hirdetés
gulbabautca.jpg

Teljesen eltűntek a régi kockakövek a Gül Baba utcából

Teljes hosszában felújítják és újrakövezik. A helyszínen jártunk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. szeptember 23.


hirdetés

Meglepő látvány fogadja azt, aki mostanában a Gül Baba utca felé sétál. Az alsó szakaszon, a Frankel Leó út felőli részen az út és a járda feltúrva, kockakövek és építési anyagok állnak hűvös halomban.

A régi macskakőnek szó szerint már csak a nyomát találhatjátok: az utca elején még maradt egy-két sor belőle.

A Gül Baba, Budapest egyik legmeredekebb és egyik legrégebbi utcája mintha elveszítette volna ódon, szinte középkori hangulatát.

De nem csak az egykori kockakövek tűntek el. Láthatóan építkezés is folyik itt.

Mi történik a Gül Baba utcában? És miért?

hirdetés
gulbaba17gulbaba16

Aki arra tippelt, hogy Gül Baba türbéjének felújításához kapcsolódik a változás, annak igaza volt. Kérdésünkre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közölte, hogy a "Gül Baba türbe és környezete komplex rekonstrukciója beruházás régi adósságot törlesztve javítja a főváros egyik idegenforgalmilag is kiemelt jelentőségű városrészének színvonalát és minőségét."

Az MNV azt is elmondta a Szeretlek Magyarországnak, hogy ebben a projektben nem csak a híres műemléket újítják fel, hanem a környezetét is rendezik.

"A beruházás megvalósítását megelőzően az előkészítő munka része volt a türbe tágabb környezetébe tartozó utcák állapotának felmérése."

A felújítást egyébként a magyar és a török állam közösen fizeti. A török fél ehhez több mint 3 millió euróval (körülbelül 930 millió forinttal) járul hozzá.

gul_baba_turbeje1

A Civertan Stúdió 2017 elején készített légifelvételt a környékről

A felújításnak nem mindenki örül maradéktalanul. Idén nyáron izgalmas vita alakult ki a Budapest régi képeken Facebook-csoportban a Gül Baba utca újrakövezéséről és az utcában zajló átalakítási munkákról.

Van, aki úgy véli, az itt folyó építkezések megváltoztatják az utca jellegét, hangulatát. "Itt forgatta Sir Anthony Hopkins az egyik remek filmjét, a Rítust. Sokáig még be tudtam kukucskálni abba az udvarba, ami a filmben is szerepelt... mára lebontották, társasház épül a helyén." Van, aki sajnálkozik, hogy az utca már soha többé nem lesz ugyanolyan, mint az évtizedekkel ezelőtti fotókon.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a korábbi bazalt kockakövek hátránya az, hogy kopnak, szétfagynak, "meg hogy a patkók és a vasalt fakerekek még jól tapadtak rajta, de a mostani, elektronikával vezérelt gumik nem bírnak el vele" - ellentétben a balkáni térkövekkel.

2016-ban még az a hír is felröppent, hogy az utcát a kockakövek felszedése után leaszfaltozzák. Gyorsan kiderült, hogy ez csupán kacsa.

Kíváncsiak voltunk, milyen szakmai szempontok indokolták a régi kockakövek felszedését.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől azt a választ kaptuk erre, hogy a Gül Baba utca kőburkolatának felújítása előtt megvizsgálták annak műszaki állapotát, és a következőket állapították meg:

1. Az elhasznált nagykockakő burkolat felülete elvesztette csúszásmentességét, így az a gyalogos és gépjárműforgalom számára a megfelelő tapadást már száraz időjárási viszonyok között sem biztosítja. A burkolat nedvessége esetén pedig balesetveszélyes.

2. A meglévő kőburkolat egyes szakaszokon hiányos volt.

3. Az útpálya elavult szerkezete az útalap hiánya miatt egyenetlen volt, helyenként jelentős pályasüllyedésekből adódó szintkülönbségekkel. A sík, egybefüggő felület hiánya következtében a gépjárművek által keltett rezgés az utca melletti épületek állagára káros hatással van.

4. A kövek élei kritikus mértékben elkoptak, geometriájukat vesztették, ezért esetleges visszahelyezésüket követően a terhelés alatt kifordulásukkal kell számolni, emiatt pedig a felület újra egyenetlenné válik, ami balesetveszélyes a gyalogosan közlekedők számára.

5. A csapadékvíz elvezetése az útburkolatról szabályozás által előírt követelmény, amely a régi burkolatban nem volt megoldott, tovább növelve ezzel a balesetveszélyt.

6. A helyenként megsüllyedt utcaburkolat egyenetlensége, hiányossága az utca esztétikai minőségét is hátrányosan befolyásolta, rendezetlen állapotot mutatott, méltatlan volt a környék épített környezetéhez. Az utca meredeksége az alsó szakaszon 10-15 %, a felső, kb. 130 méteres szakaszon 18-25 % között változó, elérve ezzel az engedélyezhető legmeredekebb lejtést.

7. Az utca régi, számos javítást elszenvedett kőburkolata nagymértékben egyenetlen volt, a kő felülete, élei elkoptak, így a balesetmentes közlekedés feltételeinek nem felelt meg.

2015-ben az alábbi fotókat készítettük a Gül Baba utcáról regigulbaba1regigulbaba2regigulbaba3regigulbaba4regigulbaba5regigulbaba6regigulbaba7regigulbaba8

A jelenlegi, új kövek valóban furcsának tűnnek a régiekhez képest. Annyira megszoktuk a korábbi kockaköveket, még azt is, ahogyan azokon egyensúlyozva próbálunk feljutni vagy lejutni rajtuk, hogy az új burkolat elsőre kifejezetten ijesztő.

De miért pont ezeket a köveket választották a beruházáshoz? Az MNV tájékoztatása szerint az új kőburkolat megfelel a komplex műszaki követelményeknek és az esztétikai szempontoknak - "különös tekintettel az utca korábbi állapotának építészeti megjelenésére, hangulatának megőrzésére. Az új kőburkolat anyaga a műemléki környezetben gyakran használt Gabbró mélységi magmás kőzet, 18x18x10 cm méretű nagykockakő, amely megjelenésében a lehető legjobban hasonlít az utca régi kőburkolatához. Az új kőburkolat – a korábbival megegyező módon – kiselemes burkolatként kerül kialakításra. A roppantott kivitelű járófelülettel készülő kő és a burkolati köveket közrefogó speciális, nagy szilárdságú fugaanyag együtt biztosítják a tartós, csúszásmentes közlekedési felületet az itt lakók és ide látogatók számára."

Arra is kíváncsiak voltunk, mi lett a hajdani kövek sorsa. Ezeket a II. kerületi önkormányzat az általa kijelölt telephelyre, a kőtérre szállíttatta.

Most így fest a Gül Baba utca: gulbaba15gulbaba14gulbaba13gulbaba12gulbaba11gulbaba10gulbaba9gulbaba8gulbaba7gulbaba6gulbaba5gulbaba4gulbaba3

A Gül Baba utca felújítása egész ősszel zajlik.

A helyszínen kihelyezett tábla szerint november 15-től használhatjátok az utcát teljes hosszában.

A műszaki átadás a tervek szerint 2017. december 15-én lesz.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
trianon-100-megallas-budapest.jpg

Így állt meg 1 percre az élet Trianon 100. évfordulóján

Videón a pillanat, amikor megállnak a buszok és a villamosok a Széll Kálmán téren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Június 4-én 16:30-kor 1 percre megálltak a metrók, buszok, villamosok Budapesten a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára emlékezve. Karácsony Gergely főpolgármester korábban a budapestieket is arra kérte, hogy egy percre mindannyian álljanak meg.

A leállásról videót is készítettünk, amelyben látszik, ahogy az egyébként buszoktól, villamosoktól és járókelőktől nyüzsgő Széll Kálmán téren egy percre megállnak a járművek. Az emberek egy része is megállt és a hangszórókat hallgatták.

Budapest főpolgármestere azt is elrendelte, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján a Lánchíd a nemzeti színekkel legyen kivilágítva. Június 4-én este, a közvilágítással egy időben indul a díszkivilágítás a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. kivitelezésében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-kerekparsav-scaled.jpg

Nagyon bejött a BKK-nak a kerékpársáv a Nagykörúton

A friss adatok szerint naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.
MTI, fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Egyre többen veszik igénybe a fővárosban kialakított új kerékpársávokat; a forgalmi adatok szerint a Nagykörút lett mára Budapest egyik leggyakrabban használt bringás útvonala - írta a Budapesti Közlekedési Központ.

A tájékoztatás szerint a nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő - a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt - Múzeum körúti biciklisáv forgalmát.

A friss adatok szerint naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált - teszik hozzá.

A közlés szerint a Nagykörúthoz hasonlóan a Bartók Béla út is erős kerékpáros forgalmat bonyolít. A mérések alkalmával ez az útvonal is rendszeresen meghaladta a kiskörúti kerékpársávon mért számokat. Az elmúlt hetekben voltak olyan napok, amikor a Bartók Béla úton közlekedő járművek közül minden negyedik bicikli volt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
patkany.jpg

Újra megjelentek a patkányok Budapest több kerületében

Két polgármester is felhívást tett közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Megint elszaporodtak a patkányok Budapesten. Erről több kerület polgármestere is a közösségi oldalán írt. Terézváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is felhívást tett közzé.

Soproni Tamás (Terézváros) írása szerint:

"Az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy patkányt láttak a kerületben. Nagyon fontos, hogy minden ilyen esetről az információ oda jusson, ahová kell, akiknek ilyen esetben 48 órán belül intézkedni szükséges.

2018. július 23-tól az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Főváros patkánymentes állapotának fenntartása vonatkozó irtási munkákat. Amennyiben a lakókörnyezetedben ilyen rágcsálókat látsz, vagy azok jelenlétére utaló jeleket észlelsz, mindenképpen tégy bejelentést.

A bejelentés 3 módja:

hirdetés

Telefonon: 06-70-364-6531 munkanapokon 8-16 óra között.

E-mailen: [email protected]

Weben: https://www.rnbh.hu/panaszbejelento/

A bejelentésben mindenképpen meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint meg kell adni egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az irtást végző vállalkozó eléri a bejelentőt."

Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) vezetője is hasonló felhívást tett közzé.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bkk-villamos-tomegkozlekedes-bkkfoto.jpg

Egy percre leáll a budapesti tömegközlekedés csütörtökön

Június 4-én, 16 óra 30 perckor az utasok egy egyperces megemlékezést hallgathatnak a járatokon a trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából.
MTI, fotó: BKK/Facebook - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Megáll egy percre a közösségi közlekedés a trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban arra kérte a főváros lakosságát, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor álljon meg mindenki egy percre, hogy "közösen emlékezzünk Trianonra".

Ebben az időpontban az utasok egy egyperces megemlékezést hallgathatnak, amelynek idejére leállnak a közösségi közlekedési járművek.

A BKK azt írta, hogy aki csütörtök délután akár a közösségi közlekedés járataival, akár autóval utazik Budapesten, számítson egy rövid idejű torlódásra, és a társaság javasolta, hogy utazás idejét ennek megfelelően tervezzék meg.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!