hirdetés
petofi-sandor-es-a-marciusi-ifjak-nyomaban-mysecretbudapest-1848.jpg

Tegyél velünk virtuális sétát az 1848. március 15-i események legfontosabb helyszínein

Hol lakott Petőfi? Hol volt a Pilvax? Hol nyomtatták ki a 12 pontot? Mutatjuk!
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. március 15.


hirdetés

Korábban kíváncsiságból már bejártam az 1848. március 15-i események legfontosabb helyszíneit. Most a helyzetre való tekintettel a mászkálás és a tömegközlekedési eszközök használata helyett arra biztatnálak benneteket, hogy virtuális sétát tegyetek velem a városban.

Megmutatom nektek, hol volt Petőfi Sándor utolsó lakhelye, hol találkoztak egymással a márciusi ifjak, hol nyomtatták ki a 12 pontot és hol volt Táncsics börtöne.

Buda és Pest 1800-as évek közepén másképp festett. Az a terület, amit ma a Belvárosként, Lipótvárosként ismerünk volt eredetileg, szigorú értelembe véve Pest. A középkortól városfal vette körül, a hajdani kapui helyét a Váci utcában, az Astoriánál és a Kálvin téren emlékmű őrzi. Még a 19. század első felében is az egykori (mára csak maradványaiban fennmaradt) várfal helye, illetve a város árka határozta meg Pest körvonalait.

1848-ra már túlesett a város a nagy, pusztító árvízen, és még nem történt meg a város mai arculatát kialakító városrendezés (a Nagykörút megtervezésével, házak bontásával, grandiózus építkezésekkel, egész negyedek átrajzolásával). Az utcák fele nem volt még kikövezve, a csatornarendszer és a közvilágítás is egészen más volt.

Hol lakott Petőfi Sándor?

hirdetés

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a Marczibányi házat - a mai Rákóczi út és Síp utca sarkán állt. A cikkben Petőfi egykori szobáját is láthatjátok. Innen indult el azon a reggelen, amelyen a forradalom lángja fellobbant.

Hol volt a Pilvax?

Pesten az egyik legkedveltebb kávéház az Úri utcai Café Renessaince volt, ahol az egyetemisták, művészek, értelmiségiek találkoztak. Itt dolgozott kávéslegényként az osztrák származású Pilvax Károly. A fiatalember 1841-ben érkezett Pestre, decemberben eljegyzett egy itteni hajadont, és 1842-ben már át is veszi a Reneszánsz üzemeltetését az előző tulajdonostól. A kávéházat átkereszteli Pilvaxra.

Bár Pilvax Károly 1846-ban bérbe adta a kávéházat, a név maradt. A belső teret új festményekkel gazdagították: a francia forradalom hőseit ábrázolták a képek. A Pilvax Kávéház gyorsan a fiatalok, az ellenzéki gondolkodásúak törzshelyévé vált. Petőfi Sándor, Degré Alajos, Jókai Mór és Tompa Mihály itt alapította meg a Tízek Társaságát.

A fiatal értelmiség egyik jelentős, radikális csoportja a Pilvax kávéházban tartotta összejöveteleit. Egy részük tagja volta liberális ellenzék egyesült szervezetének, az Ellenzéki Körnek is. Közülük került ki Irinyi József, aki 1848. március 11-én megfogalmazta azokat a rövid pontokat, amelyek Kossuth március 3-i beszédének szellemében, attól némileg eltérő hangsúlyokkal, a polgári átalakulás következetes keresztülvitelét követelték.

Március 14-én este a Pozsonyból hajóval érkezett hírnök a történet szerint a Pilvax Kávéházban egy biliárdasztalra állva tudatta a vendégekkel, hogy Bécsben kitört a forradalom. Március 15-én pedig Petőfi itt szavalta el először a Nemzeti Dalt.

1911-ben a városrendezés során az épületet lebontották. Az alábbi képek egyikén az az épület látható, amelyik a Pilvax helyén áll. A másikon az új helyen újraindított Pilvax.

A Múzeum

1848. március 15-én a Nemzeti Múzeum előtti tér a forradalom egyik fontos színhelye volt, ahol a hagyomány szerint Petőfi Sándor elszavalta a Nemzeti dalt. A múzeumi díszteremben ülésezett a 48-as népképviseleti országgyűlés felső háza.

A híres nyomda

Az egykori Landerer és Heckenast nyomda épülete a Belvárosban, a Kossuth Lajos utca (akkor Egri utca) és Szép utca sarkán áll.

1848. március 15. reggelén, miután Jókai Mór felolvasta a 12 pontot a Pilvaxban, és Petőfi Sándor elszavalta a Nemzeti dalt, a jogi és orvosi egyetemen történő toborzás után a márciusi ifjak az immár tömeggé nőtt követőikkel a utcai Landerer és Heckenast könyvnyomdához vonultak.

"A korabeli beszámolók szerint 1848. március 15. előestéjén Landerer értesült róla, hogy mire készülnek az ifjak és nagy mennyiségű papírt készíttetett elő és a teljes személyzetet behívta másnapra. Érkezésükkor Landerer kijelentette ugyan, hogy nem nyomtat nekik röplapokat, mivel az nem lett cenzor által engedélyezve, de állítólag maga súgta meg Petőfinek, hogy a nép nevében foglalja el a nyomdagépet. Ezzel valószínűsíthetően a látszatot szerette volna fenntartani, hogy a forradalmár tömeg kényszerítő hatása alatt cselekszik. Heckenast Gusztáv nem ment be aznap a nyomdába, valószínűleg a politikai kapcsolatait féltette és üzleti óvatosságból döntött így" - írja a nyomdablog.

Táncsics börtöne

Valójában két épületben tartották fogva "a rendszer ellenségeit" abban az időben. József kaszárnya 1810-ben épült, a mögötte álló lőporraktár korábbi, 18. századi épület. Előbbiben az értelmiségieket, a lőporraktárban a közembereket. A márciusi ifjak ideérkezve kiütötték a bedeszkázott ablakot a földszinten, ahol Táncsics "lakott", így szabadították ki. A szabadságharc leverése után kivégzőhelynek használták az udvarát.

1948-ban (éppen a forradalom századik évfordulóján) a épületek háborús jóvátételként az Egyesült Államok tulajdonába kerültek; a visszajuttatásáról 2006-ban írt alá szándéknyilatkozatot az akkori magyar és amerikai kormány. Nyolc év munkájának eredményeként a Táncsics-börtön két másik épülettel együtt, egy ingatlancserével 2014 nyarán került vissza a magyar államhoz.

Nemzeti Színház

Pest vármegye első magyar színházának épületét az alispán, Földváry Gábor határozott intézkedésit követően a Grassalkovich Antal által adományozott Kerepesi úti (a mai Rákóczi út 1. szám alatt, az Astoria Szállóval szembeni irodaház helyén lévő) telken kezdték építeni 1835-ben, és amit 1837. augusztus 22-én nyitottak meg Pesti Magyar Színház néven. 1840-től Nemzeti Színház néven működött tovább.

1848. március 15-nek estéjére a Két anya gyermeke című színművet adták volna elő, amiben a színház prózai társulatának szinte minden nagy művésze játszott. A nap eseményeinek hatására azonban az igazgató elrendelte, hogy Katona József Bánk bánját adják elő helyette. Csakhogy este a Táncsics Mihály kiszabadításától euforikus hangulatba került tömeg betódult a színházba, és hazafias dalokat követelt - a zenekar előadta a Meghalt a cselszövő kezdetű dalt Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából, azután a Himnuszt, a Rákóczi indulót, a Marseillaise-t és népdalokat.

A színházépületet 1875-ben átalakították, kibővítették, ám 1908 nyarán azonban bezárták, mivel tűz- és életveszélyesnek nyilvánították, és 1913–1914-ben lebontották.

Az egykori színházépület telkén ma egy irodaház áll.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
medvet-lattak-a-normafan.jpg

Medvét láttak a Normafán

Csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták bemenni az erdőbe.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

"Lakossági bejelentés érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt-hez, hogy csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták az erdőbe bemenni" - írja a XII. kerületi önkormányzat a honlapján.

A Hegyvidéki Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény kezelésében lévő területen fokozott figyelemmel járjanak el, amíg a szakemberek ellenőrzik a bejelentés valóságtartalmát.

A Pilisi Parkerdő és Normafa Park szakemberei szerint kevés az esély arra, hogy a bejelentő valóban medvéket látott.

De mivel ez száz százalékig nem zárható ki, az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy ha medve jelenlétére utaló jeleket látnak a környéken, akkor jelentsék be a 06-20-499-1111-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
m3-felujitas.jpg

Új metróbotrány készülődik: 17 milliárddal többet kér az M3-as metró felújításáért a kivitelező

A Swietelsky 47,8 milliárd forintért vállalta a munkát még 2017-ben. Tavaly novemberben vált biztossá, hogy nem tartható az eredeti ütem. Az osztrák cég szerint a csúszás hátterében a „megrendelői késedelem” áll.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Hamarosan lejár a metróalagút felújítására kötött kivitelezői szerződés. A vállalkozó azonban csak több milliárdos felárral vállalná a folytatást - írja a Népszava.hu.

A lap szerint tavaly novemberben vált biztossá, hogy nem tartható az M3-as metróvonal középső szakaszának vágányépítésének eredeti üteme.

Az alagútfelújítást végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. márciusban küldte el javaslatát, amely a korábbiakhoz képest - a Népszava információi szerint - 17-18 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz. A projekt levezénylésével megbízott BKV 2017 szeptemberében kötött szerződést a feladatra a Swietelsky Vasúttechnikai Kft.-vel, amely akkor 47,8 milliárd forintért vállalta a munkát.

A BKV számított rá, hogy a cég többletköltséget kíván elszámolni a késés miatt, de a követelés túl nagynak bizonyult. A cég a 8 állomás akadálymentesítésére félretett 5,6 milliárd forintot is felajánlotta a folytatásért cserébe, de a tárgyalások egyelőre nem haladtak előre.

„Az előállt költségnövekedések objektívek, azokat a megrendelői késedelem okozta, ennek okán a korábbi árengedmények után továbbiakra nincs lehetőség”

hirdetés

- utasította el a fővárosi ajánlatot néhány nappal ezelőtt az osztrák anyavállalat. Hozzátették, hogy a jelenlegi helyzet „alapvetően a megrendelői késedelem miatt állt elő”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-zene-haza-cimkep.jpg

Egyedülállóan szép lesz a Magyar Zene Háza, íme a fotók a különleges üveg tetőszerkezetről

A tetőzetet 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, így az egész épületen átfut a fény.
Fotók: Városliget Zrt. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete, mely épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók.

A világhírű japán építész Sou Fujimoto (magyar partner M-Teampannon) által tervezett környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett vizuális folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

Ilyen lesz, amikor elkészül:

„A felső szint elkészültével a Magyar Zene Háza szerkezetkész állapotba került, az épület kivitelezése jó ütemben halad előre: folytatódik a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felület beépítése, mely egész Európában a legnagyobb lesz. A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projektnek köszönhetően megépülő új intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működik majd.

hirdetés

A Magyar Zene Háza építése önmagában is szimbolizálja a Liget Budapest projekt célkitűzéseit: a Városliget átfogó megújításának köszönhetően a projekt egyidejűleg bővíti és rehabilitálja a park zöldfelületét és újítja meg - 21. századi színvonalon - a Liget kulturális intézményrendszerét"

- mondta Baán László.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg.

A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.”

Az RTL Híradó stábja madártávlatból is levideózta az épület tetőszerkezetét:

Az iroda helyiségek mellett a felső szinten kaptak helyet a ház oktatási és zenepedagógiai funkciói: tantermek, digitális könyvtár és stúdiók segítik az edukációs munkát, egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre az emeleten, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
02_2.jpg

Buda legnagyobb kerthelyisége 36 féle hazai sörrel a csapon

Kézműves csapolt sörökkel, limonádékkal, a'la carte ételekkel valamint csocsóval, ping-ponggal, biliárddal csábít minket a Jégkert.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

15 évvel ezelőtt épült Budán, a Széna téren egy jégpálya. Sok ezer gyerek szokott itt korizni egész télen. És persze azok is, akik létrehozták ezt a helyet kedvenc sportjuknak, a jégkorongnak. De tavasszal a jégpálya eltűnik, és átváltozik egy óriási, fedett sörkertté.

A Jégkert a Mammutok, a Bíróság, és más magas épületek között távolról alig látható. Ha a 6-os villamossal vagy a metróval jössz a Széna térre, meg kell kerülnöd a régi városfalat, hogy észrevedd. A bejárat egy kis vaskapu, mögötte árkádsor vezet befelé. Itt rögtön egy kedves mosoly fogad, a személyzettől megkapod (vagy bemutatod a saját) vendégkártyád, amire egész este tudsz a kertben fogyasztani, hogy aztán egy összegben távozáskor kényelmesen rendezd a számlád. Ha barátokkal jössz, nincs vita vagy elszámolás, hogy ki, mennyit evett-ivott. Balra fordulva elmész a kerékpártárolók mellett, és már bent is vagy az óriási sátor alatt. Esős idő esetén is ideális, ekkora oldalról nyitott, felülről zárt kert nem nagyon van Budapesten.

Először a szakácsokkal fogsz találkozni, ha benézel jobbra a szabadtéri konyhába, utána

középen a bárpult a 36 sörcsappal. Igen. 36. Itt van a legtöbb Magyarországon.

Odalép hozzád egy pincér, üdvözöl, és segít megkeresni az asztalodat. Ha már itt vannak a barátaid, akkor talán már észrevettek, és integetnek neked. Ha nem foglaltál asztalt, akkor is találnak neked helyet. A kert óriási, sok tér van, sokféle hangulat. Elhelyezkedhetsz hátul, kint a fal mellé, vagy egy zárt, társasági életképpel díszített boxba, a pult melletti körasztalokhoz, esetleg középen, ahol legjobban érezheted a nyüzsgést. De bárhova is ülsz, a tűz fényeit idéző lampionok mindig a bevilágítják a látóteredet.

hirdetés

Ez az asztalok felett lévő lampion pedig egészen egyedülálló. Van benne egy hangszóró, abból szól a háttérzene. Átválthatsz a TV-n lévő mérkőzés hangjára, ha meccset jöttetek nézni, de ki is kapcsolhatod, ha zavarja a beszélgetést. Pincérhívó gombot is találsz rajta, a Jégkertben nem kell keresni a pincért, egyszerűen csak megnyomod a gombot.

De ami még ennél is meglepőbb, hogy a pincér rögtön azzal fogad, hogy „szeretnél-e egész este rendelni a mobilodról, pincér nélkül?” Válaszom, hogy igen, kipróbálom, miért ne? Miután elkérte a kártyaszámom, a tabletjén mutat egy QR kódot, amit csak le kell olvasnom a mobilom kamerájával. Ez egy olyan weboldalra visz, amelyen bármit rendelhetek telefonról (akár 4-es sörkóstolót is összeválogathatok!) anélkül, hogy fel kellene installálnom egy applikációt a telefonomra. Beütöm a rendelésem, és pár perc múlva hozzák is. Utána pedig ugyanitt látom az eddigi fogyasztásom, és akár az asztalnál tudom bankkártyával online rendezni a számlám, és csak kisétálok.

Az asztalon, az étlappapíron igazi pub food ételeket találsz (báránycsülök, sült libacomb, csirkeszárny), ami jól passzol a 36 féle hazai kisüzemi sörhöz. A pincér szerint eléggé népszerű a tépett malacburger és a fáklyaburgonya snidlinges tejföllel, mi is elgondolkodtunk rajta. De - folytatta a pincér - a szakácsok mindig készítenek valami különlegességet, amit a séf ajánlatában találunk. És itt tényleg nem mindennapi az ajánlat, pl gyömbéres-karamellás, kávés sajttorta. Kapsz ezek mellé egy sörlapot is, amin az éppen csapon lévő 36 sört találod meg. Van itt mindenféle, amit egy kraftsörös szerethet, IPA és búza hegyek, porter, stout, barna, vörös, savanyú, de még mézsör is. Gyümölcsös sörből sincs hiány, áfonyás és meggyes sör szinte mindig van – tudtuk meg a pincértől. Naponta több új sör kerül csapra, ha visszajössz egy hét múlva, már egész más söröket fogsz találni.

Amíg vársz, olvashatod a papír hátoldalán a sörök elkészítéséről szóló leírásukat, és rájössz, hogy megdöbbentően sok dolgot nem tudtál eddig a sörről.

Persze nem csak sört ihatsz, sokféle bor, pálinka és mindenféle rövidital közül választhatsz. Vannak koktéljaik, limonádéik (valóban telis-tele sok gyümölccsel, amit egyre kevesebb helyen látni) és ha nagyon meleg van, és éppen nem vágysz sörre, a legjobb, ha fröccsözöl. Nem tudsz olyat kérni, amit ne tudnának neked bekeverni.

Ha szereted a sportot, akkor jó helyen jársz, mi 15 óriás tv-t számoltunk. Nagyobb sporteseményekre mindenképpen foglaljál asztalt, mert sokszor teltház van.

Ha hátul ülsz a ping-pong asztal mellett, néha oda fog pattanni a labda. De ez itt természetes. Mindenki mosolyogva adja vissza. Próbáld ki te is! És ha a ping-pong asztalhoz nem férsz oda, de nem akarsz egész este ücsörögni, van még biliárd, csocsó, darts, teke. Családoknak pedig egy egészen nagy gyereksarok gyerekházzal, játékokkal, hétvégén ideális a családi ebédhez a gyerekeket lekötni.

A legtöbben azért jönnek, mert beszélgetni akarnak. Kettesben. Vagy a néhány barátjukkal, munkatársaikkal. Vagy mert olyan sokan akarnak összejönni, hogy máshol nem találtak elég nagy helyet. Náluk bárhány asztalt összetolhattok, lehet foglalni 10, 20, 30 de akár 50 főre is. Céges találkozókra, szülinapokra, legénybúcsúkra, tejfakasztó partikra abszolút ideális a hely.

Októbertől a kert bezár, és visszatérnek a pályára a hokisok, de kraftsöröket télen is ihatunk a Jégkertben, az épületben ugyanazzal a személyzettel, lampionokkal, finom ételekkel.

A Jégkert nagyon magyar hely, és erre büszkék is: csak magyar sört tesznek csapra, mellette magyaros ételeket, magyar pálinkákat és magyar borokat találunk, és itt főleg magyar vendégekkel találkozhatunk. De ha elhozod ide a külföldi barátaidat, ők is biztos jó emlékekkel fognak hazatérni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!