hirdetés
hazi-koszt-petchef-1.jpg

Tényleg a házi koszt a legjobb táplálék, amit a család négylábú kedvencének adhatunk?

A tévéből ömlenek a “prémium minőségű” kutyaeledeleket propagáló reklámok. Ezek a kutyatápok a hirdetések szerint telis teli vannak a kutyák fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen összetevőkkel. Hogyan is kelhetne velük versenyre a házi koszt? Pedig a látszat, mint annyiszor, most is csalóka.
(x) Fotók: Pexels.com, PetChef.hu - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

A házi koszt hátrányai

Természetesen a bevezetőben leírtak ellenére a házi kosztnak is vannak hátrányai. Vegyünk sorra belőlük néhányat.

Otthon nincs sem labor, sem laboráns

A kutyaeledelek gyártói élelmiszermérnökök, állatorvosok és táplálkozási szakemberek segítségével állítják össze a boltban kapható tápok összetételét. Amit ráadásul laboratóriumi mérésekkel tudnak ellenőrizni. Egy gazdi viszont csak fogja az alapanyagokat, és a legjobb tudása szerint főz belőlük egy adagot a kutyájának. Nem alkothat pontos képet a házi készítésű kutyaeledel tápanyag-tartalmáról.

Az otthon készített kutyaeledel munka- és időigényes

hirdetés

A kutya sok helyen szinte családtagnak számít - így hát neki főzni éppen annyi munkával jár, mintha a családtagoknak főzünk. Kezdve attól, hogy ki kell találni, mit készítsünk, az alapanyagok beszerzésén keresztül a főzésig, mosogatásig. Erre nem mindenkinek jut ideje, hiszen sokan még annyi időt sem tudnak kiszorítani, hogy maguknak főzzenek.

A házi készítésű kutyaeledelnél van olcsóbb megoldás

Sem a hús, sem a zöldségek nem olcsóak - és akkor az elkészítésre fordított időt még bele sem számoltuk. Ehhez képest a boltban kapható száraz kutyatápok kifejezetten gazdaságos alternatívát képviselnek. Arról nem is szólva, mennyivel egyszerűbb és gyorsabb így etetni a kutyát.

A házi koszt előnyei

Természetesen számos hasznos következménye van, ha otthon főzött eledellel tápláljuk a kutyusunkat. Íme néhány példa.

Finomabb, mint a száraztápok

Annak ellenére, hogy a boltban kapható száraz kutyatápokat ízfokozókkal és aromákkal dúsítják, ízüket tekintve nem veszik fel a versenyt az otthon, frissen készült, főtt kutyaeledellel. Ha megnézzük, hogy kedvencünk hogyan fogadja az egyiket és hogyan a másikat, erről magunk is meggyőződhetünk.

Több benne a tápanyag

A száraztápok számos értékes tápanyagot tartalmaznak - legalábbis, ha a reklámokból indulunk ki. Sajnos azonban az összetételüket górcső alá véve kiderül, hogy legfőbb alkotóelemük az olcsó gabonaszármazékok - pl. rizsliszt, rizskorpa stb. Ezek csak üres kalóriát jelentenek. Ráadásul színhús helyett gyenge minőségű melléktermékeket - inakat, csontlisztet, a csontokról mechanikusan lefejtett húspépet - tartalmaznak. Ezek vitamin- és ásványianyag tartalma elhanyagolható a színhúshoz képest, amit a házi készítésű kutyaeledelbe otthon belefőzünk.

A legbiztonságosabb kutyaeledel-típus

A körültekintően elvégzett hőkezelés minden esetben elpusztítja az alapanyagokban - főleg a nyers húsfélékben - esetlegesen előforduló kórokozókat. Az otthon főzött kutyaeledel tehát 100%-ig mentes például a szalmonellavírustól.

Biztosak lehetünk benne, mit (nem) eszik a kutya

Paradox módon az otthon elkészített kutyaeledel egyik legfőbb előnye nem is az, ami benne van, hanem ami garantáltan nincs benne. A reklámokból nem derül ki, de a bolti kutyatápokban - és ez sajnos az úgynevezett “prémium” termékek többségére is igaz - rengeteg a mesterséges adalékanyag. Néhány példa:

- karcinogén, vagyis rákkeltő szennyező anyagok, amelyek a fertőzött gabonkából kerülnek a tápokba - például: aflatoxyn, mycotoxin,

- a hús értéktelen melléktermékei (pl. inak, porcogók stb.),

- Propilén-glikol - tartósítószer, eredetileg fagyálló (!). A kutyatáp nedvességét is redukálja, a kutyáknál bélelzáródást és rákost megbetegedést okozhat az emésztőrendszerben.

- Ethoxyquin (E-324) - tartósítószer, eredetileg gyomirtó (!) Vese- és májkárosodást, rákot okoz

egészségre káros székletkeményítők (pl. bentonit)

- Blue 1 és Blue 2 - mesterséges színezékek. A 12 legveszélyesebb élelmiszer-adalék listáján is szerepelnek, rosszindulatú agydaganatot okozhatnak.

a kutyák csontrendszerét megpuhító, rákkeltő fluorid (ez általában a csontliszttel kerül a száraztápokba),

- üres kalóriát jelentő töltelékanyagok (pl. rizskorpa).

És ami fő: az egészség

Azok a gazdik, akik - illetve nekik köszönhetően a kutyájuk - áttértek a száraz kutyatápokról a házi kosztra, számos pozitív változásról számoltak be:

- a kutyák étvágya látványosan javult,

- szőrük láthatóan fényesebbé és dúsabbá vált,

- a kutyák sokkal energikusabbá, jókedvűbbé és élénkebbé váltak,

- az allergiától szenvedő kutyusok tünetei enyhültek, sok esetben teljesen megszűntek.

Ezek mellett a kutyák táplálkozásával foglalkozó szakorvosok között konszenzus van abban a tekintetben, hogy a minőségi és friss alapanyagokból megfelelően összeállított és elkészített házi koszt jelentősen meghosszabbítja a házi kedvencek életét.

Persze fontos, hogy a házi koszt fogalmát ne keverjük össze a konyhai maradékkal. Ez utóbbi ugyanis nyilvánvalóan egészen más kategóriába tartozik, mint a gondosan összeállított és elkészített kutyaeleség.

Nincs idő főzni? Van megoldás!

Mint láttuk, a házi koszt drágább - csakhogy ez a pluszkiadás bőven megtérül a szükségtelenné váló gyógyszerek és kezelések költségén, amiket nem kell kifizetni. Arról nem is szólva, hogy a család kedvencének egészsége megfizethetetlen. A főzésre fordított idő azonban keményebb dió. A mai rohanó világban sokan a családnak sem tudnak főzni - a házi kedvencekről nem is beszélve. Akkor mondjunk le róla, hogy kutyusunknak finom, és főleg egészséges ételt adjunk?

A megoldást tálcán kínálja egy hazai cég, a PetChef. Küldetésüknek tekintik, hogy a kutyákat friss, finom és egészséges táplálékkal lássák el. Fogásaik ellenőrzött, hazai alapanyagokból készülnek, amelyek emberi fogyasztásra is alkalmasak. A recepteket a kutyák táplálkozásának elismert szakértője, Dr. Varga József állatorvos útmutatásai alapján állították össze.

Mit kínál a PetChef?

Ezeknek a fogásoknak az elkészítéséhez semmilyen mesterséges ízfokozót, tartósítót, színezéket vagy aromát nem használnak fel, alapanyagként pedig kiváló minőségű színhúsokat, gabonákat és zöldségeket tartalmaznak. Néhány példa:

Színhúsok hazai termelőktől:

- marhahús,

- sertéshús,

- bárányhús,

- pulykahús és

- nyúlhús.

Ízelítőül néhány további értékes alapanyag a PetChef fogásaiból:

- édesburgonya,

- sütőtök,

- brokkoli

- áfonya,

- chiamag,

- hajdina,

- barna rizs,

- kinoa,

- olívaolaj,

- halolaj.

Ráadásul minden náluk rendelt ételre érvényes a Tiszta Tányér Garancia. Ez azt jelenti, hogy ha az adott fogás mégsem ízlene a kutyának, díjmentesen kicserélik egy másik ízre - vagy akár a teljes árat visszatérítik. Amennyiben valaki bizonytalan, melyik fogást válassza a kínálatból a kutyája számára, kipróbálhatja a Kóstoló csomagot, amely az összes fogásból ízelítőt ad.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
betegseg.jpg

Koronavírus: hogyan kezeljük magunkat, ha nincsenek súlyos tüneteink?

Néhány apróságtól eltekintve ugyanazt kell csinálni, mintha influenzásak lennénk.
képünk illusztráció, fotó: Pexels - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

A fertőzöttek túlnyomó része tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a koronavírus-fertőzést. Ők jellemzően otthon gyógyulnak, nem szorulnak kórházi ellátásra. A Business Insider nekik gyűjtötte össze a Harvardi Orvosi Iskola munkatársának segítségével, hogy az házi karantén alatt mivel kezeljék magukat a minél gyorsabb gyógyulás érdekében.

Abraar Karan egyik legfontosabb tanácsa, hogy a pozitív teszt után haladéktalanul értesítsünk mindenkit, akivel a tünetek jelentkezése előtti két hétben kapcsolatba kerültünk. Ezzel akár további fertőzéseket is megelőzhetünk.

Ha már jelentkeztek a betegnél a tünetek, akkor a koronavírus kezelése szinte teljesen megegyezik a hagyományos influenzáéval.

Az egészségügyi szakember szerint fontos a megfelelő hidratálás, vagyis a folyamatos és állandó folyadékpótlás. A fertőzöttek minél jobban izolálják magukat a velük egy háztartásban élőktől, ha lehet, használjanak külön mosdót és aludjanak egyedül. A koronavírusos betegek semmilyen körülmények között ne hagyják el a lakóteret.

A tünetek enyhítésére fájdalomcsillapítót és lázcsillapítót javasol Abraar Karan, aki hozzáteszi, hogy a szimptómák súlyosbodása esetén azonnal fel kell hívni a kijelölt szakembert.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orvosi-maszk-pixabay.jpg

Miért hiszi azt bárki, hogy ő aztán nem kaphatja el a koronavírust?

Egy konkrét példa mutatja meg, miből alakul ki a sértetlenség érzése.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Egy egészségügyi tanácsadás csak abban az esetben hatásos -, legyen szó a jelenlegi járványról vagy egy átlagos megbetegedésről -, ha az emberek képesek magukat veszélyeztetettnek tekinteni. Ha ez nem valósul meg, akkor olyan döntéseket hoznak az érintettek, amivel nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem mindenkit, akivel kapcsolatba kerülnek.

Az a gondolat, hogy a „vírus engem nem ér utol”, leginkább a fiatal felnőttek körében gyakori, és ez annak köszönhető, hogy a csapból is az folyik, leginkább az idősekre veszélyes a COVID-19. Ennek köszönhetően sok fiatal még most is eljár bulizni – főleg Amerika szerte.

Nem csak a fiatalokat érinti a sérthetetlenség érzése, bár David Elkind pszichológus szerint ez is egy szakasza a „serdülőkori egocentrizmusnak”, amit kinő egy idő után az ember. Ennek jó példája Psychology Today szerint, hogy a 15-24 éves korosztály körében gyakori az ittasvezetés és az abból származó balesetek száma.

A személyes történetekből arra lehet következtetni, hogy a fiatalok a saját világukban hősökként/hősnőkként látják magukat, így őket nem érhetik olyan hétköznapi veszélyek, mint az egyszerű halandókat. Ezért mernek például beülni ittasan a kormány mögé.

Egy francia tanulmányban 368 francia sofőrt (71% nő) kérdeztek meg, akiknek az átlagéletkoruk 23 év volt, hogy fogyasztottak-e alkoholt az elmúlt évben vezetést megelőzően. Csaknem egyharmada a megkérdezetteknek válaszolt igennel a kérdésre.

hirdetés

A sértetlenség mérésére a kutatócsoport kidolgozott egy három részre osztott skálát, ami a „sértetlenség három arca” nevet kapta:

- Veszélytelen sértetlenség: Nem valószínű, hogy egy balesetben megsebesülök.

- Interperszonális sértetlenség: Mások véleményére nem adok.

- Pszichológiai sértetlenség: Az érzéseim nem sérülhetnek.

Ez az elméleti modell, és a vizsgálatban résztvevők előtörténetének ismerete lehetővé tette a kutatók számára, hogy nagy százalékban jól megjósolják, ki fog ittasan vezetni.

A sérthetetlenség gondolatával együtt élők egy egocentrikus dimenzióban élnek. Életkortól függetlenül az ilyen emberek túl egészségesnek tartják magukat ahhoz, hogy ők is elkaphassák a vírust a jelenlegi helyzetben.

Ezeknek az embereknek külső segítségre van szükségük, akik kidurrantják a lufit, amit maguk köré fújtak. Tehát, ha van olyan ismerősöd, aki nem tarja be az egészségügyi előírásokat, akár fiatal akár nem, próbáld felvilágosítani, hogy a vírus nem kivételez. Erre jó módszer lehet konkrét példákkal való illusztrálás, amiből akad szép számmal a világsajtóban.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jeromeadams.png

Az amerikai tisztifőorvos bemutatja: arcmaszk 45 másodperc alatt

Amerikában a maszk viselésére bízatatnak mindenkit, illetve arra, hogy saját kezűleg készítsék el, ne vásárolják fel a készletet az egészségügyi dolgozók elől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Az Egyesült Államokban nem a maradj otthon az egyetlen tanács, amelyet sujkolnak az állampolgárok fejébe, hanem az is, hogy hordjanak arcmaszkot. Dr. Jerome Adams, amerikai tisztifőorvos egy rövid oktatóvideóban mutatja be, hogyan lehet mindössze 45 másodperc alatt varrás nélkül elkészíteni a maszkot.

Ehhez mindössze egy nagyobb anyagdarab kell, amely lehet kendő, sál vagy bármilyen anyagból kivágott darab. Ezt néhányszor be kell hajtogatni, majd két gumit tenni a sarkára, és kész is a maszk.

Amerikában egyébként azért is próbálnak mindenkit saját maszkgyártásra bíztatni, mivel az N-95-ös, szűrővel ellátott maszkokból óriási a hiány, és még az egészségügyi dolgozóknak sem jut, nekik viszont tényleg létszükséglet a munkájukhoz.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
faradt-fejfajas-pexels.jpg

Miért érezhetjük magunkat fáradtnak a karanténban? És mit tehetünk ellene?

Sokan tapasztalják, hogy amióta karanténban vannak, fáradtabbnak érzik magukat, pedig kevésbé aktívak, mint normál körülmények között. A kutatók szerint ez lelki okokra is visszavezethető.
Címkép: Pexels (illusztráció) - szmo.hu
2020. április 08.


hirdetés

A közösségi médiában is gyakran olvasható manapság, hogy azokat, akik korábban vígan fent voltak hajnalig, már este 10 órakor hívja az ágy. És így éreznek azok is, akik nem fárasztották le magukat fizikailag, és nem is betegek. (Éppen a koronavírusnak az egyik gyakori tünete a krónikus fáradtság.)

Csakhogy a tudományos kutatások már kimutatták, hogy a fáradtságot bizonyos lelkiállapotok is okozhatják: belefáradhatunk az aggodalomba, a stresszbe, sőt, a monotóniába is, attól függően, hogy ez utóbbiban milyen magas a tűrésküszöbünk. A bezártság, a külvilággal való lecsökkent kommunikáció, a szokásos kedvelt programok hiánya, vagy mondjuk ki röviden, az unalom, mind olyan tényező, amelyek által hosszabbnak érezzük a napokat, és ez bizony nagyon kimerítő tud lenni.

Hogyan szerezzük vissza az energiánkat? – teszi fel a kérdést az IflScience

Mindenek előtt alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez, másképp kell élnünk, dolgoznunk, új interakciókra van szükségünk. Ezek általában a 4.-5. nap után alakulnak ki, onnantól kezdve az élet kezd újra rendezetté és kiszámíthatóvá válni.

Sokan a bezártság első heteiben lelki mélypontot élnek át. Ez a normális alkalmazkodási időszak, és ez a legtöbb embernél el is múlik. Sokat segíthet ilyenkor, ha naplót vezetünk, lejegyezzük gondolatainkat, érzéseinket, és aztán az idő előre haladtával tetten érhetjük saját fejlődésünket.

hirdetés

A teljes funkcionális alkalmazkodás egy új életstílushoz általában három hónapot vesz igénybe. De előfordulhat, hogy három hét után valaki búskomorságba esik és elveszti a hitét, főleg, ha úgy érzi, hogy ez a bezártság tartós lesz. De ezen a szakaszon is túl lehet lépni.

Energiánk fenntartásához jó példákat kaphatunk azoktól, akiknél a túlélés volt a tét. Például amikor Sir Ernest Shackleton hajója, az Endurence 1915-ben beszorult az Antarktisz jegébe, a kapitány nagyon szigorú napi rutint írt elő a legénységnek, hogy ne vegyen rajtuk erőt a kétségbeesés. Megparancsolta, hogy minden nap ugyanabban az időben étkezzenek, és vacsora után gyűljenek össze a tiszti étkezdében, hogy ezáltal kizökkenjenek a napközben elszigeteltségből.

Ez a mindennapokban is fontos, hogy kerete legyen az életünknek, ne szaporodjanak el napjainkban az üresjáratok, amikor úgy érezzük, hogy „lógunk a levegőben.” Aki elhagyja magát, apátiába esik, rosszul alszik, és még személyes higiéniáját is elhanyagolja.

A szorongás is komoly fáradtságot okozhat. A járvány bizonytalanságot, félelmet váltott ki az emberekből, és ebből következik a tartós kialvatlanság. A testmozgás igen hasznos ennek az ördögi körnek a megtörésére. A nagyobb séták vagy az on-line edzések ugyan fizikai fáradtságot okoznak, de hosszabb távon csökkentik az összetörtség-érzést, mert javul az alvásminőségünk.

Ugyancsak pozitív hatású lehet, ha terveket készítünk a jövőre, amikor vége lesz a bezártságnak. Akár dátumokat is kitűzhetünk, de azért készüljünk fel arra, hogy azokat módosítani tudjuk. Ha optimistán tekintünk a jövőbe és vannak céljaink, ezek is segíthetnek legyőzni a szorongást és a fáradtságot.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!