, annyi stílus. Úgyhogy most Te is kipróbálhatod, milyen lehet például egy tehetségkutató műsor zsűritagjának lenni, és te döntheted el, kik azok, akiket élőben is szívesen hallanál együtt.

Miután megvan a végleges csapat, minden zenész 1-1 szavazatot kap. Végül a voksok száma és a zsűri véleménye közösen fogja eldönteni, hogy kik kerülnek be a Jägermeister Brass Bandbe. A szavazás határideje: 2019. december 12., csütörtök, 23:59.

Az interaktív szavazás már önmagában is jó móka, de természetesen nem csak ezért érdemes játszanod. Rengeteg értékes nyeremény vár mindazokra, akik rászánják az idejüket, hogy beleszóljanak a zenekar tagjainak kiválasztásába. A szavazók akár minden nap nyerhetnek egy Mojo fejhallgatót, minden héten egy Jägermeister hátizsákot, illetve egy Mojo Ultimate Buzz hangszórót,

fődíjként pedig egy kétfős, berlini Jägermeister-túra várja majd a legszerencsésebb szavazót.

A túra része egy látogatás a márka wolfenbütteli gyárába, illetve ízelítő az igazi underground zenei életből Berlinben. Az utazást, a szállást és a belépőket természetesen a Jägermeister biztosítja. Szavazni ITT TUDSZ.

Hogy kik a Jägermeister Brass Band esélyesei?

Dob

László Zsolti az erdélyi Székelyudvarhelyen nőtt fel, de jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdióban tanul dobolni. Szereti, ha zajlik körülötte az élet, ezért elég jó kis kihívásnak tartja ezt a projektet! Szabó Sipos Ágoston 2015-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jazz szakon. Elég vegyes a zenei ízlése, a fúvós New Orleans funkzenekarok kifejezetten a kedvencei közé tartoznak, de jazzt, rockot, elektronikus zenét és népzenét is hallgat. Gyebróczki Máté több mint 8 éve szerelmes a dobolásba. Jelenleg egy akusztikus zenekarban cajonozik, valamint egy pop-rockot játszó zenekarban dobol. Zene terén mindenevő, blues, pop, rock minden jöhet, főleg azokat a zenéket szereti, amiből tud inspirálódni.

Tuba

Baraciusz Nikosz 2 évig volt a PTE Brass Band vezetője, szóval ő aztán tudja, miről szól ez a műfaj! Biztos abban, hogy a Jägermeister Brass Band tartogat meglepetéseket számára, ezért is szeretne ennek a csapatnak a tagja lenni. Tóth Bence zeneakadémista. Jelenleg tagja egy korszakalkotó alternatív zenét játszó bandának, de a Jägermeister Brass Band-be is szeretne tartozni. Mazura János klasszikus zenészként kezdte, míg húsz éve be nem szippantotta a jazz/blues/világzene. Rengeteg együttesben játszott már, és sosem mond nemet egy új kihívásra! Gál Gergőnek még a beceneve is „Tuba”. Lassan 8 éve tubázik, és minden szabad percét tubázással vagy harmonikázással tölti. Régi nagy álma, hogy egy király, pörgős brass bandben zenélhessen, reméli most összejön!

Baraciusz Nikosz (Pécs)

Baritonszaxofon

Haász Gyuri 7 éves kora óta zenél, A-tól Z-ig szinte minden stílusban játszott már. Számára a legfontosabb a minőségi zene. Kecskés Feri 18 éve szaxofonozik. A brass band műfaj energiája és hangzásvilága 7-8 éve ejtette rabul, így nem véletlenül jelentkezett a Jägermeister felhívására. Ördög Krisztián jazz-szaxofon szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Eléggé változatos formációkban lépett fel eddig, főleg jazz és pop produkciókban, és most a brass bandben is kipróbálná magát!

hirdetés

Ördög Krisztián (Miskolc)

Harsona

Varga Nóri 20 éve harsonázik, már többféle formációban kipróbálta magát, de zenélt már Király Viktorral vagy az LB27-tel is. Zenehallgatásban mindenevő, és minden őrült buliban benne van! Kiss Bálint 15 éve tagja a Rendőr Big Band-nek. A brass band hangulata körülbelül 10 éve fertőzte meg egy londoni koncerten, ezért is jelentkezett. Kenesei Andrásnak is van már brass bandes tapasztalata, és ezt be is szeretné bizonyítani a brass band harsonásaként.

Tenorszaxofon

Erdei Sára a Kőbányai Zenei Stúdió tanulója, több formációban részt vett már, most pedig szívesen kipróbálná magát a brass band műfajában is. Kiss Gergő a Debrecen Big Band első tenorosa, és a debreceni Rocksuliban tanít szaxofont. Kedveli ezt a műfajt, ezért is jelentkezett. Vidákovich Izsák a legelborultabb klasszikus zenéktől kezdve az elektronikus zenéig mindent hallgat és játszik. Azért szeretne a brass band tagja lenni, mert tudja, mire képes együtt néhány „elvetemült” zenész, és nem szívesen maradna ki a buliból!

Erdei Sára (Debrecen)

Kiss Gergő (Debrecen)

Trombita

Bille Gergő zeneakadémiát végzett jazztrombitás. Sok stílusba belekóstolt már, és több zenésszel is játszott, köztük: Király Viktor, PASO, Hooligans, Majka & Curtiz, Ruby Harlem. Most a brass band műfajában is kipróbálná magát. Szelevényi Vito a Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikus és jazz szakán tanul, állandó tagja több zenekarnak is. Szerinte nem a zenei stílus a fontos, hanem hogy egész egyszerűen igaz és jó legyen az, amit csinál az ember! Macskin Dávid 2011-ben diplomázott a Zeneakadémia klasszikus trombita szakán, a hangszerével együtt alszik. A munkában alázatos, de a színpadon nem ijed meg, ha buliról van szó, sőt!

Altszaxofon

Vázsonyi János kedveli a pszichedelikus számokat, de a jazztől a klasszikusig mindenre vevő! Simon Márton egy funky-imádó srác, akinek 6 éves big band tapasztalat van a háta mögött, ezért is jelentkezett a felhívásra. Havlik Marci saját bevallása szerint ugyan nem a legvirtuózabb zenész, de ő csinálja a legjobb bulit! Amikor a színpadon van, imádja látni, ahogy a közönség tombol!

Ők tehát az esélyesek, akik közül összeáll a Jägermeister Brass Band! Te kikből állítanád össze a bandát? Szavazásra fel!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nagyo.jpg

Ezek a leggyakoribb vezetéknevek a világ országaiban

Térképen böngészheted, hogy hol melyik nevet viselik a legtöbben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

Egy ötletes térkép született, ami megmutatja, hogy a világ egyes országaiban mi jelenleg a leggyakrabban használt vezetéknév – szúrta ki az Index.

Az országokra írt gyakran használt vezetéknév mellett a színek azok eredetére is utalnak. A piros olyan vezetéknév, ami nemzetségnévből származik, vagy szülői névből generált vezetéknév, a sárga foglalkozásból származó vezetéknév, világoskék személyes tulajdonságra utal, a lila földrajzi, a rózsaszín egy hely neve, a sötétebb kék pedig védőszentekről kapott vezetéknév.

Nálunk a Nagy vezet, a románoknál a Popa, Németországban és Svájcban is a Müller, Angliában pedig a Smith.

ITT tudod nagy méretben is böngészni a térképet.

hirdetés

Vagy itt:

The most common last name in every country. from r/Damnthatsinteresting


KÖVESS MINKET:


hirdetés
78849339_582672232483677_608735344178757632_n.jpg

Kis híján halálra éheztette magát a húszéves lány, miután erőszak áldozata lett

33 kiló volt, kihullott a haja és elvesztette a fogait is – nem anorexia, hanem súlyos depresszió miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

A skóciai Dundee-ban élő Natasha Ross ma 35 évesen bevallja, hogy még mindig elborzad azokon a képeken, amelyek akkoriban készültek róla. Pedig azokat a fotókat direkt az ő kérésére készítették, mert úgy érezte: jobban szembesítik önmagával, mintha a tükörbe nézne.

Nemcsak hogy alig 33 kiló volt, hanem a haja kihullott és elvesztette a fogait is. Annyira legyengült, hogy a végén már járni is alig tudott – írta a Mirror.

A bajok négy éves korában kezdődtek, amikor az egyik családtag fizikai erőszakot követett el rajta, de erről a család többi tagja nem tudott. Tizenhat éves volt, amikor Ibizán újra szörnyű erőszak áldozata lett és erről csak nemrégiben beszélt szeretteinek. Most visszatekintve már tudja, hogy ez a két rettenetes élmény vezetett a súlyával való keserves küzdelméhez, amelyet mentális problémák előztek meg.

Sokan azt hitték róla, hogy anorexiás, holott valójában súlyos depresszióban szenvedett. Három hét alatt 12 kilót fogyott, mert egyszerűen képtelen volt enni. Családja könyörgött neki, hogy egyen, de a lány agya leblokkolt.

hirdetés

Amikor mégis tudott enni, akkor sem vett többet magához két üveg bébiételnél. Natasha ma már belátja, hogy ha mindent elmondott volna a családnak, talán megértették volna viselkedését, és segítettek volna túljutni a traumákon.

„Bőrömön piros foltok ütköztek ki, izmaim és inaim elszakadtak. Mindenem fájt, még egy egyszerű lehajolásra is képtelen voltam. Párnákra ültem, felfújható gyűrűt tettem a fürdőkádba, de semmi sem használt” – emlékszik vissza Natasha. De ez már a múlté.

Normális életet él, kisegítő munkásként dolgozik egy helyi közösségben, súlya 54 kg.

Reméli, hogy történetének megosztása másokat is ösztönöz arra, hogy kibeszéljék magukból fájdalmukat. Történetét az idén nyáron osztotta meg először a Facebookon, és azóta többen meg is keresték őt privátban, hogy adjon nekik tanácsot.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nem tesz műanyagfedelet több termékére a Spar, ezzel 5,5 tonna műanyagot spórol meg

A kibontott termékek minőségét többször használható, tisztítható szilikon zárófedelekkel lehet megőrizni a műanyagfedél helyett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Újabb 5,5 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását a Spar azzal, hogy több saját márkás termékére decembertől nem tesz műanyagfedelet - közölte a cég az MTI-vel hétfőn.

A saját márkás tejtermékek közül a 450 grammos, 20 százalékos Spar tejföl és a négyféle ízesítésű Spar vajkrém esetében a kiskereskedelmi vállalat - tesztjelleggel - mellőzi a műanyagfedelet. A kibontott tejtermékek minőségét a vásárlók az Interspar áruházakban megvehető, többször használható, tisztítható szilikon zárófedelekkel őrizhetik meg.

hirdetés

Az áruházlánc szeptemberben jelentette be, hogy teljes hálózatában elérhetővé teszi a többször használatos zöldség-gyümölcs tároló tasakokat, illetve nyár végén vezette be annak lehetőségét, hogy a vevők otthonról vitt, saját csomagolóeszközeikbe is tehetik a nem előrecsomagolt zöldség- és gyümölcstermékeket a Spar üzletekben.

A Spar korábbi közlése szerint

a magyar fogyasztók évről évre környezettudatosabbak, tavaly az üzletlánc vásárlóinak 40 százaléka már a többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben.

A Spar csoporthoz 570 üzlet tartozik, ezen belül a franchise hálózatnak 188 tagja van. A vállalat mintegy 13 ezer dolgozót foglalkoztat.

A Spar Magyarország árbevétele tavaly 617,6 milliárd forint volt, 9,8 százalékkal több az előző évinél, a forgalom 25 százalékát a saját márkás termékek kereskedelme adta.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!