hirdetés

TECH

Kipróbáltuk a lakossági tévék Bugattiját – Samsung NEO QLED QN85A

A Samsung már évek óta uralja a tv piacot, így gyakorlatilag évről-évre a saját csúcstermékeiket múlják felül. Teszteltük a legújabbat.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. július 05.


Link másolása

hirdetés

Mostanában nagyon érdekes dolgok történnek a tévék világában, már nem csupán vékonyodó kávákkal, és egyre nagyobb felbontásokkal érkeznek, de egy sor új technológiai újítást is bemutatnak, és a QN85A is egy ilyen darab. A Samsung még januárban jelentette be, hogy idén színre lépnek Mini LED háttérvilágítású kvantumpontos LED LCD televízióikkal. Ez a Neo QLED család, amelynek tagjai között 8K és 4K felbontású szériák is vannak.

Amikor megérkezett a tesztpéldány (minden tech újságíró álma a két méter széles tévédoboz, amit ugye nem szabad kidobni), már a külsejéről is világított, hogy brutálisan meg lett pakolva mindenfélével, amihez utána kell olvasnom, mire jó, de valószínűleg jót jelent.

Maga a kijelző elsőre olyan, mint egy elcseszett nagy tablet, vagy egy kolosszális szögletes telefon, hiszen kávája annyira nincs, hogy ha egy mögötte elhelyezett kamera képét néznénk, bizony kis túlzással be tudna olvadni a környezetébe.

Az anyaghasználata ultra prémium, a hátulja pedig úgy néz ki, mint a Space X egyik rakétája alulról, a beépített extra mélynyomók miatt. Mindent összevetve elég parádésan néz ki, tipikusan az a tévé, ami előtt elidőzöl a Media Marktban, amíg összeszámolod, hány évig kellene ehhez spórolni, és miről kell még leszokni, eladni, majd kipukkasztod a buborékot, amikor az "élet fél vesével" résznél tartasz.

 

Az időtálló tévé

A QLED lényege, hogy a technológia a folyadékkristályos, azaz LCD technológián alapszik, tehát, így bármennyire is megtévesztő, nincs köze az OLED-hez. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre.

hirdetés

Ez brutálisan pontos és tiszta tónusok megjelenítését biztosítja időtállóan, nem úgy, mint a fehér LED-ek, amik idővel besárgulnak. Utóbbi azért is fontos, mert manapság ritka, hogy egy gyártó a tartósságra megy rá a mennyiség helyett.

A fekete az fekete!

A képernyőbe épített MiniLED-nek köszönhetően a háttérvilágítás vezérlése pontosabb, ezáltal erőteljesebb, szebb színeket kapunk, látványosabb a HDR és elképesztő a kontraszt. Az első tévé, aminél a fekete valóban fekete, a sötétszürke pedig sötétszürke, akkor is, ha feketén van!

Nem csoda, hogy a Samsung kifejezetten ajánlja, hogy ezen a tévén nézzük meg újra a Trónok Harcának azt az ominózus részét a fekete csatáról, amit a fél világ lehurrogott, hogy nem látott belőle semmit.

A gaming szörny

A maximális képfrissítési rátája 120 Hz. Emellett támogatja az AMD FreeSync Pro dinamikusan változó képfrissítési ráta technológiát, amivel megelőzhető a képtörés vagy mikroszaggatás. Az input lag pedig 10.6, így a tévé nagyon jól muzsikál játékra is, sőt olyan kapukat nyit meg egy-egy nagyobb címnél, amire nem is számítanál (főleg a sötétebb játékoknál!)

A betekintési szög is elképesztő, ami párosul egy olyan Anti-reflection védelemmel, hogy a nap is süthet rá, nyugodtan körbe lehet ülni azt a tévét, szinte bárhonnan ülve maximális az élmény.

A Samsung QN85A egy kicsit komolyabb, 2.2.2 csatornás, 60 wattos integrált hangrendszert kapott, a hangszórók mellett került bele két mélynyomó is, illetve, két darab hangsugárzó is a készülékház felső részére.

Ennek és az Objective Tracking Sound+ technológiájának köszönhetően a néző a képernyő azon feléből hallja a hangot, ahonnan az érkezne a képernyőn. Ez persze még mindig nem olyan, mint egy komolyabb külső hangrendszer, de a beépített technológiák közül az egyik legdurvább kétségtelenül.

Ez a tévé is megkapta a Samsung egyik idei újítását, a napelemes távirányítót, ami már a Frame-nél is elvarázsolt. Bár telefonról a Samsung Smart Things alkalmazással is vezérelhetjük a készüléket, sőt akár USB-vel összekötve egérrel és billentyűzettel is, a távirányító kifejezetten kézreáll, és könnyű, de ha valamilyen furcsa oknál fogva netezésre akarnánk használni a tévénket, akkor persze az is jól jöhet.

A távirányítót egyébként 50 lux feletti fényerőn már tölthetjük, így nem is kell feltétlenül napra rakni, egy világos szobában szépen tölti magát.

Amint megnyitottad ezt a cikket, már tudtad, Kedves Olvasó, hogy ez a tévé nem lesz olcsó, de senki sem titkolta, hogy ez egy prémium áru.

Korunk egyik legjobb háztartási televíziója, viszont tény, hogy nem egy 50nm-es panellakás áll neki a legjobban. Viszont ezért a pénzért egy igazi tévészörnyet kapunk elképesztő színekkel és kontraszttal, valódi feketével, baromi jó hangzással, és még annyi más extrával, de az utóbbi miatt veszünk tévét, ugye.

Ha tévé terén nem ismersz kompromisszumot, akkor ez neked való.

Samsung QN85A 55″ (QE55QN85AAT) – ~630 000 forint

Samsung QN85A 65″ (QE65QN85AAT) – ~840 000 forint

Samsung QN85A 85″ (QE85QN85AAT) – ~1 800 000 forinthirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

223 centis kép és lézersugarak – kipróbáltuk a Hisense lézertévéjét

Se nem projektor, se nem tévé, de kicsit azért mindkettő. Felejts el mindent, amit eddig a házimoziról tudtál!
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. szeptember 13.


Link másolása

hirdetés

Gyakran hallani a nagy tévégyártók reklámjaiban, hogy “moziélmény otthon”, amikor egy újabb csúcskategóriás tévét dobnak piacra, sőt annak idején a DVD lejátszókkal párban érkeztek az első 5.1-es hangrendszerek, amiket a lejátszóval együtt szintén házimozi rendszernek hívtak, ami már akkor is vicces elszólás volt. A Hisense azonban megalkotta azt a “tévét”, ami minden eddiginél méltóbb a házi mozi kifejezéshez.

Még az Eb ideje alatt tartott a Hisense hazai képviselete egy sajtótájékoztatót (elég száraz ezt így jellemezni, hiszen egy parádés ebéd volt a Pomodoroban, valamint kivittek a magyar-portugálra) ahol bemutatták nekünk a lézertévéjüket. Az első órában nyakunkba zúdultak a technikai adatok, figyeltük a kolosszális képernyőt, de egy idő után feltettem magamban (majd a szomszédom felé fordulva is) a kérdést: de most akkor ez hogy?

A lézertévé gyakorlatilag valahol a projektor és a tévék között van, mivel egy projektorból kapjuk a képet, de egy tükröződésmentes kolosszális kijelzőre vetíti. A bemutatón annyira nem tudtam megtekinteni, amennyire szerettem volna, így megkértem a céget, hogy küldjenek egyet tesztelni, ami egy nagyon érdekes kör volt, mert hiába láttam a bemutatón élőben, a 88 hüvelyk a 20nm-es szobádban SOKKAL NAGYOBB.

Így történt hát, hogy bár figyelmeztetve lettem, hogy totálisan alkalmatlan ez a tér egy ekkora rendszerhez, én azért csak erőltettem a dolgot, és egy szerelőbrigád másfél órán keresztül hordta fel az elemeket az ötödikre (bocsi!), majd mikor összeállt a dolog, kipakoltam a fél szobát, bedobtam egy babzsákot, és gyakorlatilag a világ legkisebb mozijában találtam magam.

Miért jó?

A tévéknél hatványozottan igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb (persze a lakás mérete ebbe beleszólhat) és jelenleg a piac igyekszik egyre nagyobb tévékkel kielégíteni a fogyasztók vágyait, de a legtöbb készülék esetében a 75 hüvelyk a plafon, maximum a 86 hüvelyk extrém esetekben, és bár a Micro LED technológia már a nyakunkon, amik lehetővé teszik a 110 hüvelykes okostévék gyártását, ezek borzasztóan drágák, és a fogyasztásuk is leszívná Paksot.

hirdetés

Itt jön képbe a Hisense, egy rendhagyó megoldással kínálva a 88 hüvelykes (223 centiméteres) kijelzőt, ami sok más egyéb tulajdonságában is előnyösebb a klasszikus okostévékhez képest.

Először azt gondoltam, hogy a lézertévé csak a projektorból áll, és opcionális kiegészítő hozzá a kivetítő, de ez nem csak egy vetítővászon szerepét tölti be. Ez egy hard display, tehát egyben van, mint korsó a kút előtt, valamint a felülete is fontos, amin miniatűr prizmák nyelik el a környezet fényeit, vagy visszaverik más pontokra, a projektorból érkező fényeket viszont tükrözik a néző irányába, így alkotván a kijelzést.

Mivel nem egyenesen a fényt kibocsátó felületre nézünk, hanem annak visszaverődésére, így a szemünket is jóval kevésbé fárasztja a tévé, nincs elektromágneses sugárzása. A fogyasztása sem vészes, hiszen nem kell az óriási felület minden egyes paneljét ellátni energiával, csak a projektort, meg a hangfalakat, amik egyébként szintén a hard display-ben találhatóak, és brutál hangerőre képesek, de egy ekkora rendszerhez, azért illik egy karcosabb hangrendszert párosítani.

De akkor most projektor vagy tévé?

A Hisense 88L5VG lézertévéje egészen pontosan egy kék lézeres fényforrást használó, ultra rövid hatótávolságú (28,7 cm) 4K projektor, de nem azonos a felhasználási köre egy klasszikus értelemben vett projektorával, a fentebb említett hard display miatt. Leginkább az “okos otthoni mozi” kifejezést használnám, amit most találtam ki.

Nem igazán mobilis sőt, ha egy picit is elmozdítjuk, hosszú percekig pöcsölhetünk, míg újra megtaláljuk a megfelelő szöget, hiszen csupán 28 centiről történik a vetítés (gondoljunk bele, hogy 5 méterről is el lehet szórakozni egy sima projektorral). A Hisense saját VIDAA U4.0 rendszere által biztosított okostévé funkciók mellett található benne hagyományos digitális és analóg tévétuner is, így a gyakorlatban tényleg mindent tud, amit egy televízió szokott, csak irgalmatlan méretben.

A projektoroknál marginálisan jobb, gyönyörű 4K megjelenítéssel rendelkezik, ami még sok tévét is odaver, valamint a 720p-ről is csodásan skáláz fel, a HDR is szépen muzsikál.

Kinek való?

Ehhez tér kell. Nem kicsi, legalább 3 méterről érdemes nézni. Bár a tükröződéseket szépen elnyeli, direkt fénybe mégsem érdemes tenni, a sötétített szobát meghálálja, de akkor is élvezhető, ha egy fényes szobában nézzük, csak ne erre építsünk.

A Hisense 88L5VG tévé azoknak való, akiknek van bőven terük, esetleg megengedhetnek maguknak egy low budget moziszobát, viszont nincsen több milliójuk egy ugyanekkora Micro LED tévére. Ez a tévé a méretéhez képest olcsó a másfél milla körüli árcédulájával, ami egy átlagos tévévásárlónak nyilván sok, de ez a tévé nem is átlagos terekbe való, ha van hozzá megfelelő templomunk, ez lehet a szórakozás fullos oltára.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH

A pornó kitiltása után olyan sokan mentek át az OnlyFansról az egyik konkurens platformhoz, hogy leállt az oldal

A Fansly Twitteren azt írta, óránként négyezren regisztrálnak hozzájuk tartalomgyártónak.

Link másolása

hirdetés

Korábban írtunk róla, hogy új közösségi irányelveket dolgoz ki, és októbertől betiltja a szexuális tartalmakat a felületén az OnlyFans. A platform azt ígéri, bizonyos keretek között a jövőben is engedik majd a meztelenkedést, de a szexuálisan erőszakos, durva tartalmakat, az eszkortozást, a szexmunkát tiltani fogják.

A platformon havi előfizetésért cserébe láthatók az adott felhasználó által feltöltött fotók, videók, élő közvetítések, írások, zeneszámok. Használják az oldalt zenészek, fotósok, egyéb tartalomgyártók is, de mára a legtöbb felhasználó szexuális tartalmakat árul rajta.

A döntés miatt sok felhasználó felháborodott, a cég bejelentése után pedig több konkurens oldal is elindult. A felhasználók közül többen is törölték OnlyFanses profiljukat, és átköltözek más oldalakra.

Az egyik ilyen OnlyFans-alternatíva a Fansly, aminek már a kezdőoldala is kísértetiesen hasonlít az OnlyFans-ra, de sokak számára még fontosabb, hogy a platformon nem tiltják a szexuális tartalmakat.

Az Indy100 szerint az előző napokban akkora forgalmat generáltak, hogy leálltak a szervereik. A Fansly Twitteren azt írta, óránként négyezren regisztrálnak tartalomgyártónak, amire nem voltak felkészülve. Másnap már azt írták, megtízszerezték a kapacitásaikat, és új embereket vettek fel, hogy ki tudják szolgálni a felhasználókat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés

Letiltott a Facebook több tudóst, mert elkezdték vizsgálni a hirdetéseket

A kutatók értetlenül állnak az ügy előtt.
Forrás: hvg.hu, Fotó: Simon képe a Pixabayen - szmo.hu
2021. augusztus 05.


Link másolása

hirdetés

A Facebook blokkolta több akadémikus személyes profilját, mert vizsgálni kezdték hirdetéseiket. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék a közösségi oldalon hogyan lesz egy alaptalan információból sokak által megosztott álhír. A tudósok állítják, el akarják hallgattatni őket.

Az NYU májusban jelentette be, hogy nagyszabású Facebook kutatásba kezd. Kíváncsiak voltak, miként terjednek a politikai hirdetések és bejegyzések, hiszen ezeknek nagy része álhír.

A Facebook saját bevallása szerint sem ellenőrzi a politikai tartalmakat, mivel úgy vélik, hogy azok igazságtartalmát a felhasználóknak kell megállapítaniuk.

Adatgyűjtéssel kezdték a kutatást. A szolgáltatás eközben viszont letiltotta a kutatókat, arra hivatkoztak, hogy a csoport szabályt sértett: olyan megoldáshoz nyúltak, ami a Facebook szerint egyet jelent az engedély nélküli adatgyűjtéssel.

A kutatók állítják, hogy a vállalat csak azért blokkolja őket, mert olyat találtak, amit a Facebook titkolni szeretne felhasználói előtt. A tudósok azt is hangsúlyozták, hogy az elemzéshez használt eszköz nem gyűjtött be személyazonosításra alkalmas információt, vagyis minden anonim volt.

hirdetés

Az adatgyűjtés az Ad Oberserver bővítménnyel zajlott. A kutatók hozzátették: ha a kérdéses eszköz nem elérhető a rendszerben, akkor az adatgyűjtés sem tud megvalósulni. A Facebook viszont azt állítja, hogy olyanoktól is begyűjtöttek adatokat, akik nem adtak engedélyt a bővítmény használatára és fel sem telepítették azt.

A The Verge-nek nyilatkozott a Princeton Egyetem professzora, az adatvédelmi szakértő Jonathan Mayert, aki szerint a Facebook tiltása és érvelése teljesen helytelen.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Megérkezett a Huawei legcombosabb okosórája

Az új Watch 3 az első óra a HarmonyOS-el, titánba és zafírba zárva.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. augusztus 15.


Link másolása

hirdetés

A Huawei bár az ismert okok miatt elvesztette vezető pozícióját, sőt a dobogóról is lekerült a telefon gyártás piacán, az okosóra szekcióban azonban még mindig tartja a második helyet az Apple Watch mögött, ami annak is köszönhető, hogy megfizethető áron kínál ultra csinos és legfőképpen a sport funkciókra koncentráló órákat remek üzemidővel. Bár a vetélytársak borsosabb árú óráinál lényegesen kevesebb funkcióval vannak felszerelve, ez imponált azoknak a felhasználónak, akik a sportórák és az Apple Watch között kerestek alternatívákat. Mondhatni a Huawei volt az izom, az Apple meg inkább az ész.

Titán és Zafír

Első ránézésre a Watch 3 Pro úgy néz ki, mintha a Watch 2 Pro szteroidokkal felpimpelt ikertestvérét látnánk, mert az anyaghasználat megegyezik az elődével, ugyanakkor nem kicsit nőtt az óra mérete. Itt is a zafírüveg és a titán alkotja a külső páncélt, amitől az egész megjelenése nagyon prémium, és elpusztíthatatlannak is érződik. Ennek megfelelően elég jól bírja a strapát, mint tudjuk, akármennyire igyekszik az ember, attól még használja a kezeit, de egy kis kilincskoccanás, egy laza asztalsarokba ütközés még nem hagy rajta nyomot. Kell is a páncél, mert elég nagy batár lett, így gyakrabban van kitéve a súrlódásnak. Ahhoz képest, hogy nagy és nehéz, kényelmes hordani, hála a szépen kialakított kerámia hátsónak. A mellé csomagolt barna bőrszíj is emeli az elegancia fényét, de nyilván sportoláshoz, és nyáron érdemes lecserélni egy szilikonra, ha nem akarunk egy baktériumtenyészetet csuklón kihordani.

Az egyik fő újdonság, ami szinte sírt a változásért, az a koronatárcsa, ami most már nem csak megnyomható, de forgatható is, így már az érintőpanel mellett ezzel is navigálhatunk a menüben. Az 1,43 colos, 466x466 pixeles felbontású AMOLED kijelző egyébként elég nagy is ahhoz, hogy kényelmesen érintéssel is kezelhető legyen.

Az 5ATM minősítésnek köszönhetően az óra kiválóan használható úszás, zuhanyzás közben is, a Drain funkcióval pedig ki is fújhatjuk belőle, a bent maradt vizet, ami átmenetileg megnémítaná kicsit a készüléket.

Az akksi azért még mindig üt

A LiteOS legnagyobb előnye az volt, hogy baromi energiatakarékosan tudta pörgetni magát, így a piac legnagyobb üzemidőjével érkeztek az aktuális Huawei órák, ez viszont az új HarmonyOS esetében már nem így van, viszont a 790 milliamperórás akksi még így is 4-5 napig húzza normális használat mellett, amivel az Apple és a Samsung óráit is körözi, teret adva az alvásfigyelés funkciónak (Az Apple Watchnál egyszerűen macera, mivel este jobb feltenni tölteni azt az órát), ami egyébként parádésan pontos adatokat gyűjt az éjszakánkról. Az óra mellé kapunk egy vezeték nélküli bölcsővel rendelkező töltőt, amire szépen fekszik az óra, de elég szenvedősen tölti fel.

hirdetés
Szenzorhegyek

Már az elődnél is használt szenzorok itt is szépen dolgoznak, többek között ezúttal is mérhető a pulzusszám- és a véroxigénszint (SpO2),a stressz- és alváskövetés, többszáz féle sporttevékenység monitorozható, valamint új szenzorral is bővült, amivel a bőr hőmérsékletét is mérhetjük egy olyan helyen, ahol nem releváns, de ha keményen lázasak lennénk, azt biztos tudjuk vele bizonyítani?! Ennél talán hasznosabb az EKG funkció, ami továbbra sem került bele az órába.

“Ki vagy hangosítva az órámon”

Immár az óra rendelkezik Bluetooth 5.2-es kapcsolattal, 2,4 GHz-es beépített wifi modemmel és 4G-s eSIM-el is, amit aktiválva akkor is megmarad a mobilnet, illetve a hívásfogadás lehetősége, ha a telefonunk nincs a közelünkben. Az új funkciók között már megtaláljuk végre az NFC-t is, de ennek jelenleg még semmi haszna, mert alkalmazást nem találunk a mobilfizetéshez, ami nyilván a jövőben változhat.

Diszharmónia

Az Watch 3 legfontosabb változása, hogy az eddig használt igencsak korlátolt teljesítményű LiteOS-t leváltották a cég új fejlesztésű Harmony OS 2.0-jára, ami a Huawei jövőjének egy fontos tétele, viszont még meglehetősen üres. A megjelenés csinos, immár widget nézetet is választhatunk a listanézet helyett, ami a koronával kényelmesen is lapozható, és már az órán belül is letölthetünk appokat az App Galleryből, de még csak néhány darabot találunk belőlük, és azok sem működnek rendesen. Egyértelműen idővel ez változni fog, és ha a harmadik féltől származó fejlesztések is felpörögnek, egy teljesen új óráról beszélhetünk, de egyelőre semmi hasznosat nem találtam ott. A cég nagy ígéreteket tett egyébként arra, hogy a jövőben folyamatosan fejlesztik még a rendszert, és nem hiszem, hogy ez ne történne meg, láttuk már a múltban is, ahogy szépen kijavítják az eszközeiket, gyakran érkeznek a frissítések is az elődökre is.

Amit a legtöbbször látunk

Ami viszont továbbra is parádés, hogy a Huawei többezer, vagy többszáz (meg se tudtam számolni) óraszámlapot tett már eddig letölthetővé, vagy megvásárolhatóvá, és a Watch 3-ra már újabb dinamikus lapok is érkeztek, amik újabb elemeket is kijelezhetnek nekünk. Természetesen az is opció továbbra is, hogy a saját hátterünket használjuk.

Na és mennyi?

Nos prémium megjelenés ide vagy oda, 164 000 forint az annyi, és jelenlegi állapotában még ez kicsit soknak érződik, de el tudom képzelni, hogy nem mindenki legnagyobb álma, hogy bárhol EKG-t mérjen, vagy az órájáról fizessen, hanem inkább a stílust fizetné meg, ami kétségkívül fullos. Egy szó, mint száz ez egy gyönyörű óra, amit ritkábban kell tölteni, mint a vetélytársait, elképesztően testre szabható, és igazából minden fontos benne van, és remélhetőleg hamarosan befoltozzák azt a néhány lyukat is, ezt ez az ár megköveteli.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: