jcd
Telefonnyomkodás helyett olvass novellákat a buszmegállóban!
Szokatlan módját választotta az irodalom népszerűsítésének egy médiacég. Pályázatot hirdetett ötperces tárcanovellákra, a legjobbakat pedig a busz- és villamosmegállókban teszik hamarosan közzé.
Címkép: JCDecaux
2017. július 05.

Hamarosan számos budapesti busz- és villamosmegállóban olvashatják az utasok az Álljon meg egy novellára! nevű irodalmi pályázat húsz legjobb művét. A különleges irodalmi verseny pályaműveit ugyanis a fővárosi utasvárókba állítja ki hamarosan a JCDecaux közterületi reklámcég. A cél egyszerű volt: hogy a várakozók friss irodalommal üthessék el az időt például a telefonnyomkodás helyett.

Az első díjat a piliscsévi Somogyi Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-magyar tanári szakos hallgatója nyerte el Katicabogár című novellájával. Ő 300 ezer forintot kapott az elismerés mellé.

Kapcsolás című írásáért második díjat és 200 ezer forintot nyert Orosz Adél, aki tervezőgrafikusként váltott az irodalomra, és már jelent meg kötete. Somogyi Boglárka lett a harmadik a Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit című novellájával, amiért 100 ezer forintot kapott. Érdekesség, hogy az első és a harmadik helyezett testvérek.

katicabogar_1498650147
Fotó: JCDecaux

A három győztes novella mellett a többi shortlistre jutott írást is megjelenik a várókban. Mind a 20 novelláról angol fordítás is készült, hogy a turistaszezonban Budapestre látogató külföldiek is benyomásokat szerezhessenek a magyar irodalomról.

"

Nincs veszve semmi, ha ilyen tömegek vágynak rá, hogy dolgozzanak a nyelvvel, ha ennyi embert érdekel a történet, a magyar mondat, akkor van remény, akkor az irodalom nem a múlt önkifejezési formája.

– mondta Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, a zsűri elnöke.

kj
Fotó: JCDecaux
"

A pályamunkák gyakran voltak abszurdak, meghökkentők, felforgató, csattanóra kiélezett írások jöttek. A pályázók meg akartak minket - és persze a megállók olvasóit – lepni. Minket már sikerült, remélem, az utca is érti majd a humorukat, és szeretik azt a sok szenvedélyt, ami ezekben az írásokban van

- tette hozzá a kortárs író. A pályázatra egyébként majdnem 2500 munka érkezett, ezekből választotta ki a legjobb húszat a Grecsó Krisztián által elnökölt zsűri.

Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója az emelte ki, hogy A novellák segítségével kultúrát, igényes szórakozást nyújtanak az embereknek, közben pedig megmutatjuk, hogy a plakát egy élő és izgalmas médium, amelyet számos célra lehet használni.

A városszerte kihelyezett novellák mostantól a JCDdecauxnovella.blog.hu címen magyarul, a JCDecauxshortstories.blog.hu oldalon pedig angolul olvashatók. Ezeken a felületeken van lehetőség arra is, hogy bárki szavazzon a közönségdíjasra. Aki novellájával a két blogon összesítve a legtöbb szavazatot kapja, értékes könyvcsomagot nyer.

kljlk
Fotó: JCDecaux

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!