News here
hirdetés

TECH
A Rovatból
hirdetés

Mi jöhet a Twitteren Elon Musk színre lépését követően?

Többek között szólásszabadságot, nyílt forráskódú algoritmust és szerkesztés gombot ígér Elon Musk. Sokan azonban már most a felhasználói fiókjuk törlését fontolgatják.

Link másolása

hirdetés

Csupán néhány hét kellett ahhoz, hogy Elon Musk felvásárolja a Twittert. A világ leggazdagabb emberéről még április elején derült ki, hogy március 14-én 3 milliárd dollárért megszerezte a közösségi médiavállalat 9,2 százalékát. A SpaceX és a Tesla alapítója április 14-én közel 44 milliárd dollár értékben már az egész Twitterre tett ajánlatot, melyet végül tegnap elfogadott a cég igazgatótanácsa.

Az üzlet nyélbe ütése óta mindenki azt találgatja, mire készülhet a világ egyik legnépszerűbb közösségi platformjával a dél-afrikai származású üzletember, és hogy vajon jót vagy rosszat jelenthet a Twitternek Musk színre lépése.

A CNN megemlíti, hogy Elon Musk a Twitter egyik legellentmondásosabb figurája. A milliárdost 83 millió ember követi a platformon, amit mémek megosztása mellett a vállalkozásaival kapcsolatos bejelentésekre ugyanúgy használt, mint politikusok sértegetésére, a Covid-19-cel kapcsolatos félrevezető kijelentések terjesztésére, de a felületen keresztül gyalogolt bele például a transznemű közösségbe is.

Musk az elmúlt napokban többször hangsúlyozta, hogy „nem egyfajta pénzszerzési módként” tekint a közösségi oldal felvásárlására. Célja a szólásszabadság megerősítése a platformon, és azon munkálkodik, hogy „felszabadítsa” a Twitter „rendkívüli potenciálját”.

Hétfői nyilatkozatában kijelentette, hogy hamarosan új funkciókkal, például utólagos szerkesztési lehetőséggel bővül a Twitter, az algoritmus forráskódja pedig nyílt lesz a bizalom növelése érdekében, továbbá harcot hirdetett a spam botok ellen.

hirdetés
Iparági szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy a Musk által hangsúlyozott szólásszabadság egyet jelenthet a gyűlöletbeszéd, az álhírek, a zaklatás és más káros tartalmak erőteljesebb megjelenésével, melyek visszaszorítására az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett a közösségi felület.

A tulajdonosváltással szinte biztosan változások lesznek a Twitter vezérkarában is. Elon Musk korábban egyenesen Sztálinhoz hasonlította Parag Agrawal vezérigazgatót, aki novemberben vette át a pozíciót Jack Dorsey alapítótól. A cég új tulajdonosa állítólag az ajánlattételhez mellékelt levélben azt írta, hogy „nem bízik a menedzsmentben”.

A felhasználók megosztottak. Az üzlet hírére sokan bejelentették, hogy törlik magukat az oldalról. Az Independent egyenesen cikket közölt arról, milyen lépések segítségével lehet véglegesen felszámolni a közösségi platformon létrehozott fiókokat. Erre egyébként csak az előbb 30 napos deaktiválást követően van lehetősége a felhasználóknak.

A The Guardian rövid elemzésében is arra jut, hogy egyelőre nagyon keveset lehet tudni Elon Musk szándékairól. Aggasztónak találják ugyanakkor a milliárdos vízióját a totális szólásszabadságról, ami könnyen a gyűlöletbeszéd melegágyává teheti a platformot. A lap szerint a Twittert várhatóan Musk színre lépése miatt elhagyók a legnagyobb valószínűséggel a Redditen vagy az eleve nyílt forráskódú Mastodonon köthetnek ki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH
Véget ér a jó világ: a Messenger és a Viber is fogyasztani fogja a mobilnetet
Betiltják az EU-ban azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások nem merítik az adatforgalmi keretet.

Link másolása

hirdetés

Kellemetlen változásokkal szembesülhetnek hamarosan azok a telefonhasználók, akiknek nincs korlátlan mobilinternete - írja a 24.hu annak kapcsán, hogy az európai távközlési felügyelet, a BEREC a napokban frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit.

A döntés értelmében a

betiltják azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások - például Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Viber, YouTube - nem használnak adatforgalmat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben ezek a szolgáltatások is meríteni fogják a mobilnetkeretet, tehát ugyanannyi képernyőidővel gyorsabban fogy majd el a rendelkezésre álló adatamennyiség.

A cikkben ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy amennyiben a változások életbe lépnek, arról a szolgáltatók értesíteni fogják az ügyfeleket.

A BEREC döntésére azután került sor, hogy az Európai Bíróság megállapította: egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, ami sérti az európai internet-szabályozást.

hirdetés

Az arstechnica.com-nak Barbara van Schewick, a Stanford Egyetem jogi professzora azt mondta, a szabályozásra azért volt szükség, mert a szolgáltatók kihasználták, hogy a korábbi hálózatsemlegességi irányelvek nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat. Ezáltal pedig aránytalanul nagy hasznot hajtottak a techóriásoknak.

A szakértő szerint azonban a szolgáltatóknak vélhetően a jövőben is lehetősége lesz adatforgalommentes akciókat hirdetni, de nem kimondott alkalmazásokra szabva.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés
Négy funkciót is megszüntet a Facebook május végén
Hogy miért pont most és miért pont ezt a négy funkciót lövik le, az nem derült ki.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt napokban sokan kaphattak levelet a Facebooktól, amelyben a vállalat arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy május 31 után már nem lesznek elérhetőek az Ismerősök a közelben, az Időjárási figyelmeztetések, a Helyadatelőzmények, illetve a Helyadatok háttérszolgáltatása nevű szolgáltatások - szúrta ki a Telex. A döntés a 2014-ben az androidos és iOS-es Facebook-alkalmazásban bevezetett, de adatvédelmi okokból eddig is sokat kritizált funkció megszüntetését jelenti.

A levélben többek között arról is beszámolnak, hogy „a helyadatelőzményekre és helyadatok háttérszolgáltatására” vonatkozó jelenlegi beállításainkat május 31-ig még módosíthatjuk. Június elsején ezeket a beállításokat a szolgáltató kikapcsolja és ezekhez a funkciókhoz ezután nem fog adatot gyűjteni. A felhasználók ezután még augusztus 1-ig hozzáférhetnek az adataikhoz, le is tölthetik őket, de

augusztus 1. után a meglévő helyadatelőzmények már nem lesznek elérhetőek.

A Facebook azonban továbbra is gyűjteni fogja a helyadatokat az Adatkezelési szabályzatban foglaltaknak megfelelően. Az a levélből nem derül ki, hogy miért pont most és miért pont ezeket a szolgáltatásokat lövik le május végén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
Bárhonnan, akár másik országból is lehet ezentúl távmunkában dolgozni az Airbnb-nél, ugyanazért a fizetésért
Negyedévenként személyes találkozókat is szerveznek, de bátorítják a munkavállalóikat, hogy dolgozzanak távmunkában a cégnél bárhonnan.

Link másolása

hirdetés

Az Airbnb munkatársai ezentúl bárhonnan dolgozhatnak távmunkában, akár jóval alacsonyabb keresetű országban is élhetnek, a fizetésük akkor sem változik – jelentette be a cég a Guardian szerint.

Mindezt Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója e-mailben jelentette be a vállalat munkavállalóinak. „A világ egyre rugalmasabbá válik azzal kapcsolatban, hogy az emberek hol dolgozhatnak. Ezt látjuk a saját vállalkozásunkban is. Nem tudtunk volna ilyen gyorsan kilábalni a világjárványból, ha nem dolgoztak volna emberek milliói Airbnb-ből” – fogalmazott.

„A világ legjobb embereit akarjuk felvenni és megtartani (mint ti). Ha a tehetségek körét az irodáink körüli ingázási körzetre korlátoznánk, jelentős hátrányba kerülnénk. Ezek a 'legjobb emberek' mindenhol élnek, nem csak egy területre koncentrálódnak. És azzal, hogy sokféle közösségből toborzunk, sokszínűbb céggé válunk” – írta a cég dolgozóinak.

Hozzátette: a vállalat a távmunka lehetővé tétele és támogatása mellett negyedévenként személyes találkozókat is szervez majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
283 ezer forintért és plusz havidíjért már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete
A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

Link másolása

hirdetés

Tavaly februártól lehetett feliratkozni a SpaceX műholdas internetszolgáltatására, amelyet most el is indítottak Magyarországon - írja a Rakéta.

A Starlink szolgáltatását a cég honlapján lehet megrendelni, ám az ára elég magas.

Az antenna 260 ezer forint, a szállítás díja 23 ezer forint, az előfizetési díj pedig havonta 35 500 forint. Ezért a SpaceX 250 Mbps letöltési sebességet ígér.

A Speedtest.net-et üzemeltető Ookla adatai szerint azonban inkább 100-150 Mbps a letöltési sebesség, ami egy műholdas internetszolgáltatástól tényleg remek teljesítmény. De alig gyorsabb, mint a nálunk elérhető - és lényegesen olcsóbb - jelenlegi vezetékes internetszolgáltatások.

A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

A Starlink-rendszer jelenleg több mint kétezer-kétszáz műholddal rendelkezik. Magyarország előtt már működött Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és március óta Ukrajnában is elérhetővé tette a cég a műholdas internetet a háborús helyzetre tekintettel.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: