hirdetés

Teniszpálya méretű minierdőkkel harcolnának az éghajlatváltozás ellen

A kis erdők mozgalma a faji sokszínűség újrateremtését is jelentheti.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 14.


hirdetés

Apró, sűrű erdők nőnek szerte Európában egy olyan mozgalom részeként, amelynek célja a biodiverzitás (biológiai sokféleség) helyreállítása és az éghajlati válság elleni közdelem.

Ezek az erdők gyakran iskolák környékén, utak mentén helyezkednek el, és nagyságuk egy teniszpályáénak felel meg. Az ötlet egy japán botanikus, Akira Miyawaki munkáján alapul, aki több mint 100 ilyen kis erdőcskét ültetett szerte Japánban és Malajziában.

A módszer támogatói szerint a miniatűr erdők tízszer gyorsabban növekednek, harmincszor sűrűbbek és százszor nagyobb a biodiverzitásuk, mint a hagyományos technikával ültetett erdőknek.

Ezt az eredményt a csemeték egymáshoz közel ültetése eredményezi. Négyzetméterenként három fa kerül az éghajlati viszonyoknak megfelelő natív fajból.

Erre az apró területre minimum 30 különböző fajból kikerülő csemetét telepítenek.

hirdetés

A tudósok szerint az ilyen ökoszisztéma kulcsszerepet játszhat az éghajlati célok elérésében. Becslések szerint negyvenszer annyi szenet tudnak eltartalékolni, mint a hagyományos, egyfajú ültetvények. A Miyawaki-erdőket alapvetően a földterület gyors regenerálására fejlesztették ki, amivel az átlagos 70 éves folyamatot lerövidíthetik.

A biológiai sokféleség nagyrészt az erdők fiatalságának köszönhető Fabrice Ottburg állatökológus szerint. Ez teszi lehetővé a több napfény befogadását a virágzó növények számára, ami vonzza a beporzó rovarokat. Továbbá a fajok sokszínűsége az állatvilág rétegeződéseinek megjelenését is eredményezi, hiszen minden faj megtalálja a saját táplálékát.

Például a mini erdők több madárfajnak adhatnak otthont. Mivel az énekesmadarak a hernyókból és a rovarokból táplálkoznak, amelyek ezeken a területeken is meg fognak jelenni, ráadásul szinte az összes őshonos fafajtában, így a Miyawaki-erdők egyfajta gyorsétteremként szolgálhatnak az éhes madarak számára.

Hollandiában a IVN Nature Education természetvédelmi csoport már 2015 óta segíti városoknak és háztatások számára Miyawaki-stílusú erdők építését. Már több mint száz erdőt telepítettek, egyéb csoportok Belgiumban és Franciaországban további 40 erdőcskét ültettek.

Az első francia erdő egy forgalmas négysávos út mellé került 2018-ban. A sűrű – egyelőre – bozótos a környezeti hatásai mellett jó zajszűrő, ami az autópálya mellett élők életminőségének javulását is eredményezte – írja a The Guradian.

Nicolas De Bradendére, belga természettudós szerint a miniatűr erdők jellege és eredményei vonzzák az embereket, és a mozgalom fényes jövő elé nézhet.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lanchid-mti-szigetvary-zsolt.jpg

A kormány elveszi a fővárostól a Lánchidat, ha Karácsonyék „sokáig szerencsétlenkednek”

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, már nem sokat tudnak várni arra, hogy a fővárosi vezetés körbeszerzéseket írjon ki és elkezdődhessen a híd felújítása.
MTI, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást - közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Magyarországon abban nincs vita, hogy a Lánchíd nemzeti jelkép, amelyre minden magyar büszke lehet, és abban sincs vita, hogy a híd a főváros tulajdonában van, az ő dolga a felújítása - fejtette ki.

Továbbra sem érthető azonban - folytatta -, miért kellett a híd felújítását folyamatosan halasztani. Elmúlt kilenc hónap úgy, hogy nem írtak ki egyetlen pályázatot sem, pedig az állam az ígérteknek megfelelően a szükséges forrást átadta, arról nem is beszélve, hogy a főváros számláján 180 milliárd forintnyi állampapír van, amelyből hatszor fel lehetne újítani a Lánchidat

- mondta Hollik István, úgy értékelve:

"szerencsétlenkedés zajlik, amit egyelőre a Fidesz-KDNP idáig türelemmel figyelt".

hirdetés

"Ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül, és (...) nem látjuk, hogy közbeszerzéseket írnak ki, és végre a Lánchíd felújítása elkezdődik, akkor a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arra fogja kérni a kormányt, vessen véget ennek a szerencsétlenkedésnek, és vegye kézbe a Lánchíd felújítását" - közölte a kommunikációs igazgató, hozzátéve: ez azt jelentené, hogy az állam átveszi a fővárostól a rekonstrukciót.

Az ATV kérdésére azt mondta: “Nem sokat tudunk most már várni ezzel.”

"Jogszerűen meg lehet azt oldani, hogy a Lánchíd a kormányhoz kerüljön, és így a felújításnak a felelőssége is átkerülne a kormányzathoz"

- mondta Hollik István.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szte_vegzosok3.jpg

Nagyon kiakadtak a szegedi orvostanhallgatók, mert elmarad az ünnepélyes doktorrá avatásuk

Petíciót fogalmaztak meg, amiben kérik, hogy ne szakítsák meg a több mint kétezer éves hagyományt a koronavírusra hivatkozva.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Péntek délutánig közel ezren írták már alá azt a petíciót, amivel a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói arra kérik az idén végzőket és a velük szimpatizálókat, hogy együtt tiltakozzanak az ellen, hogy az egyetem a koronavírusra való hivatkozással idén eltörölné a doktorrá avató ünnepséget.

A tervek szerint a végzős hallgatók postán vagy a tanulmányi osztályon kapnák meg diplomájukat, orvosi esküjüket pedig talán egy későbbi időpontban tehetnék le.

A petícióban azt írják, „indokolatlannak érezzük a méltatlan lezárást, hogy az avatásunk elmarad, miközben például több szabadtéri rendezvény megtartható, miközben a stadionokban a meccsek folyhatnak, miközben a szórakozó helyek nyitva lehetnek.

Indokolatlannak érezzük, hiszen június 16-án megszűnt a rendkívüli állapot, még az államvizsga előtt. 6 év megfeszített kemény tanulás után… 6 év gyakorlat, 6 év várakozás után…. Nem érezzük indokoltnak, hogy megszakadjon egy több mint kétezer éves hagyomány.”

Szerintük „a Szegedi Tudományegyetem vezetése több kreativitással, és javaslataink meghallgatásával egész biztosan találnának megoldást az ünnepélyes doktorrá avatás megrendezésére.” Hozzáteszik, a rektori hivatalnak is elküldtek egy hasonló tartalmú kérvényt, de egyelőre választ nem kaptak rá.

hirdetés

Kérdéseinkkel mi is megkerestük az egyetem illetékeseit. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sarlavina-felsokelecseny-idokep.jpg

Ömlött a sár az utcán, annyi eső esett Felsőkelecsényben

Sárlavinát okozott a felhőszakadás a borsodi településen. Mutatjuk a képeket.
Fotók: Drótosné Farkas Adél/Időkép - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Rengeteg eső esett pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőkelecsényben, ahol emiatt sárlavina alakult ki - írja az Időkép.

A településen egy hete villámárvíz alakult ki a sok csapadék miatt. Most a sár ömlött az utcákon, erről több képet is készített az Időkép egyik olvasója.

Fotó: Drótosné Farkas Adél/Időkép

Fotó: Drótosné Farkas Adél/Időkép

Fotó: Drótosné Farkas Adél/Időkép

hirdetés

Mint azt az Időkép is írja, napok óta folyamatosan zivatarcellák alakulnak ki az Északi-középhegység térségében. A lassan mozgó zivatarcellák nagy mennyiségű csapadékot, felhőszakadást okoznak az érintett tájakon, mely a folyómedrek tágabb környezetében, az alacsonyabban, vagy völgyekben fekvő településeken villámárvizet, esetenként sárlavinát kelt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
eskuvo_pixabay.jpg

Karanténba került a teljes násznép egy koronavírusos vendég miatt Tolna megyében

Több mint 60-an kerültek karanténba, tüneteket egyelőre nem produkálnak.
Fotó: Anurag1112/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Házi karanténba került a teljes násznép, miután egy hétvégi, tolnai lakodalomban egy koronavírussal fertőzött férfi is részt vett. A vőlegény Ausztriában dolgozó bátyját a munkahelyén tesztelték az esküvő után, róla kedden derült ki, hogy fertőzött - számol be az RTL Klub Híradója.

Több mint 60-an kerültek karanténba, sem a násznép, sem a felszolgálók nem mutatják a betegség tüneteit.

A vőlegény azt nyilatkozta, kedden reggel azzal ébresztették, hogy a testvére telefonált, hogy pozitív koronatesztje volt. Amikor kiderült a betegség ténye, jelentették a népegészségügyi hatóságnál, aminek a kérésére ezután minden vendéget felhívtak, hogy azonnal vonuljanak házi karanténba.

A Híradó kérdésére az étteremben nem akartak nyilatkozni. Annyit sikerült megtudni, hogy három felszolgáló került házi karanténba, ők két hétig nem dolgozhatnak. Az étterem azóta is nyitva van, azt mondták, minden nap fertőtlenítenek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!