hirdetés
gulbabautca.jpg

Teljesen eltűntek a régi kockakövek a Gül Baba utcából

Teljes hosszában felújítják és újrakövezik. A helyszínen jártunk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. szeptember 23.


hirdetés

Meglepő látvány fogadja azt, aki mostanában a Gül Baba utca felé sétál. Az alsó szakaszon, a Frankel Leó út felőli részen az út és a járda feltúrva, kockakövek és építési anyagok állnak hűvös halomban.

A régi macskakőnek szó szerint már csak a nyomát találhatjátok: az utca elején még maradt egy-két sor belőle.

A Gül Baba, Budapest egyik legmeredekebb és egyik legrégebbi utcája mintha elveszítette volna ódon, szinte középkori hangulatát.

De nem csak az egykori kockakövek tűntek el. Láthatóan építkezés is folyik itt.

Mi történik a Gül Baba utcában? És miért?

hirdetés
gulbaba17gulbaba16

Aki arra tippelt, hogy Gül Baba türbéjének felújításához kapcsolódik a változás, annak igaza volt. Kérdésünkre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közölte, hogy a "Gül Baba türbe és környezete komplex rekonstrukciója beruházás régi adósságot törlesztve javítja a főváros egyik idegenforgalmilag is kiemelt jelentőségű városrészének színvonalát és minőségét."

Az MNV azt is elmondta a Szeretlek Magyarországnak, hogy ebben a projektben nem csak a híres műemléket újítják fel, hanem a környezetét is rendezik.

"A beruházás megvalósítását megelőzően az előkészítő munka része volt a türbe tágabb környezetébe tartozó utcák állapotának felmérése."

A felújítást egyébként a magyar és a török állam közösen fizeti. A török fél ehhez több mint 3 millió euróval (körülbelül 930 millió forinttal) járul hozzá.

gul_baba_turbeje1

A Civertan Stúdió 2017 elején készített légifelvételt a környékről

A felújításnak nem mindenki örül maradéktalanul. Idén nyáron izgalmas vita alakult ki a Budapest régi képeken Facebook-csoportban a Gül Baba utca újrakövezéséről és az utcában zajló átalakítási munkákról.

Van, aki úgy véli, az itt folyó építkezések megváltoztatják az utca jellegét, hangulatát. "Itt forgatta Sir Anthony Hopkins az egyik remek filmjét, a Rítust. Sokáig még be tudtam kukucskálni abba az udvarba, ami a filmben is szerepelt... mára lebontották, társasház épül a helyén." Van, aki sajnálkozik, hogy az utca már soha többé nem lesz ugyanolyan, mint az évtizedekkel ezelőtti fotókon.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a korábbi bazalt kockakövek hátránya az, hogy kopnak, szétfagynak, "meg hogy a patkók és a vasalt fakerekek még jól tapadtak rajta, de a mostani, elektronikával vezérelt gumik nem bírnak el vele" - ellentétben a balkáni térkövekkel.

2016-ban még az a hír is felröppent, hogy az utcát a kockakövek felszedése után leaszfaltozzák. Gyorsan kiderült, hogy ez csupán kacsa.

Kíváncsiak voltunk, milyen szakmai szempontok indokolták a régi kockakövek felszedését.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől azt a választ kaptuk erre, hogy a Gül Baba utca kőburkolatának felújítása előtt megvizsgálták annak műszaki állapotát, és a következőket állapították meg:

1. Az elhasznált nagykockakő burkolat felülete elvesztette csúszásmentességét, így az a gyalogos és gépjárműforgalom számára a megfelelő tapadást már száraz időjárási viszonyok között sem biztosítja. A burkolat nedvessége esetén pedig balesetveszélyes.

2. A meglévő kőburkolat egyes szakaszokon hiányos volt.

3. Az útpálya elavult szerkezete az útalap hiánya miatt egyenetlen volt, helyenként jelentős pályasüllyedésekből adódó szintkülönbségekkel. A sík, egybefüggő felület hiánya következtében a gépjárművek által keltett rezgés az utca melletti épületek állagára káros hatással van.

4. A kövek élei kritikus mértékben elkoptak, geometriájukat vesztették, ezért esetleges visszahelyezésüket követően a terhelés alatt kifordulásukkal kell számolni, emiatt pedig a felület újra egyenetlenné válik, ami balesetveszélyes a gyalogosan közlekedők számára.

5. A csapadékvíz elvezetése az útburkolatról szabályozás által előírt követelmény, amely a régi burkolatban nem volt megoldott, tovább növelve ezzel a balesetveszélyt.

6. A helyenként megsüllyedt utcaburkolat egyenetlensége, hiányossága az utca esztétikai minőségét is hátrányosan befolyásolta, rendezetlen állapotot mutatott, méltatlan volt a környék épített környezetéhez. Az utca meredeksége az alsó szakaszon 10-15 %, a felső, kb. 130 méteres szakaszon 18-25 % között változó, elérve ezzel az engedélyezhető legmeredekebb lejtést.

7. Az utca régi, számos javítást elszenvedett kőburkolata nagymértékben egyenetlen volt, a kő felülete, élei elkoptak, így a balesetmentes közlekedés feltételeinek nem felelt meg.

2015-ben az alábbi fotókat készítettük a Gül Baba utcáról regigulbaba1regigulbaba2regigulbaba3regigulbaba4regigulbaba5regigulbaba6regigulbaba7regigulbaba8

A jelenlegi, új kövek valóban furcsának tűnnek a régiekhez képest. Annyira megszoktuk a korábbi kockaköveket, még azt is, ahogyan azokon egyensúlyozva próbálunk feljutni vagy lejutni rajtuk, hogy az új burkolat elsőre kifejezetten ijesztő.

De miért pont ezeket a köveket választották a beruházáshoz? Az MNV tájékoztatása szerint az új kőburkolat megfelel a komplex műszaki követelményeknek és az esztétikai szempontoknak - "különös tekintettel az utca korábbi állapotának építészeti megjelenésére, hangulatának megőrzésére. Az új kőburkolat anyaga a műemléki környezetben gyakran használt Gabbró mélységi magmás kőzet, 18x18x10 cm méretű nagykockakő, amely megjelenésében a lehető legjobban hasonlít az utca régi kőburkolatához. Az új kőburkolat – a korábbival megegyező módon – kiselemes burkolatként kerül kialakításra. A roppantott kivitelű járófelülettel készülő kő és a burkolati köveket közrefogó speciális, nagy szilárdságú fugaanyag együtt biztosítják a tartós, csúszásmentes közlekedési felületet az itt lakók és ide látogatók számára."

Arra is kíváncsiak voltunk, mi lett a hajdani kövek sorsa. Ezeket a II. kerületi önkormányzat az általa kijelölt telephelyre, a kőtérre szállíttatta.

Most így fest a Gül Baba utca: gulbaba15gulbaba14gulbaba13gulbaba12gulbaba11gulbaba10gulbaba9gulbaba8gulbaba7gulbaba6gulbaba5gulbaba4gulbaba3

A Gül Baba utca felújítása egész ősszel zajlik.

A helyszínen kihelyezett tábla szerint november 15-től használhatjátok az utcát teljes hosszában.

A műszaki átadás a tervek szerint 2017. december 15-én lesz.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyaszmenetet-tartanak-a-budapesti-vendeglatosok-abulinegyedben.jpg

Gyászmenetet szerveznek a bulinegyedben, a budapesti éjszakai életet temetik

A július 29-i eseményre mindenkit várnak, a zenészektől a bulizókon át a wc-s nénikig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Nyilvánosan gyászolják a budapesti éjszakai életet egy különös demonstráció során július 29-én.

Így tiltakoznak, mivel nagyon szigorú csendrendeletet hoztak a VII. kerületben.

A Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területen belüli (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán lévő épülettömböket) üzletek (vagyis a kocsmák, bárok, szórakozóhelyek) csak akkor lehetnek nyitva, ha arra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól. A boltok csak úgy lehetnek éjfél után is nyitva, ha este 22 és reggel 6 óra között nem árusítanak alkoholt.

"Nehéz szívvel közöljük, hogy Budapest éjszakai élete a COVID-19 alatt halálos sebet kapott, majd a fejetlen kerületi rendeletek és a közterületi állapotoktól kapott utolsó döféstől életét is vesztette"

hirdetés

- írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

"Rövid, de nagyon boldog élete volt, minden nap csodálatos pillanatok sokaságát élte át vele együtt nagyon sok ember. Már egész fiatal kora óta milliókat tett boldoggá, munkát, inspirációt, szabad tereket nyújtott. Titkokat és csodákat őrzött, világhírű művész volt maga is, akiről számtalan könyv íródott. Több milliárd esemény házigazdája volt, és minden este végignézte milyen a csupasz szerelem és szenvedély."

Azt írják, hogy a július 29-én 16 óra 20 percre meghirdetett eseményre várnak "minden vendéglátóst, szakácsot, zenészt, dj-t, producert, kollektívát, klubtulajdonost, wc-s nénit, kidobót, színészt, művészt, írót és költőt, goást, technóst, dubsteppest, rockert és rappert, minden éjszakai buszsofőrt, ápolót, futárt, promótert, hangtechnikust, kreatívot, öreget és fiatalt.

Azt is, hogy együtt ünnepelhesse mindenki egy letűnt kor alkonyát.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lomtalanitas.jpg

Újraindult a lomtalanítás Budapesten, a kupacokat széttúró lomizók nehezítik a munkát az FKF szerint

Arra is kérik a budapestieket, hogy csak a megfelelő lomokat tegyék ki, ezzel segítve a hulladékokat elszállítók munkáját.
Fotó: FKF Zrt./Facebook - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Újraindult a fővárosi lomtalanítás - adta hírül a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) Facebook-oldala.

A járványhelyzet miatti több hónapos kényszerszünet után a XIV. kerületben indult újra hétfőn a lomtalanítás. A program menetrend szerint zajlik, de munkatársainknak erőfeszítést jelent az elszállítás, mivel olyan anyagok is kikerülnek, amelyeknek nem a lomban lenne a helyük (pl. háztartási hulladék, kartonpapír dobozok, textilhulladék, építési törmelék, festékek)

- tájékoztat a cég.

Hozzáteszik, hogy a közterület-fenntartók munkáját nehezítik a hulladékok közt válogató lomisok is, akik a rendben összegyűjtött lomokat gyakran széttúrják.

Az FKF kéri a budapestieket, hogy a postaládákba eljuttatott szórólapokban foglaltak szerint csak nagydarabos hulladékot készítsenek ki. A lomtalanítással kapcsolatos valamennyi információ megtalálható a www.fkf.hu honlapon.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
strand-romaipart-vizminoseg-vizsgalat-romain.jpg

Újra megnyit egy napra a Római parton a szabadstrand

Július 11-én szombaton délután te is megmártózhatsz a Dunában a tesztnapon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Tavaly már írtunk arról, hogy a Duna vize Budapesten a Római partnál annyira tiszta volt, hogy alkalmassá vált a fürdésre.

Akkor egy napra meg is nyitották a szabadstrandot (amire közel 50 éve nem volt példa), és egy napig legálisan lehetett fürdeni a vízben.

A civilek be is vizsgáltatták a vizet, hogy bizonyíték legyen rá: veszélytelen a strandolás.

A "Maradjanak a FÁK a Rómain" csoport most azt írta:

"Továbbra is fürdésre alkalmas a Duna a Rómain! A kerületi önkormányzat idén is rendszeres laboratóriumi vízminőség ellenőrzést végez négy különböző helyszínen."

hirdetés

A vizsgálatok eredményét erre a linkre kattintva láthatjátok.

A civilek július 11-én szombatra tesztnapot jelöltek ki a fürdésre és a vízminőség jelzőrendszerének bemutatására.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kolodko_dreher1.jpg

Új Kolodko-miniszobrok bukkantak fel Kőbányán

A híres sörgyár ihlette a legújabb szobrocskákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Két új miniszoborral gazdagodott Budapest, Kőbányán most először tűnnek fel a jellegzetes Kolodko-figurák. A Dreher Sörgyárak története ihlette a szobrászt a legújabb alkotások elkészítésekor.

A Dreher-család múltja regénybe illő, évszázadokon átívelő történet. Az 1854-ben alapított Kőbányai Serfőző Társaságot ma Dreher Sörgyárakként ismerjük, a sörfőzdét idősebb Dreher Antal virágoztatta fel saját találmánya, a ma Vienna Lágerként ismert sör révén. Ő kezdett sörgyártásba is Pesten, halála után pedig fia és unokája, ifjabb Dreher Antal és Dreher Jenő fejlesztette tovább a Kőbányai Sörgyárat, ami hamarosan az ország legnagyobb sörgyára lett.

„A Drehertől-Dreherig filozófiánk mentén a tavalyi 165 éves jubileumi évforduló fontos mérföldkő volt az életünkben, amely többek között egy rendhagyó kiállítást és sörtúrát is magába foglalt, most pedig a múzeum modernizálásával, felújításával folytatódik” – mondta Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője. Hozzátette:

„a különleges szobrokat a sörgyár története inspirálta és azok szorosan kapcsolódnak a sörgyártáshoz is. A miniszobrok a sörtúráink keretén belül kerülnek bemutatásra, a megújuló és a hamarosan újra megnyitó sörmúzeumunkkal együtt mutatjuk be őket a nagyközönségnek”.

A két miniszobor két ikonikus jelenetet mutat be. Ezekből az egyik a gyár udvarán egy valódi, korabeli söröshordón álló, Dreher Antalt ábrázoló szobor, kezében a jellegzetes sétapálcájával, a háttérben pedig Európa egyik legszebb főzőháza látható. A gyár előtt található a másik szobor, amely egy valódi mészkőhídon álló olyan söröskocsit ábrázol, amelyet két dreheres ló húz.

hirdetés

„A sörgyár hangulata és története azonnal megérintett, amikor bejárhattam pincétől a padlásig, láttam az Eiffel-iroda által tervezett „léhűtő” padlást, a 100 éves Zsolnai csempéket, a söröslovakat, a százéves hordókat. Azért pedig külön örültem a felkérésnek, mert így most már Kőbányán, Budapest mértani közepén is megjelenhetnek a szobraim”

– mondta el a szobrokat megálmodó és elkészítő Kolodko Mihály.

„Célunk, hogy ezekkel a fejlesztésekkel mi is erősítsük Kőbánya bekapcsolódását Budapest turisztikai életébe, és a sörrajongók, illetve a sörtörténet iránt érdeklődőknek bemutassuk a Dreher múltját és jelenét” – tette hozzá Szabó Ibolya.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!