hirdetés

TECH

Saját keresővel és térképszolgáltatással vágna vissza Amerikának a Huawei

Miután az amerikaiak tiltása nyomán eltűntek a Huawei mobilokról a Google programjai, most megérkezett a Huawei saját keresője, a Petal Search.
Címlapkép: Huawei Inc. - szmo.hu
2020. november 08.

hirdetés

Tavaly májusban Donald Trump kormánya nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva feketelistára tette a Huaweit, rendeletben tiltva meg az amerikai cégeknek, hogy velük üzleteljenek. Így az Android operációs rendszerrel együtt a Google programjai, például a Chrome böngésző, a Gmail, a YouTube és a Google Maps is eltűntek az újonnan eladott kínai mobilokról. Augusztustól a már korábban eladott telefonokon futó operációs rendszer és az applikációk frissítései is megszűntek. Szeptembertől pedig az amerikaiak még tovább fokozták a nyomást, és azt is megtiltották, hogy bármilyen amerikai technológiát használó cég üzleteljen a Huawei-jel, így elestek például a Samsung és az LG kijelzőitől, de komoly bajba kerültek a mobil chipekkel is.

A túlélésért küzdő Huawei így kényszerűségből saját fejlesztésekbe fogott. A gyártó célja, hogy teljes mértékben saját applikációkkal váltsa ki az Android ökoszisztémáját. Ennek jegyében most saját, globális keresőrendszer fejlesztésével próbálkoznak.

A Google Android operációs rendszerének licencelési problémáit orvosolandó, a Huawei gőzerővel fejleszti a Huawei Mobile Services (HMS) szolgáltatását is, amely a cég állítása szerint villámgyorsan a világ harmadik legelterjedtebb alkalmazásboltja lett, több mint 170 országban elérhető és legalább 700 millió aktív felhasználót szolgál ki.

A gyártási problémák és ellátási nehézségek ellenére október 22-én bemutatták a Huawei a Mate szériájának legújabb, 40-es változatát, ezzel egy időben pedig bejelentették a “Petal Search” szolgáltatás bétájának elindulását is. A ‘Petal Search’ többek között tartalmazza a legtöbb felhasználó számára leginkább hiányzó Google szolgáltatás, a Google Térkép alternatíváját, a Petal Mapset is.

Az Android operációs rendszer eltűnésének egyik legfájóbb pontja a Google alkalmazásainak hiánya a Huawei mobiltelefonokon, de ezek közül is kiemelkedik a Google Maps. A HMS már eddig is számtalan alternatívát kínált a levelezőprogramokra vagy irodai alkalmazásokra, a térkép-probléma azonban jóval nehezebben kezelhető, mint azt a Microsoft, vagy éppen az Apple példája is jól bizonyítja. A világ legnagyobb cégeinek is óriási kihívást jelentett és évekbe tellett, mire egy Google Térképpel versenyképes, megbízható térképszolgáltatást tudtak fejleszteni.

hirdetés

A látszat azonban csalóka, a ‘Petal Search’ tulajdonképpen a még márciusban bemutatott, de végül soha nem piacra dobott ‘Huawei Search’ legújabb, immár felhasználók számára is elérhető változata.

A Huawei elsőként az egykori legendás Nokia Maps navigációs rendszerek alapját adó Here WeGo technológiáját licenszelte, majd szerződést kötött a holland TomTom-mal is. A holland cég neve ismerős lehet mindenkinek, hiszen alig egy évtizede még piacvezetők voltak a hordozható GPS navigációk piacán. Ezzel a két szereplővel a Huwaei egy csapásra megoldotta a Google Maps hiányának a problémáját, és el is készült a Petal Maps, amely már teljes mértékben a Huawei rendszerén fut, és az első tesztek szerint felveszi a versenyt a legnépszerűbb riválisával szemben.

A Huawei azonban itt nem áll meg, a már említett Huawei Search-csel tulajdonképpen magának a Google alapszolgáltatásának, a keresőnek a riválisát fejleszti.

A cég ígéretei szerint a Google keresés leváltására hivatott Petal Search a nyugati felhasználók számára nem lesz a Kínában megszokott módon cenzúrázva.

A történethez persze hozzátartozik, hogy a Tik Tok hasonló ígéretet tett felhasználóinak, a végén azonban bebizonyosodott, hogy ez egyáltalán nem felelt meg a valóságnak. Joe Biden kampánycsapata már júniusban megtiltotta a Tik Tok használatát a stáb tagjainak, miután egyre több olyan információ látott napvilágot, amely szerint Pekingből erősen cenzúrázzák az olyan, kínai vezetés számára kínos tartalmakat, mint a tavalyi hong-kongi tüntetéssorozat. Persze a cenzúrametesség a Petal Search esetében akár igaznak is bizonyulhat.

Ettől függetlenül a cég óriási bajban van, és vannak olyan elemzők, akik szerint, ha semmi sem változik, 2021-ben hatalmas mértékben visszaeshet a piaci részesedésük, sőt, akár ki is vonulhatnak a mobiltelefon-piacról.

2021 nagy kérdőjele mindenképpen az lesz, hogy egy esetleges amerikai elnökváltás után változnak-e a kínai-amerikai kapcsolatok, és lekerülhet-e a Huawei a feketelistáról.

Szoftverek szempontjából a felhasználók számára kiskapu ugyanakkor már most létezik, hiszen az XDA-Developers fejlesztői által elkészített “Googlefier” alkalmazás segítségével - nem teljesen legálisan ugyan, - de akár fel is telepíthetjük a Google Play Store-t és az összes hiányzó Google alkalmazást a Huawei Android nélkül érkező telefonjaira, sőt, akár közvetlenül beléphetünk saját Google fiókunkba is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

Miért nem szabad a téli indulások előtt bemelegíteni az autó motorját?

Egy alapos bemelegítés több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.
Fotó: Unsplash/Erik Mclean - szmo.hu
2021. január 05.

hirdetés

A hideg téli hónapokban rengeteg autós percekig melegíti az autóját indulás előtt, miközben túl azon, hogy ez időpazarlás és környezetszennyezés, még károkat is okozhat a motorban, írja a Daily Star.

Az autó motorjának melegítése még azokban az időkben terjedt el, amikor a kocsikba karburátorokat szereltek. Ezek a berendezések keverték össze a levegőt a üzemanyaggal, és valóban több percnyi alapjáratra volt szükségük, hogy elérjék az üzemi hőmérsékletet.

Napjaink autóit azonban már modern üzemanyag-befecskendezőkkel látják el, amikkel a motor beindítása után azonnal el lehet indulni. Ha ennek ellenére mégis percekig pöfög alapjáraton a kocsi, akár komoly kárt is okozhatunk a járműveknek.

Az autó sokáig alapjáraton pörgetése miatt ugyanis nyers benzin szivároghat a motorolajba, ami ronthatja a kenési tulajdonságokat, végül pedig akár kopáshoz is vezethet.

Ráadásul a hosszú bemelegítés miatt rengeteg káros anyag jut a levegőbe. Angliában egyébként 20 font (8000 forint) pénzbírságot is kiszabhatnak azokra, akik járó motorral hagyják magukra az autójukat. A cikk megemlíti, hogy a felesleges bemelegítés miatt a magukra hagyott autók könnyű célpontjai lehetnek a tolvajoknak is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Átalakul a Facebook: nem lehet többé lájkolni az oldalakat

Csak a követés funkció marad meg.
Fotó: Pixy - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Jelentős változást jelentett be a Facebook: a hírességek, cégek, politikusok és közszereplők oldalainak megjelenése átalakul, a jövőben nem fog látszódni, hány lájkolójuk van, csak a követők száma jelenik meg - írja a 24.hu a TechCrunch alapján.

Az új megjelenést tavaly nyár óta tesztelték pár kiválasztott oldalon, a következő pár hónapban azonban minden Facebook-oldalra kiterjesztik.

A változtatásra a Facebook szerint azért volt szükség, mert a követések száma sokkal reálisabb képet ad arról, hány embert szólítanak meg az egyes oldalak, mint a lájkolóik száma.

Egy másik újdonság, hogy az oldalak a jövőben saját hírfolyamot kapnak, ahol egyszerűbben kommentelhetnek mások bejegyzéseihez, követhetnek be másokat és léphetnek kapcsolatba saját követőikkel.

Az oldalakon elhelyezhető lesz egy kérdezz-felelek doboz is, ami szintén a kapcsolattartást fogja segíteni.

hirdetés

A cég közölte azt is, hogy finomabbá válik a szűrőrendszere a Facebook-szabályzatát megsértő tartalmakkal szemben, így az oldalak kezelői könnyebben tudják majd törölni a gyűlöletbeszédet és az erőszakos vagy szexuális tartalmú kommenteket, valamint a kamuprofilokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Több mint 5000 olyan webkamera működik Magyarországon, amelyeknek a képeit bárki láthatja

A bébiőrök és a gyerekszobában elhelyezett netkamerák az egyik leggyakoribb veszélyforrások.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Magyarországon több mint ötezer olyan webkamera működik, amelyek képeihez szinte bárki hozzáférhet egy kiberbiztonsági honlap adatai szerint.

Az RTL Híradó beszámolója szerint egy orosz honlapon több, magyar lakásban készült felvétel is van. Aki fizet, beleshet a nappaliba vagy akár a hálószobába.

A Híradónak nyilatkozott egy férfi, aki már tapasztalta, hogy megpróbáltak hozzáférni a hálózatához. Eddig sikerült megelőznie, hogy megszerezzék az adatait, ennek érdekében a házban lévő, a macskái megfigyelésére használt netkamerákat is azonnal lekapcsolja, amint hazaér.

Kocsis Tamás kiberbiztonsági szakértő az RTL Híradónak azt mondta, hogy

a bébiőrök és a gyerekszobákban elhelyezett kamerák is potenciális veszélyforrások, mert ezekhez gyakorlatilag bárki képes csatlakozni.

Tavaly decemberben például Amerikában volt példa arra, hogy egy 8 éves kislányhoz hozzászólt egy férfi a gyerekfigyelő kamerából. Azt mondta neki, hogy ő a Mikulás és barátkozni szeretne vele.

hirdetés

Az interneten rengeteg olyan videót árulnak pénzért, amelyeket netre kötött kamerák vesznek fel. A szakértők szerint

a felhasználók akkor tudhatják magukat tökéletes biztonságban, ha az okoseszközüket nem kapcsolják a világhálóhoz.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Leállt több Google-szolgáltatás, köztük a YouTube és a Gmail is

Egyelőre nincs magyarázat, a probléma főleg Európát érinti.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 14.

hirdetés

Nem működik a Google több szolgáltatása, például a YouTube vagy a Gmail. A Downdetectoron már több mint 10 ezren jelezték a hibát, ami a világ több pontján is fennáll.

A Google kereső kivételével működik, de több szolgáltatásnál (Drive, Calendar, Google Play, Stadia, Hangouts) problémák jelentkeznek. A térkép alapján főleg Európát érinti a probléma, de a világ más tájairól is érkeztek bejelntések.

Ez fogadja azokat, akik a Gmail szolgáltatását akarják használni.

Múlt héten a Facebook Messenger állt le, egy fél napig akadozott az üzenetküldési szolgáltatás.

A Google egyelőre nem nyilatkozott az esetről, ha bármi új információ lesz, cikkünket frissítjük.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: