hirdetés
Tényleg el vannak hízva a magyarok? – Attól függ, milyen listát nézünk
Ki számít elhízottnak? Valóban az egyik legismertebb mérőszám - a BMI - a legmegfelelőbb az elhízás mérésére? Ezekre a kérdésekre keresi a választ blogján Györfi András.
Györfi András írása, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. május 27.


hirdetés

Györfi András blogján a szerző gondolatait olvashatjátok technológiáról, médiáról, nőkről, pszichológiáról, macskákról, politikáról.

Egy baráti társaságban nemrég felmerült az elhízottság örökzöld témája, szinte mindenki hajtogatta a klasszikus mantrát, miszerint a magyarok el vannak hízva, jól. Az egyik barátom viszont hozzátette, hogy ez akár így van, akár nem, ő bizony nem lát túl sok elhízott embert, legalábbis Budapest utcáin mászkálva nem jellemző, hogy egy-két sörhason kívül tömegével jönnének szembe azok, akik igazolják a kiinduló gondolatot.

Elhatároztam hát, hogy utánajárok a dolognak, megnézem mennyire igaz hogy el vagyunk hízva. Az első és legfontosabb kérdés az, hogy mégis mit jelent az elhízottság. Az alábbi eszközzel bárki kiszámolhatja az úgynevezett testtömegindexét, a méterben kifejezett magasságot hozza összefüggésbe a kilogrammban kifejezett testtömeggel.

Egész pontosan a kilogrammban vett testtömeget osztjuk a méterben meghatározott testmagasság négyzetével.

Egy 80 kilós, 176 cm magas ember esetében az eredmény 25,826. A kalkulátor után betettem egy táblázatot, a WHO, vagyis a World Health Organization összefoglalója arról, hogy egy adott BMI értékkel milyen besorolást kaphatunk.

Supplied by BMI Calculator USA

A kérdés csak az, hogy ez a (szinte) etalonként kezelt mérőszám mennyire hiteles, mennyire működik jól. Én például ugyan távolról sem vagyok sportoló, de heti 3-6 alkalommal szoktam mozogni, ezek között van konditermi súlyzós edzés, ökölvívás, egy kör lefutása a Margitszigeten, időnként ezek kombinációja ugyanazon a napon.

Ismételten nem vagyok sportoló, viszont tény, hogy hosszú évek óta sokat járok mozogni, talán jóval többet is, mint a legtöbben, úgy gondolom, érzem, hogy egészséges vagyok. 183 cm magasan és 92 kilóval, a BMI indexem 27,47, vagyis meglepetésemre túlsúlyos vagyok.

Tény és való, még az élsportolók, például profi ökölvívók között is vannak olyanok, akik akár látványosan nagy hassal rendelkeznek, engem mégis meglepett, hogy annak ellenére, hogy világ életemben inkább vékonynak, sőt, tizenévesen kifejezetten vékonynak tartottak, mégis túlsúlyosnak mond a BMI.

A Webbeteg szerint

gyerekekre a BMI nem alkalmazható, az ő esetükben az úgynevezett percentilis érték mérvadó, ez azt mutatja meg, hogy az azonos nemű és korú gyerekeknek mekkora százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált gyermeké.

Robogjunk tovább, nézzük meg, hogy a különböző kutatások mit mondanak arról, hogy mennyire elhízott a magyar.

A Telegraph kutatása szerint a magyarok 27,6%-a elhízott, ezen nincs mit szépíteni, ha ránézünk az alábbi térképre, Európa közepén valóban van egy sötétebb folt, az bizony mi vagyunk:

A német érték 25,1, a lengyel pedig 25,3, így nem tűnik az európai mezőnyből irdatlanul kirívóan elhízottnak Magyarország. A Telegraph nyilván Angliára fókuszált elsősorban, az ő értékük 26,9, az országon belül is komoly eltérések vannak. Rátérve a globális összevetésre, az anyag szerint Magyarország még az első húszba sem fért bele, a nyers és szigorú kalkulációnak köszönhetően ott van viszont az első öt között Nauru, Tokelau és Tonga is, úgy tűnik más a lista, ha a világ minden országát górcső alá vesszük, nem csupán az európai és észak-amerikai nemzetekre vagyunk kíváncsiak.

A Wikipedia összefoglalója szerint 190 országból a 77-ik helyen állunk, ugyanott, ahol Németország, hiszen ezen a listán ők is 26,3-es értéket kaptak mint a BMI átlaga, Izrael szintúgy. Mindezek alapján nem tűnik úgy, hogy Magyarország különösen elhízott lenne.

Az mindenesetre biztos, hogy ugyanúgy, ahogy Európa szerte és az USA-ban, nálunk is vannak molett, vagyis plus size ruhaboltok, különböző kiegészítők, amiket kifejezetten "telt" embereknek árulnak, sőt, társkereső oldal is adott, ami a telteknek, és azoknak szól, akik irántuk érdeklődnek.

A World Atlas listája szerint sem szerepelünk még az első 25-ben sem, azt viszont megtudhattuk, hogy gazdasági tényezők és az elhízottság között összefüggés áll fenn, ez jelenleg nem túl hasznos számunkra. Ezen a pontos egyre kíváncsibbá váltam, hogy vajon mit is jelent az elhízottság.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Tartsd a fiókban a bankkártyád! – már Apple készülékeddel is fizethetsz
Az OTP Bank a Mastercarddal együttműködésben május 21-től elérhetővé tette az Apple Pay-t, azaz mostantól Apple-felhasználók is gyorsan, biztonságosan, egyetlen érintéssel fizethetnek mobiljukkal.
Szponzorált tartalom (X) Képek: Mervai Márk - szmo.hu
2019. május 21.Mára már egyre több eszközt kiválthatsz pusztán a mobilod segítségével és már a pénztárcád, sőt a bankkártyád is „elfér” a telefonodon. Az OTP Bank már korábban elérhetővé tette az érintéses mobilfizetést ügyfelei számára, mától pedig a Mastercarddal együttműködésben

Magyarországon elsőként, Apple eszközökön, azaz iPhone-on, Apple Watch-on is használható az érintéses mobilfizetés, az Apple Pay.

Ezzel a szolgáltatással minden olyan helyen fizethetsz, ahol elérhető az érintéses fizetési szolgáltatás, vagy feltüntették az Apple Pay logót.

Az Apple Pay-t egyszerű beállítani: az OTP Bank által kibocsátott Mastercard és Maestro betéti- és hitelkártyák néhány lépésben digitalizálhatók az OTP SmartBank vagy a Simple by OTP appokon keresztül, vagy akár közvetlenül az Apple Wallet alkalmazásban. Természetesen az ügyfelek a digitalizált kártyákkal végzett tranzakciók esetében is élvezhetik a kártyájukhoz korábban járó előnyöket.

Fontos mérföldkő

„Az OTP Bank vezető szerepet tölt be a digitális és mobilfizetési megoldások terén. A mai nap pedig egy újabb fontos mérföldkő a hazai mobilfizetés és a bank történetében. Az OTP Bank a Mastercarddal közösen, elsőként tette elérhetővé az ügyfelek számára az Apple Pay szolgáltatást Magyarországon. Büszkék vagyunk arra, hogy fejlesztéseinkkel hozzájárulhatunk a gyors, kényelmes és biztonságos érintéses mobilfizetés elterjedéséhez” - nyilatkozta Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója.

Gyors és biztonságos is

A mobilfizetés két pillanat alatt megvan és nemcsak gyors, hanem biztonságos is, hiszen a személyes adatok védelme az Apple Pay működésének alapját képezi. Fizetéskor a kártyaadatokat sem a mobileszköz, sem az Apple szervere nem tárolja. Ehelyett egy egyedi azonosítót (Device Account Number) rendel hozzá a szoftver a tranzakcióhoz, és titkosítva ezt tárolja a készülék biztonsági moduljában (Secure Element). Minden tranzakcióhoz egyedi, alkalmanként változó biztonsági kód tartozik.

Az Apple Pay-jel az OTP Bank ügyfelei a mai naptól egyszerűen fizethetnek iPhone-juk, vagy Apple Watch-uk segítségével bármely érintéses fizetésre alkalmas POS terminálnál.

Ráadásul nemcsak a kasszáknál, hanem online, az Apple Pay-t elfogadó applikációk, vagy a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén is fizethetnek. A szolgáltatás leegyszerűsíti az online vásárlás folyamatát, nem kell kézzel kitölteni a kártyaadatokat és egyszerűbb megadni a szállítási és számlázási információkat is. Minden tranzakció egyszerűen, a Touch ID, a Face ID, vagy a jelkód segítségével végezhető el.

Az Apple Pay szolgáltatásról itt olvashatsz bővebben.


KÖVESS MINKET:hirdetés
8 ember, akit megcsaltak, elmesélte, hogyan jött rá
Durva történetek.
Metro - szmo.hu
2019. május 25.Ha a párod hűtlen hozzád, az az egyik legszörnyűbb fájdalom. Nem elég, hogy a kapcsolatotoknak valószínűleg lőttek, de még kihasználva, becsapva, megalázva is érzed magad. A brit Metro című lapnak nyolc ember mesélte el élete legdurvább "megcsalós" történetét. Vagyis azt: hogyan jöttek rá, hogy a szerelműk hűtlen lett hozzájuk.

1. Az egész emelettel csalt

"A barátom egy másik városba járt egyetemre. Egyszer váratlanul meglátogattam a koleszban. Az emeleten még három másik szoba volt, mindegyikben egy lány lakott. Az volt a furcsa, hogy a barátom nem engedte, hogy a közös fürdőt meg a teakonyhát használjam. Aztán kiderítettem, miért: mert már mindhárom lánnyal lefeküdt, az egyikükkel meg együtt is járt - természetesen úgy, hogy én közben otthon vártam."

2. Még a hotelt is ő foglalta le

"A szüleimnél voltunk. Nem tudom, milyen hatodik érzékből néztem meg a barátnőm telefonját, nem szoktam. Egy üzenetet találtam egy pasitól, hogy jöjjenek össze egy 'dugi-mugira', a barátnőm vigyen habzóbort és foglalja le ő a hotelszobát is."

3. Közölte velem telefonon

"Felhívott, és közölte, hogy megcsalt. Azt mondta, egy vadidegen csajjal a kocsmából, és annyira részeg volt, hogy tulajdonképpen a csaj erőszakolta meg. De én az utóbbi időben szerinte túl sokat dolgoztam, és az én hibám volt, hogy egy másik nő karjaiban kötött ki. Persze szakítottam vele."

4. Az iPod-járól tudtam meg

"Az egyetemen jártam együtt a sráccal. Egyszer kölcsönkértem az iPod-ját, amikor elmentem futni. Csak arra nem számított, hogy a Wifi már a kolesz bejáratánál is működött, az iPod rákapcsolódott, és elkezdtek jönni az üzenetek, amiből kiderült, hogy rendszeresen szexel a volt barátnőjével."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
„Attól, hogy egy nő 30 éves, még nem kell kérdezgetni, hogy mikor lesz már gyereke”
Miért bélyegzik meg azokat a nőket, akik a húszas éveikben nem a leendő férj-jelölteket hajszolják, hanem a saját boldogságukat keresik? Ezt fejtegeti cikkében egy újságírónő, aki már elmúlt 30, de nincs gyermeke.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 23.Egy nő életútja az emberek többsége szerint így néz ki: felnő, megtalálja azt a férfit, akivel összeházasodik, aztán jöhetnek a gyerekek. Előbb feleség, aztán anya lesz, lehetőleg minél hamarabb, mert 30, főleg 35 fölött sokak szerint már túl késő megállapodni és gyereket szülni.

De mi van, ha nem mindenkinek alakul úgy az élete, hogy ezt kivitelezni tudja? És mi van, ha 30 éves korára nem éri el mindezt? Vagy azért, mert a körülmények úgy hozták, vagy azért, mert nem is akarta, hogy így alakuljon?

Erről ír részletesen a Hello Giggles újságírója, Tristen Lee, aki szerint attól, hogy egy nő betölti a 30-at, még nem jelenti azt, hogy folyamatosan kérdezgetni kell tőle, mikor jön már a gyerek. Mint az a cikkéből kiderül, nála több szempontból sem alakult úgy az élete, hogy családot alapítson.

Leírta, hogy négy évvel ezelőtt egy bántalmazó kapcsolatban élt. Már hetedik éve. Ráment a karrierje és a pénze, az önbecsülése a béka feneke alá került, és a mentális egészsége is romokban volt.

"Egy darabokra tört ember voltam, aki szorongással küzdött, és teljesen elzárta magát mindenkitől, akit ismert"

- jellemezte akkori önmagát.

Négy éve viszont végre kitört ebből a rémes kapcsolatból, amit sok ismerőse "tanulságos leckének" titulált. A nő nem akart rögtön elkezdeni randizni, inkább saját magára és a családjára fordította a szabadidejét, és elkezdte újraépíteni azokat a baráti kapcsolatait, amiket elveszített a bántalmazó exe miatt.

Ahelyett, hogy egy másik férfit keresett volna, magát hozta rendbe: dolgozott a fizikális és mentális egészségén, figyelmen kívül hagyta a negatív dolgokat és többet foglalkozott a kinézetével.

Többször ébredt másnaposan, amikor az új, szingli életét ünnepelte, de ezt se bánta, mert végre jól érezte magát. Szerette volna, hogy erősebb és rugalmasabb legyen, és azt tegye, amit ő akar. Korábban évekig csendes és szorongó volt, akit elnyomtak, de amikor végre rátalált a szabadságra, nem akarta elengedni.

"Viszont van egy hátránya, ha a húszas éveid végén találod meg a függetlenségedet: a férifak és a nők azt gondolják, a biológiai órád egyre jobban ketyeg. És emiatt nagyon, nagyon aggódnak"

- írja a szerző.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Itt az új esküvői trend: a meztelen ruha beszivárgott a menyasszonyi divatba is
Nem hiába hordta JLo és a többi sztár éveken át a meztelen ruhákat, ma már az oltár előtt is viselhetjük őket.
fotók: Instagram - szmo.hu
2019. május 22.A 2019-es esküvői trendek közül a legizgalmasabb és legmerészebb most az áttetsző felületekkel operáló stílus, írja a The Sun. Meglehetősen kevés teret engednek a fantáziának ezek a ruhák, viszont lehetett rá számítani, hogy előbb-utóbb megjelennek, mint nagyjából minden couture-divathullám, amiből az esküvői ruhatervezők meríteni szoktak. A hazai Daalarna friss kollekciójának is fontos részét képezik az átlátszó anyagok.

REBELLE Collection ?

1,031 Likes, 2 Comments - Daalarna Couture (@daalarnacouture) on Instagram: "REBELLE Collection ?"

A tradicionális esküvői ruháktól egészen távol áll ez a trend, mégis, állítólag az idei nyáron sok menyasszony dönthet majd úgy, hogy nemcsak hattyúnyakában gyönyörködhet a násznép és az ifjú férj. A sztárok egyébként már évek óta kísérleteznek az egyre meztelenebb ruhákkal, ezért sem meglepő a fordulat, hiszen a menyasszonyok sokszor a hollywoodi csillogásra vágynak a nagy napon. Vannak a visszafogott változatok:

NEWEST ARRIVAL!!! MUSE Fall 2019 Wedding Collection by BERTA new ad campaign featuring style "Demi" illusion neckline floral embroidered appliqués A-line gown! Available only at Belle & Tulle Bridal in Singapore! @musebyberta @berta @bertabridal #musebyberta #muse #musebybertasg #berta #bertagown #bertadress #bertasingapore #newcollection #demi #embroidery #applique #embellished #tulle #aline #illusionneckline #wedding #weddingdress #weddinginspiration #bridal #bride #bridetobe #belleandtulle #bridalstore #singapore #bridaldress #bridaldesigner #barcelona #newarrivals #newarrival #instore

108 Likes, 0 Comments - Belle & Tulle Bridal (@belleandtulle) on Instagram: "NEWEST ARRIVAL!!! MUSE Fall 2019 Wedding Collection by BERTA new ad campaign featuring style "Demi"..."

De azért a legtöbb ruha a mellet nem hagyja szabadon.

Unforgettable LESLEY ❤ #enzoanirealbride #enzoani #weddingday #wedding #matrimonio #love #bridetobe #bride #bridalmakeup #bridaldress #fashion #moda #abitodasposa

16 Likes, 1 Comments - Wedd Dress (@wedddressdiffusion) on Instagram: "Unforgettable LESLEY ❤ #enzoanirealbride #enzoani #weddingday #wedding #matrimonio #love..."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x