hirdetés

Tényleg egészségesebb őseink étrendje? Összecsapnak az érvek és az ellenérvek

Van, akik szerint évezredeket, mások szerint csak 500 évet kell visszautazni az időben, hogy azt együk, ami a legjobb nekünk.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Az egyre népszerűbb paleolit étrend hívei azt mondják, a civilizációs betegségek megelőzhetőek azzal, ha mellőzzük a modern ételeket, és azt fogyasztjuk, amit vélhetően az ősemberek is fogyasztottak.

Szerintük ugyanis számos civilizációs betegség oka az, hogy a mezőgazdaság fejlődésével túl gyorsan változott meg az étrendünk, és nem volt idő arra, hogy ehhez szervezetünk genetikailag alkalmazkodjon.

A paleolit étrend jelentős részben hús-alapú, mert a paleolit korszakban őseink elsősorban állati eredetű ételekkel táplálkoztak. A nem keményítő alapú magvak, zöldségek, gyümölcsök beleférnek, de semmiképp sem tanácsolják az "újkeletű" finomított liszt, só, cukor, búza, kukorica, burgonya fogyasztását. Többek közt a kenyérfogyasztást sem.

Mások az úgynevezett Schnitzer-étrendben hisznek, amit Johann Georg Schnitzer német fogorvos dolgozott ki még az 50-es években. Ő is azt hirdette, hogy vissza kell térni az ősi táplálkozási formákhoz, csak épp szerinte ez szemben a paleolit étrenddel, főként növények fogyasztását jelenti. Az ember ugyanis a fogazata alapján szerinte inkább terményevő, elsősorban magvakkal, gumókkal, levélhajtásokkal táplálkozhatott.

Stephen Le professzor egy néhány éve megjelent sikerkönyv szerzője azonban azt állítja, mindkét irányzat téved,

hirdetés

egyáltalán nem kell évezredeket visszamenni az időben ahhoz, hogy olyan ételeket együnk, amelyekhez szervezetünk jól alkalmazkodott. Szerinte ehhez elég 500 évet visszautazni az időben.

A kanadai születésű biológus azután kezdett érdeklődni a téma iránt, miután édesanyja elhunyt mellrákban. A családja Vietnámból vándorolt ki Kanadába, és tudta, hogy az ázsiai bevándorlóknál a rák fokozott kockázatot jelent. "Meg akartam érteni, mi az, amin változtathatnék azért, hogy ezt a kockázatot ne adjam tovább a gyerekeimnek" - mondta a National Geographic-nak.

Tanulmányutat tett Kínában, Kenyában, Ausztráliában, Indiában, Észak-Amerikában és nem utolsósorban Vietnamban, hogy megfigyelje: az egyes helyi, hagyományos étrendek hogyan hatnak az egészségre. Ezt követően előállt saját elméletével: szerinte az ételeinknek összhangban kell lenniük azzal, amit néhány száz évvel ezelőtt az őseink ettek.

Stephen Le azt állítja paleo éterend jó felé tapogatózik, de csak nagyon felületes megoldást kínál.

Az őseink ugyanis nem ugyanazt ették mindenhol. Minden attól függ, hol éltek.

Európában például a legutóbbi időkig ritkaságszámba ment a vörös hús, míg az ázsiaiaknál a rizs és a zöldség volt túlsúlyban, és protein ritkán került a tányérra. A professzor szerint tejtermékeket nagyon kevés tradícionális konyhában fogyasztottak, és sokak szervezete a mai napig nem adaptálódott hozzájuk.

Le azt mondja, Vietnámban, a saját ősei nem ettek gabonaféléket reggelire, és csak nagyon ritkán ettek húst ebédre és vacsorára. A fejlődő országokban azonban az egyre jobban élő lakosságnál általában meredeken megemelkedik a hús-, a tejfogyasztás. Ez számos problémához vezet. Más nemzeteknél, akik korábban inkább húst fogyasztottak, a gabonafélék okozhatnak gondot, mert nincsenek meg bennük a keményítőt és a cukrot lebontó bélenzimek.

Stephen Le szerint az egészséges élet titka, hogy elővegyük a történelmi szakácskönyveket, és mindenhol visszatérjünk az 500 évvel ezelőtti, "ősi" étrendre.

Nem mindenki ért azonban egyet vele. James Wong etnobotanikus a New Scientistben a saját példájával illusztrálja Le elképzelésének buktatóit.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
etelhamisitas_ck.jpg

A legdurvább ételhamisításoktól leesik az állunk

A téglaporos paprika valójában csak a belépő szint. Az almacsutka-kávébab és a gipszezett tej már igazi „művészet”.
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: Budapest IX., Gyáli út 3/a, Élelmezéstudományi Intézet, élelmiszervizsgáló laboratórium. 1949. Fortepan/Kovács Márton Ernő - szmo.hu
2020. július 05.


hirdetés

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Bár a termékek – és itt az ételekre is gondolunk – hamisítása valószínűleg egyidős az emberiséggel, az áruhiányos időszakok – és az ezzel járó extraprofit lehetősége – mindig nagyobb számban viszi bűnbe az önjelölt alkimistákat. Az ételhamisítások száma és az elkövetők kreativitása így jóval nagyobbá vált a háborúk időszakában és a kommunizmus áruhiányos korszakában is. A téma kapcsán valószínűleg mindenkinek a nyolcvanas évek téglaporos paprikahamisítása ugrik be elsőnek, de ahogy látni fogjuk, ez jócskán a szerényebb házivegyészet kategóriájába esett. A téma elemzéséhez a hamisítások ellen harcot hirdető, élelmiszeripari laboratóriumok jegyzőkönyveiben kutakodtunk.

A hamisítások örök klasszikusa: a tehéntej

Persze itt nem arra kell gondolni, hogy valami mást árulnak tej helyett.

A büntetőjog úgy értelmezi az ételhamisítást, hogy a termékből elveszünk egy fontos (és drága) összetevőt - a tej esetében ez többnyire a fölözést jelenti – és/vagy olyan dologra cseréljük, vagy olyan dolgot keverünk hozzá, mely eredetileg nincs vagy csak kisebb százalékban van meg a termékben, mint a tej vizezése esetében.

Budapest VIII., Kálvária utca 23., a Budapest és Vidéke Tejipari Vállalat Erzsé­betvárosi telepének Üzeme, tejpalackozó. Fortepan/FSZEK Budapest Gyűjtemény, Sándor György

hirdetés

Érdekes módon a magyar hatóságok a II. világháború utánig csak 2,8 %-ban maximálták a tej zsírtartalmát, míg a magyar tehenek a kontinens egyik leggazdagabb tejét adják. Így valójában a 3,6-3,8 %-os tej vízzel hígítása sokáig nem is minősült bűncselekménynek. Annál inkább annak tekintették, amikor a hamisítók keze nagyon megszaladt, aminek nyomán a vizezett és fölözött (az értékes részt eltávolították és drágább termékek gyártására használták) tejet

már krétaporral kellett sűríteniük, hogy emlékeztessen az eredeti italra.

Persze az ilyen machinációt gyorsan lebuktatta a tej kékes elszíneződése, ám a fertőzött kútvízzel való felöntést csak a kórházi kezelések megnövekedett száma tudta jelezni. Persze volt olyan, aki annyira „lelkiismeretes” kereskedőnek bizonyult, hogy a nyakára aludt, zsírmentes tejet már nem volt szíve ezen a néven eladni. Inkább felütötte egy kis liszttel és drágábban, tejfölként árulta...

Mennyivel biztonságosabb volt egy jó disznóvágás után kolbászt venni... Hát valójában nem.

Igazából a kolbászok, szalámik szintén az házialkímia sztárjai. Itt a trükkök sora

a már megpenészesedett áru lekefélésével és beolajozásával indult, de az újonnan készült finomság is tartalmazhatott meglepetéseket!

Magyarország, 1970. Fortepan/Bauer Sándor

A folyamat úgy nézett ki, hogy a készítéshez tiltott – legtöbbször hasfájást okozó – vagy olcsóbb állati részeket használtak, ezt követte a keményítővel feltöltés (így több vizet vett fel a termék és nagyobb lett a súlya), majd a kátrányfestékben kifőzés, melytől a kolbász a guszta, pirosba hajló színét nyerte. Persze az ízesítéshez ilyen esetekben szintén hamisított fűszerek használata volt a stílusos.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
14318158284_0bc61f5f39_b.jpg

Nem félelmet, inkább megnyugvást éreznek azok, akik megtudják, hogy gyógyíthatatlanok

„A világ terhe lekerült a hátamról” – mondta például egy agydaganatban és csontrákban szenvedő férfi.
Fotó: Flickr - Digitaltemi - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

A bizonytalanságnál a biztos rosszat is jobban elviselik az emberek. Ezt erősítette meg a Quora on-line körkérdése, amelyben azt mérték fel: mit éreznek azok, akikkel közlik, hogy napjaik meg vannak számlálva. És voltak köztük, akik nem tartották abnormálisnak, hogy örömet éreztek.

Sokan elárulták, hogy az első sokk után a rossz hír arra ösztönözte őket, hátralevő napjaikat a lehető legjobban kihasználják, amolyan "bakancslista"-módon.  Másokon pedig egyfajta felszabadultság-érzés lett úrrá, mert innentől kezdve a mindennapi aggodalmak nem számítottak nekik.

„A világ terhe lekerült a hátamról” – mondta egy agydaganatban és csontrákban szenvedő férfi, aki elhatározta, hogy nem fog belesüllyedni az önsajnálatba, inkább megbékél azzal a gondolattal, hogy nem olyan elpusztíthatatlan, mint azt korábban hitte magáról.

A válaszadók között akadtak olyanok, akik azért örültek a diagnózisnak, mert megerősítette egészségi állapotukkal kapcsolatos félelmeiket és végre megszabadultak minden bizonytalanságtól.

hirdetés

Egy amerikai pszichoterapeuta nő így fogta fel a maga halálos betegségét: „Azért jöttél a Földre, hogy megtudd, ki vagy, hogy tedd, amit tenned kell, és amikor végeztél, örömmel távozhass." Egy másik nő, aki korábban hírszerző tiszt volt, majd utazó blogger lett, így beszélt végső stádiumáról: „Egy dolog biztosan igaz az élettel kapcsolatban, hogy mindannyian meghalunk. Csak nem tudjuk, hogy mikor, hol, hogyan. Amíg élünk, élvezzük ki minden örömét.”

Egy nyugdíjas tanárnő viszont nem osztotta ezeket a nézeteket: Parkinson-kóros, ami lassan ölő betegség, elfogadja, mert nincs más választása. Éppen ezért sajnálja azokat, akik „örömöt” éreznek, amikor megbizonyosodnak betegségük gyógyíthatatlanságában.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
1-2.jpg

Tom Cruise: a legnagyobb sztár, aki nem hajt az Oscarra – ez a 10+1 legjobb filmje szerintünk

Volt vietnami veterán, undorító producer és önmagába szerelmes guru is.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Pár napja lett 58 éves Tom Cruise, aki egy ideje legalább tíz évvel fiatalabbnak néz ki, mint amennyi (most sem látszik rajta, hogy két év múlva a 60-at ünnepelheti. Ő az, aki A-kategóriás színésznek számít már több, mint harminc éve, hiszen a Top Gun már 34 éves film. Érdekes módon a legjobb mozijai a kilencvenes évekből valók - és nem azért, mert azóta rosszabb színész lett, hanem mert biztonsági játékos vált belőle, és szinte kizárólag akciófilmeket készít. Ha másba száll be, az sem dráma, holott régebben sok ilyet bevállalt. Ennek oka már egy másik cikk témája lenne, íme a kedvenceink tőle:

Plusz 1:  Trópusi vihar

Itt megcsillantotta komikusi vénáját, amiről ezelőtt nem sokat lehetett tudni - és az eredmény annyira jó lett, hogy majdnem készítettek is egy saját filmet a karakterének. Les Grossman, a kopaszodó, pocakos, hihetetlenül bunkó stúdiófőnök szerepét bizonyos pletykák alapján egyenesen Harvey Weinsteinről mintázta a színész, bár erről valódi források nem léteznek. A szerep az akkoriban a színész körüli botrányokról sikeresen elterelte a figyelmet és Cruise karrierjének is adott egy lökést. Ezután fordult rá az elsődleges akciósztár státuszra, ami be is jött neki.

10. Mission Impossible - Utóhatás

A Mission Impossible-széria nemcsak szuper filmzenéje miatt nehezen felejthető. A franchise 2018-as remeke szuper szórakozást nyújt látványos akciójeleneteivel, jól megírt fordulataival és persze Cruise-zal, aki ezúttal különösen odatette magát, ami a kaszkadőrjeleneteket illeti, amit mondjuk az esetében én nem is hívnék kaszkadőrjelenetnek, az angol stunt szó ezt sokkal jobban kifejezi. Az emelkedő helikopterről lógást például nem sokan csinálnák utána, de a két épület közt való ugrásáról számtalan sajtóhír is született, hiszen elszámolta az ugrást, és összetörte a lábát. Aztán lazán továbbfutott. Emiatt több hétre le kellett állítani a forgatást.

hirdetés

9. A holnap határa

Érdekes, hogy a színésznek gyakran van nagyon jó kémiája a kolléganőkkel, ez a film viszont nemcsak high concept forgatókönyve miatt kiemelt, hanem az Emily Blunt és Cruise között működő remek kémia miatt is. Blunt méltó akciótársa a színésznek a sci-fi, akció és dráma elemeket használó moziban, melynek ráadásul a humora is remek.

8. Jack Reacher

Tom Cruise nem lenne Tom Cruise, ha nem akarta volna szélesíteni palettáját az akciófranchise-ok világában, ezért előállt Jack Reacherrel, akinek sajátosan titokzatos, introvertált, de nagy szívű személyisége és természetesen homályos múltja van. A 2012-es mozi és a 2016-os méltó folytatása a klasszikusabb akciófilmek hagyományait követik, például Reacher iszonyú menő, bármennyi ellenféllel felveszi a harcot és simán lenyomja őket ököllel. De azért mindkét résznek megvan a saját jól megírt, izgalmas sztorija is.

7. Különvélemény

Nem ez volt az utolsó együttműködés a nagymester Steven Spielberg és Tom Cruise között, de ez a legjobb. A 2002-es mozi Philip K. Dick novellája alapján készült. A végtelenül izgalmas, a jövőben játszódó sztoriban Cruise karaktere azzal szembesül, hogy a rendszer, amiben hitt és dolgozott, ellene fordul, a gyilkosság-előrejelző gépezet ugyanis őt dobja ki tettesnek egy titokzatos ügyben. Remekül összerakott mozi, melyben váltakoznak egy jó krimi és a sci-fi műfaj elemei.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
german-shepherd-dog-alsatian-canine.jpg

Hogyan gyógyítsuk ki kutyáinkat a tűzijátékoktól és más hangos zajoktól való félelmükből?

A tűzijáték az ember egyik ősi, kedvelt szórakozása, sok a rajongója ma is, de sokan félnek is tőle. A kutyáknak viszont valóságos átok.
Fotó: https://www.pxfuel.com/en/free-photo-jihtk - szmo.hu
2020. július 01.


hirdetés

Szinte minden kutyagazda tud olyan történetet, amikor kutyája annyira megijedt a tűzijátéktól vagy más durrogásoktól, hogy messzire elmenekült vagy napokig alig lehetett kivinni még szükségét elvégezni is az utcára. De tudunk olyan eseteket is, hogy a legjámborabbnak hitt eb egyszerűen megvadul és kezelhetetlen lesz.

Az ezzel kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy a kutyáknak közel feléből félelem-reakciókat váltanak ki a hangos vagy hirtelen zajok, legyen az tűzijáték, lőfegyver, mennydörgés vagy akár egy fűnyíró. Egyesek vonyítanak, szűkölnek, nyöszörögnek, mások egész testükben remegni kezdenek. Vannak olyan kutyák, amelyek olyan pánikrohamot kapnak, hogy keresztül-kasul rohannak mindenen, törnek-zúznak, csak hogy elmenekülhessenek a rémisztő hangok elől – írja a Psychology Today.

Mit lehet ez ellen tenni? Meglepődnénk, ha nem lenne kutyáknak való szorongás elleni gyógyszer, de próbálkoztak már különböző növényi kivonatokkal, nyugtató hatású feromonokkal. Sőt, készítettek már olyan CD-t is, amelyen e félelmetes hangokat nyugtató zenedarabokkal vegyítik. Ismertek különböző relaxációs vagy olyan felkészítő edzések, amelyekkel próbálják legyűrni a kutyák félelmét,  és vannak olyan masszázsok is, amelyek a gazda csendes szavai mellett megnyugtathatják a megrémült kutyát.

Vannak, akik viszont arra esküsznek, hogy a gondozó nem vesz tudomást sem a félelmetes zajokról, sem a kutya reakcióiról, hogy ezzel azt értesse meg az állattal: nincs mitől félnie.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!