hirdetés
IMG_0700-Copy.jpg

Tényleg iskolába járhatok a gyerekemmel? – Szegeden ez most már nem csak álom

A Cseperedő kuckóban ingyen ehetnek, játszhatnak, alhatnak a bébik az órák és vizsgák alatt, míg édesanyjuk szakmát szerez.
Fotó és szöveg: Kapás Csilla - szmo.hu
2018. október 19.


hirdetés

Ne hagyd abba az iskolát! Inkább hozd a gyereked is. Ez a mottó az országosan egyedülálló szegedi Cseperedőben. Benéztünk, mi zajlik az órák alatt és óraközi szünetekben, milyen szakmát tanulnak a szülők, illetve megkérdeztük, mire lenne még szükség.

Éppen dél van, a gyerekek már ettek, elaludtak. Így az ágyakkal szemközti sarokban, vagy kint az udvaron is tudunk csendben beszélgetni. Néha kicsöngetnek-becsöngetnek az iskolában, de itt akkora a béke, hogy a kicsik nem ébrednek fel.

Bárcsak a világon minden jó dolog ilyen egyszerűen megvalósulna. Történetünk onnan indult, hogy egy lány vizsga közben kikéredzkedett megszoptatni a gyerekét, egy asztalostanonc srác pedig a kisöccsével jött suliba. És gyakran elmaradoztak az iskolából a fiatal lányok, akiknek babájuk született. Vagy az anyuka nem hagyta ott a sulit, de hordta a kicsit órákra. Erre a pedagógusok, ahelyett, hogy kiakadtak volna, berendeztek egy babaszobát az iskola földszintjén és azt mondták: oké, engedjétek hozzánk a gyerekeket. Csak ne maradjatok szakma nélkül.

Vajon nem túl hangos a sulicsengő berregése? Talán ki kell majd iktatni az ittenit – mondja Horváthné Szabó Ágnes gyógypedagógus az Alapítvány az Alteros gyerekekért alapítvány kuratóriumának elnöke Anitának, a gondozónőnek. Korábban a műhely előtti folyosón állandóan várt kint egy-két kicsi, most már a szemközti tanteremből kialakított Cseperedőben vigyázzák a gyerekek álmát. Kalandosan, de megoldódni látszik a helyzetük.

Június óta működik a szegedi SZC József Attila szakképzőben a Cseperedő kuckó, melyet az iskola alapítványa teremtett meg. Ingyen ehetnek, játszhatnak, alhatnak a bébik órák és vizsgák alatt, míg az anyukák szakmát szereznek. A sima bölcsőde egyszerűen megfizethetetlen az itt tanuló halmozottan hátrányos helyzetű diákoknak. Ráadásul olyan igazolások kellenének hozzá, amiket diákként beszerezni lehetetlen.

hirdetés

„Ezek a fiatalok nagyon szerettek volna szakmát szerezni, de a műhely veszélyes, gyakorlatok alatt a folyosón gyakran várt kint egy-két gyerek…” – meséli Horváthné Szabó Ágnes az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Cseperedő megálmodója.

Ági, a gyógypedagógus Gabika ágya mellett. „Nem számítottunk öt gyerekre, ez még fiatal alapítvány, a gondozók munkabére magas, kevesen is vannak ehhez.” Mégis reménykednek, hogy nemcsak túlélnek, hanem van hová fejlődni. Várnak például jelentkezőket szociális gondozónak, női szabónak tanulni – hozhatják a gyerekeiket, a Cseperedőben lesz, aki vigyáz rájuk.

Kudlákné Czabai Anita, a gondozónő egyébként nevelőszülő, otthon hat gyerekük van, itt a Cseperedőben még ötre vigyáz. Szerinte a bölcsi egyre drágább, magas a gondozási díj. Ő korábban Békéscsabán dolgozott, van kisgyermekgondozó-nevelő, gyermek szakápoló és nevelőszülő végzettsége is. A gyógypedagógiai asszisztensit végzi most, kérdés, marad-e rá idő. Idén nem valószínű.

Amikor Anita Békéscsabáról Szegedre került, jó pár évig gyermekotthonban dolgozott, majd meglátta a Cseperedő hírét és Ágit a helyi újságban. Beadta a jelentkezését. „Leinformáltuk, csupa jót hallottunk róla, ezért felvettük, egy főnyeremény” – súgja nekem a gyógypedagógus.

Anita „a főnyeremény”. A gondozónő otthon hat gyereket nevel: a legkisebb három, a legnagyobb tizenöt éves. Villamosvezető férjét „állandó délelőttbe” tették a szegedi közlekedési társaságnál, így délutánja és estéje már a családé. Azt mondja, párjával „lavinaként” vállaltak egymás után sok gyereket.

A Cseperedőben most három itt tanuló anya gyerekeire vigyáznak. A védőnő, a gondozó, a gyógypedagógus, mind várják a további jelentkezőket. Egyre több a kiságy, több a játék, több az érdeklődő.

Végre van mikró és hűtőszekrény, de gyorsan fogy a bébiétel, akár tíz üveggel is naponta, adnak otthonra is, hogy a gyerekek jót egyenek, egészségesek maradjanak, a szülő jöhessen másnap is tanulni. Jól jön a Cseperedőben a pelenka és a popsitörlő. Időnként beesik hozzájuk egy-egy adag adomány, például gyerekruhák, ám nagyon jól jönnének az állandó támogatók. Akkor a gyógypedagógus a szponzorkeresés mellett még többet tud majd a gyerekekre koncentrálni.

Tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatalok gyermekeinek jár a Cseperedő Napközbeni Alternatív Ellátás. Mivel a suliba halmozottan hátrányos helyzetű tanulók járnak, hiánypótló a kezdeményezés.

Ha délután hoz valaki fejlesztésre gyereket, azt is megoldják. Sőt esti iskolások gyermekeit is szívesen látnák.

Kitti kertésznek tanul az iskolában, 22 éves, Áron nevű kisfiával jár suliba. Áron könnyen beszokott a Cseperedőbe, mert korábban is gyakran maradt az apukájával vagy a nagymamájával. „Simán itt marad, jó neki a közösség, a gyerektársaság, inkább az a baj, hogy amikor indulunk, haza akarja hozni az egész játékbazárt” – meséli nevetve.

Kitti, az egyik anyuka járt már ebbe az iskolába, ő az kimaradók közé tartozott. „Jártam már ide, akkor lettem terhes, vissza akartam már tavaly jönni, csak még nem volt a Cseperedő” – mondja. „Próbáltunk bölcsődébe járni, de nem vagyunk szegediek és nem volt munkáltatói igazolásom sem. Ritka az a munkahely, ami bejelent, pedig még nem is dolgozom ott.”

Kittinek egy darabig anyukája volt a segítsége, de a kis család egyre inkább képes önállósodni. Egy ismerőse üvegházakkal foglalkozik, Kitti úgy tervezi, hogy kertész végzettségével már nemcsak bejárósként, hanem állandóan ott fog dolgozni. Máris úgy érzi, Áron biztonságban van, Anita megígérte, hogy szól, akár óra alatt is, ha bármi gond van. Eddig minden rendben ment.

Végül a kicsengetés-becsengetés sem riasztja fel a gyerekeket, órákig nyugodtan alszanak.

Noémi női szabónak tanul, 19 éves, „Reggelente nagyon nyugodtan adom át Gabit, a kisfiamat Anitának, mert jól érzi itt magát, aztán suli végén jövök, megbeszéljük, mit evett, mi volt, mint egy bölcsiben. „Olyan is ez az egész, mint egy bölcsőde, csak ott piszkálósabbak – mondja, és hozzáteszi: „Nyolc általánosom van, itt kaptam egy lehetőséget, hogy még tovább tudjak tanulni”.

Gabi Áront ébresztgeti, kettőkor vége a „sulinak” és jönnek értük a szülők

Vissza a suliba – ahogy a népszerű film címe is szólt. Biztosan sokan ismerik Melon csupaszív faterjának történetét, aki visszairatkozott a suliba, azért, hogy fia ne hagyja ott az egyetemet. Itt fordított a helyzet: mehet a gyerek is, hogy a szülő maradjon. Jól hangzik, de hogyan zajlik ez a gyakorlatban? Milyen segítséget kapnak az anyák? Noémi például azért ajánlja a Cseperedőt, mert szünetekben is adhat puszit Gabikának (a képen balra).

Azért nagyon fontos, hogy ezek a fiatal szülők segítséget kapjanak, mert így a gyerekeik már kicsi korukban megkapják a fejlesztést, amire szükségük van. Gondozóik remélik, hogy nekik az iskolában már könnyebb lesz boldogulni, mint szüleiknek. „Talán jó lett volna nekem is ilyen hely, ahol vigyáznak rám” – sóhajt Kitti, a 22 éves anyuka, aki boldog, hogy kisfiát, Áront ilyen nyugis helyen fejlesztik és jó, hogy a védőnő is figyeli, a kicsik egészségesek-e.

Ez az iskola, amelyben külön osztályt indítottak az autista fiataloknak. Az egyik autista fiú sárkányos-királyfis rajzai éppen a Cseperedő babaszoba falát díszítik. Róluk ITT írtunk.

Kettőkor zár a Cseperedő, remélik, hogy hamarosan lesz ennél hosszabb nyitva tartás is, akár estig is, ameddig csak kell. Jó látni, hogy van ilyesfajta harmónia iskola és diákok között. Az a cél, hogy a gyerekek itt megkapjanak egy csomó különleges lehetőséget, ami a szüleiknek talán sosem adatott. Hogy aztán ők, a diákok gyermekei már ne hátránnyal induljanak az iskolába.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
rudificko2-1.jpg

A legjobb fagylaltlelőhelyek – 3 tipp, hogy hol fagyizz Szegeden

A Sunseaty bloggerei ismét nyakukba vették a várost, hogy egy újabb ajánlót készíthessenek nektek. Most a három kedvencüket ismerhetitek meg.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Ezúttal a legjobb fagylaltlelőhelyek nyomába eredtünk, és bár sikerült néhány nap alatt tönkretennünk mindazt a kőkemény munkát, amit az elmúlt hónapok edzéseibe fektettünk, mégis megérte, mert elképesztően finom fagyikat kóstoltunk.

Torta Művek - Derkovits fasor

Elsőként egy újszegedi cukrászdát ajánlunk, kiváló parkolási lehetőséggel, közel a Holt-Maros sétányhoz, ami szuper úti cél a szabadba vágyóknak. A Torta Műveknél tett látogatás mindig kellemes meglepetést tartogat számunkra, ugyanis az áthúzás, dresszírozás, dekorálás stb. a kiszolgáló pult mögött történik, így sorban állás közben megleshetjük a cukrászok munkáját, és gyönyörködhetünk a szebbnél szebb tortákban.

A látványcukrászdában tejmentes, cukormentes, vegán és "semmitől sem mentes" fagylaltok közül választhatunk. A gombócok 5 dkg-osak és 300 forintba kerülnek.

A pisztácia, illetve a cukor- és tejmentes fagylaltok 50 forinttal drágábbak, de a pisztáciára így sem tudtunk nemet mondani. Nem bántuk meg! Az egyik helyi specialitás a mentafagyi egy kevés csokival. Nos, egyáltalán nem rajongok az after eight jellegű desszertekért, de ennél a fagylaltnál elképesztően jó arányokat sikerült összehozni.

hirdetés

Az elvitelre szánt hűsítő finomságot tölcsérben és sétálókehelyben is kérhetjük. Mivel a gombócok a nagy melegben egy szempillantás alatt olvadásnak indulnak, nem érdemes sokáig várni velük. A gyors olvadástól senki ne ijedjen meg, ez éppen azt jelzi, hogy biztosan nem került pálmaolaj a fagylaltunkba.

Rudi & Fickó - Oroszlán utca

A két kópé border terrierről elnevezett Rudi és Fickó olyan széles portfólióval rendelkezik, hogy vétek lenne fagylaltozónak titulálni, mégis a város egyik legfinomabb fagyijára bukkantunk náluk. A történet úgy kezdődött, hogy a Cirmit megálmodó Nándi és Timi hazacsábították barátaikat Angliából, hogy közös vállalkozásba kezdjenek. Zoli és Mariann addigra már kitanulta a fagylaltkészítés minden csínját-bínját, és a Yorkshire Dales Ice Cream-mel komoly elismeréseket szerzett külföldön.

Receptjük egyszerű: "Magas minőségű alapanyagok, zéró állagjavító, zéró habosító, zéró mesterséges színezék. Minden olyan ízű, ahogy azt a természet adta nekünk."

A kínálatot a harmonikus, letisztult ízek jellemzik, amelyek természetesek, mégis intenzívek. A fagylalt tömör és selymes. A textúrákkal való játék jegyében minden gombócba belecsempészik magát az alapanyagot is, így a mangó fagylaltban igazi mangódarabokkal találkozhatunk, a pisztáciában pedig olykor egy-egy apró pisztáciaszem okoz kellemes meglepetést.

A pisztácia - ha nem fogyott ki - szinte kötelező választás, és a füge-dió kombinációt is feltétlenül érdemes kipróbálni. Érdekes, hogy míg én határozottan a diót éreztem jobban, addig Andi szerint inkább a füge dominált. Az ecuadori csoki a Lindt csokoládéra emlékeztetett bennünket és a csoki-meggy sorbet-t is nagyon izgalmasnak találtuk.

Az általunk kóstoltakon túl erdei gyümölcs, eper sorbet, citrom, vanília és stevia meggy is szerepel a kínálatban. Az árak 350 és 450 forint között mozognak, kivétel a pisztácia, ami 490 forintba kerül. Bár a 490 forintos gombócár drágának mondható, mégis az élmény miatt próbáljátok ki a pisztáciát is, garantált az addikció.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

A szemét miatt kell bontani a vadonatúj tiszai kikötőt

A vízügy szerint egyszerű építési megoldással elkerülhető lett volna a veszélyes és tarthatatlan helyzet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Balesetveszélyessé vált az uszadéktól, ezért szét kellett bontani egy vadonatúj tiszai kikötőt Szegeden - adta hírül az RTL Klub Híradója.

A napok óta áradó Maros rengeteg szemetet hoz magával Romániából, és ennek egy része az új kikötőnél torlódott fel, amit 300 millió forintból építtetett a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont.

Annyi hulladék gyűlt össze, hogy a létesítmény már balesetveszélyessé vált. A vízügy szerint egy terelővel elkerülhető lett volna a balesetveszélyes helyzet.

Mint mondják, az anyagok nagy része a természetes kanyarokban gyülemlik fel, innen igyekeznek elhordani.

A szemét egyébként a Bertalan híd lábánál is fennakadt, ott már több tonna hulladék összegyűlt.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Klub riportja:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-6.jpg

Meseszép, ahogy virágzik a mák és pipacs Szeged határában

Nem csoda, hogy sokan megállnak, sétálnak a festői környezetben. Sőt, még néhány ló is feltűnik a virágok között.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. május 24.


hirdetés

Erre a látványra sóhajt fel az ember: festői. Mert valóban, ezeken a törékeny virágokon átszüremlő napfény egészen különlegessé varázsolja a határt. Sokakat csábít andalgásra, fotózásra, a virágok közé heveredésre.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szeged_nyit.jpg

Hatalmas retró tévén, ingyen nézhetsz mozifilmet Szegeden

A város szélén lévő fűtőmű mellett, a fűben lehet mozizni a szabad ég alatt.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Egy óriás retró tévén lehet ezentúl filmet nézni Szegeden. A város szélén lévő Rókus 2-es számú fűtőmű oldalára felfestett hatalmas készüléken szabadtéri mozi lesz.

Bár a Belvárosi mozi is újra fogadja majd a vendégeket, ám egy új kulturális színfolttal gazdagodhatott a Napfény városa.

A Fűtőmű utcában található Szeged egyik legnagyobb fűtőműve, ide álmodták meg a retró tévét a Mondolo „street art” festői.

A szombaton este 9-kor kezdődő vetítések ingyenesek lesznek. A füves területen bárki leülhet, elheverhet egy pokrócon. Lehet vinni enni-innivalót is, de a biztonságos távolságtartást kérik a szervezők.

A filmek időtartama általában két óra, így este 11-ig befejeződnek a vetítések. Ha esne az eső, akkor vasárnap tartják meg a mozielőadást. Augusztus 22-ig minden hétvégén egy-egy újabb filmet tűznek műsorra - írja a szeged.hu.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!