News here
hirdetés

TECH

Mi jöhet a Twitteren Elon Musk színre lépését követően?

Többek között szólásszabadságot, nyílt forráskódú algoritmust és szerkesztés gombot ígér Elon Musk. Sokan azonban már most a felhasználói fiókjuk törlését fontolgatják.

Link másolása

hirdetés

Csupán néhány hét kellett ahhoz, hogy Elon Musk felvásárolja a Twittert. A világ leggazdagabb emberéről még április elején derült ki, hogy március 14-én 3 milliárd dollárért megszerezte a közösségi médiavállalat 9,2 százalékát. A SpaceX és a Tesla alapítója április 14-én közel 44 milliárd dollár értékben már az egész Twitterre tett ajánlatot, melyet végül tegnap elfogadott a cég igazgatótanácsa.

Az üzlet nyélbe ütése óta mindenki azt találgatja, mire készülhet a világ egyik legnépszerűbb közösségi platformjával a dél-afrikai származású üzletember, és hogy vajon jót vagy rosszat jelenthet a Twitternek Musk színre lépése.

A CNN megemlíti, hogy Elon Musk a Twitter egyik legellentmondásosabb figurája. A milliárdost 83 millió ember követi a platformon, amit mémek megosztása mellett a vállalkozásaival kapcsolatos bejelentésekre ugyanúgy használt, mint politikusok sértegetésére, a Covid-19-cel kapcsolatos félrevezető kijelentések terjesztésére, de a felületen keresztül gyalogolt bele például a transznemű közösségbe is.

Musk az elmúlt napokban többször hangsúlyozta, hogy „nem egyfajta pénzszerzési módként” tekint a közösségi oldal felvásárlására. Célja a szólásszabadság megerősítése a platformon, és azon munkálkodik, hogy „felszabadítsa” a Twitter „rendkívüli potenciálját”.

Hétfői nyilatkozatában kijelentette, hogy hamarosan új funkciókkal, például utólagos szerkesztési lehetőséggel bővül a Twitter, az algoritmus forráskódja pedig nyílt lesz a bizalom növelése érdekében, továbbá harcot hirdetett a spam botok ellen.

hirdetés
Iparági szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy a Musk által hangsúlyozott szólásszabadság egyet jelenthet a gyűlöletbeszéd, az álhírek, a zaklatás és más káros tartalmak erőteljesebb megjelenésével, melyek visszaszorítására az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett a közösségi felület.

A tulajdonosváltással szinte biztosan változások lesznek a Twitter vezérkarában is. Elon Musk korábban egyenesen Sztálinhoz hasonlította Parag Agrawal vezérigazgatót, aki novemberben vette át a pozíciót Jack Dorsey alapítótól. A cég új tulajdonosa állítólag az ajánlattételhez mellékelt levélben azt írta, hogy „nem bízik a menedzsmentben”.

A felhasználók megosztottak. Az üzlet hírére sokan bejelentették, hogy törlik magukat az oldalról. Az Independent egyenesen cikket közölt arról, milyen lépések segítségével lehet véglegesen felszámolni a közösségi platformon létrehozott fiókokat. Erre egyébként csak az előbb 30 napos deaktiválást követően van lehetősége a felhasználóknak.

A The Guardian rövid elemzésében is arra jut, hogy egyelőre nagyon keveset lehet tudni Elon Musk szándékairól. Aggasztónak találják ugyanakkor a milliárdos vízióját a totális szólásszabadságról, ami könnyen a gyűlöletbeszéd melegágyává teheti a platformot. A lap szerint a Twittert várhatóan Musk színre lépése miatt elhagyók a legnagyobb valószínűséggel a Redditen vagy az eleve nyílt forráskódú Mastodonon köthetnek ki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés
Véget ér a jó világ: a Messenger és a Viber is fogyasztani fogja a mobilnetet
Betiltják az EU-ban azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások nem merítik az adatforgalmi keretet.

Link másolása

hirdetés

Kellemetlen változásokkal szembesülhetnek hamarosan azok a telefonhasználók, akiknek nincs korlátlan mobilinternete - írja a 24.hu annak kapcsán, hogy az európai távközlési felügyelet, a BEREC a napokban frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit.

A döntés értelmében a

betiltják azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások - például Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Viber, YouTube - nem használnak adatforgalmat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben ezek a szolgáltatások is meríteni fogják a mobilnetkeretet, tehát ugyanannyi képernyőidővel gyorsabban fogy majd el a rendelkezésre álló adatamennyiség.

A cikkben ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy amennyiben a változások életbe lépnek, arról a szolgáltatók értesíteni fogják az ügyfeleket.

A BEREC döntésére azután került sor, hogy az Európai Bíróság megállapította: egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, ami sérti az európai internet-szabályozást.

hirdetés

Az arstechnica.com-nak Barbara van Schewick, a Stanford Egyetem jogi professzora azt mondta, a szabályozásra azért volt szükség, mert a szolgáltatók kihasználták, hogy a korábbi hálózatsemlegességi irányelvek nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat. Ezáltal pedig aránytalanul nagy hasznot hajtottak a techóriásoknak.

A szakértő szerint azonban a szolgáltatóknak vélhetően a jövőben is lehetősége lesz adatforgalommentes akciókat hirdetni, de nem kimondott alkalmazásokra szabva.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH
Eltűntek a kommentek a hírportálok Facebook-posztjai alól
Még nem tudni, hogy mi lehet a hiba oka, és miért csak bizonyos oldalaknál lehet ezt tapasztalni.

Link másolása

hirdetés

Megint történt valami a Facebooknál.

Szerdán több hírportál is arról számolt be, hogy eltűntek a posztjaik alól a kommentek.

A hozzászólás lehetőségét nem az oldal gazdái állították át - ezt többen is megírták. Az is látszott, hogy magyar és külföldi oldalakat is érintett a korlátozás.

Az okokra a Facebook nem adott magyarázatot.

Az egyik lehetséges ok az lehet, hogy a posztok alatt a kis legördülő nyíl mellett "A legrelevánsabbak" felirat látható. Ha a Facebook úgy ítéli meg, hogy van ilyen, akkor párat megmutat, de előfordul, hogy nem mutat semmit. Ha átállítjuk például az "összesre", akkor viszont megmutatja a kommenteket. De ezt minden posztnál át kell kattintani.

Egy másik oldalnál azt látni, hogy a posztok nem látszanak, de egy felirat megjelenik:

hirdetés

"A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány hozzászólás ki van szűrve - írja a Facebook a poszt alá, de a kommentek nem látszanak.

A jelenség nem minden oldalt érint, hogy miért épp azokat, amiknél ezt tapasztalni most, arra még nincs magyarázat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés
Mémek alapján párosítja össze az embereket a legújabb társkereső applikáció
A randialkalmazás a külsőségek helyett a humort tartja fontosabbnak a társkeresés során.
Fotó: Pixabay/amrothman - szmo.hu
2022. július 15.


Link másolása

hirdetés

Egyre többen próbálkoznak az online társkereséssel, ahol általában néhány fotó és egy rövid bemutatkozás után kell eldöntenünk, hogy meg szeretnénk-e ismerkedni a másikkal. Most a klasszikus applikációk, mint a Tinder és a Bumble, ideje leáldozóban van, hiszen megérkezett a Schmooze, amely teljesen új élményt ígér felhasználóinak - írja a LADBible.

A klasszikus tárkereső alkalmazásoknál is a személyeket kell jobbra húzni, amennyiben tetszenek, illetve balra, ha nem. A Schmooze-nál nem az emberek fotóit, hanem mémeket kell húzogatni, attól függően, hogy mennyire nevettünk rajta.

Az újdonság ebben az appban tehát az, hogy nem a kinézet vagy külső megítélés alapján akarja összehozni a szingliket, hanem humorérzékük alapján.

Az alkalmazás megalkotója, a 27 éves Vidya Madhavan korábban nem tudta eldönteni, hogy továbbtanuljon-e a kaliforniai egyetemen. Így a lány 10 teljesen random embernek írt LinkedInen, hogy segítsenek döntését meghozni. Egyvalaki válaszolt, aki ma már a férje. Ekkor pattant ki fejéből az ötlet, hogy szükség van egy új társkeresőre, amely a belső tulajdonságokra koncentrál.

Vidya szerint a mémek sokkal többet elmondanak egy képnél, betekintést nyújtanak abba, hogy kik vagyunk és mit találunk viccesnek.

„Minden generációnak megvannak a maga közösségi és társkereső termékei. Ott volt a Facebook annak idején, amikor az eHarmony és a match.com volt a menő. Aztán jött az Instagram, amelynek a Tinder, a Bumble és a Hinge volt a felhasználó bázisa. Mi a TikTok generáció társkereső alkalmazása akarunk lenni”

- nyilatkozta a vezérigazgató.

hirdetés

A felmérések szerint a humor az intelligencia jele, ezért sokan értékes és fontos tulajdonságnak tartják a társkeresés során.

„Szeretném, ha mindenki kipróbálná, mert ez egy új koncepció. Remélem, hogy meg tudjuk lepni, le tudjuk nyűgözni és lázba tudjuk hozni az embereket. A mémek egyre izgalmasabbak lesznek”

- mondta izgatottan az új app kitalálója.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
283 ezer forintért és plusz havidíjért már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete
A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

Link másolása

hirdetés

Tavaly februártól lehetett feliratkozni a SpaceX műholdas internetszolgáltatására, amelyet most el is indítottak Magyarországon - írja a Rakéta.

A Starlink szolgáltatását a cég honlapján lehet megrendelni, ám az ára elég magas.

Az antenna 260 ezer forint, a szállítás díja 23 ezer forint, az előfizetési díj pedig havonta 35 500 forint. Ezért a SpaceX 250 Mbps letöltési sebességet ígér.

A Speedtest.net-et üzemeltető Ookla adatai szerint azonban inkább 100-150 Mbps a letöltési sebesség, ami egy műholdas internetszolgáltatástól tényleg remek teljesítmény. De alig gyorsabb, mint a nálunk elérhető - és lényegesen olcsóbb - jelenlegi vezetékes internetszolgáltatások.

A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

A Starlink-rendszer jelenleg több mint kétezer-kétszáz műholddal rendelkezik. Magyarország előtt már működött Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és március óta Ukrajnában is elérhetővé tette a cég a műholdas internetet a háborús helyzetre tekintettel.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: