Télen is Balaton! Télen is Badacsony!
Jókat enni, jókat inni és nagyokat kirándulni! Az őszi-téli Balaton tökéletes választás lehet.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2018. november 18.


Sok szép emlék köt a Balatonhoz, és ahogy öregszem, egyre több az őszi és téli időszakban születik.

Ilyenkor minden nyugodtabb, csendesebb, lassabb. Igazán pihentető, relaxáló kirándulásokat tehet az ember a tó környékén. És ebben az időszakban éppen erre van szükségünk. Nyáron a vízbe kell gázolni, ősszel meg magasra kell mászni, és télen a jégen kell csúszkálni. Minden szezonnak megvan a maga szépsége.

Mi idén éppen az őszi napsugarakat kaptuk el.

És bár egyre több időt töltök az északi parton, és egyre több mindenbe kóstolok bele, még mindig meglep az, hogy milyen fejlődésen ment keresztül pár év alatt a környék.

Badacsonyban például most először töltöttem el egy fél napnál többet, és a Borbarátok panziónál nehéz lett volna jobbat választani.

Gyönyörűen felújított szobát kaptunk, és mivel a napjaink nagy részét barangolással töltöttük, a kényelmes ágynál többre nem is volt szükség. Ja, de, gasztronómiára! Amihez konkréten csak egy emeletet kellett lesétálni.

A Borbarátok ugyanis egy elsőosztályú étterem is, és hozzá kapcsolódik még a Fata Pince, ami meg a szomjúságra gyógyír.

A dédnagyapa, Fata István kéményseprő mester volt, és beleszeretett a balatonfelvidéki tájba, így 1927-ben megalapította a borospincét itt Badacsonytomajban, s ebből nőtte ki magát mind az étterem, mind a panzió.

A borosüvegek címkéjére szénceruzával rajzolt fekete grafika is az alapító mestersége előtt tiszteleg. Mindjárt jobban is esik egy pohár olaszrizling, ha ilyen családi történetet kap mellé az ember!

Az ételekről pedig még ennél is szebbeket mondhatok. Óriási adagok, minőségi alapanyagok! Amit tudnak, megoldanak helyben. A madártejben úszó, isteni sós-pisztáciafagylaltot a Szigligeti vár aljában lévő kézműves fagyizóból rendelik. De például a csuszához tálalt aranysárga tésztát saját maguk készítik!

Nem volt olyan fogás, amibe bele akartunk volna kötni, és az étlap elég hosszú és színes is ahhoz, hogy többször ebédeljen vagy vacsorázzon itt az ember.

Ha pedig minimum félpanzióra fizet be valaki, akkor egy bőséges reggeli kínálatból is lehet csemegézni.

És ahogy említettem, ebben az időszakban a kirándulások alatt a legszebb oldalát mutatja a környék. A sárguló levelek után majd a hófedte csúcsok következnek.

Mi többek között a Szigligeti várnál időztünk pár órát. A 800 forintos belépőért elképesztő kilátást és a vármúzeum izgalmas részleteit nézheti meg az ember. Kihagyhatatlan!

Jártunk a Rózsakőnél is, de azt talán csak akkor mondanám kötelező körnek, ha nagyon házasodna az ember.

A legenda szerint: "Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni."

Hosszan tudnám még mesélni, hogy milyen szerelmes vagyok ebbe a tájba, de inkább arra buzdítalak titeket, hogy keressétek fel személyesen a környéket!

A következő hétvégén például különleges koncepcióval várnak minden gasztronómiára is nyitott, kirándulni vágyót.

 

Íme a részletek:

„Badacsony nyitva” néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek. Hozzájuk csatlakozott a Tilia Borvendéglő, az idén nyártól újra nyitott legendás St. Orban Étterem, valamint a rizapusztai Tölgyes Kúria. Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi “kemény mag” idén ősszel elérkezettnek látta az időt, hogy egy ősztől tavaszig tartó különleges gasztronómiai programban mutassa meg a régió értékeit.

Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást - közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra. Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal és járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!

 

Hétvégi tematika:

November 23-24-25. GASZTROHEGY/2. Halak a hegyen –  A legharapósabb halak kerülnek terítékre: menyhal, harcsa, sügér, tokhal a tányérokon, a Balaton vízgyűjtő területéről. A nagy halak megeszik a kicsiket, mi meg a nagyokat…

 

Túl korai a most hétvége? Látogassatok el decemberben hozzájuk:

December 28-29-30. GASZTROHEGY/3. Év végi disznóságok – Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre.

 

RÉSZTVEVŐK:

Tölgyes Kúria, Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Istvándy Borműhely, Tilia Borvendéglő, Pláne Badacsony borterasz, St. Orban Étterem, Laposa Birtok, Kisfaludy-ház

 

A vendéglő, ahol mi jártunk:

Borbarátok Vendéglő, Borpince, Panzió

Facebook: Borbarátok

Cím: 8258 Badacsonytomaj, Római út 88.

E-mail: info@borbaratok.hu

Tel./Fax: +36 87 471 000

Mobil: +36 30 467 3089


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x